Δέδας: «Οδηγός του Μπλατ το κίνητρο»

Ο Στέφανος Δέδας, συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλατ το 2010 στον Άρη, αναλύει στο «ΦΩΣ» πώς έζησε τη συνεργασία τους και εξηγεί πως θα πορευτεί στον Ολυμπιακό

Δέδας: «Οδηγός του Μπλατ το κίνητρο»

Ο Στέφανος Δέδας είναι από τους πρώτους ανθρώπους με τους οποίους ο Ντέιβιντ Μπλατ συνεργάστηκε στην Ελλάδα. Τον βρήκε - μαζί με τον Δημήτρη Πρίφτη - στο τεχνικό τιμ του Άρη όταν διαδέχθηκε τον Φώτη Κατσικάρη και έκτοτε έχουν κρατήσει άριστες σχέσεις.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς και σε ένα κομμάτι της φετινής υπήρξαν και αντίπαλοι στο τουρκικό πρωτάθλημα, ο Μπλατ ως τεχνικός της Νταρουσάφακα και ο Δέδας ως τεχνικός της Γκαζιαντέπ.

Ο Έλληνας προπονητής μίλησε στο fosonline.gr για το πώς έζησε την εμπειρία της συνεργασίας που είχε με τον Αμερικανοϊσραηλινό τεχνικό στον Άρη και σκιαγράφησε τον Μπλατ εντός κι εκτός παρκέ.

«Κάθε παιχνίδι είναι πρόκληση»

Είπε ο Δέδας αρχικά πως «είναι προπονητής που τον ενδιαφέρει το παιχνίδι, του αρέσει η τακτική. Είναι ένας προπονητής που ασχολείται μέσα στις τέσσερις γραμμές. Δεν τον ενδιαφέρει το παρασκήνιο, δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται δεξιά, αριστερά… Είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Κάθε παιχνίδι είναι πρόκληση γι’ αυτόν. Βρίσκει κίνητρο ακόμα και με μικρότερους αντιπάλους. Δεν “διαλέγει” τα ματς, δεν υποτιμάει τις θεωρητικά μικρές ομάδες. Είναι προπονητής που όταν το παιχνίδι είναι δύσκολο, πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Είναι προπονητής μέσα στο παρκέ, του αρέσει ο ανταγωνισμός. Θα βρει κίνητρο και με έναν μικρό αντίπαλο, θα βρει τον τρόπο να παρακινήσει την ομάδα του και να κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν».

«Παίρνει ιδέες από παντού και τις εξελίσσει»

Αναλύοντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Μπλατ σχολίασε πως «τον ενδιαφέρει πολύ η κίνηση χωρίς μπάλα. Είναι προπονητής που βασίζει πολλά στην κίνηση των παικτών του μέσα στο γήπεδο, δεν θέλει στατικό μπάσκετ. Προσπαθεί να έχει όλους τους παίκτες του ενεργούς στην επίθεση, προσπαθεί να κάνει πράγματα που δεν είναι συμβατικά, προσπαθεί να συνδυάσει ένα μπάσκετ κολεγιακό, ΝΒΑ και κάποια στοιχεία από την Ευρώπη. Το επιθετικό του playbook έχει να κάνει με οτιδήποτε αφορά το μπάσκετ, είτε τώρα, είτε πολύ πιο παλιά, παίρνει από παντού ιδέες και τις εξελίσσει».

«Δίνει κίνητρο σε όλο το περιβάλλον της ομάδας»

Ο Μπλατ είναι άνθρωπος που στηρίζει πολλά στο κίνητρο. Ο Δέδας υπογράμμισε πως «πριν τη προπόνηση δίνει χώρο στους βοηθούς και τους συνεργάτες του. Έχουν άποψη, ακούει τις απόψεις, δεν είναι συγκεντρωτικός. Στο τέλος θα κάει αυτό που πιστεύει, αλλά προσπαθεί να δει με τον ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει τον περίγυρώ του, είτε πρόκειται για προπονητές, είτε για διοικητικά στελέχη… Είναι προπονητής που δίνει κίνητρο σε όλο το περιβάλλον της ομάδας που εργάζεται. Ακόμα κι αν έχει ο ίδιος μια ιδέα, δεν θα την οικειοποιηθεί, αλλά θα τη μοιραστεί και θα βάλει όλους στο παιχνίδι. Ασχολείται πολύ με το κίνητρο και αυτό τον κάνει συμπαθή, κοινωνικό και έτσι είναι σαν προσωπικότητα».

«Πολύ καλή επιλογή για τον Ολυμπιακό»

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που θα είναι πολύ καλή επιλογή για τον Ολυμπιακό. Ο Δέδας εξήγησε πως «είναι πολύ καλή επιλογή για τον Ολυμπιακό με την έννοια ότι χρειάζεται έναν προπονητή που δεν θα πρέπει να αντιλαμβάνεται σε απόλυτο βαθμό την παραφιλολογία ή το παρασκήνιο που προφανώς και αναπτύσσεται σε μια μεγάλη ομάδα κάθε χρονιά. Επειδή είναι ξένος είναι λογικό να έρχονται λιγότερα πράγματα στ’ αυτιά του σε σχέση με έναν Έλληνα. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ξένου προπονητή σε μια ελληνική ομάδα».

«Φτιάχνει ομάδες που δεν εξαρτώνται από έναν…»

Μπαίνοντας στον τρόπο σκέψης του Μπλατ σε σχέση με το ρόστερ του Ολυμπιακού σχολίασε πως «αν ο κορμός των Ελλήνων παραμείνει ίδιος, δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στην επιθετική φιλοσοφία της ομάδας. Αν δηλαδή μείνουν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου, ο Μάντζαρης λόγω ειδικού βάρους των παικτών αυτών, δεν μπορεί να αλλάξει πολά στη φιλοσοφία της ομάδας, ειδικά στην επίθεση. Δεν θα είναι 100% ομάδα Μπλατ εφόσον μείνει αυτό το κομμάτι ανέπαφο. Για να πει κανείς ότι θα βάλει τη σφραγίδα του, ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν στο να μη στηρίζεται η ομάδα γύρω από έναν παίκτη. Το προσόν του Μπλατ είναι να φτιάχνει ομάδες που επιθετικά δεν εξαρτώνται από έναν παίκτη, αλλά από το σύνολο και τη λειτουργία του».

«Στηρίζει και προτιμά τους Αμερικανούς»

Κατέληξε λέγοντας πως «ο Μπλατ στηρίζει τους Αμερικανούς. Δύσκολα θα πάρει π.χ. έναν Σέρβο… Ίσως να προτιμήσει παίκτη από τις βόρειες χώρες, έναν κλασικό σουτέρ. Κατά τα άλλα στηρίζει Αμερικανούς, αθλητικούς παίκτες και αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο. Αν ο Μπλατ θελήσει να παίξει πλήρως με τη δική του φιλοσοφία, τότε θα δούμε ένα διαφορετικό μπάσκετ, που θα στηρίζεται στους Αμερικανούς. Είναι θέμα προσέγγισης και πολιτικής του που θα αποφασίσει να ακολουθήσει. Στηρίζει δηλαδή τους Έλληνες παίκτες και προσπαθεί να αλλάξει τη ψυχολογία ή φτιάχνει κάτι καινούριο από την αρχή, αλλάζοντας την μορφή της ομάδας; Είναι θέμα απόφασης και χωράει πολλή μπασκετική συζήτηση σε αυτό το κομμάτι».