Η μπάλα στον Στρέλνιεκς

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναμένει από τον Γιάνις Στρέλνιεκς να κάνει το βήμα μπροστά στο 4ο ματς, δείχνοντας το ταλέντο του σε σκορ και δημιουργία, μετά την "εξαφάνιση" του στον 2ο και τον 3ο τελικό. 

Η μπάλα στον Στρέλνιεκς

Όποιον και να ρωτήσετε στον Ολυμπιακό για την ποιότητα, το ταλέντο και τις δυνατότητες του Γιάνις Στρέλνιεκς, θα σας μιλήσει με τα καλύτερα λόγια. Ο Λετονός γκαρντ είναι εξαιρετικός παίκτης, με έφεση στο σκορ και στη δημιουργία, διαθέτοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την ικανότητα του στο σουτ, όντας εξαιρετικός και στο να διαβάζει το παιχνίδι παίρνοντας σωστές και ψύχραιμες αποφάσεις.

Φέτος τα στατιστικά του στη EuroLeague με τον Ολυμπιακό ήταν πεσμένα σε σύγκριση με την περσινή του χρονιά στη Μπάμπεργκ. Στην σεζόν που ολοκληρώθηκε με τους Πειραιώτες, είχε μέσο όρο 7.5 πόντους (50% δίποντα, 38.2% τρίποντα, 91.8% βολές) και 2.1 ασίστ σε 19 λεπτά συμμετοχής. Με την γερμανική ομάδα, όμως, είχε 11.7 πόντους (58.1% δίποντα, 45.9% τρίποντα, 89.2% βολές) και 3.5 ασίστ, σε 25 λεπτά συμμετοχής. Έπαιζε περισσότερο, ήταν πιο εύστοχος, αλλά και περισσότερο δημιουργικός.

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός φέτος (ειδικά στην Ευρώπη) περίμενε περισσότερα πράγματα από τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Σε αυτό, βέβαια, δε φταίει μόνο ο παίκτης, αλλά και η ομάδα, καθώς δεν μπόρεσε να αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο ροτέισον. Και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για έναν εξαιρετικό γκαρντ, με δεδομένο ταλέντο σε τρίποντα και ασίστ.

Στα πλέι-οφς του πρωταθλήματος, κόντρα σε Κύμη και Προμηθέα, ο Γιάνις Στρέλνιεκς "αφυπνίστηκε", πήρε πρωτοβουλίες και ηγήθηκε της προσπάθειας, όντας εντυπωσιακά εύστοχος από την περιφέρεια, ξεκινώντας με 9/9 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχοντας βρει ρυθμό στην επίθεση. Στους τελικούς του πρωταθλήματος, όμως, με εξαίρεση εκείνο το παραγωγικό του τέταρτο δεκάλεπτο στο ΟΑΚΑ (7 πόντοι, 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντα) στο πρώτο ματς, ακολούθως υπέστη αγωνιστική καθίζηση, όντας εκνευριστικά άτολμος. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι δεν δοκίμασε ούτε ένα δίποντο (!), ενώ από την περιφέρεια τα έχει... σπάσει με 1/6 προσπάθειες.

Πλέον, με τους Πειραιώτες να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, σε αυτόν τον "do or die" τέταρτο τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από εκείνον τόσο το αξιόπιστο μακρινό του σουτ, την περίφημη εκτελεστική του δεινότητα, όσο και την ικανότητα του στη δημιουργία στο σετ-παιχνίδι. Έχει ταλέντο, διαθέτει ποιότητα και όταν βρίσκει ρυθμό αυτόματα ανεβάζει επίπεδο την περιφερειακή γραμμή των "ερυθρολεύκων". Η μπάλα αυτή την φορά θα πάει περισσότερες φορές στα χέρια του Γιάνις Στρέλνιεκς. Ώρα να δείξει και πάλι το ταλέντο του.

Τα στατιστικά του Στρέλνιεκς στους τελικούς:

1ος τελικός: 18 λεπτά, 7 πόντοι, 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 0/1 βολές

2ος τελικός: 14 λεπτά, 3 πόντοι, 0/0 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 0/0 βολές

3ος τελικός: 11 λεπτά, 0 πόντοι, 0/0 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 0/0 βολές