Ολυμπιακός: Ο φόβος στα μάτια τους

Είναι η τεράστια υπεροχή του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πλέον οι «πράσινοι» να φοβούνται να κερδίσουν τον «αιώνιό» τους αντίπαλο. 

Ολυμπιακός: Ο φόβος στα μάτια τους

Δεν έχει προηγούμενο το νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Είναι πρωτοφανές. Μετά το έκτο συνεχόμενο «διπλό» στο ΟΑΚΑ, τα θετικά αποτελέσματα έφτασαν τα 12 συνεχόμενα (σε όλες τις διοργανώσεις), με τους Πειραιώτες να έχουν επικρατήσει με κάθε τρόπο. Με τεράστιες διαφορές στο σκορ, με ματς στον πόντο, σε κάθε γήπεδο, σε κάθε διοργάνωση, με απουσίες, με γεμάτο ρόστερ, με διαφορετικούς προπονητές.

Είναι πλέον όμως και θέμα ψυχολογίας. Έχει δημιουργηθεί πλέον ένας αέρας υπεροχής. Ένα αίσθημα ανωτερότητας, μία ξεκάθαρη νοοτροπία νικητή, με τον Ολυμπιακό να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος την τελευταία διετία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα κατωτερότητας σε αυτό το διάστημα από τον Παναθηναϊκό. Βλέπεις τον φόβο στα μάτια τους. Στο τέλος δεν είχαν την αυτοπεποίθηση, αλλά και το καθαρό μυαλό, να πάρουν το ματς, αν και είχαν τη δυνατότητα. Σε ένα παιχνίδι που οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι σχεδόν σε όλο το ματς. Είχαν όμως την ευκαιρία τους. Την σπατάλησαν όμως.

Στα 21'' πριν το τέλος ο Σακίλ ΜακΚίσικ στις βολές. Μετράει 1/2, το σκορ στο 74-76 και ο Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδό του έχει τον χρόνο να διεκδικήσει το ματς. Να παρουσιάσει στο παρκέ μία ολοκληρωμένη και ορθολογική επίθεση. Ο Ολυμπιακός, δείγμα της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς που έχει για την άμυνά του, επιλέγει την τακτική να μην κάνει φάουλ. Δεν θέλει να δώσει βολές στους «πράσινους» και ακολούθως να διεκδικήσει το ματς από την επίθεσή του. Εκτιμά πως με καθαρή άμυνα θα αναγκάσει τον αντίπαλο να χάσει το ματς. Με αυτόν τον τρόπο ο προπονητής δείχνει και εμπιστοσύνη στους παίκτες του.

Και τι κάνει το «τριφύλλι». Δεν βγάζει καν φάση για τρίποντο ώστε να πάρει τη νίκη. Η μπάλα στον Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος τα βλέπει σκούρα με τον Τόμας Ουόκαπ μπροστά του, με αποτέλεσμα να δώσει τη μπάλα στον Ντέρικ Ουίλιαμς. Στα 4'' (έχοντας σπαταλήσει χρόνο) πηγαίνει για ντράιβ για προσπάθεια να στείλει το ματς στην παράταση. Ο Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ... θολώνει βλέποντας μπροστά του τα 218 εκατοστά του Μουσταφά Φαλ και αντί να δώσει έξυπνα πάσα στον Γιώργο Παπαγιάννη που ήταν μόνος του (κάτω από τη ρακέτα), πήγε να τελειώσει τη φάση με έναν άτσαλο τρόπο. Παλαιότερα, οι «πράσινοι» θα έβγαζαν τουλάχιστον μία καθαρή φάση για σουτ. Πλέον, όμως, δείχνουν να μη μπορούν να διαχειριστούν τις κρίσιμες καταστάσεις στα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός με αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και εφόσον φτάσει στους τελικούς, θα έχει για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ. Οι Πειραιώτες θέλουν να γράψουν ιστορία φέτος, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους δύο συνεχόμενα Νταμπλ. Δεν το έχουν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν. Αυτή η ομάδα έχει βαλθεί να γράψει αρκετά ρεκόρ και να εμπλουτίσει την ερυθρόλευκη τροπαιοθήκη.