Γκρέμισε ό,τι έχτισε

Ο Ολυμπιακός γκρέμισε ό,τι έχτισε στο ΟΑΚΑ, ο Αναστόπουλος έβαλε την "πινελιά" του, αλλά με 6/25 σουτ στο δεύτερο ημίχρονο δεν κερδίζεις. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Γκρέμισε ό,τι έχτισε

Είναι στα... ταλέντα αυτής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού να γκρεμίζει ορισμένες φορές ό,τι με κόπο χτίζει. Βγήκε τρίτος στη EuroLeague σημειώνοντας μεγάλες νίκες κόντρα στις ομάδες που έλαβαν μέρος στο Final Four (Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ), αλλά στο Βελιγράδι δεν κατάφερε να πάει αν και είχε το αβαντάζ κόντρα στη Ζαλγκίρις, χύνοντας την καρδάρα με το γάλα που τόσους μήνες μάζευε. Τώρα, πάνω που έκανε το "διπλό" στο ΟΑΚΑ απέναντι στον αήττητο στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκό, αντί να διαχειριστεί με ψυχραιμία, με καθαρό μυαλό και με αυτοπεποίθηση εκείνο το αποτέλεσμα, γνώρισε (και πάλι) το break στο break, όπως την είχε... πατήσει στους τελικούς του 2014 (με Γιώργο Μπαρτζώκα), σπαταλώντας την μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 2-0.

"ΠΑΙΖΑΜΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ"

Είχε δίκιο στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην τοποθέτηση του: "Παίζαμε λες και φοβόμασταν να νικήσουμε", αναφερόμενος στη κάκιστη τρίτη περίοδο των παικτών του. Και έτσι έδειχναν στο παρκέ οι Πειραιώτες, οι οποίοι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν βιαστικοί, νευρικοί, απογοητευτικοί και κατώτεροι των περιστάσεων. Το άγχος και η πίεση είχαν... πνίξει τους γηπεδούχους, οι οποίοι αδυνατούσαν να βρουν τρόπο να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Και όσο τα χαμένα σουτ αυξάνονταν, ο πανικός μεγάλωνε, με τους Πειραιώτες να αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος μπήκε πνευματικά ανέτοιμος και το ερώτημα είναι γιατί; Προηγείται στη σειρά με 1-0, είχε ένα μικρό προβάδισμα στο σκορ στο ημίχρονο παίζοντας στο γήπεδο του και αντί να επιστρέψει στο παρκέ με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση έχοντας το "μαχαίρι στα δόντια", οι "ερυθρόλευκοι" άρχισαν να... βούλιαζουν στην ανασφάλεια τους και στην απελπιστική αστοχία τους. Έξι σερί λεπτά δίχως σκορ στη τρίτη περίοδο, χρονικό διάστημα στο οποίο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μέτρησαν 2/14 (!) σουτ (χάνοντας και εύκολα λέι-απ) και 6 λάθη, ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο βάζοντας μόλις 7 πόντους με το σκορ στο 30' να "γράφει" 50-56. Και κάπου εκεί "κλείδωσε" το ματς! Το "τριφύλλι" έλεγξε τον ρυθμό, είδε την ταραχή στον αντίπαλο δεν έχασε ποτέ ξανά το προβάδισμα, έφερε την διαφορά και στο +10 (55-65) στο 35' και μετά... τρεχάτε ποδαράκια μου. Mέσα ο "ξεχασμένος" Μπράουν και small-ball (με τον Πρίντεζη στο "5") για να σώσεις ό,τι μπορείς.

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ: 6/25 ΣΟΥΤ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Οι Πειραιώτες τέλειωσαν το πρώτο ημίχρονο έχοντας 16/27 σουτ (59%) και στο δεύτερο μέρος μέτρησαν συνολικά μόλις 6/25 (24%). Είναι αδύνατον να κερδίσεις παιχνίδι και μάλιστα σε τελικούς πρωταθλήματος σημειώνοντας μόλις 6 καλάθια εντός παιδιάς σε 20 λεπτά, έχοντας πετύχει 3 (!) από το 20' έως και το 35'. Η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος, η πίεση και η αδικαιολόγητη νευρικότητα των παικτών των "ερυθρολεύκων" μέσα στο ΣΕΦ, φάνηκε και στις βολές, με τους γηπεδούχους να πετούν στα... σκουπίδια 9 από αυτές (16/25) και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Ένας απαράδεκτος Ολυμπιακός με απογοητευτικές επιδόσεις στο σκοράρισμα, παίζοντας κάκιστο και αντιαισθητικό μπάσκετ. Με εκνευριστική δυστοκία και στατικότητα στην επίθεση (σπαταλώντας και κρίσιμες κατοχές στα τελευταία λεπτά παρά τις άμυνες που έβγαζε), με μπόλικη ντρίμπλα και ελάχιστη κίνηση από τους παίκτες στο παιχνίδι του μισού γηπέδου.

Και με αυτή την αρνητική τους εικόνα, πέρα από το break στο break που δέχτηκαν, οι Πειραιώτες χαράμισαν όχι μόνο το άξιο "διπλό" που σημείωσαν στο ΟΑΚΑ, αλλά και την καλή τους εμφάνιση στο "σπίτι" του Παναθηναϊκού. Εκεί πάνω που άρχισαν να κερδίζουν ουσία, ψυχολογία και εντυπώσεις, χρειάστηκε ένα κάκιστο δεύτερο ημίχρονο για να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έχτισαν. Και άντε πάλι από την αρχή!

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Χρειάζεται διάρκεια, σταθερότητα και συνέπεια ο Ολυμπιακός, όχι μόνο σαν ομάδα, αλλά και ατομικά οι παίκτες του. Δεν γίνεται στους τελικούς να κάνουν ένα εξαιρετικό ματς οι Μάντζαρης και Στρέλνιεκς (και μάλιστα στο ΟΑΚΑ) και στο επόμενο (στο ΣΕΦ) να παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων. Στην θέση "5" τόσο ο Μιλουτίνοβ, όσο και ο Μακλίν, ήταν απογοητευτικοί! Ο Σέρβος αδυνατούσε να συνεισφέρει στην επίθεση, έχανε σουτ, μπερδευόταν στην άμυνα, δεν αποτέλεσε ούτε στιγμή φόβητρο για τον αντίπαλο μέσα στην ρακέτα και ήταν εκτός ρυθμού. Τυχερός που δεν ήταν στο γήπεδο οι Σπερς!

Ο Μακλίν συνεχίζει να... βυθίζεται στις αρνητικές εμφανίσεις, μη δίνοντας λύσεις στο σκοράρισμα (που είναι και το δυνατό του σημείο), έχοντας παράλληλα έλλειψη σκληράδας και μαχητικότητας στην άμυνα, όντας και πάλι "μαύρη τρύπα" στα μετόπισθεν, χάνοντας μέσα από τα χέρια του ακόμη και εύκολα ριμπάουντ. Γενικότερα, δείχνει στον... κόσμο του, μοιάζει αδιάφορος, ενδεχομένως και να έχει κλείσει για εκείνον το κεφάλαιο Ολυμπιακός, αλλά οφείλει να δείξει επαγγελματισμό όπως έπραξε περίφημα στους τελικούς του 2016 ο Οθέλο Χάντερ.

Η "ΔΙΨΑ" ΤΟΥ ΠΡΙΝΤΕΖΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Έχει μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός τον υγιή πνευματικά και αγωνιστικά έτοιμο Γιώργο Πρίντεζη (9 πόντοι, 2/7 σουτ). Τον βλέπεις και τον νιώθεις πως "διψάει" να κάνει τις κινήσεις του στο low-post και να βάλει τα σουτάκια του για να βρει ρυθμό, κάνοντας το δικό του "μπαμ" στους τελικούς, αλλά η... ριμάδα η μπάλα δεν μπαίνει και οι Πειραιώτες στερούνται την υψηλή κλάση του που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Με το σκορ στο 66-69 στα 21'' πριν το τέλος, το φάουλ που πήρε ο Σίνγκλετον από τον Παπαπέτρου πάνω σε μία διεκδίκηση της μπάλας ήταν... τραβηγμένο. Τέτοιες διεκδικούμενες-αμφισβητούμενες φάσεις, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, δεν τις σφυρίζεις και αφήνεις την φάση να εξελιχθεί. Δεν το χρειαζόταν αυτό το σφύριγμα το "τριφύλλι", το οποίο πήρε μία δίκαιη νίκη, παίζοντας καλύτερα από τους "ερυθρόλευκους". Έβαλε δίχως λόγο την... πινελιά του ο διαιτητής Αναστόπουλος, αλλά ο Ολυμπιακός δεν θα κερδίσει τίποτα αν σταθεί σε εκείνη την φάση και δεν κάνει την αυτοκριτική του. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν βρει τον τρόπο τους τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν συχνά στο ΟΑΚΑ, έχουν... ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, ενδεχομένως και να τα καταφέρουν πάλι στον τρίτο τελικό, αλλά θα πρέπει (επιτέλους) να κάνουν και πάλι "κάστρο" τους το ΣΕΦ. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα τους από τους "πράσινους" του Τσάβι Πασκουάλ στον Πειραιά και το γεγονός προβληματίζει...

Twitter: Notis Psilopoulos