Πανιώνιος: Με οδηγό το παρελθόν για ένα λαμπρό μέλλον!

Ο μπασκετικός Πανιώνιος, αφού πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, δείχνει να μπαίνει στον σωστό δρόμο και πάλι.

Πανιώνιος: Με οδηγό το παρελθόν για ένα λαμπρό μέλλον!

Τα δύσκολα δείχνουν να πέρασαν στον ιστορικό Πανιώνιο.

Αν και στην πράξη θα φανεί, η ανάληψη των ηνίων του τμήματος μπάσκετ από τους Θεόδωρο Μικρόπουλο και Παναγιώτη Ηλιάδη εγγυάται σταθερότητα, η επιστροφή του Φάνη Χριστοδούλου ως γενικού αρχηγού συνδέει το παρόν (και το μέλλον) με το παρελθόν, η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Περικλή Ταυρόπουλο παρέχει σιγουριά και οι σπουδαίες μεταγραφές που έγιναν φέρνουν ελπίδα στον κόσμο του Πανιωνίου!

Μια νέα εποχή λοιπόν ανατέλλει για το μπάσκετ των «κυανέρυθρων», που θέλουν πρώτα να ανέβουν στην Α2 και έπειτα να μπορέσουν να επιστρέψουν στη μεγάλη κατηγορία, εκεί όπου είναι και η φυσική θέση του Ιστορικού.

Ταυρόπουλος: «Πρόκληση για μένα»

Στο «ΦΩΣ» για το νέο αυτό ξεκίνημα του Πανιωνίου μίλησαν ο κόουτς Ταυρόπουλος και ο ένας εκ των επικεφαλής του τμήματος, ο κ. Μικρόπουλος. Τι κι αν έχει φτάσει τα 68, ο Ταυρόπουλος συνεχίζει με την ίδια όρεξη, σαν να ξεκινάει τώρα την προπονητική του καριέρα!

Πού βρίσκετε, αλήθεια, αυτήν την ενέργεια;

Στην αγάπη μου για το μπάσκετ. Δεν μπορώ χωρίς αυτό. Είναι η ζωή μου όλη. Αρρωσταίνω εάν δεν είμαι στο γήπεδο. Δεν μπορώ να κάθομαι σπίτι μου. Χαρακτηριστικά, πριν από 6-7 χρόνια δεν ήμουν κάπου και πήγαινα και έκανα δωρεάν προπονήσεις για να ξεδώσω.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Πανιώνιο;

Με κάλεσαν οι κ.κ. Ηλιάδης και Μακρόπουλος. Δεν τους ήξερα από πριν. Μιλήσαμε και τα βρήκαμε γρήγορα. Με έπεισαν με όσα μου είπαν και οι στόχοι μας ταυτίστηκαν.

Για πόσα χρόνια είναι η συμφωνία;

Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει τίποτα στα χαρτιά. Είμαι χρόνια στο κουρμπέτι, έχω μάθει να δίνω τα χέρια μόνο. Δεν μου αρέσει να κάθομαι πάνω σε ένα χαρτί. Εάν δεν περνάς κάπου καλά, γιατί να συνεχίσεις; Δεν το έκανα ποτέ και ούτε θα το κάνω. Είναι ο 42ος χρόνος μου στα γήπεδα ως προπονητή και χαίρομαι ειλικρινά που τα τελευταία 3-4 χρόνια βρέθηκα σε ομάδες με χαμηλά μπάτζετ αλλά με όμορφο κλίμα. Και τα πήγαμε καλά. Μεράκι, χαρά, οικογένεια. Αυτές οι τρεις λέξεις είναι απαραίτητες σε μια ομάδα.

Από τον Έσπερο γιατί φύγατε;

Δεν μπορούσα να περιμένω. Η κατάσταση ήταν ρευστή. Ήρθε στη συνέχεια η πρόταση από τον Πανιώνιο και ένιωσα ότι ήθελα μια αλλαγή. Χαίρομαι πάντως για ό,τι πετύχαμε με τον Έσπερο. Μαζί με το Ίλιον είχαμε από τα χαμηλότερα μπάτζετ στη Β’ Εθνική και ήρθαμε τρίτοι στον όμιλό μας.

Με τον Πανιώνιο τι θέλετε να πετύχετε;

Την άνοδο φυσικά, που είναι και ο στόχος όλων. Σε ένα όμως είμαι κάθετος. Κανείς δεν θα μπει πάνω από την ομάδα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για μένα. Και όποιος το κάνει, δεν θα επιβιώσει.

Πρώτη φορά στον Πανιώνιο.

Ναι. Και μένω στη Νέα Σμύρνη τα τελευταία χρόνια, από την Καλλιθέα που ήμουν πριν. Είναι μια πρόκληση για μένα. Το όνομα του Πανιωνίου είναι βαρύ. Και η ευθύνη μεγάλη απέναντι στον κόσμο του Πανιωνίου που τον θέλουμε δίπλα μας. Έχουμε δέκα παίκτες καινούργιους, ξεκινάμε από το μηδέν. Υπομονή μέχρι να βρούμε χημεία. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Πανιώνιος, η ιδέα, η ομάδα, είναι πάνω απ’ όλα.

Ποιες ομάδες σάς έχουν σημαδέψει στην καριέρα σας;

Ο Έσπερος, ο Παπάγου και ο Ιωνικός. Πιο όμορφη ανάμνηση θα έλεγα ότι ήταν με τον Παπάγου, όπου από 8ος στη Β’ Εθνική ανέβηκε στην Α2 και μετά στην Α1 όπου και παρέμεινε.

Συμφωνείτε με τους ξένους στις χαμηλότερες κατηγορίες;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Διαφωνώ. Και πιστεύω θα δημιουργηθούν ανισότητες. Όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πάρουν ξένους και όσες όχι θα μείνουν χωρίς. Μέχρι στιγμής λίγες είναι οι ομάδες που έχουν πάρει ξένο. Και οι περισσότερες πιστεύω θα περιμένουν μέχρι τον Γενάρη.

Κλείνοντας, βγαίνουν, αλήθεια, καλοί νέοι προπονητές;

Ναι, βγαίνουν. Έχουμε καλούς νέους προπονητές, αρκετά καταρτισμένους. Μια συμβουλή μόνο να τους δώσω, ως ρομαντικός που είμαι. Να μη βάζουν πίσω τα «θέλω» τους. Να σκέφτονται πρώτα τι θα δώσουν και μετά τι θα πάρουν. Και να κλείνουν τα αυτιά τους σε όσα τους λέγονται από τις ομάδες και να ακούν τα «θέλω» τους.

Μικρόπουλος: «Ο Πανιώνιος είναι ιδέα»

Ο Θεόδωρος Μικρόπουλος δραστηριοποιείται στα ναυτιλιακά (με την Koralisa εδώ και 35 χρόνια). Ο Παναγιώτης Ηλιάδης στον χώρο του τουρισμού (με την Cosmorama). Φίλοι από μικροί, συμμαθητές, θέλουν να πετύχουν και στο μπάσκετ. Πρώτη τους προσωπική επιτυχία η συμφωνία με τον Φάνη (πήγαν μέχρι την Πάρο και τον έπεισαν να επαναδραστηριοποιηθεί). Μιλήσαμε με τον κ. Μικρόπουλο, 57 ετών.

«Πρώτα απ’ όλα, νιώθω χαρά που μιλάω στο “ΦΩΣ”. Μια παραδοσιακή εφημερίδα, κόσμημα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Από μικρός είμαι αναγνώστης της. Ο αείμνηστος Θεόδωρος Νικολαΐδης δημιούργησε κάτι ξεχωριστό. Μια εφημερίδα που είχε οπαδική ταυτότητα, χωρίς όμως ακρότητες, και γι’ αυτό την εκτιμούσε ο κόσμος. Οι Πανιώνιοι πάντα διάβαζαν “ΦΩΣ”. Λοιπόν, εγώ δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας. Το ίδιο και ο συνεργάτης μου, με τον οποίο είμαστε από μικροί μαζί. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό είχε να κάνει με κάποιες χορηγίες στα τμήματα του Πανιωνίου τα τελευταία χρόνια. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Χωρίς καμία ανταπόδοση. Απλά θέλαμε να βοηθήσουμε.

Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, το πατρικό μου είναι δίπλα στο Αρτάκης. Ξέρουμε καλά τι εστί Πανιώνιος. Και τι αντιπροσωπεύει. Και όταν νιώσαμε ότι το μπάσκετ δεν αξίζει να είναι εκεί όπου βρίσκεται τώρα, πήραμε την απόφαση να εμπλακούμε. Δεν το κάνουμε για να αναδειχτούμε. Η επαγγελματική μας πορεία είναι γνωστή. Το κάναμε μόνο και μόνο γιατί αγαπάμε τον Πανιώνιο. Μόνο. Ξεκινάμε από τα χαμηλά για τα ψηλά. Θα μπορούσαμε να πάμε απευθείας στα ψηλά, αλλά δεν το θέλαμε. Δεν μας εκφράζει. Ο Πανιώνιος είναι ιδέα. Και προχωράμε ενωμένοι. Με τον Ερασιτέχνη έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους και θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν».

Με το γήπεδο τι γίνεται;

Περιμένουμε. Θα πιέσουμε λίγο και τους εμπλεκόμενους. Θεωρητικά σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το Αρτάκης, αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Ως τότε θα παίζουμε στο «Βαρίκας». Μια αναγκαστική λύση καθώς δεν υπάρχουν άλλα γήπεδα. Είναι το «Μπεφόν» και του Μίλωνα, αλλά τα χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές ομάδες.

Με τους οργανωμένους όλα εντάξει;

Όταν ιδρύθηκαν οι «Πάνθηρες», ήμασταν 17 χρόνων. Τους έχουμε σε εκτίμηση και τους θέλουμε όλους στο γήπεδο. Η δύναμή τους είναι μεγάλη. Θέλουμε ο κόσμος του Πανιωνίου να αγαπήσει ξανά την ομάδα μπάσκετ.

Ποιοι οι στόχοι σας στον Πανιώνιο;

Αγωνιστικά, φτιάξαμε μια καλή ομάδα, αλλά στο γήπεδο θα αποδειχτεί. Εκεί κρίνονται όλα. Το βασικότερο για μένα είναι να βγάλει πάλι υγεία ο σύλλογος. Και οι γονείς να φέρουν ξανά τα παιδιά τους στον Πανιώνιο. Να βγει η ομάδα από την ανυποληψία.

Τι αναμνήσεις έχετε από το μπάσκετ του Πανιωνίου;

Πολλές! Φυσικά, τον τελικό Κυπέλλου στο ΣΕΦ με τον ΠΑΟΚ. Αξέχαστος. Το τρομερό κόψιμο του Τέρνερ στον Γκάλη. Τα καλάθια που έσπαγε ο Χάντσον. Τα ριμπάουντ που μάζευε ο Λάντσμπεργκερ. Τον Πι Τζέι Μπράουν. Και, δυστυχώς, το σοκαριστικό συμβάν με τον Μπόμπαν.

Με το ποδόσφαιρο θα ασχοληθείτε;

Για την ώρα όχι. Κρίνουμε πως δεν μας αντιπροσωπεύει ο χώρος του ποδοσφαίρου. Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να εμπλακούμε.

Το νέο ρόστερ του Πανιωνίου (2022-23)

1 Χρήστος Σκάνδαλος

2 Γιώργος Παπαδιονυσίου

5 Αλέξανδρος Λάζαρης

6 Στάθης Παπαδιονυσίου

7 Τάσος Αντωνάκης

9 Γιάννης Σαχπατζίδης

10 Αντώνης Μάντζαρης

11 Γιώργος Σταθόπουλος

13 Στέλιος Χάλαρης

15 Σάββας Τζουγκαράκης

16 Κυριάκος Κολσούζογλου

28 Δημήτρης Βεργίνης