Εθνικά Πρωταθλήματα Μπάσκετ: Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται

Αρκετές αλλαγές έρχονται στα Εθνικά Πρωταθλήματα Μπάσκετ, ανδρών και γυναικών 

Εθνικά Πρωταθλήματα Μπάσκετ: Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (22/6) από την ΕΟΚ η Γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έγκειται στην αναδιάρθρωση των Εθνικών πρωταθλημάτων, και την τελική μορφή που θα έχουν την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

Ξεκινώντας από τη νέα αγωνιστική περίοδο, οι αλλαγές δεν θα είναι τόσο σημαντικές καθώς θα ισχύουν τα περσινά μοτίβα, ενώ το Κύπελλο Ελλάδας θα ξεκινήσει και πάλι από τις αρχές Σεπτέμβρη, τόσο σε Άνδρες όσο και σε Γυναίκες.

Έτσι, θα συναντήσουμε έναν όμιλο στην Α2 Ανδρών, τέσσερις στην Β' Εθνική Ανδρών, έξι στην Γ' Εθνική Ανδρών, έναν στην Α1 Γυναικών και τέσσερις στην Α2 Γυναικών. Στο σύνολο 16 όμιλοι.

Ωστόσο, και θέλοντας η ΕΟΚ να ενισχύσει το τοπικό στοιχεία, ξεκινάει από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 την αναδιάρθρωση των Εθνικών πρωταθλημάτων.

Έτσι, την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 θα συναντήσουμε:

Έναν όμιλο στην Α2 Ανδρών με 14 ομάδες, τρεις στην Β' Εθνική με 38 ομάδες στο σύνολο, πέντε στην Γ' Εθνική με 61 ομάδες στο σύνολο, έναν στην Α1 Γυναικών με 12 ομάδες και 2 ομίλους στην Α2 Γυναικών με σύνολο 28 ομάδες. Δηλαδή από 16 οι όμιλοι θα πέσουν στους 12.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στο τέλος της συγκεκριμένης σεζόν (2023-2024), και έτσι η σεζόν 2024-2025 θα έχει την τελική μορφή που επιθυμεί η ΕΟΚ, με σύνολο 10 ομίλους σε Εθνικό επίπεδο, σε όλα τα πρωταθλήματά της.

Αναλυτικά:

A2 Ανδρών (Ένας όμιλος - 14 ομάδες)

Β' Εθνική (Δυο όμιλοι - 14 ομάδων)

Γ' Εθνική (Τέσσερις όμιλοι - 14 ομάδων)

Α1 Γυναικών (Ένας όμιλος - 12 ομάδες)

Α2 Γυναικών (Δυο όμιλοι - 12 ομάδων)

Δύο ξένοι στην Α2

Στην Α2 θα έχουμε από τη νέα χρονιά δύο ξένους. Ωστόσο, το όριο που τίθεται από την γενική προκήρυξη είναι πως και οι δυο στο σύνολο δεν θα μπορούν να αγωνίζονται περισσότερα από 650 λεπτά ανά γύρο, ενώ αν μια ομάδα ξεπεράσει το όριο, και ενώ έχει ειδοποιηθεί από την γραμματεία τέλεσης των αγώνων, θα έχει πρόστιμο 2.000 € και μηδενισμό στον αγώνα.

Επίσης, αν μια ομάδα έχει δυο αλλοδαπούς αθλητές τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει στη δωδεκάδα της δυο αθλητές κάτω των 23 ετών, δηλαδή γεννημένους μετά το 2000. Αν έχει έναν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στον χρόνο συμμετοχής του, ούτε στο πως διαμορφώνεται η δωδεκάδα.

Επίσης η κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει αλλαγές στους ξένους της, το αργότερο μέχρι την 10η αγωνιστική του δευτέρου γύρου. Επίσης κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί ένας αλλοδαπός παίκτης να πάρει μεταγραφή σε ομάδα της Basket League και το ανάποδο.

Ένας Ευρωπαίος θα μπορεί να παίζει και στις ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής, με υποχρεωτική συμμετοχή 2 Ελλήνων κάτω των 21 στη δωδεκάδα.

Τέσσερις ξένες στην Α1 γυναικών

Στην Α1 γυναικών θα μπορούν να βρίσκονται σε κάθε ομάδα 4 ξένες, 3 όμως στη δωδεκάδα. Στην Α2 μία Ευρωπαία. Και εδώ, 2 αθλήτριες κάτω των 21 στη δωδεκάδα.

Δείτε τη γενική προκήρυξη εδώ