Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας λαμβάνει αυτό που του αξίζει

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε αποχωρήσει με άδικο τρόπο, επέστρεψε με χαμηλό προφίλ έχοντας όραμα και πλέον στον Ολυμπιακό λαμβάνει αυτό που του αξίζει - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας λαμβάνει αυτό που του αξίζει

Τον περασμένο Γενάρη συμπληρώθηκαν τρία γεμάτα χρόνια με τον Ολυμπιακό να έχει στη θέση του προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Μία επιλογή που δεν ήταν εύκολο να γίνει πράξη. Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος θέλησαν να εμπιστευτούν την τύχη της ομάδας στον Έλληνα τεχνικό, ήταν σίγουροι για την απόφασή τους, αλλά ο έμπειρος κόουτς παρουσιαζόταν συγκρατημένος. Βλέπετε, ναι μεν είχε οδηγήσει τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα Ευρώπης το 2013, αλλά ύστερα από εκείνον τον χαμένο προημιτελικό στο Κύπελλο το 2014 βρέθηκε σε άσχημη θέση. Μερίδα οπαδών των «ερυθρολεύκων» τον θεώρησαν υπεύθυνο, δέχτηκε τα… πυρά από εκείνους σε εκείνη την ντροπιαστική βραδιά στο πάρκινγκ του ΣΕΦ και λίγο αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του, όντας φανερά απογοητευμένος και πικραμένος. Δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση, η οποία και ήθελε να τον στηρίξει, αλλά εκείνος στη συνέχεια τα είπε όλα με την ατάκα του: «Κάποιες φορές οφείλεις να γίνεις η αλλαγή που πρέπει να έρθει».

Παρά τον δισταγμό του, λοιπόν, τον Γενάρη του 2020 αποφάσισε να πει το «ναι» και να επιστρέψει... σπίτι του. Και το χαρακτηρίζουμε έτσι, γιατί άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε πως ήταν από μικρό παιδί φίλαθλος του Ολυμπιακού. Στις πρώτες του δηλώσεις ναι μεν κράτησε αποστάσεις, σχολιάζοντας πως «ήταν μία απόφαση καθαρά επαγγελματική και όχι συναισθηματική», αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται και ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές. Τρία χρόνια μετά, ο Μπαρτζώκας μπορεί να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος, χαρούμενος και περήφανος για την εξέλιξη που είχε ο Ολυμπιακός μαζί του.

Ανέλαβε το «καράβι» με την ομάδα να αγωνίζεται μόνο στην Ευρώπη, με την κατάσταση του «μέχρι τέλους» να συνεχίζεται, ενώ παράλληλα είχε και μία ακόμη ευθύνη. Να οδηγήσει ομαλά τους «ερυθρόλευκους» στη μετά Σπανούλη και Πρίντεζη εποχή. Μία μετάβαση που δεν ήταν ποτέ εύκολη για κανέναν σύλλογο, με τους περισσότερους να περνούν χρονιές... θολούρας μέχρι να συνέλθουν και να αναγεννηθούν. Παρά το γεγονός πως τα δεδομένα δεν ήταν ιδανικά για τον Έλληνα τεχνικό, είχε στο μυαλό του ένα ξεκάθαρο όραμα, ένα συγκεκριμένο πλάνο, για να δημιουργήσει τον Ολυμπιακό της νέας εποχής. Μία ομάδα που θα επιστρέψει στις κατακτήσεις των τίτλων, στην ελίτ της Ευρώπης, αλλά και ένα σύνολο που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επόμενη μέρα του. Και τα κατάφερε περίφημα!

Ο απολογισμός αναφέρει πως από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Α1 έχει κάνει το «4 στα 4» στους εγχώριους τίτλους. Κύπελλο, πρωτάθλημα, Σούπερ Καπ, ξανά Κύπελλο. Η ομάδα είναι αήττητη εντός συνόρων εδώ και 15 μήνες και αριθμεί ένα επιβλητικό σερί νικών απέναντι στον Παναθηναϊκό, το οποίο έχει φτάσει στο 11-0. Η ψυχολογία και ο αέρας υπεροχής στα «αιώνια» ντέρμπι είναι πλέον στα κόκκινα! Παράλληλα, οι Πειραιώτες πέρσι επέστρεψαν στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου και έχασαν την πρόκριση στον τελικό για ένα σουτ, τερματίζοντας νωρίτερα στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Φέτος οι Πειραιώτες βρίσκονται στην πρώτη θέση και στην κορυφή στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, με φίλους και εχθρούς να εκθειάζουν το αγωνιστικό προφίλ τους, το οποίο συνδυάζει ουσία και θέαμα. Έχοντας καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας και έξοχους αυτοματισμούς, με όλους τους παίκτες να έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση, ψάχνοντας την έξτρα πάσα.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας κατάφερε με τον τρόπο του να δώσει τη σκυτάλη των θρύλων της ομάδας Σπανούλη και Πρίντεζη στους Σλούκα και Βεζένκοφ, οι οποίοι οδηγούν τους Πειραιώτες στην κορυφή, μαζί με τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου. Μία ομάδα που βασίζεται στο «εμείς» και λιγότερο στο «εγώ», με τον Έλληνα τεχνικό να έχει κάνει έξοχη στελέχωση στο ρόστερ, δημιουργώντας εντυπωσιακή ομοιογένεια. Τρία χρόνια μετά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει λάβει την αναγνώριση που του άξιζε.