Ξεκαθάρισμα εδώ και τώρα!

Το ελληνικό μπάσκετ έχει τραβήξει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και δεν έχει την πολυτέλεια να ζει με σκιές, αμφιβολίες, ούτε να πλέει σε «πέλαγος τοξικότητας». Η δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει άμεσα για όλες τις καταγγελίες

Ξεκαθάρισμα εδώ και τώρα!

Το ελληνικό μπάσκετ μπαίνει ξανά σε μια δύσκολη περίοδο με τις ομάδες της Basket League να μπαίνουν πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο.

Το θέμα είναι ότι και οι δύο έχουν άδικο! Πως γίνεται αυτό; Μα επειδή και οι δύο έχουν κάνει λάθη που αναιρούν την αλήθεια τους.

Η επιτροπή αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ με απόφασή της «έκοψε» τους Άρη, ΑΕΚ, Απόλλωνα Πατρών και Λάρισα λόγω ελλείψεων στους φακέλους που υπέβαλαν προς εξέταση.

Εκεί έπρεπε να έχουν διακανονίσει ή εξοφλήσει όλες τις φετινές υποχρεώσεις τους, να έχουν μπάτζετ ύψους 800 χιλ. ευρώ με κοστολογημένα έσοδα, εγγυητική επιστολή, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, αλλά και κάποια άλλα προαπαιτούμενα.

Το πρώτο λάθος ανήκει στον ΕΣΑΚΕ και είναι η συγκρότηση της επιτροπής από παράγοντες των ίδιων των ομάδων. Ήταν προφανές πως αν κοβόταν μια ομάδα, αυτόματα θα στρεφόταν στα μέλη της επιτροπής κατηγορώντας τα για μεροληπτική απόφαση.

Όπως και έγινε βέβαια…

Για να «θωρακιστεί» μάλιστα η επιτροπή με τροπολογία, την οποία ζήτησαν από τον Λευτέρη Αυγενάκη τα μέλη του ΕΣΑΚΕ, έγινε νόμος του Κράτους!

Το δεύτερο λάθος ανήκει στον Βαγγέλη Λιόλιο και την άγαρμπη παρέμβασή του στα του ΕΣΑΚΕ.

Το αν θα δώσει μια δύο ή δεκαπέντε παρατάσεις η επιτροπή αδειοδότησης για την εξέταση των φακέλων έχει να κάνει με την ίδια την επιτροπή και τον ΕΣΑΚΕ και προφανώς τους χαρακτηρίζει.

Όσο κι αν νοιάζεται για το καλό του ελληνικού μπάσκετ ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι προφανές πως υπερβαίνει τα των αρμοδιοτήτων του.

Διότι ασφαλώς και δεν θα ήθελε να απαιτήσουν, όπως και στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες επαγγελματική διαιτησία ή απεριόριστο αριθμό ξένων παικτών στα ρόστερ τους σύμφωνα με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και την άρση των περιορισμών.

Κανείς από τον ΕΣΑΚΕ δεν παρενέβη στον καταρτισμό των ομίλων στις εθνικές κατηγορίες, γιατί πολύ απλά δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Θα μπορούσε όμως από την έγνοια του για το ελληνικό μπάσκετ…

Το πράγμα όμως έχει πάει αλλού, σε επικίνδυνα μονοπάτια με τις καταγγελίες τόσο της ΑΕΚ, όσο και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η τοξικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη και πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Άμεσα και όχι με τους γνωστούς… ελληνικούς ρυθμούς οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να καλέσουν άπαντες ενώπιόν τους και να μην τους αφήσουν να φύγουν εάν δεν ξεκαθαρίσουν τα πάντα.

Το μπάσκετ δεν έχει την πολυτέλεια να ζει μέσα σε σκιές, καταγγελίες και αμφιβολία για όλους και για όλα. Έχει χάσει τεράστιο κεφάλαιο και θα πρέπει να βρει τρόπους να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του.

Όχι πάντως με «ήξεις- αφίξεις», παρατάσεις επί των παρατάσεων και αναίρεση των συμπεφωνημένων για να διευκολυνθεί η κατάσταση ή κάποιες ομάδες.