Κίμων Γκιουλιστάνης: «Μια ΕΣΚΑΝΑ πιο εξωστρεφής, σύγχρονη και δημιουργική!» (pics)

Ο νέος πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Κίμων Γκιουλιστάνης μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη νίκη του στις εκλογές της Ένωσης και τι πράγματα σκοπεύει να κάνει

Κίμων Γκιουλιστάνης: «Μια ΕΣΚΑΝΑ πιο εξωστρεφής, σύγχρονη και δημιουργική!» (pics)

Ο Κίμων Γκιουλιστάνης είναι εδώ και λίγο καιρό ο νέος πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ. Στις εκλογές που έγιναν κατάφερε να επικρατήσει του Γιώργου Νικολάκη με 34-21 ψήφους. Ο 51χρονος δικηγόρος άνοιξε τα χαρτιά του στο «ΦΩΣ» και μίλησε για την επόμενη μέρα της ΕΣΚΑΝΑ, τι πράγματα σκοπεύει να κάνει και πώς θα ήθελε να είναι η Ένωση επί των ημερών του.

Συγχαρητήρια για την επικράτησή σας στις εκλογές της ΕΟΚ. Το πιστεύατε;

Ναι, είχα την πεποίθηση ότι διαθέτω την εμπιστοσύνη του σώματος, έχοντας παρακαταθήκη την προηγούμενη θητεία μου στο ΔΣ αλλά και την καλή παρουσία μου σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ΕΟΚ.

Πώς ήταν η εκλογική μάχη; Υπήρχαν χτυπήματα κάτω από το τραπέζι;

Όχι, η εκλογική διαδικασία ήταν άψογη, στην ΕΣΚΑΝΑ υπάρχει η εκλογική κουλτούρα ώστε να μη μιλάμε για πρακτικές που δεν αρμόζουν σε διαδικασίες που αφορούν σε προσφορά ερασιτεχνών παραγόντων και σωματείων. Εξάλλου, η προσωπικότητα και η διαδρομή του συνυποψηφίου μου Γιώργου Νικολάκη ουδέποτε θα επέτρεπε ούτε και θα μετέρχετο τέτοιων πρακτικών.

Για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, πείτε μας για την πορεία σας στον χώρο.

Υπήρξα ερασιτέχνης αθλητής καλαθοσφαίρισης για 24 χρόνια σε επτά διαφορετικές ομάδες της ΕΣΚΑ-ΕΣΚΑΝΑ, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Ενδεικτικά, τα σωματεία στα οποία αγωνίστηκα ήταν ο Προφήτης Ηλίας, ο Αετός Καλλιθέας, οι Κυρίαρχοι Παλαιάς Κοκκινιάς, ο Πειραϊκός Αθλητικός Σύνδεσμος, ο Ερμής Πειραιά, ο Θεμιστοκλής Πειραιά και ο Απόλλων Πειραιά-Μοσχάτου. Η αγωνιστική μου διαδρομή επεκτάθηκε σε προχωρημένη αγωνιστικά ηλικία λόγω της αγάπης μου για το παιχνίδι, το οποίο υπήρξε πάντα η διαχρονική διαφυγή μου από μαθήματα και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Με τι ασχολείστε επαγγελματικά;

Είμαι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και διατηρώ δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά από το 2002.

Πειραιώτης λογικά. Ολυμπιακός;

Είμαι Πειραιώτης μικρασιατικής καταγωγής και οπαδός του Ολυμπιακού, αφού προέρχομαι από αμιγή ολυμπιακή οικογένεια, ο πατέρας μου υπήρξε αθλητής καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού το 1949. Επίσης, είμαι ανιψιός του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, της γνωστής οικογενείας των ιδρυτών του Θρύλου.

Με την ΕΣΚΑΝΑ πόσα χρόνια ασχολείστε;

Η διοικητική ενασχόλησή μου με την ΕΣΚΑΝΑ προέκυψε πριν από δύο χρόνια όταν πρωτοεξελέγην στο Διοικητικό Συμβούλιό της και εν συνεχεία κατέλαβα διαδοχικά τη θέση του ειδικού γραμματέα και αντιπροέδρου αυτής.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε;

Προτεραιότητα θα αποτελέσει ο εκσυγχρονισμός σε επίπεδο δημόσιας εικόνας της Ένωσης, η βελτίωση τόσο του περιτυλίγματος όσο και της ουσίας.

Πόσα σωματεία αριθμεί περίπου η Ένωση και πόσους αθλητές;

Η ΕΣΚΑΝΑ διαθέτει στη δύναμή της κάτι λιγότερο από 80 σωματεία και περίπου 5.000 αθλητές.

Θεωρείτε ουτοπικό μια σύνδεση των πρωταθλημάτων με την ΕΣΚΑ; Αν και οι καλύτερες ομάδες έρχονται αντιμέτωπες στα Πανελλήνια.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τη συνένωση με την ΕΣΚΑ αναγκαία, αφού ακριβώς οι ίδιες ανάγκες που οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΣΚΑΝΑ από φωτισμένους και εμβληματικούς παράγοντες της καλαθοσφαίρισης πριν από κοντά τρεις δεκαετίες ισχύουν κατά το παρόν. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια προοπτική είναι εκτός συζήτησης από την πλευρά μου. Εξάλλου, σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει μια πρωταθλήτρια Ελλάδας ομάδα από την ΕΣΚΑΝΑ, δείγμα της δουλειάς που γίνεται από τα σωματεία της στο επίπεδο της ανάπτυξης του αθλήματος.

Το γηπεδικό είναι πρόβλημα; Με το Παπαστράτειο τι γίνεται;

Το γηπεδικό πρόβλημα είναι διαχρονικό, ειδικότερα στα αστικά κέντρα, επομένως και στην εδαφική έκταση της ΕΣΚΑΝΑ. Το Παπαστράτειο και η ανακατασκευή του, εξ όσων πληροφορούμαστε, θα υλοποιηθεί και θα δώσει λύση στον συνωστισμό των πειραϊκών σωματείων που συμπιέζονται σε δύο μόνο γήπεδα πλήρως ανακαινισμένα χάρη στις προσπάθειες του δήμου Πειραιά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Με τη διαιτησία τι θα κάνετε;

Η διαιτησία αποτελεί προτεραιότητα της νέας διοίκησης, δεν θεωρώ ότι υπήρχε πρόβλημα κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα όπως γινόταν ανέκαθεν. Στην ΕΣΚΑΝΑ υπάρχουν πολύ καλοί/ες διαιτητές όπως επίσης και πολύ φερέλπιδες νέοι διαιτητές, άνδρες και γυναίκες, για τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουν ψηλά τα επόμενα χρόνια. Η ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής, θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση του να βελτιωθεί το επίπεδο αξιοπιστίας και ποιότητας της διαιτησίας. Παράπονα πάντα θα υπάρχουν φυσικά, αλλά θεωρώ πως η αθλητική κουλτούρα της ΕΣΚΑΝΑ είναι τέτοια που θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Στις εκλογές της ΕΟΚ ήσασταν με τον Παναγιώτη Φασούλα.

Ναι, στις πρόσφατες εκλογές της ΕΟΚ συμπορεύτηκα με τον Παναγιώτη Φασούλα και την ομάδα του, ήταν μεγάλη μου τιμή η συστράτευσή μου δίπλα σε ονόματα πρώην αθλητών που θαύμασα στο γήπεδο αλλά και παραγόντων με τεράστια διαδρομή στον χώρο. Έμαθα πολλά δίπλα στον Παναγιώτη Φασούλα και πραγματικά απόλαυσα τη διαδρομή μέχρι τις εκλογές, τον ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου έκανε ώστε να με συμπεριλάβει στην ομάδα του. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, πλην όμως το σώμα έκρινε με την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Ευάγγελου Λιόλιου, τον αγώνα και το πλάνο του οποίου όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο οφείλουμε να υποστηρίξουμε για την πρόοδο του αγαπημένου μας αθλήματος. Προσωπικά σκοπεύω να πράξω έτσι.

Όταν έρθει η μέρα να παραδώσετε την εξουσία, πώς ονειρεύεστε να είναι η ΕΣΚΑΝΑ;

Επειδή ήδη έχω στο μυαλό μου τη στρατηγική εξόδου μου από τη συγκεκριμένη θέση, όπως άλλωστε θα πρέπει να πράττουν όλοι οι αιρετοί, ελπίζω κατά την αποχώρησή μου η ΕΣΚΑΝΑ να είναι πιο εξωστρεφής, πιο σύγχρονη, πιο ουσιαστική και πιο δημιουργική με δράσεις και έργο που θα μείνουν παρακαταθήκη στους επόμενους που θα ηγηθούν.

Σας ευχαριστούμε. Καλή δουλειά στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τη φιλοξενία και την προβολή που έχει ανάγκη το ερασιτεχνικό μπάσκετ.