Ολυμπιακός: Κουφός για του χρόνου

Το «ΦΩΣ» καταγράφει τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός θα ήταν καλό να κρατήσει στο ρόστερ του τον Κώστα Κουφό ενόψει της νέας σεζόν.

Ολυμπιακός: Κουφός για του χρόνου

Ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν είναι δεδομένο πως θα έχει στη θέση «5» στο ρόστερ του τον Χασάν Μάρτιν. Δικαίως. Ο Αμερικανός σέντερ, ο οποίος έχει διετές συμβόλαιο κλειστό με τους Πειραιώτες, πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν φέτος, προσαρμόστηκε γρήγορα στην Ευρωλίγκα και εξελίχθηκε σε μεταγραφή-λαβράκι. Για τον Οκτάβιους Έλις, όμως, θεωρείται ειλημμένη απόφαση η αποχώρησή του από την ομάδα. Είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ποιος θα είναι ο δεύτερος ψηλός, λοιπόν, στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ; Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αδυναμία στους αθλητικούς σέντερ. Ταιριάζουν στο παιχνίδι και στη φιλοσοφία του, που στηρίζεται αρκετά στο πικ εν ρολ. Στο παρελθόν δοκίμασε στον Πειραιά τις περιπτώσεις των Γκιόργκι Σερμαντίνι και Μίρζα Μπέγκιτς. Τον πρώτο στην... ανάγκη που προέκυψε (λίγο μετά την αποχώρηση του Ντόρσεϊ) και τον δεύτερο με δόση ρίσκου, με τον Σλοβένο να μην αποδίδει τα επιθυμητά, έχοντας ταλαιπωρηθεί και από τραυματισμούς. Λατρεία του, όμως, ήταν πάντα τα αθλητικά «5άρια» τύπου Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ.

Το σύγχρονο μπάσκετ θέλει «Κουφούς»

Το σύγχρονο μπάσκετ, όμως, έχει δείξει πως πλέον έχουν επιστρέψει... δυναμικά και οι παλαιού τύπου ψηλοί. Οι σέντερ-δεινόσαυροι, με τα μακριά κορμιά, που αξιοποιούν το ύψος τους σε άμυνα και επίθεση. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ (ΤΣΣΚΑ), ο Βάλτερ Ταβάρες (Ρεάλ), ο Μουσταφά Φολ (Βιλερμπάν), ο Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός), ο Αρτούρας Γκουντάιτις (Ζενίτ), ο Άντε Ζίζιτς (Μακάμπι), ο Τίμπορ Πλάις (Εφές), ο Γιουσούφ Φαλ (Μπασκόνια), ο Τζέφρι Λοβέρν (Ζαλγκίρις) είναι ορισμένα από τα παραδείγματα. Στην πράξη, λοιπόν, φάνηκε πως οι Πειραιώτες είχαν μία αδυναμία σε αυτό το κομμάτι. Φάνηκε πως έλειψε από το ρόστερ του Ολυμπιακού ένα μεγάλο και δυνατό κορμί στη θέση «5». Στην πορεία, όμως, το βρήκε στο πρόσωπο του Κώστα Κουφού. Το καλοκαίρι μένει ελεύθερος, έχει δείξει ορισμένα μικρά δείγματα γραφής (σε ικανοποιητικό βαθμό), αλλά το ερώτημα είναι αν θα ήταν καλό να τον κρατήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενόψει της νέας σεζόν.

Θα πρέπει να ξεχάσει τα «τρελά» λεφτά των Ρώσων

Κατ’ αρχάς, για να παραμείνει ο Κώστας Κουφός στον Ολυμπιακό (κάτι στο οποίο είναι θετικός), θα πρέπει να λειτουργήσει και με λογική όσον αφορά τις απολαβές του. Αν σκεφτεί πως επειδή έκλεισε συμβόλαιο ύψους 3.000.000 δολαρίων (!) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οπότε επιθυμεί κάτι ανάλογο, έφυγε... χθες. Θα πρέπει και ο ίδιος να καταλάβει και να εμπεδώσει πως ναι μεν διαθέτει ταλέντο, ποιότητα και πείρα, αλλά η δυναμική του πλέον δεν είναι για αυτά τα ποσά. Το κατάλαβε και έμπρακτα τους τελευταίους μήνες, μένοντας χωρίς ομάδα, επειδή ακριβώς οι απαιτήσεις του ήταν υπέρογκες! Στην περίπτωση, όμως, που λειτουργήσει με λογική στο κομμάτι των απολαβών του, έχοντας παράλληλα ουσιαστικό κίνητρο να αναδειχθεί και να πετύχει με έναν τεράστιο σύλλογο από την πατρίδα του, τότε, ναι, οι Πειραιώτες δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία και να τον αφήσουν.

Έλληνα ψηλό με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν βρίσκεις πλέον

Eίναι ευκαιρία όμως; Ναι, άποψή μας πως είναι! Σε μία εποχή όπου οι περισσότεροι καλοί ψηλοί σέντερ έχουν πάει και κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ, είναι λίγες οι αξιόλογες περιπτώσεις «δεινοσαύρων» που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Κώστας Κουφός διαθέτει ελληνικό διαβατήριο (δεν πιάνει θέση ξένου), μιλάει τη γλώσσα μας, γνωρίζει καλά αρκετούς από τους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό και αντιλαμβάνεται τη δυναμική του συλλόγου. Αγωνιστικά; Πρόκειται για έναν παίκτη με 11 γεμάτες σεζόν στο ΝΒΑ. Για έναν σέντερ με καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, που μπορεί να δώσει λύσεις στην επίθεση, είτε παίζοντας με πλάτη είτε με σουτάκι από μέση απόσταση. Στην άμυνα προσφέρει μέγεθος, ξέρει να προστατεύει τη ρακέτα της ομάδας του, όπως και να αξιοποιεί τα μακριά του χέρια. Στα μειονεκτήματά του το γεγονός πως δεν έχει γρήγορα πόδια και δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικός στα πικ εν ρολ. Στα μάτια μας είναι μία εξαιρετική περίπτωση για τον ρόλο του σέντερ-δεινόσαυρου στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, η οποία δεν πρέπει να... χαθεί, εφόσον φυσικά και ο Κώστας Κουφός δείξει λογική συμπεριφορά στο κασέ του.

Στην αναμέτρηση κόντρα στον Άρη, έστω και αν επρόκειτο για φιλικό ματς, έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του. Σε 20 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 21 πόντους (9/13 δίποντα), 9 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Όσο παίζει περισσότερο τόσο θα αποδίδει και καλύτερα. Με τρίλεπτα, πεντάλεπτα και οκτάλεπτα είναι λογικό να μην μπορεί να δείξει σε διάρκεια τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του.