Ολυμπιακός: Ντέρμπι προς ανάγνωση

Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει νοοτροπία νικητή στα «αιώνια» ντέρμπι, έχει αέρα υπεροχής, αλλά παράλληλα εμφάνισε και αδυναμίες - Ο αντίπαλος έστειλε μήνυμα πως τίποτα δεν θα είναι εύκολο φέτος.

Ολυμπιακός: Ντέρμπι προς ανάγνωση

Ο Ολυμπιακός μπορεί να νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, αλλά προβλημάτισε με την απόδοσή του. Αναμφίβολα είναι σημαντικό να βγαίνεις κερδισμένος ακόμη και στην κακή σου μέρα, γιατί αυτό δείχνει στοιχεία και χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; Τη νοοτροπία νικητή που έχει αποκτήσει η ομάδα, το ένστικτο επιβίωσης του πρωταθλητή που ξέρει να βγαίνει αλώβητος από τα δύσκολα, αποπνέοντας παράλληλα έναν αέρα υπεροχής. Το 9-0 σερί απέναντι στους «πράσινους» αποτελεί ρεκόρ στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, με τους «ερυθρόλευκους» πλέον να έχουν αποκτήσει και ένα ψυχολογικό αβαντάζ στα «αιώνια» ντέρμπι. Η δύσκολη επικράτηση όμως στο ΣΕΦ έδειξε πως η ψαλίδα έχει κλείσει, ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έλαβαν το μήνυμα. Πως η φετινή σεζόν δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε άνετο... πάρτι όπως πέρυσι.

Ο Ολυμπιακός με αυτήν τη νίκη απέκτησε ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των πλέι οφ και αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό αγωνιστικό κέρδος από την αναμέτρηση. Γιατί με τη γενική τους εικόνα οι «ερυθρόλευκοι» προβλημάτισαν. Όχι τόσο επειδή επικράτησαν μόλις με δύο πόντους όσο επειδή στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης έπαιξαν κακό μπάσκετ. Υπάρχουν ματς στα οποία η ομάδα έχει πάρει νίκες στον πόντο, αλλά η ικανοποίηση κυριαρχούσε επειδή λειτούργησε εξαιρετικά ως σύνολο. Εδώ, όμως, εμφάνισε αδυναμίες και στο τέλος θα λέγαμε πως στάθηκε και τυχερή. Κατάφερε και κέρδισε επειδή ο Ντουέιν Μπέικον αστόχησε στο τέλος. Όταν το ματς κρινόταν, ο Ολυμπιακός δεν κρατούσε την τύχη στα χέρια του.

Καμία αντίρρηση πως δεν είναι μικρό πράγμα να κερδίζει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, ούτε μπορούμε να θεωρούμενη δεδομένη την κάθε επικράτηση στα «αιώνια» ντέρμπι. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι Πειραιώτες διαθέτουν ένα ρόστερ με περισσότερο βάθος, με μεγαλύτερη εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο. Έναν ισχυρότερο γηγενή κορμό, υψηλότερο βαθμό χημείας και ομοιογένειας, αλλά και έναν ικανότερο προπονητή, όπως είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, λοιπόν, είναι λογικό να κάνουν τους «ερυθρόλευκους» φαβορί στα «αιώνια» ντέρμπι και οι απαιτήσεις είναι ανάλογες. Η εικόνα της αναμέτρησης, όμως, δεν έδειξε την ξεκάθαρη υπεροχή των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν έχει μέσο όρο στην Ευρωλίγκα τους 85 πόντους και ξαφνικά η άμυνα του Παναθηναϊκού τον κατεβάζει στους 68. Η ομάδα του Πειραιά δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη όταν ολοκληρώνει την αναμέτρηση με το φτωχό ποσοστό ευστοχίας στο 39% (25/63 σουτ), έχοντας μόλις 26% στα τρίποντα (7/26). Χάθηκαν πάρα πολλά σουτ και αρκετά ελεύθερα. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στη μάχη για τα ριμπάουντ (31-40), ενώ πήραν μόλις 12 πόντους από τον πάγκο τους, τη στιγμή που οι «πράσινοι» πήραν 28. Τα 17 λάθη του «τριφυλλιού» κράτησαν όρθιους τους γηπεδούχους, οι οποίοι κατάφεραν και έβγαλαν συνεργασίες, μοιράζοντας 20 ασίστ στο ματς.

Το μόνο θετικό σημάδι, παρά το γεγονός πως η ομάδα του Παναθηναϊκού περιόρισε αρκετά το πικ εν ρολ των «ερυθρολεύκων». Ο Ντέγιαν Ράντονιτς είχε ζητήσει από τους ψηλούς του να βγαίνουν ψηλά ώστε να μαρκάρουν τον Κώστα Σλούκα και παράλληλα ο παίκτης που μάρκαρε τον Σακίλ Μακ Κίσικ έφευγε πάνω στον Τζόελ Μπολομπόι ώστε να μη ρολάρει στο καλάθι. Κάπως έτσι χάλασε το μυαλό του Έλληνα γκαρντ, δημιουργήθηκαν κακές αποστάσεις στην επίθεση και ο Ολυμπιακός μπλόκαρε επιθετικά, ειδικά στη δεύτερη περίοδο.

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα ντέρμπι στο οποίο παρουσιάστηκε αγχωμένος και νευρικός. Ο Παναθηναϊκός τού έβαλε δύσκολα, τον κοίταξε στα μάτια και θα έχει ενδιαφέρον η μεταξύ τους μονομαχία κοντά στα Χριστούγεννα στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα. Αυτήν τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι για το αγωνιστικό προφίλ των «πρασίνων», καθώς έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά και αλλαγές σε σύγκριση με τη μεταξύ τους μονομαχία στο Σούπερ Καπ στη Ρόδο.