Επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο αγώνας ΑΕΚ- ΠΑΟΚ!

Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ δικαίωσε τους Θεσσαλονικείς στην ένσταση που είχαν καταθέσει για το φάουλ του Ζήση πάνω στον Λοβ λίγο πριν την εκπνοή του ματς στο ΟΑΚΑ. Ποιό είναι το σκεπτικό της απόφασης

 

Επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο αγώνας ΑΕΚ- ΠΑΟΚ!

Την επανάληψη ολόκληρου του αγώνα ΑΕΚ- ΠΑΟΚ για την 6η αγωνιστική της Basket League στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία αποφάσισε ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ.

Ο ΠΑΟΚ είχε καταθέσει ένσταση κατά της κυριότητας του αγώνα, διότι οι διαιτητές δεν είχαν δώσει ένα καταφανέστατο φάουλ του Νίκου Ζήση, στον Ζερμέν Λοβ, αφού εκείνος είχε μειώσει στον έναν πόντο με τρίποντο, περίπου 1,7 ‘’ πριν τη λήξη του αγώνα.

Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς ζητούσαν στην ένστασή τους ή να καταλογιστεί το φάουλ και ο παίκτης να εκτελέσει μια βολή ή να διορθωθεί το χρονόμετρο, θεωρώντας πως «κύλησε» χωρίς να επιτρέπεται.

Ο αθλητικός δικαστής άκουσε και τις δύο πλευρές, πήρε στα χέρια του τα στοιχεία και απεφάνθη πως ο Ζήσης έκανε φάουλ στον Λοβ. Μάλιστα μπερδεύτηκε και εν τη ρύμη του λόγου είπε πως «ο Χατζής έκανε φάουλ στον Λοβ»!

Η ουσία είναι πως ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε στην ένσταση την οποία είχε καταθέσει, ενώ η ΑΕΚ είναι σίγουρο πως θα προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ θεωρώντας πως ο αθλητικός δικαστής έκανε κρίση επί απόφασης διαιτητή, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με την δικονομία.

Η απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ αναφέρει:

Δέχεται εν μέρει την ένσταση της ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΙΤΩΝ 2004 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. ΠΑΟΚ 2004 ΚΑΕ).Διατάσσει την ολική επανάληψη του αγώνα της 6ης αγωνιστικής μεταξύ των ομάδων ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΕΚ ΝΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ 2014 (δ.τ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΑΕΚ ΝΕΑ ΚΑΕ 2014) - ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΙΤΩΝ 2004 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. ΠΑΟΚ 2004 ΚΑΕ) που διεξήχθη στις 16-02-2020.

Το σκεπτικό της απόφασης:

«Η μερική επανάληψη εξυπηρετεί κατά την κρίση του παρόντος Δικαιοδοτικού Οργάνου αποκλειστικά περιπτώσεις σχετικές με την εσφαλμένη χρονομέτρηση του αγωνιστικού χρόνου από τον χρονομέτρη του αγώνα, οπότε ενδεδειγμένη απόφαση είναι πράγματι η μερική επανάληψη της αναμέτρησης, ώστε να παιχθεί ο πραγματικός χρόνος του αγώνα και όχι εκείνες που άπτονται εσφαλμένης εφαρμογής των λοιπών -πλην δηλαδή των σχετικών με τον αγωνιστικό χρόνο- κανονισμών.

Εν προκειμένω, η αιτίαση της ΚΑΕ για κακή μέτρηση του αγωνιστικού χρόνου δεν ερευνήθηκε καθόλου, εφόσον κατά την κρίση του Δικαστηρίου με μόνο τον μη καταλογισμό του σφάλματος (φάουλ) αλλοιώθηκε ούτως ή άλλως η τελική έκβαση του αγώνα. Το να καταλογίσει το παρόν Όργανο το σφάλμα, που παρέλειψαν να πράξουν οι διαιτητές, να επιβάλει να εκτελεστεί μία βολή και να συνεχιστεί από το χρονικό σημείο ο αγώνας, όπως αιτείται η ενιστάμενη ΚΑΕ, είναι κατά την κρίση του αδόκιμο.

Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει η ένσταση και να διαταχθεί ως επανορθωτικό μέτρο η ολική επανάληψη του αγώνα».