Ηλίας Καντζούρης για το Game 5 με τη Μονακό: «Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού»

«Η Μονακό έχει έναν συνδυασμό παικτών που την κάνει δυσκολοκατάβλητη. Δεν περιμένω ματς ούτε σαν τον πρώτο, ούτε σαν το δεύτερο». Συνέντευξη του Ηλία Καντζούρη

Ηλίας Καντζούρης για το Game 5 με τη Μονακό: «Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι ο πιο ανερχόμενος προπονητής στην Α1, έχει τον Κολοσσό τρίτο! Δούλεψε ως βοηθός προπονητή πέντε χρόνια σε ομάδες Ευρωλίγκας. Ο Ηλίας Καντζούρης στο «ΦΩΣ» για το Ολυμπιακός - Μονακό και για την ομάδα-έκπληξη της Ρόδου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/5/2022

Από πότε είστε στον Κολοσσό;

Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος.

Πώς εξηγείται η φετινή επιτυχία; Η οποία, βέβαια, είναι συνέχεια της περσινής, αλλά φέτος πάτε ακόμα καλύτερα.

Κατ’ αρχάς, να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι με ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα, αλλά όλα κρίνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός. Βρισκόμαστε όντως σε καλό δρόμο, η πορεία μας είναι όπως την είχαμε σχεδιάσει στην αρχή της χρονιάς. Όλα έχουν να κάνουν με τη σκληρή δουλειά, τον σωστό σχεδιασμό του ρόστερ και ο καθένας στον τομέα του προσπαθεί για το καλύτερο.

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας;

Το επόμενο ματς.

Ε, είναι κλισέ αυτό.

Αλήθεια σας λέω. Το είπαμε από την πρώτη μέρα. Δεν θα κοιτάμε μακριά, ομάδες όπως ο Κολοσσός δεν πρέπει να κοιτάνε μακριά, πρέπει να πετυχαίνουμε τους άμεσους στόχους μας και το ταμείο θα το κάνουμε στο τέλος.

Πάτε πολύ καλά, ειδικά στην έδρα σας, έχετε 8-3 εκεί. Ο κόσμος έρχεται όπως θα θέλατε; Οι ντόπιοι στηρίζουν;

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερη βοήθεια από τον κόσμο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, έχει προβλήματα ο κόσμος βέβαια, αλλά είναι η μόνη ομάδα της Ρόδου που εκπροσωπεί το νησί στην Α1.

Και σε ποδόσφαιρο και σε μπάσκετ δεν υπάρχει άλλη ομάδα.

Και όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε όλα τα Δωδεκάνησα! Πέρσι υπήρχε ο Covid βέβαια, και φέτος αρχίσαμε με περιορισμούς, αλλά τώρα θα περίμενα μεγαλύτερη στήριξη.

Από τη διοίκηση ποιος βάζει λεφτά;

Οι δύο βασικοί χρηματοδότες είναι ο κ. Κουγιός και ο κ. Χατζηλαζάρου, έχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση από τον κ. Καρατζά και τον κ. Μελή. Φέτος βοήθησαν και η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Έχετε τον Βασίλη Ξανθόπουλο 38 χρόνων, ο οποίος έπαιξε πολύ καλά φέτος. Πώς κρατιέται;

Ήταν σούπερ! Και τον... ματιάσαμε. Αλλά επειδή είναι σκυλί του πολέμου, είμαι σίγουρος ότι θα τον ξαναδούμε στα παρκέ.

Για πόσο θα λείπει;

Θα μας το πουν οι γιατροί. Η φλεγμονή στην καρδιά έπειτα από τη νόσηση με κορονοϊό πρέπει να εξαφανιστεί. Θέλει κάνα δίμηνο, παίρνει φαρμακευτική αγωγή.

Είναι συνηθισμένο αυτό;

Οι γιατροί μάς είπαν ότι ειδικά σε αθλητές δεν είναι σπάνιο.

Ποιον προπονητή απ’ όσους συνεργαστήκατε ξεχωρίζετε; Από ποιον πήρατε τα πιο πολλά;

Θεωρώ ότι όλοι ήταν σημαντικοί για εμένα, διότι είδα πράγματα που μου άρεσαν, είδα και πράγματα που δεν μου άρεσαν... Αυτή είναι η διαδικασία εξέλιξης και ανόδου. Ξεχωρίζω όμως τον κόουτς Ζούρο, τον κόουτς Τρινκιέρι και τον κόουτς Μπάνκι. Τους έβαλα χρονολογικά. Θεωρώ ότι από αυτούς είναι οι περισσότερες επιρροές μου. Δούλεψα συνολικά με αυτούς τους τρεις 14 χρόνια. Ήταν ευλογία για εμένα ότι δούλεψα σε μεγάλους οργανισμούς, με καλούς προπονητές και με σπουδαίους παίκτες.

Πείτε τις ομάδες, γιατί είναι μεγάλα ονόματα, για κόσμο που δεν ξέρει. Πέντε χρόνια στην Ευρωλίγκα δεν είναι λίγα…

Δούλεψα ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Ελλάδας, στη Ζαλγκίρις, στην Ούνιξ Καζάν, στην Μπάμπεργκ, συνεργάστηκα με παίκτες που έχουν παίξει στο ΝΒΑ και στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωλίγκα. Αλλά τα θεωρώ όλα σημαντικά, και πιο πριν, το 2007 ως το 2011 που φτάσαμε με τον Πανελλήνιο στο φάιναλ φορ του Γιούροκαπ και παίξαμε στις τετράδες του ελληνικού πρωταθλήματος - κάτι που τότε φάνταζε πάρα πολύ δύσκολο για μια ομάδα σαν τον Πανελλήνιο.

Αν έρθει ο Ολυμπιακός και σας ζητήσει βοηθό, θα πάτε; Ή τέλος πια το να είστε βοηθός;

Έχω κάνει πλέον το επόμενο βήμα, οπότε αυτό τα απαντάει όλα.

Ο Σερέλης, όμως, από πρώτος στο Λαύριο πήγε βοηθός στον Παναθηναϊκό.

Ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του, τα βάζει κάτω και σταθμίζει, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αγάπη στο μπάσκετ, η αγάπη στη δουλειά μας.

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1 έσωσε το μπάσκετ;

Εννοείται! Το πιο σημαντικό είναι να γίνεται θελκτικό το προϊόν, η παρουσία του Ολυμπιακού στην Α1 ήταν απαραίτητη. Αλλά χρειάζεται να δυναμώσουν οι παραδοσιακές δυνάμεις, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, και να υπάρχουν καλές ομάδες στην επαρχία.

Μου είπαν ότι η ειδικότητά σας είναι να βρίσκετε παίκτες-λαβράκια.

(γελάει). Κομμάτι της δουλειάς μας είναι να γνωρίζουμε καλά την αγορά. Από τότε που ξεκίνησα την προπονητική θεώρησα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, να βρεις τους παίκτες που χρειάζεσαι σε χαμηλή τιμή, παίκτες πριν κάνουν μια καλή σεζόν και εκτοξεύσουν τα κασέ τους. Επένδυσα και προσωπικά σε αυτό, με πολλά ταξίδια σε θερινά καμπ και σε μικρές ηλικίες.

Στον Κολοσσό αυτούς τους παίκτες εσείς τους φέρατε; Καλοί ξένοι και φαντάζομαι φθηνοί.

Όλα τα παιδιά που αποκτήθηκαν πέρσι και φέτος είναι εισηγήσεις του προπονητικού τιμ. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο οργανισμός με άφησε να επιλέξω με τους συνεργάτες μου όλο το ρόστερ 100%! Χωρίς καμία παρέμβαση.

Ο φθηνότερος καλός ξένος σας πόσα παίρνει; Δεν λέω όνομα.

35 χιλιάρικα! Το μπάτζετ μας ήταν πολύ συγκεκριμένο και χρειαζόμασταν λύσεις προσιτές οικονομικά. Κάναμε καλή διαχείριση. Πιστεύω ότι τα παιδιά θα εξαργυρώσουν το καλοκαίρι την καλή τους παρουσία.

Πάμε τώρα στο Ολυμπιακός - Μονακό. Προπονητής καλός, που δεν θέλει να γράψω το όνομά του, μου είπε ότι στην τελευταία φάση του προηγούμενου αγώνα στο Μονακό ο Σλούκας δεν έπρεπε να σταματήσει την ντρίμπλα και έπρεπε να δώσει καλή πάσα στον Φαλ που οι αλλαγές τον βρήκαν κάτω από το καλάθι να τον μαρκάρει ο κοντός Τζέιμς. Η γνώμη σας για αυτό;

Κάθε άποψη είναι σεβαστή. Μετά Χριστόν προφήτες, όμως, μπορούμε να γίνουμε όλοι. Αν ο Σλούκας έβαζε το σουτ, θα λέγαμε άλλα. Θεωρώ ότι ο Σλούκας έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, πάντα υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που μπορείς να κάνεις καλύτερα. Ο Σλούκας είναι πολύ έμπειρος παίκτης, διαβάζει τις φάσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Αν την Τετάρτη πάμε πάλι στο τέλος να κρίνεται το ματς από ένα καλάθι, εσύ ως προπονητής θα ανέθετες στον Σλούκα ξανά την εκτέλεση;

Υπάρχουν πολλά παιδιά στον Ολυμπιακό που μπορούν να πάρουν την ευθύνη. Όλα είναι θέμα τάιμινγκ, στην κατάσταση που είναι κάθε παίκτης στο συγκεκριμένο ματς, και στο ένστικτο του προπονητή που ξέρει καλύτερα απ’ όλους την ομάδα γιατί τη δουλεύει σε καθημερινή βάση.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για τον Ολυμπιακό ότι παίζει στη σειρά αυτή ουσιαστικά με έναν ψηλό;

Κάθε απώλεια -ειδικά σε τόσο σημαντικά ματς- μετράει. Ο Ζαν-Σαρλ είναι καλός παίκτης, όλες οι ομάδες οφείλουν σε αυτήν τη φάση να βρουν λύσεις εκ των έσω, διότι όλες σχεδόν οι ομάδες έχουν απώλειες.

Η κακή σειρά που κάνει ο Ντόρσεϊ σάς κάνει εντύπωση;

Ειλικρινά, έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά, περιμέναμε διαφορετικό Ντόρσεϊ σε αυτά τα κρίσιμα ματς. Να δούμε, όμως, και με ποια ομάδα παίζει ο Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν όλοι έχουν καταλάβει ότι η Μονακό είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα...

Τι το δύσκολο έχει;

Συνδυάζει παίκτες που έχουν τεράστια έφεση στο σκοράρισμα και στο ένας με έναν, όπως ο Τζέιμς και ο Μπέικον, με παιδιά που είναι πάρα πολύ αθλητικά, όπως ο Χολ, παιδιά που βάζουν το σώμα τους πολύ καλά στην άμυνα, όπως ο Λι και ο Ντιαλό, παιδιά που είναι χρόνια στο κουρμπέτι, όπως ο Ουίλ Τόμας, ο Βέστερμαν και ο Άντζουσιτς. Είναι δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Το δείχνει όλη τη σεζόν, το δείχνει και σε αυτά τα ματς με τον Ολυμπιακό. Είναι για εμένα φυσιολογική εξέλιξη το 2-2 με τον Ολυμπιακό.

Ποια είναι τα κλειδιά για το τελευταίο ματς;

Το πιο σημαντικό είναι ποιος θα μπορέσει να επιβληθεί στις προσωπικές μονομαχίες. Οι ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά, δεν περιμένω εκπλήξεις. Σημαντικό είναι ποιος θα επιβάλει τον ρυθμό του.

Ποιος ρυθμός ευνοεί τον Ολυμπιακό;

Να παίξει πολύ σκληρά στην άμυνα, να τρέξει και να βάλει εύκολα καλάθια. Είναι πολύ σημαντική η διαχείριση των συναισθημάτων, διότι στην κόψη του ξυραφιού που έφτασε η σειρά θέλει μεγάλη υπομονή αυτό το παιχνίδι.

Η πίεση του άγχους φταίει και για τις χαμένες βολές;

Οι πολλές βολές που χάνει ο Ολυμπιακός είναι θέμα πνευματικής ετοιμότητας, ψυχολογίας. Η κρισιμότητα των αγώνων αυτών είναι διαφορετική. Μετράνε οι βολές σε αυτά τα ματς πάρα πολύ, η λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει τη σειρά.

Μπορεί, δηλαδή, ένας παίκτης να τα βάζει στις προπονήσεις και να τα χάνει στους αγώνες.

Βεβαίως. Και κάτι άλλο μπορεί: να έχει 90% ποσοστό βολών όλη τη χρονιά, αλλά να πάει να σουτάρει τις κρίσιμες και να κάνει μηδέν στις δύο!

Δεν είναι θέμα προπόνησης. Γιατί κάποιοι λένε «εκατομμύρια παίρνουν, γιατί δεν σκίζονται στην προπόνηση να χτυπάνε βολές;»

Όλοι οι αθλητές σε αυτό το επίπεδο θεωρώ ότι κάνουν πάρα πολλή προπόνηση. Άλλα πράγματα μπαίνουν στη μέση...

Τη διαιτησία πώς τη βλέπετε;

Δεν θα ήθελα να πω κάτι. Επειδή στην Ευρωλίγκα ήμουν χρόνια, πάντα υπάρχουν πολιτικές... Βλέπω λάθη, πάντως, που είναι και για τις δύο πλευρές.

Ο Λι παίζει νόμιμη άμυνα;

Είναι ένα παιδί που από τότε που τον είχα αντιμετωπίσει πρώτη φορά στην ΑΕΚ με την Αντβέρπ έδειχνε ότι έχει μεγάλη έφεση στην άμυνα πάνω στην μπάλα. Παίζει στο όριο. Χρησιμοποιεί τα χέρια του πάνω στην μπάλα πολύ γρήγορα, δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα γκαρντ όλη τη χρονιά. Είναι ένας παίκτης πολύ χρήσιμος.

Θέλω πρόβλεψη για το ματς. Ποιος θα κερδίσει;

Το μόνο που θα πω είναι ότι περιμένω ένα κλειστό ματς, όχι σαν το πρώτο, ούτε σαν το δεύτερο. Περιμένω ένα ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως το προηγούμενο. Το καλό του ελληνικού μπάσκετ είναι να περάσει στο φάιναλ φορ ελληνική ομάδα, είτε αυτή φοράει κόκκινα τώρα είτε φορούσε πράσινα είτε κίτρινα είτε μαύρα.

Ακόμα και αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, δεν είναι η παρουσία του επιτυχημένη; Και, μάλιστα, την πρώτη χρονιά που σταμάτησε ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ιστορία του Ολυμπιακού.

Πράγματι, ό,τι και να γίνει την Τετάρτη, η χρονιά του Ολυμπιακού θεωρείται καλή, διότι βρέθηκε μια ανάσα μακριά από το φάιναλ φορ. Όμως, εδώ που έφτασε, έχει την τύχη στα χέρια του, παίζει στην έδρα του ένα ματς και είναι μεγαλύτερο μέγεθος ως σύλλογος από τη Μονακό. Είναι η μεγάλη του ευκαιρία!

Το ροτέισον του Ολυμπιακού είναι νορμάλ που έχει μικρύνει τόσο;

Ένας προπονητής που ζει την καθημερινότητα της ομάδας μπορεί να ξέρει καλύτερα τι συμβαίνει και ποιοι παίκτες είναι ή όχι σε μομέντουμ. Σίγουρα, πάντως, στα πλέι οφ το ροτέισον μικραίνει.

Ο Λαρεντζάκης δεν παίζει. Τον είχατε στην ΑΕΚ. Πώς τον βλέπετε;

Βεβαίως τον είχα στην ΑΕΚ και είμαι πολύ χαρούμενος για την εξέλιξή του. Έχει ψυχικά χαρίσματα, το ξέρει και ο ίδιος, όμως, ότι για να φτάσει κάποιος στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να δουλέψει και πνευματικά. Έχει κάνει άλματα προόδου.

Παπανικολάου; Σαν να «αναστήθηκε».

Εδώ και πολύ καιρό παίζει πολύ καλά, είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό γρανάζι της μηχανής του Ολυμπιακού.

Τι ομάδα είστε;

Αυτό θα μου επιτρέψεις να το κρατήσω για τον εαυτό μου, γιατί είμαι επαγγελματίας.

Σας αδίκησαν προπονητικά και πλέον έχουν καταλάβει το λάθος τους; Πώς γίνεται να ήσασταν τόσα χρόνια βοηθός;

Εγώ θεωρώ ότι όλα στη ζωή είναι θέμα τάιμινγκ. Πρέπει ένας επαγγελματίας να κάνει σωστά τα βήματά του. Όλες οι επιλογές μου έως τώρα ήταν συνειδητές. Είναι δεδομένο ότι στη δουλειά μας υπάρχουν και αδικίες -όπως σε πολλά επαγγέλματα-, αλλά πρέπει όλες τις δυσκολίες να τις χρησιμοποιείς ως κίνητρο για να γίνεσαι καλύτερος. Αργά ή γρήγορα ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει.

Πώς να κλείσουμε;

Είναι δύσκολο να δουλεύεις μακριά από τη βάση σου, στερήθηκα την οικογένειά μου επί χρόνια, τη γυναίκα μου, την Έμη, και τα δύο παιδιά μου, τον Αλέξανδρο και τον Φώτη.

Πόσων χρόνων είναι τώρα τα παιδιά;

11 και 10. Είναι το τίμημα του επαγγέλματος που αγαπώ τόσο πολύ και έχω επιλέξει.