Φώτης Τακιανός: «Η Λάρισα είναι μπασκετομάνα, δεν περίμενα ότι θα νικούσαμε τον Παναθηναϊκό»

Ο Φώτης Τακιανός, προπονητής της Λάρισας, μίλησε στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. 

Φώτης Τακιανός: «Η Λάρισα είναι μπασκετομάνα, δεν περίμενα ότι θα νικούσαμε τον Παναθηναϊκό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Πυροβολάμε» συνεντεύξεις από όλα τα σπορ και όλες τις ομάδες, εκτός από αυτές που δεν μας επιτρέπουν. Αν δεν βλέπετε κάποιες ομάδες, είναι επειδή το απαγορεύουν. Σήμερα ο προπονητής της θαυματουργής Λάρισας, Φώτης Τακιανός. Όταν μπήκε στην ομάδα, ήταν για υποβιβασμό… Τελικά έφτασε στα ημιτελικά των πλέι οφ (για πρώτη φορά στην Ιστορία το κάνει αυτό ομάδα μπάσκετ από τη Λάρισα), νίκησε και τον Παναθηναϊκό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/6/2022

Περιμένατε ότι θα νικούσατε τον Παναθηναϊκό;

Μετά το πρώτο ματς περιμέναμε ότι θα ήμασταν ανταγωνιστικοί, αυτό δείξαμε στον πρώτο αγώνα. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, νίκη δεν περίμενα.


Είστε ξεγραμμένοι σε αυτήν τη σειρά; Πόσες πιθανότητες δίνεις να κάνετε το μεγαλύτερο… μπαμ όλων των εποχών στην Α1; Δίνεις 10%;


Η εκτίμησή μου είναι ότι το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός. Εμείς έχουμε τις πιθανότητες που έχει ένα αουτσάιντερ. Θα αδικήσω τη μέχρι τώρα προσπάθεια των παικτών αν δώσω συγκεκριμένες πιθανότητες.


Πόσο κόσμο είχατε στο γήπεδο;


Πάνω από 4.000!


Πόσο χωράει;


Ήταν γεμάτο!


Συνάδελφος που ρώτησα, ο Ανδρέας Χανιάς, μου είπε ότι όταν πήγες στην ομάδα είχε αρνητικό ρεκόρ 1-7. Μόνο μία νίκη και επτά ήττες. Και παίζατε μπροστά σε 100 άτομα στην αρχή.


Είναι αλήθεια. 1-7 ήταν και παίζαμε σε άδειο γήπεδο σχεδόν.


Τι άλλαξες;


Αυτό που άλλαξε είναι ότι η ομάδα παρουσίασε μέσα στο παρκέ ένα σύνολο που ο κόσμος τού αρέσει να το βλέπει. Παίζουμε με ενέργεια, παλεύουμε κάθε φάση, παίρνουμε νίκες - το ότι κάναμε συνεχόμενες και δύσκολες νίκες τράβηξε το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Και γίνονταν όλο και περισσότεροι. Μπήκαμε στα ημιτελικά, που πρώτη φορά συνέβη αυτό στην μπασκετική Ιστορία της πόλης! Νικήσαμε και τον Παναθηναϊκό...


Πού οφείλεται η επιτυχία;


Είναι πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε. Κατ’ αρχάς, το ότι δημιουργήσαμε ένα σύνολο που έχει ρόλους, έχει πολύ καλή χημεία και έχει ομαδικότητα. Το άλλο που είναι πολύ βασικό: είχαμε παίκτες μέσα στην ομάδα που έχουν τη νοοτροπία του νικητή. Με πάρα πολύ σκληρή δουλειά στο γήπεδο καθημερινά χτίσαμε νέα ομάδα, βάλαμε τέσσερις παίκτες σε θέσεις βασικές και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν. Χτίσαμε «μέταλλο». Στην αρχή είχαμε πολύ δύσκολο πρόγραμμα και κάναμε πολύ δύσκολες νίκες εκτός έδρας, καταρρίπταμε τον έναν στόχο μετά τον άλλον, σωθήκαμε, μετά περάσαμε τον Κολοσσό που είχε τερματίσει τρίτος, μπήκαμε στα ημιτελικά, μετά νικήσαμε τον Παναθηναϊκό. Νιώθαμε όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Να πούμε ότι αυτή η Λάρισα δεν έχει καμία σχέση με τις παλαιότερες ομάδες της πόλης. Είναι καινούργια Λάρισα.


Ναι, η ομάδα λεγόταν Ερμής Αγιάς. Είναι ο τρίτος χρόνος που διάγει. Ξεκίνησε από μικρές κατηγορίες με συνεχείς ανόδους και μπήκε στην πρώτη κατηγορία με wild card.Μιλάμε για την πέμπτη πόλη στην Ελλάδα σε πληθυσμό.

Το αγαπάνε εκεί το μπάσκετ;


Το αγαπάνε πολύ.


Το σημείο εκτόξευσης ήταν ότι πετάξατε έξω τον τρίτο στη βαθμολογία Κολοσσό;


Όχι, το σημείο καμπής ήταν ότι τερματίσαμε στην έκτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και αποφύγαμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Παίξαμε με τον τρίτο Κολοσσό και τον περάσαμε με 2-0 νίκες. Έτσι χτίσαμε τον χαρακτήρα μας.
Η Λάρισα είναι πόλη που έχει βγάλει μπασκετμπολίστες όπως ο Σπανούλης, ο Κόμματος, ο Ντικούδης, πιο παλιά ο Σταυρόπουλος.

Την είχε καπελώσει όμως το ποδόσφαιρο λόγω των επιτυχιών που είχε παλιά η ΑΕΛ.


Όλες τις ομάδες σχεδόν τις έχει καπελώσει το ποδόσφαιρο. Η Λάρισα είναι μπασκετομάνα! Το αγαπάνε πολύ το μπάσκετ εδώ τα παιδιά, έχει ακαδημίες, παιδικά, εφηβικά, υπάρχει πρώτη ύλη και ο σωματότυπος εδώ είναι καλός για μπάσκετ. Το πρόβλημα ήταν ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε στην Α1 ομάδα στην περιοχή να είναι πόλος έλξης για μπάσκετ.


Ποιος πληρώνει;


Μεγαλομέτοχος είναι ο Θεόδωρος Ριζούλης, πρόεδρος είναι ο Νέστορας Κόμματος.


Ο Ριζούλης έχει «φάει ένεση» με το μπάσκετ μού είπαν.


Απ’ ό,τι δείχνει. Το να πάρει την ομάδα από τις χαμηλές κατηγορίες και να τη φτάσει ως εδώ δείχνει ότι έχει μεράκι και ότι το αγαπάει το μπάσκετ. Αγαπάει την ομάδα. Επιβραβεύονται οι κόποι του.

Τι δουλειές κάνει;


Ασχολείται με φρούτα στον κάμπο και με λιπάσματα και φυτοφάρμακα.


Όταν σωθήκατε, έμαθα ότι σας ζήταγαν παίκτες οι ξένες ομάδες, αλλά αρνηθήκατε να φύγουν γιατί βάλατε στόχο για πιο ψηλά.


Είναι αλήθεια. Είχαν πρόταση από πολύ καλές ομάδες στην Ισπανία και στην Τουρκία ο Κρουμπάλι και ο Χάντσον. Αλλά στις συζητήσεις που κάναμε με τον πρόεδρο και τον μεγαλομέτοχο είπαμε ότι, αφού είχε πάρει τη ροπή η ομάδα προς τα πάνω, να μην τη διακόψουμε, να την αφήσουμε να δούμε πού μπορεί να φτάσει. Και πείσαμε τους παίκτες να μείνουν. Δικαιωθήκαμε για την απόφαση αυτή, ήταν η σωστότερη.


Έχετε, πάντως, πολλούς ξένους να παίζουν. Ο λόγος είναι ότι οι έξι Έλληνες υποχρεωτικά έχουν ανεβάσει τις τιμές τους; Και παίρνετε νέους Έλληνες για να καλύπτετε τον αριθμό, αλλά παίζουν οι ξένοι;


Στη λογική τη δική μου δεν υπάρχει ξένος και Έλληνας. Σαφώς βέβαια η αμερικάνικη αγορά σού δίνει περισσότερες επιλογές και σε χαμηλότερο μπάτζετ, γιατί οι Έλληνες είναι δυσεύρετοι. Όμως ξεκινάμε στην πεντάδα με τον Καράμπελα που είναι 21 χρόνων, παίζει και ο Τσαϊρέλης που είναι Έλληνας. Χρησιμοποιούμε κάθε φορά αυτούς που είναι καλύτεροι για το αποτέλεσμα που ψάχνουμε.


Ήσουν χρόνια στο εξωτερικό και μάλιστα σε «εξωτικές» μπασκετικά χώρες, Κύπρο, Κατάρ, Κόσοβο. Γιατί;


Όταν είσαι επαγγελματίας προπονητής, αποφασίζεις βάσει των προτάσεων που έχεις. Ποια επιλογή είναι η καλύτερη τη δεδομένη στιγμή. Δυστυχώς το επάγγελμα του προπονητή δεν έχει τόπο, ο προπονητής είναι παγκόσμιο επάγγελμα.


Σε ποια από τις τρεις χώρες που πήγες έξω ήταν το μπάσκετ σε πιο υψηλό επίπεδο;


Λίγο πολύ στο ίδιο επίπεδο είναι. Το Κατάρ είναι σε ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, εκεί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Το μέρος είναι ιδιαίτερο... Δεν έχει πολλά κοινά με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Άλλη κουλτούρα. Όμως το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό, με υψηλά μπάτζετ που προσελκύουν καλούς παίκτες. Ήταν εξαιρετική εμπειρία για εμένα.


Παιδιά έχεις;


Ναι, έχω δύο γιους.


Ηλικία;


12 και 15.


Δεν ήταν δύσκολο να είσαι μακριά τους χρόνια;


Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά είναι επάγγελμα. Πρέπει να αποφασίσεις για το καλό της οικογένειάς σου και πρέπει να φύγεις μερικές φορές μακριά.


Ποιος είναι ο στόχος για αυτήν την ομάδα τα επόμενα χρόνια; Ποιο είναι το όνειρο, το όραμα;


Εμείς καταφέραμε να σώσουμε την ομάδα φέτος, να τη φτάσουμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό το επίτευγμα πρέπει να το πάρει στα χέρια της η διοίκηση και να πάρει αποφάσεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να εξελιχθεί αυτό το πράγμα. Βήμα βήμα, χωρίς άλματα, να κρατηθεί ο κορμός, να μπολιαστούν παίκτες και από τη Λάρισα με μακροπρόθεσμο πλάνο. Να σταθεροποιηθεί η ομάδα, να αποτελέσει μία σταθερά στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Να αγαπηθεί από τον κόσμο, να στηριχθεί και στις δύσκολες στιγμές.


Η Θεσσαλία ολόκληρη πάσχει στο μπάσκετ.


Πράγματι, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, μόνο η Καρδίτσα φέτος ανεβάζει ομάδα. Την είχε ανάγκη την επιτυχία της Λάρισας όλη η Θεσσαλία.


Αν μπορούσες να πάρεις έναν παίκτη από τον Ολυμπιακό, ποιον θα έπαιρνες;

Τον Βεζένκοφ.


Γιατί; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτόν;


Το υψηλό μπασκετικό IQ που έχει.


Αν ήταν ο Βεζένκοφ σε μεγάλη μέρα στον ημιτελικό με την Εφές, θα έχανε ο Ολυμπιακός;


Ποτέ δεν ξέρεις σίγουρα.


Έκανε το χειρότερο παιχνίδι του.


Θεωρώ ότι αν ήταν καλός ο Βεζένκοφ, θα αυξάνονταν πολύ οι πιθανότητες να περάσει την Εφές ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, στο ένα καλάθι έχασε.


Εσύ θα έκανες φάουλ στα 19 δευτερόλεπτα και ενώ το ματς ήταν ισόπαλο;


Το τι θα έκανα εγώ δεν έχει μεγάλη σημασία. Η γνώμη μου όμως είναι ότι πάρθηκε η σωστή απόφαση.


Γιατί;


Μόνο ο προπονητής εκείνη τη στιγμή μπορεί να ξέρει πώς είναι η ομάδα του και τι είναι καλό για την ομάδα του να κάνει, βάσει της τακτικής που δουλεύει με τους παίκτες κάθε μέρα στις προπονήσεις.


Με την ίδια λογική και ο Λάσο μόνο εκείνος ήξερε τι είναι καλό για την ομάδα του, αλλά έκανε εγκλήματα στο τέλος του τελικού.


Άλλο αυτό. Άσπρο με μαύρο, ο Λάσο έκανε λάθος και το παραδέχτηκε. Και πρέπει να σταθούμε εμείς οι προπονητές στο ότι το παραδέχτηκε, να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό, πρέπει να σηκώνουμε το χέρι μερικές φορές και να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας.

Αν περάσουν ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό και είναι απλά καλός ο Ολυμπιακός στους τελικούς, μπορεί να χάσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα;


Αυτό δεν θέλω να το απαντήσω, γιατί παίζουμε με τον Παναθηναϊκό, καταλαβαίνεις...


Ποιο είναι το μεγάλο ατού του Ολυμπιακού;


Το ατού του Ολυμπιακού είναι η ταχύτητα με την οποία παίζει στην επίθεση, ότι διαβάζει τις φάσεις με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έχει πλουραλισμό επίσης στην επίθεσή του. Και στην άμυνα έχει παίκτες με μέγεθος που χρησιμοποιώντας άμυνα με αλλαγές βγάζει εκτός ρυθμού τις αντίπαλες ομάδες.


Λέει η μπασκετική πιάτσα ότι παρουσιάσατε φέτος πράγματα σε άμυνα και επίθεση που έχουν χρόνια να εμφανιστούν στην Α1. Τι εννοούν;


Η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε συνηθισμένα παιξίματα. Βάλαμε κάποια πράγματα σε σχέση με τις ικανότητες των παικτών μας, πράγματα που χαρακτηρίζονται μη συμβατά σε σχέση με αυτά που παίζονται στην κατηγορία.


Δώσε ένα παράδειγμα.


Δεν θα το ήθελα.


Ένα μόνο.


Παράδειγμα το ότι χρησιμοποιούμε πολύ το «μέσα παιχνίδι».


Δηλαδή;


Χτυπάμε από μέσα με τους ψηλούς.


Καλή επιτυχία.


Ευχαριστώ για τη συνέντευξη.