ΝΕ Μεγαρίδος: Τα όνειρά της δεν έχουν ταβάνι! (pics)

Δουλεύοντας σε άκρως επαγγελματικά πλαίσια, η ομάδα των Μεγάρων έφτασε από τα τοπικά στην Α2 - To «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας

ΝΕ Μεγαρίδος: Τα όνειρά της δεν έχουν ταβάνι! (pics)

Την οργάνωσή της θα τη ζήλευαν ακόμα και ομάδες της Basket League. Η Μεγαρίδα δείχνει πως έχει έρθει για να μείνει στο μπασκετικό στερέωμα και η διαδρομή της είναι καταπληκτική τα τελευταία χρόνια. Με αγάπη και μεράκι, από τα τοπικά στην Α2, και η πόλη των Μεγάρων κινείται στους ρυθμούς της ΝΕΜ! Όλοι στο πλευρό της ομάδας, με μπροστάρηδες τους αδερφούς Φάνη (Megara Resins), η βοήθεια των οποίων είναι καθοριστική και ανεκτίμητη. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το θαύμα της Μεγαρίδας.

Βασιλείου: Όσο πιο ψηλά, χωρίς να χάσουμε τον οικογενειακό χαρακτήρα μας

Πρόεδρος της Νεανικής Εστίας Μεγαρίδος (όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας, με έτος ίδρυσης το 1974) ο Γιάννης Βασιλείου.

Πόσα χρόνια είστε στην ομάδα; Ποιος ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Είμαστε στην ομάδα αρκετά χρόνια και εγώ και η σύζυγός μου, κατόπιν προτροπής του κόουτς και τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Γιώργου Μάνταλου, με τον οποίο μας συνδέει πολυετής φιλία. Ξεκινώντας ως φίλαθλος, μου άρεσε πάρα πολύ το κλίμα που υπήρχε στον σύλλογο και ιδιαίτερα το γεγονός ότι αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια. Υπάρχει γύρω από την ομάδα μια πλειάδα ανθρώπων που προσφέρουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ό,τι μπορούν προκειμένου τα όποια προβλήματα προκύπτουν να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Έτσι, σταδιακά, μπήκα αρχικά στο ΔΣ μαζί με τη σύζυγό μου και ακολούθως με τίμησαν και τα υπόλοιπα μέλη με την ανάληψη της προεδρίας.

Με τι ενεργοποιήστε επαγγελματικά;

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και συγκεκριμένα δραστηριοποιούμαι στον χώρο των ανταλλακτικών αυτοκινήτου.

Οι τοπικοί φορείς είναι κοντά στην ομάδα;

Όταν έγινε αντιληπτό ότι αυτό που γίνεται στη Νεανική Εστία Μεγαρίδος τα τελευταία χρόνια είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρωτοφανές, θα έλεγα, για τα αθλητικά πράγματα της πόλης μας, έγινε πραγματικά αδύνατον να μη σταθούν όλοι δίπλα μας. Με κάποια προβληματάκια στην αρχή, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δραστικά, μπορούμε να πούμε ότι πλέον όλοι στέκονται στο πλευρό μας και προσπαθούν να ενισχύσουν τηνπροσπάθειά μας. Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Σταμούλης, ο υπουργός κ. Κώτσηρας, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μπούρας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσμόπουλος, όλοι είναι φίλαθλοί μας, παρακολουθούν τα παιχνίδια μας, ακόμη και τα εκτός έδρας, και συνδράμουν την προσπάθειά μας.

Ποιο το όνειρό σας για τη ΝΕΜ;

Να την καμαρώσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, χωρίς να χάσουμε τον οικογενειακό χαρακτήρα μας. Να παραμείνει η ομάδα μια οικογένεια και να εκπέμπει πάντα υγεία και πίστη στα αθλητικά ιδεώδη. Και, βέβαια, μέσα από τη λειτουργία του NEM Basketball School, να καταφέρουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δικά μας παιδιά που να μπορούν να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Κουντεμάνης: Σωστός προγραμματισμός και πίστη στο πλάνο

Γενικός αρχηγός και «ψυχή» της ομάδας ο Σπύρος Κουντεμάνης.

Από πότε είστε στην ομάδα;

Στην άκρη του πάγκου ομάδας μπάσκετ πρωτοκάθισα το μακρινό 1998, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα πίσω. Ήμουν έφορος του ανδρικού τμήματος της άλλης ομάδας που υπήρχε τότε στην πόλη των Μεγάρων, του Μέγαρα ΦΣ. Από τότε ήμουν πάντα ενεργός, ως παράγοντας, και πέρασα από διάφορες θέσεις. Το καλοκαίρι του 2017 ο κολλητός μου φίλος, Γιώργος Μάνταλος, μου ανέλυσε τις σκέψεις του για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πολύ ισχυρή ομάδα στην πόλη μας. Και, βέβαια, δεν μου ανέπτυξε μια έκθεση ιδεών, αλλά μου ξεδίπλωσε το όραμά του στο τραπέζι… με χαρτί και μολύβι. Μετά από δέκα δευτερόλεπτα… βασανιστικών σκέψεων η απάντησή μου ήταν: «Είμαι μέσα! Άλλωστε, ποιος έχασε το μυαλό για να το βρούμε εμείς…». Και από τότε κάθομαι στην άκρη του πάγκου της ΝΕΜ και υπηρετώ, όσο πιο πιστά μπορώ, το αρχικό πλάνο, πιστεύοντας κάθε στιγμή ότι το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Περιμένατε ότι η ΝΕΜ κάποια μέρα θα έπαιζε στην Α2;

Πίστευα από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε ένα πλάνο που μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Όταν αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έδειξαν όρεξη να το υπηρετήσουν και τότε ήταν που πίστεψα ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα είχε κάποια στιγμή το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποια ήταν τα μυστικά της φετινής πορείας;

Σωστός προγραμματισμός από ανθρώπους με γνώση, πίστη στο πλάνο και πάρα πολλή δουλειά απ’ όλους. Φυσικά το πρωταρχικό είναι το αγωνιστικό και οι σωστές επιλογές του κόουτς Μάνταλου, τόσο σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες των παιδιών όσο και σε σχέση με τα κατάλληλα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Και, τέλος, ότι όλος ο οργανισμός αλλά και όλη η πόλη των Μεγάρων έδειξαν εμπιστοσύνη και στήριξαν το όραμά μας μέχρι τέλους. Και στις εύκολες αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές.

Ποιο το ταβάνι της ΝΕΜ;

Θα ακουστεί λίγο κοινότοπο, αλλά… sky's the limit. Ο οργανισμός… ενηλικιώνεται μέρα με τη μέρα. Προσθέτουμε ανθρώπους με γνώσεις και ικανότητα σε όλα τα πόστα. Οπότε είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που προκύπτουν. Από κει και πέρα, το πού θα φτάσει η ΝΕΜ έχει να κάνει με το πόσο δυνατή θέλει και μπορεί να φανεί η πόλη των Μεγάρων, όπως και η ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει η εκπεφρασμένη πρόθεση των χορηγών μας να στηρίξουν τα όνειρά μας, με μπροστάρηδες τους αδερφούς Κώστα και Χρήστο Φάνη (Megara Resins). Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος των ανθρώπων που μας στηρίζουν θα αυξάνεται διαρκώς.

Με το γήπεδο τι θα γίνει;

Έχει παραδοθεί στον δήμαρχο κ. Σταμούλη μια μελέτη που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας της ΝΕΜ BC ARENA, σχεδόν θα διπλασιαστεί, και την τοποθέτηση θεωρείων για να μπορούν να κάνουν όσο καλυτέρα γίνεται τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τους κ.κ. Χρήστο Σκλαβούνο, Τάσο Σάλτα, Δημήτρη Σκλαβούνο και Θάνο Νικολάου που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την εκπόνησή της. Ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί, το ανακοίνωσε και στη φιέστα για την απονομή του τίτλου του πρωταθλητή της Β’ Εθνικής, ότι το έργο θα εκτελεστεί και μάλιστα θα ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Βέβαια, πάγιο αίτημα όλων των συλλόγων της πόλης των Μεγάρων είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, κλειστού γυμναστηρίου. Αυτό θα αποτελούσε πόλο έλξης πολλών αθλητικών εκδηλώσεων και θα ήταν ένα εχέγγυο για εμάς όταν και αν αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε ακόμη μία άνοδο.

Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα;

Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας και μας ακολουθεί πάντα και παντού - και στα εύκολα και στα δύσκολα… Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και από δω τους φιλάθλους μας, γιατί χωρίς τη στήριξή τους δεν νομίζω ότι θα είχαμε καταφέρει αυτά που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια.

Το NEM Basketball School τι ακριβώς είναι;

Για το κομμάτι του μπάσκετ κατάλληλος να απαντήσει είναι ο κόουτς Μάνταλος, άλλωστε είναι αυτός που το οραματίστηκε, το στήριξε και το στηρίζει με κάθε κόστος και το μεγαλώνει ποιοτικά και αριθμητικά διαρκώς. Για τον οργανισμό, το σχολείο μας, αποτελεί την παρακαταθήκη που θα αφήσει όλη αυτή η προσπάθεια στην πόλη μας. Είναι η ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία της στήριξης και της αγάπης που μας έχει δείξει. Θέλουμε να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία πολίτες που έχουν μεγαλώσει και έχουν γαλουχηθεί με τα αθλητικά ιδεώδη. Και πιστεύουμε ότι αυτά τα παιδιά θα είναι τα ιδανικά για να μας οδηγήσουν στο μέλλον, στελεχώνοντας συλλόγους, σωματεία και κάθε άλλου είδους συλλογικότητες, όχι μόνο στον αθλητικό τομέα αλλά και σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Μάνταλος: Παρουσιάζουμε μια νέα πρόταση στο ελληνικό μπάσκετ

Προπονητής της ομάδας αλλά και τζένεραλ μάνατζερ ο Γιώργος Μάνταλος, που πιστώνεται σχεδόν όλο το μέρος της επιτυχίας, όπως παραδέχονται οι πάντες στη Μεγαρίδα…

Στεριώσατε στον πάγκο της ομάδας. Το περιμένατε ειλικρινά ότι από τα τοπικά η ΝΕΜ θα έφτανε να παίξει στην Α2;

Ξεκινήσαμε με τη σκέψη να φτιάξουμε κάτι όμορφο και οργανωμένο… και όπου πάει. Ως αρχικές προτεραιότητες θέσαμε τη στελέχωση της ομάδας πολυεπίπεδα, την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, την αναγωγή της ομάδας σε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και ως πρωτεύουσα και σημαντικότερη επιδίωξη την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ομάδας-βιτρίνας, δηλαδή της αντρικής, με το Σχολείο μας. Όταν λοιπόν αυτές οι κατευθύνσεις εκτελούνται από τεχνοκράτες, με επιστημονικές γνώσεις του αντικειμένου αλλά και με αγάπη, συνήθως το αποτέλεσμα έρχεται. Έχουμε συλλογικά την ταπεινή άποψη ότι ομάδες που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο αποτελούν τη νέα πρόταση διοίκησης στο ελληνικό μπάσκετ. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από προπονητές-μάνατζερ κατά το πρότυπο της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ στο ποδόσφαιρο. Όμως, οφείλω να επισημάνω ότι λάβαμε τεράστια ώθηση από τους χορηγούς μας στην προσπάθεια αυτή. Εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις συνδράμουν ετησίως με σημαντικά ποσά, με επικεφαλής τη μεγάλη εταιρεία της περιοχής μας, τη MEGARA RESINS, που μέσω των ιδιοκτητών της, Κώστα και Χρήστου Φάνη, ήταν πάντοτε δίπλα μας, έλυναν όλα τα προβλήματά μας και μας εμφύσησαν όχι μόνο τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη που πηγάζουν από μια τόσο μεγάλου μεγέθους εταιρεία αλλά και την πίστη στις δυνατότητές μας, ότι με αυτούς δίπλα μας τα όνειρά μας δεν έχουν ταβάνι. Πρόκειται για δύο υπέροχους ανθρώπους, φωτεινούς φάρους μίμησης, που τους ευχαριστώ δημόσια για την ανιδιοτέλειά τους και την αστείρευτη διάθεση για προσφορά στον τόπο τους.

Τα κλειδιά της φετινής επιτυχίας;

Εκτός από την παρουσία των Κώστα και Χρήστου Φάνη και της MEGARA RESINS, η συνέπεια, η ηρεμία και η αγάπη μεταξύ των μελών της οικογενείας, από τον πρόεδρο έως το πιο μικρό παιδί.

Απ’ ό,τι βλέπουμε, ο κορμός της ομάδας θα διατηρηθεί. Λίγες κινήσεις και καλές θα γίνουν μεταγραφικά;

Ανανεώσαμε το μισό περίπου ρόστερ μας, κάτι που θεωρώ εντελώς φυσιολογικό. Όλα τα παιδιά υπήρξαν σημαντικά για την περσινή επιτυχία, αλλά για διαφορετικούς λόγους αρκετά από αυτά δεν γίνεται να είναι μαζί μας και του χρόνου. Ανανεώσαμε την τριάδα των αρχηγών (τους Καλλινικίδη, Αγγελόπουλο, Παλαιοχωρίτη) και τον πολύ σημαντικό για εμάς Γερομιχαλό, όπως και τον Χάσα, που μας δίνει πράγματα. Επίσης, κρατήσαμε άλλον έναν στυλοβάτη της ομάδας, τον Γκάτζια, και ανεβάσαμε δύο παιδιά από το Σχολείο μας στην πρώτη ομάδα. Ταυτόχρονα, υπογράψαμε τους Γεωργαλά, Ζαρκαδούλα και Παπαγιάννη, οι οποίοι αποτελούσαν πρώτες επιλογές μας και τους πιστεύουμε πάρα πολύ, γιατί είναι εκπληκτικοί παίκτες και εκπληκτικοί χαρακτήρες. Παράλληλα, πήραμε έναν γκαρντ που αγωνίστηκε πέρσι στην Α2 και αποτελούσε προτεραιότητά μας, τον Καψαλό, και έχουμε κάνει ήδη προτάσεις σε δύο ακόμη πολύ σημαντικά για τον σχεδιασμό μας παιδιά και περιμένουμε.

Ποιος ο στόχος για τη νέα σεζόν πλέον;

Να απολαύσουμε την κατηγορία, που για εμάς αποτελεί μια καινούργια πραγματικότητα, και να παίξουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφο και ελκυστικό για τον κόσμο μπάσκετ.

Πόσα τμήματα αριθμεί ο σύλλογος και πόσα παιδιά έχει στις τάξεις του;

Αυτήν τη στιγμή δραστηριοποιούνται στον οργανισμό άνω των 300 αθλητών, διαμοιρασμένοι σε περίπου 30 τμήματα, εκ των οποίων τα 10 αγωνιστικά. Βέβαια, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι δύο covid seasons, θα είχαμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι καταγεγραμμένη μια δυναμική.

Το NEM Basketball School τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για μια «κυψέλη» εκμάθησης μπάσκετ, που επιδιώκουμε να λειτουργεί ακριβώς όπως ένα ιδιωτικό Σχολείο. Επανδρώνουμε κάθε χρόνο το Σχολείο μας προσθετικά με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μην αποτελούμε απλά άλλη μια εισπρακτική ακαδημία, αλλά έναν ελκυστικό και ταυτόχρονα αποδοτικό μηχανισμό μάθησης. Φέτος μόνο προσετέθησαν δύο προπονητές με βαριά βιογραφικά, οι Τσαουσίδης και Μήτσιαλος, που έχω τη βεβαιότητα ότι θα κάνουν γονείς και παιδιά να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το μπάσκετ. Προχωρήσαμε στον διαχωρισμό του NEM BASKETBALL SCHOOL σε δύο μεγάλα κομμάτια. Στην υποδοχή των μικρών αθλητών και στην εισαγωγή τους στο μπάσκετ υπό τον γενικό διευθυντή του Σχολείου, κόουτς Κορώση, και στη δημιουργία της γενικότερης επίβλεψης όλων των αγωνιστικών τμημάτων υπό τον Supervisor and School Co ordinator, κόουτς Τσαουσίδη. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας μας καταφέραμε και υπερδιπλασιάσαμε τα παιδιά, προσελκύοντας μάλιστα μεγάλο αριθμό και από τις γύρω περιοχές, και ανεβάσαμε το παιδικό μας στην Α’ Κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΝΑ και το εφηβικό μας στη Β’ Κατηγορία, δίδοντας τη δυνατότητα στα παιδιά μας να αγωνίζονται και αυτά, όπως η πρώτη ομάδα μας, στο υψηλότερο επίπεδο.

Αληθεύει ότι η προσφορά σας στη ΝΕΜ δεν περιορίζεται μόνο εντός παρκέ;

Όπως σας είπα και αρχικά, στη λειτουργία της ομάδας έχω τον διπλό ρόλο και του προπονητή και του τζένεραλ μάνατζερ του οργανισμού. Αυτό αποτελεί μια διευκόλυνση στη λήψη των αποφάσεων και στην ταχύτητα της λήψης, που είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει όμως να κατανοηθεί ότι δίπλα μου καθημερινά, εκτός από το 15μελές ΔΣ, υπάρχουν περίπου 50 άτομα που μεριμνούν για τη λύση οποιουδήποτε θέματος προκύψει στην καθημερινότητα του συλλόγου. Όλοι αυτοί είναι πολύτιμοι και τους ευχαριστώ που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, τη φιλία τους και την αγάπη τους.

Καλλινικίδης: Όσο αντέχω θα παίζω!

Για τον Αβραάμ Καλλινικίδη ό,τι κι αν πεις είναι λίγο. Στα 45 του συνεχίζει ακάθεκτος και πανηγύρισε άλλη μια άνοδο στην πλούσια καριέρα του…

Άλλη μια επιτυχία στην τεράστια καριέρα σου. Δεν… βαρέθηκες τις διακρίσεις;

Ποτέ δεν βαριέσαι να νικάς, να σηκώνεις τρόπαια και να πετυχαίνεις τους στόχους που βάζεις στην αρχή κάθε σεζόν. Κάνουμε πρωταθλητισμό και αυτή είναι η μοίρα μας…

Ποια στοιχεία οδήγησαν την ομάδα στην κορυφή;

Είχαμε πάρα πολύ καλούς και έμπειρους παίκτες-πρωταγωνιστές, έναν κόουτς που ήξερε πώς να πάρει το καλύτερο από τον καθένα μας και να κάνει την κατάλληλη διαχείριση σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα. Επίσης, υπήρχε μια διοίκηση και ένας πυρήνας ανθρώπων δίπλα στην ομάδα που μας έκανε να νιώθουμε ασφάλεια. Εν κατακλείδι, όλοι στον οργανισμό είχαν τον ρόλο τους και έκαναν αυτό που τους αναλογούσε για να έρθει η επιτυχία.

Ως πότε τελικά θα σε βλέπουμε στα παρκέ;

Κάθε σεζόν που τελειώνει φέρνει πιο κοντά το πέσιμο της αυλαίας. Θα είμαι εκεί έξω όσο αντέχω, όσο μπορώ να ανταγωνίζομαι τους καλύτερους και όσο νιώθω ότι με χρειάζονται ο προπονητής μου και οι συμπαίκτες μου.

Ένιωσες λίγο περίεργα που η άνοδος ήρθε με κύριο αντίπαλο το Αιγάλεω;

Το ότι το Αιγάλεω ήταν ο κύριος ανταγωνιστής μας ήταν για μένα μια πολύ ιδιαίτερη παράμετρος. Πρώτη φορά βρέθηκα αντίπαλος και τα έφερε έτσι η τύχη που ήταν «ή εμείς ή αυτοί». Χωρίς να ξεχνάω όλα όσα έζησα με αυτήν την ομάδα 15 ολόκληρα χρόνια, για εμένα υπήρχε μόνο το «εμείς», αλλά ευχόμουν να τα πάνε καλύτερα στους αγώνες κατάταξης, ώστε να έχουν περισσότερες ελπίδες για την άνοδο.