Λυκογιάννης: «Κάναμε μια αρκετά νεανική ομάδα»

Τις πρώτες του δηλώσεις για τη νέα σεζόν έκανε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άρης Λυκογιάννης. 

Λυκογιάννης: «Κάναμε μια αρκετά νεανική ομάδα»

Για την σεζόν 2022-23, για τον νέο ΠΑΟΚ αλλά και τους στόχους της ομάδας μίλησε ο τεχνικός, Άρης Λυκογιάννης.

Αρχικά είπε:

«Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω από όλα. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις και προβλέψεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινά μια καινούργια σεζόν και αρκετά ικανοποιημένοι για τον τρόπο που φτιάξαμε την ομάδα, τηρουμένων των αναλογιών και βάσει των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν φέτος. Κάναμε μία αρκετά νεανική ομάδα.

Αν εξαιρέσουμε τον Μαργαρίτη, όλοι οι άλλοι είναι κάτω των 30 και αρκετοί από αυτούς, είναι κάτω των 28. Θέλουμε να παίξουμε γρήγορα, πιεστικά και να προσπαθήσουμε να παίξουμε σε έναν πιο έντονο ρυθμό, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έχουμε υγεία για να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο».

Για την έλλειψη εμπειρίας και την αυξημένη ενέργεια: «Η πορεία της σεζόν, δεν ξέρω πως θα καθίσει. Θα είναι μία μεγάλη σεζόν και οι δυο διοργανώσεις (σ.σ. Basket League, BCL), έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και δεδομένα. Αν δουμε την ελληνική λίγκα, θα δούμε ότι αρκετές ομάδες, κινήθηκαν σε μία λογική σαν τη δική μας. Ειδικά όσον αφορά τους ξένους, οι περισσότερες ομάδες, κινήθηκαν στη λογική του να φέρουν περισσότερους από ένα rookie, όπως κάναμε εμείς. Όσον αφορά το BCL, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες που έχουν μεγάλο ρόστερ και ποιότητα. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο έχει χτιστεί αυτή η ομάδα και θεωρώ ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα για εμάς φέτος».

Για το τι θα ήθελε να του λείπει λιγότερο από αυτό το ρόστερ, για να είναι πιο ήσυχος: «Ακόμα και εμείς αυτήν τη στιγμή, έχουμε δύο κενά. Έχουμε τον Φράνκε, που απουσιάζει και τον περιμένουμε και πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για το τι κάνουμε, γιατί έφυγε ένας παίκτης, ο οποίος υπολογιζόταν στο φετινό ρόστερ για τη 12άδα (σ.σ. Ρούμογλου), οπότε πρέπει να δούμε πως θα καλύψουμε αυτό το κενό. Υπάρχει ένα ερωτηματικό σε σχέση με την προσθήκη ενός Έλληνα παίκτη. Δύο είναι τα κομμάτια.

Θα προτιμούσα να έχω μία ακόμα προσθήκη σε γκαρντ. Ή θα ήταν κάποιος στον «άσο» είτε αντικαθιστώντας ένα παιδί που ήταν πιο πολύ στα φόργουορντ, να έβαζα έναν παίκτη που θα μπορούσε να παίξει πιο πολύ στο «3». Υπάρχουν αρκετά παιδιά εδώ και αυτό, ήταν ένα από τα κριτήρια της επιλογής μας, τα οποία μπορούν να πατήσουν σε δύο θέσεις. Ο Χαντς μπορεί να είναι «2»-«1». Ο Φράνκε, καλύπτει και τις τρεις θέσεις των γκαρντ. Λόγω σωματοδομής και υπό προϋποθέσεις σε ένα όχι τόσο ψηλό σχήμα, μπορεί να πάει και στο «3». Μαργαρίτης και Σλαφτσάκης μπορούν να πατήσουν και στις δύο θέσεις των ψηλών. Ο Πόλι, υπήρξαν περιπτώσεις στο κολλέγιο, που εκτός από «4», έπαιζε και σαν «3». Ήταν βασικό κριτήριο για εμάς, να έχουμε παιδιά που πατούν σε δύο θέσεις, για να είμαστε περισσότερο καλυμμένοι στις δύο διοργανώσεις, που υπάρχει μεγαλύτερο φορτίο».

Για την κατάσταση του Φράνκε, μετά τον τραυματισμό του στον καρπό με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας: «Είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ. Έκανε το χειρουργείο στις 11 Αυγούστου και στις εννιά μέρες που υπάρχει κινητικότητα, έχει δει μία αρκετά μεγάλη βελτίωση, όπως μας είπε. Σήμερα, είχε το ραντεβού με το γιατρό για να κάνει την έξτρα ακτίνα, να δει πως κόλλησε και να του βγάλει και τα ράμματα. Πάντως ήταν πολύ ικανοποιημένος και ήταν αισιόδοξος».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος της φετινής σεζόν, ειδικά μετά την περσινή αποτυχία: «Θέλουμε να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα και στις δύο διοργανώσεις. Δε θα βάλω όριο. Δε θα πω ότι είμαι ευχαριστημένος, αν τερματίσουμε έβδομοι, πέμπτοι ή τρίτοι, ή αν μπούμε στα play-in ή στους 16. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να έχουμε υγεία και να έχουμε μία σωστή χημεία μεταξύ μας».

Για το μέγεθος του ρόστερ και αν του είναι αρκετό: «Νομίζω ότι δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Και ο Πόλι και ο Ρένφρο, είναι 2.03 και πάνω και οι δύο. Έχουν πολύ μεγάλη αθλητικότητα. Σίγουρα, θα υπάρχουν περιπτώσεις με κάποια βαριά-ψηλά κορμιά, στα οποία ενδεχομένως να μειονεκτούμε, αλλά θα μειονεκτούν και αυτοί, απέναντι σε μας, όσον αφορά την αθλητικότητα. Τηρουμένων των αναλογιών, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Για το χαμηλό αριθμό ριμπάουντ του Πόλι, που ήρθε ως «4»: «Υπήρχε παίκτης, με τον οποίο μοιραζόταν την ίδια θέση και σε αρκετά παιχνίδια, ο Πόλι έπαιζε ως «3», ειδικά τις πρώτες του χρονιές. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε και μας, κάναμε όμως κάποιες συζητήσεις και είμαστε ήσυχοι. Είναι «4» που μπορεί να πατήσει και στο «3».