Κώστας Σορώτος: «Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει σχέδιο, θα στείλουμε στο τρελοκομείο τον Φορτούνη»

Μεγάλη συνέντευξη του Κώστα Σορώτου στον Θέμη Σινάνογλου για μπασκετικό και ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. «Ευτυχώς που δεν άκουσαν οι Αγγελόπουλοι για τον Βεζένκοφ τον κόουτς Μπλατ»!

Κώστας Σορώτος: «Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει σχέδιο, θα στείλουμε στο τρελοκομείο τον Φορτούνη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πρώτος καταλαβαίνω αν είναι ωραία μια συνέντευξη, αφού δεν βαριέμαι να σημειώνω. Τα γράφω δύο φορές, μία την ώρα της συνέντευξης και άλλη μία όταν τα περνάω στον υπολογιστή. Άμα δεν βαριέμαι να γράφω, σημαίνει ότι είναι ωραία η συνέντευξη.

Έμπειρος προπονητής, Ολυμπιακός και με πειραιώτικο φλέγμα. Όταν του το είπα ως κομπλιμέντο, μου απάντησε «Πασαλιμανιώτης είμαι, μεγάλωσα στο ανοιχτό γήπεδο του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, ο πατέρας μου ήταν έφορος στο μπάσκετ του Ολυμπιακού».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/10/2022

Πες μου για αρχή τα κλειδιά της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ.

Θέμη μου, δεν είναι μόνο αυτό το ματς. Το κλειδί είναι γενικό: ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ έχει πολύ καλή ομάδα. Έχει κορμό από πέρσι, έχει τον ίδιο προπονητή, έχει φοβερούς αυτοματισμούς στην επίθεση, έχει και αυτοπεποίθηση πλέον. Παρ' ό,τι έμεινε επανειλημμένως με 5 πόντους και με 7 πόντους πίσω στο σκορ, δεν το παράταγε και αυτό λειτουργεί εις βάρος του γηπεδούχου ως άγχος όταν φτάσει στη λήξη και είναι κοντά το σκορ.

Οι αυτοματισμοί είναι μόνο στην επίθεση;

Ο Ολυμπιακός παίζει παιχνίδια σε υψηλό τέμπο, με πολλές επιθέσεις, είναι λογικό να πάει το ματς σε μεγάλο σκορ. Τις άμυνες που έπρεπε να βγάλει στο τέλος τις έβγαλε. Και έπαιζε απέναντι σε πολύ δύσκολη ομάδα. Μην ξεχνάμε ότι η Ρεάλ είναι το πρώτο φαβορί για να πάρει την Ευρωλίγκα. Δεν ήταν εύκολο να την κρατήσεις χαμηλά στο σκορ. Και είναι η πιο πλούσια ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ.

Λαρεντζάκης;

Έγραψες κάτι ωραίο στο facebook, πραγματικά αυτός ο παίκτης να το πούμε λαϊκά «τα σέρνει». Είναι ένα παράδειγμα παιδιού που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Θεωρητικά δεν είχε τα αθλητικά προσόντα για παίκτη Ευρωλίγκας. Αλλά στον αθλητισμό μετράει και η ψυχή, μετράει και η δουλειά. Ο Λαρεντζάκης έχει πίσω του πολλή δουλειά, πολύ κόπο για να φτάσει ως εδώ. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Και γυμνασμένη ομάδα, τρέχουν πολύ, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο.

Είναι θέμα σχεδίου! Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει σχέδιο. Κάτι που δεν είχε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός. Δεν τα λέμε με κακία, τα λέμε με αγάπη. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έκανε στοχευμένες μεταγραφές που έκρινε ότι χρειαζόταν ο προπονητής που είχε και πέρσι, για να πλαισιώσει τον κορμό που είχε και πέρσι. Με πολύ σωστές, λίγες στον αριθμό, μεταγραφές. Σύγκρινε αυτά που λέω με το ποδόσφαιρο και καταλαβαίνεις... Η μία ομάδα υπηρετεί τη λογική του αθλήματός της, η άλλη ομάδα έχει καταστρατηγήσει την αθλητική λογική.

Μιλάμε για τις δύο ομάδες, γιατί αυτές οι δύο ομάδες ενδιαφέρουν πολύ τον κόσμο.

Και δεν μηδενίζουμε, το ποδόσφαιρο έχει προσφέρει μεγάλες χαρές στον κόσμο του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως βλέπουμε απίθανα πράγματα, παρακολουθώ πολύ και το ποδόσφαιρο, βλέπουμε τρεις προπονητές από μήνα Σεπτέμβρη, βλέπουμε 40 παίκτες να έχουν παίξει, βλέπουμε σε 20 ματς 20 διαφορετικές 11άδες! Πώς να πετύχεις έτσι;

Και δεν έχει μυϊκούς τραυματισμούς ο μπασκετικός Ολυμπιακός.

Έχει έναν πολύ καλό γυμναστή, τον Γκατζούλη, χρόνια και αυτός στην ομάδα. Και θα παίξουν ρόλο να ξέρεις οι τραυματισμοί, διότι ο Ολυμπιακός δεν έχει το τεράστιο ροτέισον, έχει ένα μετρημένο ροτέισον. Για να μην υπάρχουν και μουρμούρες.

Κάνααν; Με προβληματίζει.

Η μέχρι τώρα εικόνα του προβληματίζει τους πάντες. Είναι ένα παιδί όμως που βρέθηκε μέσα σε έναν κορμό ομάδας στην οποία οι άλλοι παίζουν με κλειστά μάτια. Δεν έχει βρει ακόμα τον ρόλο του. Θέλει χρόνο. Θα μου πεις ο Πίτερς και ο Μπολομπόι δεν ήθελαν χρόνο; Αυτοί όμως είναι ψηλοί, ενώ ο κοντός πρέπει και να φτιάξει και να σκοράρει, είναι πιο δύσκολος ο ρόλος του. Πρέπει να περιμένουμε.

Πρέπει να περιμένουμε ή να γίνει κάτι άλλο;

Επειδή ξέρω τη νοοτροπία του Μπαρτζώκα, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τον Κάνααν αν δεν του δώσει πρώτα αρκετό χρόνο. Και κατά τη γνώμη μου καλά θα κάνει.

Ντόρσεϊ θα ήθελες πίσω;

Προσωπική γνώμη, όχι, με τίποτα. Να είναι καλά το παιδί, αλλά δεν ήταν παρών στα δύσκολα. Ο Κάνααν τουλάχιστον παίζει άμυνα. Ο Ντόρσεϊ έφευγε πολύ από τη λογική της φετινής ομάδας.

Μπολομπόι πώς βλέπεις;

Πολύ έμπειρος παίκτης, αθλητικότατος. Στο πρώτο ημίχρονο δεν άρχισε καλά, αλλά μετά ήταν καθοριστικός. Και απέναντι στον Ταβάρες, ε; Δεν ξέρω αν γνωρίζει ο πολύς κόσμος τι εστί Ταβάρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Μπολομπόι είναι εξαιρετική μεταγραφή. Όπως και ο Πίτερς.

Πες μου και για αυτόν.

Στα τελευταία ματς αναγκάζεται να παίζει στο «3» που δεν είναι η θέση του λόγω της απουσίας του Παπανικολάου, αλλά είναι εξαιρετικός. Είναι όμοιο στυλ παίκτη με τον Βεζένκοφ, που σημαίνει ότι όταν βγαίνει ο Βεζένκοφ, δεν θα χάνει πολλά η ομάδα. Και μιλάμε για Βεζένκοφ, ο οποίος είναι το κάτι άλλο. Ο Πίτερς είναι παίκτης ομάδας σε όλα τα κομμάτια - και στο επιθετικό και στο αμυντικό.

Ο Βεζένκοφ πώς έγινε έτσι; Μου είχε πει στο παρελθόν ο Γκατζούλης ότι έριξε τρομερή δουλειά, είναι ένα παιδί που αγαπάει πάρα πολύ τη δουλειά.

Ο Βεζένκοφ έφτασε να είναι πλέον μέσα στους τρεις καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα! Ευτυχώς που οι Αγγελόπουλοι δεν άκουσαν τον κόουτς Μπλατ που δεν τον ήθελε και τον επέβαλαν οι πρόεδροι. Ο Βεζένκοφ θυμηθείτε έμενε εκτός 12άδας! Με τον Μπαρτζώκα άρχισε η απογείωσή του. Τον πίστευε ο Μπαρτζώκας, τον είχε πάρει και στην Μπαρτσελόνα. Για τη δουλειά που μου είπες ότι έριξε, πράγματι δεν ήταν αθλητικός παίκτης, χρειαζόταν να δουλέψει πολύ στο αθλητικό κομμάτι. Ήταν όμως πολύ δυνατό μπασκετικό μυαλό. Γρήγορο μυαλό. Οι εκτελέσεις του είναι αυτόματες, δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται!

Μπλακ;

Πολυτέλεια για τρίτος ψηλός. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν είσαι ο τρίτος ψηλός σε μια ομάδα, παίζεις λίγο και πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κάνεις πολλά. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Ο φετινός Ολυμπιακός στους ψηλούς είναι πολύ καλύτερος από τον περσινό. Μπήκαν στον Βεζένκοφ και στον Φαλ τρεις παίκτες πολύ καλύτεροι από πέρσι!

Αν φτιάξει ο Κάνααν, ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ καλύτερος από πέρσι.

Ήδη ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος από πέρσι! Και, πρόσεξε, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός και πέρσι. Φαντάσου, δηλαδή, τι ομάδα φτιάχνει φέτος. Πάντως, να είμαστε μετρημένοι πρέπει, είναι αρχή ακόμα, μένουν πάρα πολλά ματς, η Ευρωλίγκα είναι ένας μαραθώνιος.

Ουόκαπ; Τον ήθελα και στο... ποδόσφαιρο αυτόν.

100%! Είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές! Μεγάλη μεταγραφή. Θα σκοράρει όταν πρέπει, θα δημιουργήσει όταν πρέπει, θα παίξει καλή άμυνα όταν πρέπει, θα τρέξει την ομάδα όταν πρέπει. Είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής θέλει στην ομάδα του! Τον είδες με ένα σκίσιμο που έπαιζε στο μάτι από το Περιστέρι;

Σλούκας;

Το τελευταίο καλάθι, το πιο κρίσιμο, που το έκανε να φαίνεται εύκολο, έχουμε καταλάβει σε ποιον πήγε και το έβαλε μέσα στα μούτρα του; Στον Ταβάρες με ύψος 2,21 που φοβάται όλος ο κόσμος να σουτάρει μπροστά του! Πήγε όμως ο Σλούκας, του έκανε ένα... χορευτικό, τον... έστειλε στις διαφημιστικές πινακίδες και άντε γεια.

Παναθηναϊκός; Δεν τον περίμενες καλύτερο φέτος;

Όλοι είχαμε την αίσθηση ότι θα είναι πιο καλός. Όμως, ειλικρινά, δεν βλεπόταν με την Άλμπα. Και η Άλμπα έπαιζε χωρίς τέσσερις παίκτες βασικούς! Λο, Σμιθ, Τίμαν, Έρικσον. Ο Παναθηναϊκός είναι το αντίθετο του Ολυμπιακού. Καινούργια ομάδα, θέλει χρόνο.

Πώς θες να κλείσουμε;

Αυτόν τον Κωστάκη τον Φορτούνη θα τον στείλουμε στο τρελοκομείο! Όχι ότι θα μας έσωνε ένας παίκτης, αλλά το παιδί αυτό είναι 9 χρόνια στον Ολυμπιακό. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Του πήραν τον αριθμό της φανέλας και τον έδωσαν στον Ονιεκουρού. Τον έστειλαν να προπονείται μόνος. Τον έστειλαν να παίζει με τη β' ομάδα. Έλεγαν ότι ο τάδε προπονητής τον υπολογίζει να τον φέρει πίσω και τελικά τον είχαν εκτός αποστολής. Τώρα διαβάζω ότι τον θέλουν πάλι πίσω. Λέγανε ότι ήταν απροετοίμαστος. Ενώ οι άλλοι που βλέπουμε είναι προετοιμασμένοι, καταπίνουν σπαθιά, μάγεψαν με την απόδοσή τους...