Τριαντόπουλος: «Ο Γιαννακόπουλος κάλυψε 3 εκ. ευρώ χωρίς να πιάσουν τόπο»

Αναλυτικά όσα είπε ο Παναγιώτης Τριαντόπουλος μετά το «διαζύγιο» με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. 

Τριαντόπουλος: «Ο Γιαννακόπουλος κάλυψε 3 εκ. ευρώ χωρίς να πιάσουν τόπο»

Οι εξελίξεις στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού μετά την 4η εφετινή ήττα από τον Ολυμπιακό, είναι ραγδαίες αφού σήμερα (12/4) η ΚΑΕ ανακοίνωσε πως οι Πρίφτης, Διαμαντίδης και Παπάς αποτελούν παρελθόν.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ομάδας, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, υπέβαλλε την παραίτηση του και προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:

«Μετά την απόφαση του κυρίου Δημήτρη Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι του 2020 να αποσυρθεί από τον Παναθηναϊκό και μετά την αποχώρηση του κυρίου Μάνου Παπαδόπουλου, έχοντας προσωπικά θητεύσει για πάνω από μια δεκαετία σε διοικητικές θέσεις του Ομίλου Γιαννακόπουλου, μου ζητήθηκε να αναλάβω την Προεδρία της ομάδας και την ευθύνη κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, το οποίο και αποδέχθηκα.

Την σεζόν (2020-2021) ο στόχος επετεύχθη παρόλη τη δύσκολη κατάσταση που επικράτησε παγκοσμίως. Σε αυτό συνέβαλε και η αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων λόγω πανδημίας, συμπεριλαμβανόμενης και της είσπραξης προκαταβολών από την επόμενη χρήση (πχ τηλεοπτικά δικαιώματα ΕΡΤ).

Το καλοκαίρι του 2021 μου ζητήθηκε να καταρτίσω τον αρχικό προϋπολογισμό και της σεζόν 2021-2022. Οι προβλέψεις κινήθηκαν στην λογική εξεύρεσης όσο δυνατόν περισσότερων πόρων για το χτίσιμο της ομάδας και στηρίχθηκαν στις αναφορές των ειδικών για σταδιακή ύφεση της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τα έσοδα στηρίχθηκαν σε τρεις κομβικούς άξονες:

α) Επιδότηση αθλητισμού από τη φορολογία του στοιχήματος. Μετά την ψήφιση του νόμου και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θεώρησα δεδομένα τα έσοδα από τις αναμενόμενες επιδοτήσεις μέσω του στοιχήματος από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Για την πρόβλεψη βασίστηκα στη σχετική υπουργική απόφαση και στο μοντέλο υπολογισμού που υπήρχε σε αυτή, αλλά μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα λάβουμε αυτά τα χρήματα, γεγονός το οποίο επιδείνωσε περαιτέρω την εκτέλεση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρήση. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτό είναι μια τεράστια αδικία για το μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό, καθώς το ποδόσφαιρο χρηματοδοτήθηκε στο 100% του προβλεπόμενου ποσού, όπως και ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός, ενώ το μπάσκετ αρκέστηκε σε μια προκαταβολή των 250.000 ευρώ. Μικρά ερασιτεχνικά σωματεία έχουν εισπράξει περισσότερα χρήματα από τις ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα!

β) Χορηγίες. Τέθηκε ένας συγκεκριμένος οικονομικός στόχος για τις χορηγίες, ο οποίος δεν επιτεύχθηκε. Οι συνέπειες της πανδημίας και ο φόβος δεύτερης χρονιάς χωρίς κόσμο στα γήπεδα, προφανώς επηρέασαν και τους χορηγούς.

γ) Εισιτήρια. Πιστέψαμε πως αφενός λόγω ύφεσης της πανδημίας και επιστροφής στην κανονικότητα, αφετέρου λόγω των κλειστών γηπέδων της προηγούμενης σεζόν, η συσπείρωση του κόσμου θα ήταν μεγαλύτερη και θα αποτυπωνόταν στην πώληση των εισιτηρίων διαρκείας. Προφανώς, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η αναζωπύρωση της πανδημίας και η ανασφάλεια για το μέλλον οδήγησαν στο να μην επιτευχθεί ο στόχος. Το ίδιο συνέβη και με τα εισιτήρια αγώνων, καθώς οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από την αναζωπύρωση της πανδημίας που είχε και ως συνέπεια να κλείσουν τα γήπεδα πάλι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και συνακόλουθα να κληθεί ο κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος να καλύψει ένα ποσό της τάξεως των 3.000.000 ευρώ, χωρίς δυστυχώς να πιάσουν τόπο.

Η κατάσταση δεν δύναται πλέον να διορθωθεί από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, τα μεγάλα έξοδα του Συλλόγου είναι ανελαστικά (συμβόλαια παικτών) και φυσικά θα τιμηθούν όπως πάντα.

Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί στην αστοχία των προβλέψεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, για τους λόγους που ανέφερα ανωτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχω υποβάλει την παραίτηση μου στον κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και εν γένει από τον όμιλο DPG, η οποία και έχει γίνει αποδεκτή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απολογηθώ προσωπικά στον κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί και να ευχηθώ καλή συνέχεια και ό,τι καλύτερο τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον όμιλο συνολικά».