Έτσι παίρνει πρωτάθλημα…

Πώς μπορεί ο Ολυμπιακός να νικήσει στο ΟΑΚΑ και να στεφθεί πρωταθλητής; Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το «κλειδί» του 5ου τελικού

Έτσι παίρνει πρωτάθλημα…

Φαβορί δεν είναι, αλλά το να πάρει αυτό το πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ, θα είναι για τον Ολυμπιακό ένα πραγματικό κατόρθωμα. Είκοσι χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού περιμένουν το ακριβώς αντίθετο και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να διαψεύσουν προγνωστικά και την σιγουριά των «πρασίνων» ότι θα πανηγυρίσουν.

Μπορούν;

Η εικόνα των τεσσάρων αγώνων, λέει ότι οι διαφορές παραμένουν μικρές. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος στα ματς που κέρδισε, ο Παναθηναϊκός το ίδιο στις δικές του νίκες.

Η συνολική στατιστική των τεσσάρων ματς ευνοεί κατά τι τον Ολυμπιακό, δεν λέει και τίποτε όμως, αν αναλογιστούμε ότι στον 4ο τελικό οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν 92 πόντους και στον αμέσως προηγούμενο είχαν σκοράρει μόλις 58.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που ο Ολυμπιακός πρέπει να επιμείνει, για να φύγει θριαμβευτής από το Ολυμπιακό Στάδιο.

  • Η ηρεμία του είναι βασικό ζητούμενο. Αν δεν πιει θάλασσα στις στιγμές που ο Παναθηναϊκός θα πιέσει, ή θα θελήσει να κάνει το ματς άνω-κάτω, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει τύχη. Θα πρέπει, βεβαίως, να είναι προσεχτική, να περιορίσει τα λάθη της (κάνει περισσότερα από τον Παναθηναϊκό) ενώ θα πρέπει να έχει πολύ καλές επιστροφές γιατί ο ΠΑΟ θα προσπαθήσει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο όποτε του δοθεί η ευκαιρία.
  • Το καλό μακρινό σουτ έχει κομβική σημασία. Την περισσότερη θα λέγαμε. Στα δυο παιχνίδια που νίκησε ο Ολυμπιακός παίκτες κλειδιά ήταν οι τρεις περιφερειακοί που πλαισιώνουν τον Σπανούλη. Στρέλνιεκς (18π με 3/4 τρ), Μάντζαρης (18π με 4/8τρ) και κυρίως Ρόμπερτς (28π με 5/9τρ). Είναι το μυστικό για να ανοίξει η άμυνα του ΠΑΟ, αλλά και να πάρει ο Ολυμπιακός πόντους από αποφασιστικά σουτ. Εδώ οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Στους δυο αγώνες που έχασε, αυτοί οι τρεις … σίγησαν: Στρέλνιεκς 3π (1/6τρ), Μάντζαρης 0 (0/5τρ), Ρόμπερτς 9 (1/4τρ).
  • Η επιστροφή σε κανονικές πτήσεις του Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο διεθνής άσος ξεκίνησε εντυπωσιακά (23 πόντοι-8ρ στα δυο πρώτα παιχνίδια) και μετά τον … ψάχνουμε.
  • Η καλή αμυντική συμπεριφορά του Παπανικολάου πάνω στον Καλάθη και των περιφερειακών που θα αναλάβουν Ρίβερς και Λοτζέσκι. Αν αρνηθούν τα ποσταρίσματα ο Ολυμπιακός έχει κάνει ένα βήμα μπροστά και αναγκάζει τον Πασκουάλ να πάει πιο γρήγορα στην λύση Τζέιμς. Όσο κι αν ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού είναι ένας επιθετικός πονοκέφαλος δεν δημιουργεί τα ίδια προβλήματα στην άμυνα. Αντιθέτως, πολλές φορές τα λύνει … μόνος του με την επιμονή του να παίζει εναντίον όλων και αρκετές φορές να «δίνει» την μπάλα στον Ολυμπιακό.

Απαιτείται, φυσικά, ομαδική προσπάθεια. Κι είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός το έχει κάνει αυτό στους τελικούς. Ο Σπανούλης είναι ο μόνος με διψήφιο μέσο όρο πόντων (10.2) αλλά τον ακολουθούν τόσο ο Μακ Λιν (9.7π) όσο και οι Ρόμπερτς-Πρίντεζης (9.2)

Παίζουν όλη τη χρονιά σήμερα οι παίκτες του Ολυμπιακού. Απέτυχαν παταγωδώς στο Κύπελλο, δεν έφτασαν στο φάιναλ-φορ αφού αποκλείστηκαν από τη Ζαλγκίρις, τώρα έχουν 40 λεπτά μπροστά τους για να καλύψουν όλες τις ατέλειες της σεζόν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι που έρχεται δεν θα είναι σημαντικό για τους Πειραιώτες σε αποφάσεις. Ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό να έχει πάρει τον τίτλο (μέσα στο ΟΑΚΑ και κόντρα σε όλα) σε σχέση με το να μείνει και φέτος με άδεια χέρια.

ΥΓ: Η λήξη των τελικών θα πρέπει να σηματοδοτήσει τις επιβεβλημένες αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Δεν βλέπουμε, βέβαια, τη διάθεση από την πλευρά της ΕΟΚ για κάτι τέτοιο. Δυστυχώς η Ομοσπονδία στρουθοκαμηλίζει και πιστεύει ότι θα περάσει ο καιρός, θα ξεχαστούν και θα κουκουλωθούν όλα. Αμ δε. Σε λίγο καιρό θα τρέχουν στα δικαστήρια, αλλά δεν το έχουν πάρει … χαμπάρι.