Εσπερίδες Καλλιθέας: Φυτώριο - πρότυπο! (pics)

Το 16ο μετάλλιο στις μικρές ηλικίες για τις Εσπερίδες ήρθε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Κορασίδων και το «ΦΩΣ» μίλησε με τις πρωταγωνίστριες της ομάδας, τους προπονητές και τους παράγοντες του συλλόγου 

Εσπερίδες Καλλιθέας: Φυτώριο - πρότυπο! (pics)

Tο χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Πανελλήνιο Κορασίδων είναι σίγουρα η επάνοδος των Εσπερίδων στις επιτυχίες (16 μετάλλια στις μικρές ηλικίες, αριθμός-ρεκόρ!), αλλά ο κυριότερος στόχος του συλλόγου της Καλλιθέας είναι να επαναφέρει τα νέα παιδιά στο προσκήνιο.

Οι Εσπερίδες κυριάρχησαν για δύο δεκαετίες στις μικρές ηλικίες και έχουν δώσει απτά δείγματα με παιδιά μικρά που έπαιξαν σε επίπεδο γυναικών προερχόμενα από την υποδομή όπως οι Λύμουρα, Καλογήρου, Καβάσιλα, Παραγιού, Μπόνη, Κολλάτου, Οικονομάκη, Λούκα, Χατζηγιακουμή και τόσες άλλες. Είναι νοοτροπία του συλλόγου που ξαναβγαίνει έπειτα από χρόνια στην Ευρώπη και οι επιταγές των εποχών είναι ξεκάθαρες: η στροφή σε κορίτσια από τις υποδομές με κάθε κόστος.

Το «ΦΩΣ» μίλησε με δύο από τις πρωταγωνίστριες της ομάδας κορασίδων, αλλά και με τους ανθρώπους του συλλόγου.

Νάγια Στολίγκα – Ναταλία Αρσενιάδου: Τα νέα αστεράκια!

Αρχηγός της ομάδας και δεύτερη στο ranking στο Πανελλήνιο Κορασίδων η Νάγια Στολίγκα, ενώ πρώτη σκόρερ των αγώνων και στην καλύτερη πεντάδα η Ναταλία Αρσενιάδου.

Τρίτες λοιπόν στο Πανελλήνιο Κορασίδων. Πώς νιώθετε;

Νάγια Στολίγκα: Είμαι περήφανη για τη θέση που λάβαμε ως ομάδα. Δείξαμε το αγωνιστικό πνεύμα και τη μαχητικότητα που έπρεπε στο παρκέ και προσπαθούσαμε πάντα για το καλύτερο.

Ναταλία Αρσενιάδου: Αρχικά ήταν ένα δύσκολο πρωτάθλημα, με ομάδες πολύ καλά δουλεμένες και παίκτριες που να θέλουν την πρωτιά όσο και εμείς. Πιστεύω θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά στον αγώνα των μεταλλίων, αλλά και με την τρίτη θέση είμαι απόλυτα ικανοποιημένη.

Μπορούσατε και τελικό;

Νάγια Στολίγκα: Φυσικά και θα μπορούσαμε να ήμασταν στον τελικό. Παίξαμε με αρκετά καλές ομάδες και δώσαμε όλες τον καλύτερό μας εαυτό.

Ναταλία Αρσενιάδου: Σαφώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε τελικό και να κατακτήσουμε το Κύπελλο, αλλά ορισμένα λάθη μάς περιόρισαν στους δυο τελευταίους αγώνες και μας άφησαν στην τρίτη θέση.

H Αρσενιάδου βραβεύτηκε ως πρώτη σκόρερ απ΄ την Εβίνα Μάλτση

Από προσωπικής πλευράς ικανοποιημένες;

Νάγια Στολίγκα: Είμαι ικανοποιημένη με την απόδοσή μου, αλλά πάντα κυνηγάω τη βελτίωση μέσα από τις προπονήσεις και από τους αγώνες.

Ναταλία Αρσενιάδου: Προσωπικά πιστεύω πως κατάφερα να βγάλω αρκετά από αυτά που ήθελα στο παιχνίδι μου. Αν μείωνα όμως τα φάουλ και τα λάθη στους αγώνες, θα είχα σίγουρα μια καλύτερη εικόνα του τι μπορώ να προσφέρω ακόμη.

Ποια τα όνειρά σας;

Νάγια Στολίγκα: Ένα από τα όνειρά μου είναι να παίξω σε όσο το δυνατό υψηλό επίπεδο μπάσκετ και φυσικά να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Θα ήταν τιμή μου να είμαι μέλος της ομάδας που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μου.

Ναταλία Αρσενιάδου: Όνειρό μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω όσο πιο σκληρά μπορώ και μια μέρα να είμαι αντάξια να παίζω σε ομάδες μεγάλου επιπέδου, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Κληθήκατε στην Εθνική Κορασίδων. Δικαίωση των κόπων σας αυτή η κλήση και τι ευελπιστείτε να κάνετε εφόσον επιλεγείτε στην τελική 12άδα και είστε υγιείς;

Νάγια Στολίγκα: Η κλήση μου στην Εθνική Κορασίδων αποτελεί δικαίωση των κόπων μου και η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είμαι έτοιμη για αυτήν την πρόκληση εφόσον επιλεγώ στην τελική 12άδα. Πάνω από όλα εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς.

Ναταλία Αρσενιάδου: Φυσικά και η κλήση μου στην Εθνική αποτελεί επιβράβευση των μέχρι τώρα κόπων μου, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά ποτέ. Αγαπώ το άθλημα που κάνω αλλά και την πατρίδα μου, έτσι στόχος μου είναι να καθιερωθώ στην Εθνική και να δίνω πάντα το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για να πετυχαίνει η ομάδα.

Τέλος, θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους μου τους προπονητές που με πίεζαν, και συνεχίζουν, ώστε να γίνω καλύτερη κάθε μέρα και ακόμη ένα ευχαριστώ στην ομάδα των Εσπερίδων που μου έδωσαν μια ευκαιρία για να δείξω τι αξίζω πραγματικά.

Η Νάγια Στολίγκα

Θανάσης Μπούτας: Επιβράβευση της δουλειάς και της πίστης μας

Προπονητής των κορασίδων (αλλά και των παγκορασίδων και μίνι κοριτσιών) ο Θανάσης Μπούτας.

Περιμένατε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση;

Από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση θέσαμε ως στόχο αρχικά την είσοδό μας στην 4άδα και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο. Πίστευα πως ναι, το χάλκινο μετάλλιο ήταν στις δυνατότητές μας.

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας;

Όπως όλοι οι προπονητές έτσι και εγώ θα πω ότι δεν υπάρχουν μυστικά για μία επιτυχημένη πορεία. Τα πάντα είναι συνάρτηση της σκληρής δουλειάς που έχει προηγηθεί, του πάθους και της θέλησης από τις παίχτριες και, φυσικά, και του παράγοντα τύχη σε μία δύσκολη σειρά αγώνων, όπως αυτή που συμμετείχαμε.

Το επίπεδο των αγώνων πώς ήταν; Ακούστηκαν πολλά παράπονα για τη διαιτησία.

Το επίπεδο θεωρώ πως ήταν αρκετά υψηλό, καθώς όλες οι ομάδες είχαν έρθει κάθε μία ξεχωριστά με τους δικούς της στόχους και κάθε μία αγωνιζόταν κάθε φορά στο γήπεδο για να αποδείξει πως δικαιωματικά άξιζε να συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Όσον αφορά τη διαιτησία, σε γενικές γραμμές ήταν υψηλού επιπέδου, αν και υπήρχαν κάποια σφυρίγματα που εγώ προσωπικά τα θεωρώ λογικά, καθώς και οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη, αν αναλογιστούμε πως και οι ίδιοι είχαν να αγωνιστούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες που αγωνίστηκαν και οι αθλήτριες, κυρίως λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Ποιες αθλήτριες μπορούν να φτάσουν ψηλά;

Νομίζω ότι αυτές που ήδη κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Εθνική Κορασίδων είναι αθλήτριες οι οποίες αν συνεχίσουν τη δουλειά που κάνουν, έχουν τα προσόντα για να τις δούμε να αγωνίζονται σε υψηλά επίπεδα. Υπήρχαν βέβαια και παίχτριες που διακρίθηκαν και πιστεύω ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον όπως η Φραγκούλη του Παναθηναϊκού, η Παντώτη του Παναθλητικού, η Παπακώστα από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Εγώ προσωπικά διέκρινα και θεωρώ ότι η Βασιλική Σιουμουρέκη που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό Βόλου είναι μία παίχτρια που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Εννοείται πως υπάρχουν και παίκτριες της ομάδας μου των Εσπερίδων Καλλιθέας που έχουν όλες τις δυνατότητες να φτάσουν ψηλά αν συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά στο γήπεδο και δεν αναφέρομαι μόνο στη Στολίγκα και στην Αρσενιάδου!

Είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό αρχικά για τις ίδιες, αλλά και για την ομάδα μας, η κλήση τους στην αρχική επιλογή της Εθνικής ομάδας. Φυσικά και για εμάς τους προπονητές είναι μια επιβράβευση όλης της δουλειάς και της πίστης μας σε αυτά τα κορίτσια. Αλλά και η προσωπική τους θέληση και πίεση που ασκούν στους εαυτούς ώστε να γίνουν καλύτερες ακόμα και με ώρες στο γήπεδο μόνες τους εκτός ωραρίου προπονήσεων είναι δείγμα των χαρακτήρων των δύο αυτών κοριτσιών. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο παίχτριές μας που ήταν στα κλιμάκια, αλλά τελικά δεν κλήθηκαν στην Εθνική, την Αγραφιώτη Όλγα και την Τσουρντού Κλαίρη.

Μπούτας (αριστερά) και Δήμου οδήγησαν τις Εσπερίδες στο χάλκινο μετάλλιο

Θάνος Δήμου: Συνεργασία, εμπιστοσύνη και κοινός στόχος

Τεχνικός διευθυντής των υποδομών και προπονητής των νεανίδων ο Θάνος Δήμου.

Περιμένατε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κορασίδων;

Πιστέψαμε από την αρχή στις δυνατότητες των αθλητριών μας. Κάθε μέρα στην προπόνηση έδειχναν ότι διψούσαν για διάκριση. Το μετάλλιο είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι και συνεχίστηκε όλη τη χρονιά.

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας;

Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, ο κοινός στόχος είναι οι θεμέλιοι λίθοι της φετινής χρονιάς. Τα κορίτσια, εμείς οι προπονητές και οι άνθρωποι του συλλόγου γίναμε νωρίς μια γροθιά και μέσα απ’ τη σκληρή προπόνηση καταφέραμε μια αήττητη πορεία στο πρωτάθλημα της Ένωσής μας, αλλά και μια εξαιρετική πορεία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Το επίπεδο των αγώνων πως ήταν; Ακούστηκαν πολλά παράπονα για τη διαιτησία.

Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό, καθώς και η καθοδήγηση απ’ τον πάγκο για όλες τις ομάδες. Όσα παράπονα για τη διαιτησία ακούστηκαν από ανεπίσημα χείλη ήταν πάνω στην πίεση των αγώνων. Δεν θεωρώ ότι κανένας διαιτητής μπορεί να σου κλέψει μια νίκη αν εσύ είσαι αυτός που πρέπει εντός γηπέδου.

Ποιες αθλήτριες μπορούν να φτάσουν ψηλά;

Όσο και αν η ερώτηση επιβάλλει να απαντήσω ονομαστικά, θα απαντήσω ότι οι αθλήτριες που μπορούν να φτάσουν ψηλά είναι αυτές που προσπαθούν, που πιστεύουν και εμπιστεύονται. Άλλωστε το ταβάνι και τους στόχους τούς θέτει καθένας σύμφωνα με τις δικές του φιλοδοξίες.

Στις νεάνιδες βγήκατε 5οι. Επιτυχία κι εδώ, αν εκλάβουμε ότι οι περισσότεροι δεν σας έβλεπαν στην τελική φάση.

Όσοι δεν μας έβλεπαν στην τελική φάση ήταν αυτοί που δεν παρακολούθησαν τα παιχνίδια μας. Τα κορίτσια ήταν αφοσιωμένα στον στόχο από την πρώτη στιγμή και μια από τις πιο «refusetolose» ομάδες που έχω προπονήσει ποτέ. Προσωπικά ως άνθρωπος αντλώ κίνητρο από αθλήτριες που γυαλίζει το μάτι τους.

Απίστευτο συναίσθημα η ανατροπή στους τελικούς ΕΣΚΑΝΑ με τον Κρόνο;

Τα παιχνίδια με τον Κρόνο τα περιμέναμε όλη τη χρονιά και προετοιμαζόμασταν κυρίως ψυχολογικά από την πρώτη προπόνηση. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια τρομερή στιγμή… Ένας από τους ανθρώπους που εκτιμώ πολύ στην ομάδα ήρθε στο ημίχρονο του τελευταίου τελικού και με το σκορ στο -17 να με ρωτήσει τι ώρα θα φεύγαμε την επόμενη μέρα για το μπαράζ των ηττημένων στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματικά άδολη ερώτησή του έγινε σλόγκαν για το ημίχρονο που ακολούθησε και στο τέλος του παιχνιδιού ήταν το πρώτο άτομο που με αγκάλιασε με την ψυχή του. Τρομερός αγώνας, τρομερά συναισθήματα σε ένα γήπεδο που δεν έπεφτε «καρφίτσα». Η νίκη μας στη σειρά έχει τεράστια σημασία, αν κάποιος αναλογιστεί ότι έγινε απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο και στην έδρα του.

Χρήστος Αργυρόπουλος: Αγάπη για το άθλημα, οργάνωση και τεχνογνωσία

Στο «ΦΩΣ» μίλησε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ των Εσπερίδων, Χρήστος Αργυρόπουλος.

Έπειτα από αρκετά χρόνια οι Εσπερίδες επέστρεψαν στα μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Ποια τα συναισθήματα;

Σαφώς και υπάρχει ικανοποίηση η οποία ωστόσο είναι απόρροια της γενικότερης δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ομάδα των Εσπερίδων. Το μετάλλιο των κορασίδων απλά ήταν το κερασάκι…

Πείτε μας για τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες. Παραδοσιακά οι Εσπερίδες είναι φυτώριο.

Κράμα της αγάπης για το άθλημα, της οργάνωσης, της τεχνογνωσίας και της επιθυμίας της ομάδας να δουλέψει από τα θεμέλια, που είναι τα τμήματα των μικρών ηλικιών έχουν φέρει τις ακαδημίες των Εσπερίδων να αποτελούν δυνατό φυτώριο στον χώρο της γυναικείας ελληνικής καλαθοσφαίρισης.

Έπειτα από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά (τετράδα) ποιοι οι στόχοι τη νέα σεζόν;

Μετά την περσινή αξιόλογη πορεία της ομάδας σίγουρα οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ωστόσο στόχος μας τη νέα σεζόν είναι η ομάδα να παίξει όμορφο και ουσιαστικό μπάσκετ σε συνδυασμό με τη σταδιακή προώθηση κάποιων νέων κοριτσιών σε αυτήν, ώστε τις επόμενες χρονιές να αποτελέσουν τον κορμό της μεγάλης ομάδας των Εσπερίδων.

Μπορούν να ξαναβρεθούν… Πότερ και Μπάραμαν;

Η ομάδα μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτει ξένες με ποιότητα. Την περασμένη σεζόν είχαμε δυο που πήραν την ομάδα στις πλάτες τους και σε συνδυασμό με την ποιότητά τους τις έκανε να αναδειχτούν εκ των κορυφαίων στον τομέα της στατιστικής. Έννοια μας ωστόσο είναι να είναι καλή η συνολική εικόνα της ομάδας και όχι αν θα ξεχωρίσει κάποια παίκτρια στους πίνακες της στατιστικής.

Θα δοθεί χρόνος και στα μικρότερα κορίτσια;

Αναγκαστικά και μη, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των ακαδημιών, όπου διαθέτουν κορίτσια με ποιότητα, η μεγάλη ομάδα θα στελεχωθεί με κάποια εξ αυτών, ευελπιστώντας τα επόμενα χρόνια να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας μας.

Αθηνά Φωτιάδου: Να εξασφαλίσουμε ένα γήπεδο δικό μας

Τέλος, μιλήσαμε με την Αθηνά Φωτιάδου, γενική γραμματέας και υπεύθυνη υποδομών των Εσπερίδων.

Έπειτα από αρκετά χρόνια οι Εσπερίδες επέστρεψαν στα μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Χαρούμενοι;

Εννοείται πως είμαστε χαρούμενοι, καθώς εκπληρώθηκαν στόχοι ετών, για τους οποίους δουλέψαμε με συνέπεια και προσήλωση. Ο αρχικός στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ανταγωνιστικές ομάδες για το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ, τόσο σε κορασίδες όσο και σε νεανίδες, με κορίτσια με ταλέντο, που αγαπούν το μπάσκετ και δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά. Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος φάνηκε ότι και οι δύο ομάδες μπορούσαν να διεκδικήσουν και σε πανελλήνιο επίπεδο κάτι καλύτερο, όπως και έγινε. Οι νεάνιδές μας κατέκτησαν την 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και οι κορασίδες την 3η θέση και ανέβηκαν στο βάθρο στο αντίστοιχο πρωτάθλημα.

Πείτε μας για τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες.

Αρχικά να σας πω ότι η φιλοσοφία του συλλόγου είναι επαναφέρουμε από τα τμήματα υποδομής νέα κορίτσια στα πρωταθλήματα γυναικών, να στελεχώσουμε με αθλήτριες ομάδες γυναικών και να κρατήσουμε όσο γίνεται περισσότερες αθλήτριες στο παρκέ. Για αυτόν τον σκοπό επιλέξαμε συνειδητά να έχουμε στις υποδομές προπονητές με τεράστια ικανότητα και εμπειρία, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν προπονητικά άνετα ομάδες γυναικών της Α1. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός διευθυντής των υποδομών και προπονητής Νεανίδων, Θάνος Δήμου, καθώς και ο προπονητής Κορασίδων, Παγκορασίδων και Μίνι Θανάσης Μπούτας, αποτελούν για τον σύλλογο και για τα κορίτσια σημείο αναφοράς στο μπασκετικό γίγνεσθαι του συλλόγου.

Η δουλειά ξεκινάει από τα τμήματα Pro-Junior&Junior, όπου τα κορίτσια μας μαθαίνουν αρχικά να αγαπούν το άθλημα και να εξοικειώνονται με την μπάλα, με τις κινήσεις, το γήπεδο και τους κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζεται κάθε φορά ένα επίπεδο παραπάνω προσεκτικά και σταθερά.

Παραδοσιακά οι Εσπερίδες είναι φυτώριο. Πόσα τμήματα και πόσα κορίτσια είναι στον σύλλογο;

Αυτό είναι αλήθεια, οι Εσπερίδες κυριάρχησαν για δύο δεκαετίες στις μικρές ηλικίες και έχουν τροφοδοτήσει τα σαλόνια των μεγάλων κατηγοριών με «τεράστιες» παίκτριες και, όπως φαίνεται, και αυτός είναι ο στόχος, θα είναι δυναμικά παρούσες και τα επόμενα χρόνια με τις υποδομές τους.

Αυτήν τη στιγμή ο σύλλογος έχει πάνω από 100 κορίτσια και είναι ο μόνος σύλλογος στην ευρύτερη περιοχή που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μπάσκετ γυναικών. Οι αθλήτριές μας στελεχώνουν τα εξής τμήματα: 1 Pro-Junior με κορίτσια από 5 ετών, 1 Junior, 2 Mini, 2 Παγκορασίδων, 1 Κορασίδων και 1 Νεανίδων. Έχουμε στις τάξεις των υποδομών μας κορίτσια με ταλέντο και αγάπη για το μπάσκετ και για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο επόμενος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα γήπεδο δικό μας, κάτι που θα διευρύνει και τις δυνατότητες του συλλόγου, κυρίως στα τμήματα των υποδομών.