Με μεγάλη επιτυχία η αιμοδοσία του ΣΠΑΚΕ (pic)
Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση παλαίμαχων μπασκετμπολιστών πραγματοποιήθηκε η Αιμοδοσία του ΣΠΑΚΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (13/6) η Αιμοληψία που διοργάνωσε στα βοηθητικά γήπεδα του κλειστού του ΟΑΚΑ ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας αλλά και της επετείου της ιστορικής επιτυχίας, της κατάκτησης από την Εθνική ομάδα του Ευρωμπάσκετ του 1987, που συμπίπτουν αύριο, 14 Ιουνίου.
Ο ΣΠΑΚΕ δημιουργεί την δική του Τράπεζα Αίματος και μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε όσα μέλη του χρειαστούν βοήθεια, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην αιμοδοσία των ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Το «παρών» έδωσαν οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Δήμος Ντικούδης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θύμιος Μπακατσιάς, Βασίλης Γκιούσμας, Γιάννης Παραγιός, Γιώργος Μποσγανάς, Ντίνος Καλαμπάκος, Μανώλης Λεκάκης, Γιώργος Αγιασωτέλης, Γιάννης Κομματάς, Θόδωρος Μπολάτογλου κ.α.
Μεταξύ άλλων δήλωσαν:
Κώστας Τσαρτσαρής (παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας): «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΠΑΚΕ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και δη τους αθλητές που έχουν περάσει από τα παρκέ. Δεν είναι πολύ δύσκολο. Πολύ δύσκολο θα ήταν να παίξουμε έναν τελικό αυτή την στιγμή (σ.σ. χαριτολογώντας). Το να έρθεις να δώσεις δέκα λεπτά από την ζωή σου και λίγα ml από το αίμα σου δεν είναι τίποτα, αλλά για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη είναι τεράστια βοήθεια.
Η ευχή μας είναι να μην χρειαστεί το αίμα κανείς ποτέ, αλλά η ζωή εγκυμονεί κινδύνους υγείας, οπότε καλό είναι να υπάρχει η βοήθεια διαθέσιμη.
Χάρις στα παιδιά του 1987 βρισκόμαστε εμείς εδώ. Λόγω της επιτυχίας τους, βγήκαμε από τα σπίτια μας και πήραμε την «πορτοκαλί μπάλα» στα χέρια μας. Κάποιοι το προχωρήσαμε πιο πέρα, φτάσαμε στο ίδιο σκαλί με αυτά τα παιδιά, όμως, όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 1987 και δεν πρέπει να το λησμονούμε. Πρέπει να το μεταδώσουμε και στις υπόλοιπες γενιές για να γνωρίζουν από που ξεκίνησαν όλα».
Μιμή Μαρσέλου (Αντιπρόεδρος του Europa Dona Hellas και παλαίμαχη διεθνής μπασκετμπολίστρια): «Η Europa Dona είναι το ευρωπαϊκό φόρουμ για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Είμαστε μια μεγάλη «ομπρέλα», μια μεγάλη «αγκαλιά» για όλες τις γυναίκες που έχουν νοσήσει ή θέλουν να ενημερωθούν ή έχουν περάσει από αυτό το δύσκολο «μονοπάτι».
Υποστηρίζουμε τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του και προσπαθούμε να έχουν οι γυναίκες την κατάλληλη θεραπεία και διαδρομή.
Είμαι και εγώ παλαίμαχη μπασκετμπολίστρια και θέλω να δώσω τα θερμά συγχαρητήρια μου στον ΣΠΑΚΕ γιατί αυτή η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, είναι προσφορά στον άνθρωπο, είναι εθελοντισμός και το πραγματικό μήνυμα του αθλητισμού. Είναι ανεκτίμητες αξίες. Το αίμα σώζει ζωές, μπορεί να υποστηρίξει μια οικογένεια.
Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για να εμπνεύσουμε, να ενεργοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους να δώσουν αίμα».
Δημήτρης Παπανικολάου (παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΚΕ): «Συγχαρητήρια στον ΣΠΑΚΕ και σε όλους τους φορείς που συνεργάζονται για την σημερινή πρωτοβουλία. Υγεία και αθλητισμός είναι αλληλένδετες έννοιες. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα προς τον κόσμο ότι δέκα λεπτά από την ζωή σου μπορούν να σώσουν ζωές και κάποια στιγμή μπορεί να το χρειαστείς και για την δική σου ζωή.
Η 14η Ιουνίου 1987 είναι μια ημερομηνία ορόσημο και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Στέφανο Τσιτσιπά, που ήδη με την πρόκριση στον τελικό έχει κάνει επιτυχία.
Η επιτυχία του ’87 δεν ήταν μόνο αθλητικό, αλλά και κοινωνικό γεγονός. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες παιδιά, σώθηκαν χιλιάδες παιδιά από εξαρτήσεις, έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκαν επόμενες γενιές που πρωταγωνίστησαν. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία από άποψη επίδρασης στην κοινωνία».
Παναγιώτης Γιαννάκης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης): «Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Στο μπάσκετ είμαστε συνδεδεμένοι με την λέξη ασίστ. Η αιμοδοσία πρέπει να είναι στην καθημερινότητα μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΣΠΑΚΕ για την ωραία πρωτοβουλία που είναι σημαντική και ιδιαίτερη, μια και αυτή την περίοδο περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε μια αλυσίδα εθελοντών αιμοδοσίας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν σκεφτούμε ότι στις 14 Ιουνίου 1987 το ελληνικό μπάσκετ έκανε επανάσταση στον παγκόσμιο αθλητισμό και παράλληλα στις η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας είναι η κατάλληλη μέρα για να την γιορτάζουμε συνεχώς.
Ελπίζω μετά από αυτή την δράση να συνεχίζουμε να δίνουμε ασίστ ο ένας στον άλλο.
Ήταν επανάσταση το ’87 γιατί έδειξε τι μπορεί να πετύχει το πάθος, η συνεργασία, η σκληρή δουλειά. Κάτι που φαινόταν όνειρο ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα από μικρή χώρα, με λίγες πληροφορίες και με λίγες εγκαταστάσεις. Δουλειά, πίστη, αλληλεγγύη, συνεργασία και νομίζω ότι τα όνειρα μπορούν να κατακτηθούν».
Μιχάλης Κυρίτσης (Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας): «Στόχος του ΣΠΑΚΕ είναι να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να βελτιώνει την ζωή των Ελλήνων παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών. Η ιδέα για την αιμοληψία ήρθε μετά την κρίση που περάσαμε με τον κορωνοϊό.
Αναδείχθηκε η τεράστια αξία της αιμοδοσίας και η ανάγκη για αίμα. Η σκέψη μας που υλοποιείται είναι να δημιουργήσουμε Τράπεζα Αίματος για τον Σύλλογο Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας. Έχουμε πολλούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες που έχουν προσφέρει μεγάλες χαρές στους φιλάθλους είτε με συλλογικές είτε με εθνικές επιτυχίες και οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.
Δημιουργούμε την δική μας Τράπεζα Αίματος ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή εκείνους και τις οικογένειες τους. Ευχαριστούμε πολύ εκτός από τους αθλητικούς συλλόγους που μας βοήθησαν, όπως ο ΠΣΑΚ, ο ΣΕΠΚ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών Μπάσκετ, οργανώσεις όπως την Europa Donna Hellas.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διεθνείς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες, τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή κ.α., είναι τόσοι πολλοί, που ήρθαν κοντά μας και βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, είναι και η επέτειος της «ανάστασης» του ελληνικού μπάσκετ με την επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ ’87. Ο συνδυασμός αυτός έφερε γλυκιές αναμνήσεις και τους παλιούς άσσους που θέλουμε να είναι υγιείς και όσο μπορούμε να τους βοηθάμε».
Στην Αιμοδοσία του ΣΠΑΚΕ συμμετείχαν και τους ευχαριστούμε θερμά:
* Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (με την ευγενική παραχώρηση των χώρων για την διεξαγωγή της εκδήλωσης)
* Η Europa Donna Hellas (για την ενημέρωση στη πρόληψη και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού)
* Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών,
* Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης
* Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών Μπάσκετ
* Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών
* Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων
* Το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών
* Ο Αιμοληπτικός Σύλλογος «Δημήτρης Βλων»
* Ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης»
* Η Nickan (με την προσφορά του αθλητικού ιματισμού)