ΣΦΙΝΑΣΚΑΠΑ στο «ΦΩΣ»: «Ο Μπαρτζώκας μπορεί να γίνει ο σερ Άλεξ του μπασκετικού Ολυμπιακού»

Ο ιντερνετικός «Σύνδεσμος Φίλων Νηφάλιου Αρτίστα Σκακιστή Παρκέ» στο «ΦΩΣ». Το χιούμορ τους ιδιαίτερο. Οι πιο μεγάλοι φαν του Μπαρτζώκα.

ΣΦΙΝΑΣΚΑΠΑ στο «ΦΩΣ»: «Ο Μπαρτζώκας μπορεί να γίνει ο σερ Άλεξ του μπασκετικού Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

To χιούμορ τους τρομερό. Όπως έβγαλα τους «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς», τώρα βγάζω αυτούς που βρίσκονται πίσω από μία ακραιφνή μπασκετική σελίδα του Ολυμπιακού στο facebook, η οποία έχει τρέλα με τον Μπαρτζώκα, έχει μιλήσει κιόλας δημοσίως για αυτούς ο Μπαρτζώκας, έχει πει ότι του στέλνουν φίλοι του τα κείμενά τους, ότι είναι ευφυέστατοι και τους ευχαρίστησε δημοσίως! Υπάρχει και βιντεάκι με τον Μπαρτζώκα να μιλάει για αυτούς, το έχω δει.

Είναι ο «Σύνδεσμος Φίλων Νηφάλιου Αρτίστα Σκακιστή Παρκέ»! Απίστευτο όνομα. Με τα αρχικά Σ.ΦΙ.Ν.Α.ΣΚΑ.ΠΑ. Έχουν χιλιάδες ακολούθους, πέφτει πολύ γέλιο γιατί παίζουν ειδικά με το «νηφάλιος», αφού ο Μπαρτζώκας είναι πάρα πολύ νευρικός στον πάγκο, έχουν πολλά like, πολλά σχόλια και νιώθουν δικαιωμένοι που στήριξαν αυτόν τον προπονητή. Σε χαλεπούς καιρούς τον στήριζαν, και φέτος και πέρσι και χρόνια. Αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι είναι δύο αδέλφια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 11/5/2022


Πόσα άτομα γράφετε τη σελίδα;


Δύο άτομα (4 χέρια, 6 πόδια, 2 μαρκαδόροι).


Ηλικίες;


35 και 39.


Ονόματα;


Χριστόφορος και Άλεξ.


Μία πηγή μού κάρφωσε ότι είστε αδέλφια.


Ναι, αλλά δεν το έχουμε γράψει ποτέ, ούτε οι δικοί μας άνθρωποι ξέρουν ότι εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη σελίδα!


Γιατί δεν θέλατε να βγείτε στη συνέντευξη με τα επίθετα και τις φωτογραφίες; Θα ρωτάνε οι αναγνώστες.


Αρχικά γιατί ο Μπαρτζωκισμός είναι πλέον ιδέα και δεν προσωποποιείται. Εμείς απλά είμαστε η φωνή της ιδέας στη σελίδα και ποτέ δεν το κάναμε για να γίνουμε διάσημοι ή για να βγάλουμε λεφτά από αυτό. Εξάλλου, πολλά ποστ έχουν γίνει με αφορμή σχόλια κάτω από προηγούμενα ποστ. Άσε που μπορεί να φάμε εξώδικα από γνωστούς προπονητές που διαχειρίζονται μεγάλα μπάτζετ...


Άλλος λόγος που προτιμάτε την ανωνυμία;


Επειδή κάποιες φορές το πάμε στο οπαδικό και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι άρρωστη, όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα, δεν θέλουμε τώρα που μεγαλώσαμε να φάμε «πεσίματα», ενώ δεν έχουμε μπλεχτεί ποτέ σε βία από μικροί. Όταν πλέον έχεις οικογένεια και μια δουλειά που χρειάζεται low profile, καλό είναι να μη γίνεσαι γνωστός για «λάθος» λόγους. Και επίσης, όταν μιλάς με το όνομά σου, είσαι ο «τάδε» με την προσωπική σου άποψη, όχι «Μπαρτζωκιμπάν».


Είδα βιντεάκι με συνέντευξη Μπαρτζώκα που μιλούσε και για εσάς, πώς νιώσατε όταν το είδατε αυτό;


Ήταν έκπληξη και για εμάς. Ξέραμε ότι γνωρίζει την ύπαρξη του συνδέσμου, αλλά δεν περιμέναμε εκτενή αναφορά. Νιώσαμε όπως όταν ο Μωυσής πήρε τις πλάκες με τις 10 εντολές από το όρος Σινά. Ο «Μπαρτζωκισμός» πήρε σάρκα και οστά.


Έχετε επικοινωνήσει ποτέ μαζί του; Άμεσα ή μέσω τρίτων;


Όχι, και δεν είναι αυτοσκοπός, φυσικά, αν θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, εννοείται πως είμαστε διαθέσιμοι. Έχουμε απλά βγάλει μια φωτογραφία μαζί του το 2013 (αρχές του συνδέσμου) χωρίς να ξέρει ποιοι είμαστε. Αν τύχει και ξανασυναντηθούμε, θα του το πούμε. Επίσης, αν συναντιόμασταν μαζί του, το τελευταίο για το οποίο θα μιλούσαμε θα ήταν για μπάσκετ. Τον εκτιμούμε γενικά ως προσωπικότητα. Και φυσικά, αν θελήσει για οποιονδήποτε λόγο να σταματήσει όλο αυτό, το κλείνουμε την ίδια ώρα.


Τι δουλειές κάνετε;


Χ: Προγραμματιστής.

Α: Οικονομικός αναλυτής.


Πότε φτιάξατε τη σελίδα; Και για ποιον λόγο;


Μετά τον ημιτελικό του Λονδίνου με την ΤΣΣΚΑ. Υπήρχε όλη τη χρονιά ένα κλίμα αμφισβήτησης και υποτίμησης για τον κόουτς, αλλά όταν πήρε το σκαλπ του Μεσίνα και ήρθε η απόλυτη δικαίωση, κάποιος που πάντα τον πίστευε έπρεπε να τα πει. Να πούμε εδώ πως όταν έφυγε ο κόουτς το 2014, πολλοί μας έλεγαν να την κλείσουμε ή να την κάνουμε σελίδα για τον Σφαιρόπουλο που ήρθε μετά! Αλλά ποτέ δεν έγινε μια ακόμα σελίδα «Ολυμπιακού». Γουστάρουμε τον «κόουτς Μπι» και το μπάσκετ που παίζει και κατά κάποιο τρόπο τον «ακολουθήσαμε» και στην εξορία!


Γράφατε για τον Μπαρτζώκα και πριν γυρίσει στον Ολυμπιακό. Γιατί; Θέλατε να γυρίσει; Πιστεύατε ότι είχε φύγει άδικα; Δεν του άξιζε το «πάρκινγκ» στο ΣΕΦ, δηλαδή το τραμπούκισμα που είχε φάει από φανατικούς Ολυμπιακούς για να φύγει;


Το «πάρκινγκ» είναι ντροπή στην Ιστορία της ομάδας. Ο Μπαρτζώκας μπορούσε και μπορεί να γίνει ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον του μπασκετικού Ολυμπιακού. Φυσικά και έφυγε άδικα, ενώ είχε στήσει μια ομάδα που την ίδια σεζόν έφτασε τελικό στη Μαδρίτη. Αλλά, όπως έχει γραφτεί και σε σχόλιο από κάποιο παιδί, το πάρκινγκ πλέον το φυλάνε κάτι Τεξανοί, ξαδέρφια του Ουόκαπ! Μια φορά πιαστήκαμε στον ύπνο, ξαναελάτε να μετρηθούμε! Και να πούμε κάτι ακόμα;


Να πείτε ό,τι θέλετε, δεν λογοκρίνω.


Κόουτς ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι (Κατά Μπαρτζώ ΚΓ', 34). Ίσως αυτό που έγινε με απαράδεκτο τρόπο ήταν τελικά για καλό όλων, γιατί πλέον είναι ο κόουτς Μπαρτζώκας που είναι και Ολυμπιακός και όχι ο Μπαρτζώκας ο γαύρος που προπονεί την ομάδα του. Ήρθε η ώρα να γίνει ο Κλοπ μας, να είναι αυτός ο σταρ της ομάδας μας (σόρι κόουτς, ξέρουμε τα Μαντσεστερίστικα αισθήματά σου). Και να το κλείσουμε αυτό μεγαλοπρεπώς;


Βεβαίως.


Έτσι κι αλλιώς όλοι οι μεγάλοι της Ιστορίας έχουν είτε εξοστρακιστεί (Αριστείδης ο δίκαιος) είτε έχουν πιει κώνειο (Σωκράτης) είτε έχουν φυλακιστεί (Κολοκοτρώνης). Αλλά για εμάς ήταν δεδομένο πως θα γυρίσει, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς σε αυτήν την ιστορία.


Πώς σας ήρθε το «Σύνδεσμος Φίλων Νηφάλιου Αρτίστα Σκακιστή Παρκέ»; Γιατί αυτό το απίστευτo αντιεμπορικό δύσκολο όνομα;


Το όνομα το έχουμε πάρει από γνωστό board (μπορντάρα) αγνών Ολυμπιακών(ε), το οποίο απλά διαβάζουμε και απ' όπου ξεκίνησε. Μπορεί να είναι αντιεμπορικό, αλλά όλες οι λέξεις είναι από γεγονότα που έχουν συμβεί και περιγράφουν τις ιδιότητες του κόουτς. Από κάποιο σημείο και μετά καθιερώθηκε και έμεινε.


Πότε γιγαντώθηκε η σελίδα σας;


Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη περίοδος που ανέβηκε απότομα. Ίσως λίγο περισσότερο στην επιστροφή του κόουτς και μετά την αναφορά του σε εμάς στη συνέντευξη.


Ρεκόρ like που έχει πάρει ένα ποστ σας;


Κατ’ αρχάς, πρώτα καρδούλα και μετά διαβάζουμε. Τα περισσότερα like είναι στο ποστ μετά τη νίκη με τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ πρόσφατα, παρόλο που ήταν ποστ όχι ακριβώς στο στυλ της σελίδας. Και στο βίντεο πριν από λίγες μέρες που τραγουδάει το «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό».


Πόσους ακολούθους έχετε;


6.500 αγνοί Μπαρτζωκιμπάν, παρόλο που δεν το έχουμε προωθήσει ποτέ και πουθενά, ουσιαστικά έχει διαδοθεί μόνο από στόμα σε στόμα. Ανεβαίνει σταθερά συνήθως μετά από μεγάλες νίκες.


Γιατί έχετε μέσα και μπινελίκια;


Πέρα από τις πεζές δουλειές μας, είμαστε και «επιστήμονες» του ΣΕΦ. Δεν ξέρουμε γιατί αποκαλούνται «μπινελίκια» διάφοροι επιστημονικοί όροι που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.


Πολλοί νόμιζαν ότι πριν από εσάς βγήκαν οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» και ότι αυτοί σας επηρέασαν.


Όταν φτιάξαμε τη σελίδα, ο Τσιτσιπάς έδινε εξετάσεις για να τελειώσει το Γυμνάσιο και δεν ήταν καν Μονεγάσκος (πελάτες)!


Οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» μού παραδέχτηκαν ότι και οι τρεις είναι Ολυμπιακοί και έχουν επιρροές από εκπομπές Τάκη - Άκη παλιά. Εσείς;


«Καλησπέρα Θέμη, καλησπέρα ΦΩΣάρα»! Ποιος Ολυμπιακός σε τέτοια ηλικία δεν έχει επιρροές από Τάκη - Άκη; Στην εφηβεία μας ήταν Ολυμπιακοί ιεραπόστολοι. «Εντάξει είμαστε; Εντάξει είμαστε».


Κορυφαίο ποστ σας ποιο θεωρείτε; Αγαπημένο;


Το σύμβολο της πίστης των Μπαρτζωκιμπάν όταν επέστρεψε! Επίσης, όλα τα ποστ που έχουν σκακιστική ανάλυση και ειδικά το πιο πρόσφατο.


Αν σας έβαζε κάποιος το πιστόλι στο κεφάλι και έλεγε «διάλεξε: ευρωπαϊκό ή ελληνικό πρωτάθλημα;». Τι θα διαλέγατε; Όχι κλισέ απάντηση παρακαλώ.


Χ: Ευρωπαϊκό χωρίς καν σκέψη κι όταν το πάρουμε πυροβόλα κιόλας!


Α: Ως μεγαλωμένος επί Κόκκαλη, θα έπρεπε να πω το πρωτάθλημα. Αλλά ας είμαστε σοβαροί, 100% διαλέγω Ευρωλίγκα.


Είχε ένα ψυχολογικό θέμα ο Μπαρτζώκας με τον Παναθηναϊκό, το οποίο έχει ξεπεράσει πια και είναι ευκαιρία να το συντρίψει; Δεν είναι τρομερό που έχει πάρει ευρωπαϊκό αλλά όχι ελληνικό πρωτάθλημα; Γενικώς δεν είναι τρομερό που ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει μόνο τρία πρωταθλήματα τα τελευταία 25 χρόνια;


Το ψυχολογικό θέμα είναι μόνο σε επίπεδο προσμονής που ένας πραγματικός Ολυμπιακός θέλει να κερδίσει τον ΠΑΟ. Αγωνιστικά δεν υπήρχε κανένα θέμα, απλά έπαιζε με σημαδεμένη τράπουλα στην Ελλάδα. Έχει φανεί αυτό στο ρεκόρ του απέναντι στον ΠΑΟ με ξένους διαιτητές, τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με ξένες ομάδες. Τους έχει κερδίσει ακόμα και με το Μαρούσι του 1 εκατομμυρίου μπάτζετ. Αν το «μέχρι τέλους» είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, δεν θα είχε φύγει ποτέ από την ομάδα και φυσικά ο σύλλογος δεν θα είχε μόνο 3 στα 25. Το να πάρει κάποιος το πρωτάθλημα είναι πολύ εύκολο, αν όλο το παρασκήνιο είναι υπέρ του. Και τα τρία που πήρε η ομάδα ήταν με συντριπτικά ανώτερο ρόστερ που κέρδισε και αυτές τις συνθήκες. Το να πάρεις όμως το πρώτο σου ως νεοφώτιστος (όπως θα γίνει φέτος) το έχει κάνει μόνο ο Ρεχάγκελ με την Καϊζερσλάουτερν.


Διακρίνω κάποιες φορές μία ειρωνική σατιρική διάθεση στα ποστ σας και για τον Μπαρτζώκα. Η αγάπη πρέπει να έχει και αυτοσαρκασμό και κριτική;


Ειρωνική ποτέ. Τον κόουτς τον αγαπάμε πρώτα απ' όλα για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του εκτός παρκέ. Και εκτιμάμε απεριόριστα που, ενώ είναι αποδεδειγμένα Ολυμπιακός (πραγματικά ένας από εμάς που «απλά» κάθεται και στον πάγκο), δεν το έχει πουλήσει ποτέ και δεν ζητάει επιείκεια ή άλλη αντιμετώπιση λόγω αυτού. Σαρκασμός σίγουρα παίζει σε κάποιο βαθμό, το κάνει και ο ίδιος για τον εαυτό του πολλές φορές και εμείς για τη σελίδα μας. Ο αυτοσαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και έλλειψης κόμπλεξ.


Πείτε μου για τη θυελλώδη σχέση του με τα Θεία, όπως έχετε γράψει.


Κάποια αγγλικά μην τα αλλάξεις γιατί είναι δικές του φράσεις πάνω στην ένταση προς τους παίκτες. Όταν χάνεις αριστερά λέι απ, όταν ο αντίπαλος «cut inside», ενώ έχεις πει 2 λεπτά πριν να μην τον αφήσουν, όταν δεν «play smart and be decisive», όταν «everybody is laughing with us» ή όταν ο κάθε κόρακας δεν βλέπει στα 2 μέτρα και σφυράει κόντρα, τότε όπως έχει πει και ο Στράτος Διονυσίου «Άνθρωπος είσαι και λυγάς».


Περιστατικό αξέχαστο με αναγνώστη;


Είναι εκπληκτικό που πολλοί άνθρωποι μάς γράφουν σε κάποια παιχνίδια ότι «πιο πολύ χαιρόμαστε επειδή θα κάνετε ποστ, παρά για τη νίκη». Υπάρχουν κάποια παιδιά (μεταδιδακτορικοί επιστήμονες) που σχολιάζουν, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να αναλάβουν τη σελίδα αν αποφασίσουμε να σταματήσουμε κάποτε εμείς. Κατά τα άλλα είναι ελάχιστες (σίγουρα κάτω από δέκα) οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να κόψουμε ή να κάνουμε μπαν κάποιον. Γενικά, παρόλο που είναι τέτοιο το όλο στυλ, τα παιδιά είναι σεβαστικά. Κατά καιρούς, μας στέλνουν απίθανα πράγματα στο inbox, π.χ. στην καραντίνα μάς έστειλαν φωτογραφία που έχει βγάλει ο Μπαρτζώκας βόλτα τον σκύλο του (σκύλαρος). Επίσης, δεν καταλαβαίνουμε όσους βάζουν αντίδραση «χαχα» ή «λυπάμαι» κάτω από σοβαρές αναρτήσεις. Μπορεί στη σελίδα να παίζει και χαβαλές, αλλά, όπως έχουμε πει, εδώ δεν γίνεται κάποιου είδους πλάκα, είμαστε Μπαρτζωκικοί για θάνατο. Τέλος, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε όσους, 9 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΡΩΤΑΝΕ «γιατί γράφετε με κεφαλαία;».


Πέρσι γιατί πήγε χάλια η ομάδα;


Γιατί ξεκινήσαμε να παίζουμε με λιγότερα πιόνια, οι πύργοι μας ήταν της Πίζας, τα άλογα που πήγαμε να εντάξουμε στη σκακιέρα μας αποδείχτηκαν μουλάρια και κάποιοι στρατιώτες μας Ι-4,9.


Να πούμε ότι το Ι-5 στον στρατό σημαίνει εντελώς ακατάλληλος για θητεία.


Επίσης, η ομάδα πέρσι δοκίμαζε την πίστη των πραγματικών Μπαρτζωκιμπάν σε αντίθεση με τους όψιμους κωλοτούμπες της νίκης (εμφανίστηκαν πολλοί από την Τετάρτη και μετά). Τώρα είναι αργά, σας ξέρουμε και σας βλέπουμε.


Παρατηρήσατε μια βελτίωση του κόουτς στη διάρκεια της χρονιάς στο θέμα της αυτοσυγκράτησης των νεύρων; Τρελαινόταν πριν υπέρ το δέον;


Έχει απαντηθεί σαφέστατα σε ανάρτηση αυτό: «ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ "ΝΤΙΛΙ ΝΤΙΛΙ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ", ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ. ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΛΑΓΕΙ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΡΤΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΣ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΜΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΟ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ ΜΕ ΦΡΕΝΤΟ ΖΑΝΑΞΙΝΟ (3-4 ΧΑΠΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ), ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ».


Αγαπημένος σας παίκτης αυτής της ομάδας; Και γιατί;


Α: Λίγο περισσότερο ο Πρίντεζης. Γιατί κι αυτός είναι ένας από εμάς που «απλά» παίζει κιόλας. Από ξένους μια έξτρα συμπάθεια στον Μακ Κίσικ για όλη την προσωπική ιστορία που έχει πίσω του.


Χ: Πρίντεζης για τους ίδιους λόγους (όταν σταματήσει, θα είναι η μόνη φορά που θα γράψουμε κάτι που δεν θα έχει σχέση με τον κόουτς), χωρίς να σημαίνει κάτι για τα υπόλοιπα παιδιά που είναι χρόνια στην ομάδα. Από ξένους ο Ουόκαπ γιατί έχει τη νοοτροπία που γουστάρουμε να βλέπουμε στην ομάδα και γιατί το ζει. Αυτός Χατζηκυριάκειο γεννήθηκε και δεν το ξέρει.


Πώς θέλετε να κλείσουμε;


Το στυλ της σελίδας είναι τέτοιο επειδή, παρόλο που βλέπουμε μπάσκετ από μικροί (εποχές Ζάρκο) και πιστεύουμε πως όλο και κάτι καταλαβαίνουμε, θεωρούμε γελοίο να κάνουμε κριτική σε προπονητές τέτοιου επιπέδου γιατί έβαλε τον έναν παίκτη και όχι τον άλλον και αν πήρε τάιμ άουτ και σε ποιο λεπτό (σιγά μη σας ρωτήσει κιόλας). Μπροστά τους είμαστε όλοι μυρωδιάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουμε ποστ μετά από κάποιες ήττες. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να τσακωθούμε και να χαλάσουμε τις καρδιές μας. Τέλος, στο Βελιγράδι θα είμαστε εκεί! Kαι θα γίνει facebook event συγκέντρωσης του συνδέσμου! Περισσότερα προσεχώς.