Δεύτερος... υπερ-τελικός!

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον πολύ κομβικό δεύτερο τελικό. Τι σκέφτονται οι δυο μονομάχοι, ποια είναι τα σημεία κλειδιά για την πολυπόθητη νίκη

Δεύτερος... υπερ-τελικός!

Δεν τελείωσε το πρωτάθλημα μπάσκετ επειδή ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ. Δεν θα έχει σημασία το 0-1, αν την Πέμπτη το βράδυ δεν γίνει 2-0. Προφανώς δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αλλά καμιά φορά στα πλέι-οφ, θα πρέπει να θυμίζουμε τα αυτονόητα.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει το μπρέικ. Ο Παναθηναϊκός θα θελήσει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα κι ας δούμε μερικές από τις παραμέτρους του δεύτερου τελικού. Πώς δηλαδή θα κινηθούν οι προπονητές.

Οι γηπεδούχοι δεν έχουν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση του ΠΑΟ. Η άμυνά τους με αλλαγές προσαρμόζεται πάνω στον Καλάθη, για να αποκοπεί η καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως οι συνεργασίες με τον Γκιστ, που αποτελούν (υπό φυσιολογικές συνθήκες) άρμα μάχης της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Με ψηλό παίκτη (Παπανικολάου) πάνω στον Καλάθη, ο Ολυμπιακός κλείνει την άμυνά του κυνηγώντας τα deflections, τις παρεκτροπές δηλαδή της μπάλας, με τα μακριά χέρια των δυο “Παπ” ή και του Μάντζαρη, ώστε να δοθούν και οι προϋποθέσεις αιφνιδιασμού. Ο Ολυμπιακός ζητάει οπωσδήποτε να τρέξει όταν βρει την ευκαιρία, κάτι που έκανε και στο ΟΑΚΑ, κυρίως χάρη στις εξαιρετικές αμυντικές του προσπάθειες.

Επιθετικά, οι Πειραιώτες θα πάνε πάλι σε διάβασμα των μις-ματς ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι δυο βασικοί σέντερ Μιλουτίνοβ και Μακ Λιν, θα έχουν... μεγαλύτερη συμμετοχή στην επίθεση. Προφανώς δεν περιμένουν ξανά τόσο άστοχο τον Σπανούλη και χωρίς ουσιαστική συμβολή στην παραγωγή πόντων του Πρίντεζη.

Πάνω απ' όλα ο Σφαιρόπουλος θα ζητήσει αυτοσυγκέντρωση και αυταπάρνηση σε κάθε μπάλα. Σε κάθε φάση. Αν οι παίκτες του πάνε πρώτοι πάνω στην μπάλα, ο προπονητής του Ολυμπιακού θα έχει ήσυχο το κεφάλι του.

Σίγουρα στον Πειραιά περιμένουν πολύ καλύτερο τον ΠΑΟ. Είναι τεράστιας σημασίας το ματς για τους «πράσινους», άρα και ο Ολυμπιακός αν θέλει να κάνει το 2-0 πρέπει να εμφανιστεί ... καλύτερος απ' ό,τι στο ΟΑΚΑ. Το καλό για τους «κόκκινους» είναι ότι έχουν ξαναβρεί ενέργεια και ουσιαστικά παίρνουν βοήθεια απ' όλο το ρόστερ. Θυμηθείτε τον Μπόγρη. Μπήκε στο ΟΑΚΑ έπαιξε τρία λεπτά, έβαλε ένα καλάθι, έδωσε μια ασίστ, έπαιξε δυο άμυνες και ξαναπήγε στον πάγκο.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός καλείται να δώσει απανωτές απαντήσεις. Ήδη ο Δ.Γιαννακόπουλος έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της ομάδας λέγοντας ότι μια ήττα στους τελικούς σημαίνει αυτόματα και τη «διάλυση» της. «Να σηκωθείτε να φύγετε» ήταν το μήνυμα του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ προς τους παίκτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις, η γυμνάσια. Πέρσι τους είχε... διατάξει να επιστρέψουν με το πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη.

Δεν είναι όμως θέμα αγριάδας Γιαννακόπουλου, ο αγώνας. Οι τελικοί δεν κερδίζονται επειδή τσαντίστηκε ο πρόεδρος. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει ξανά μπάσκετ. Να δώσει απαντήσεις. Κυρίως να προσαρμοστεί σε αυτό που θα θελήσει να τον οδηγήσει ο Ολυμπιακός και εφόσον βέβαια οι ίδιοι οι «πράσινοι» δεν καταφέρουν να παίξουν γρήγορα.

Είναι στο σετ παιχνίδι ο ΠΑΟ που έχει το πρόβλημα. Προφανώς δεν φτάνουν μόνο τα μακρινά σουτ, από τα οποία ο Παναθηναϊκός ζει και πεθαίνει. Θα χρειαστούν περισσότερες εμπνεύσεις για να λυθεί ο γρίφος των οργανωμένων επιθέσεων. Ένα ζήτημα είναι οι συνεργασίες του Καλάθη. Ένα άλλο η αποφυγή του «σας παίζω μόνος μου» από τον Τζέιμς.

Γενικά ο δεύτερος αγώνας προσφέρεται για πολλή κουβέντα και ανάλυση μετά τα δεδομένα του ματς της Κυριακής.

ΥΓ: Ρώτησε ένας ακροατής στην πρωινή εκπομπή που κάνουμε μαζί με τον Παντελή στον Sport24radio 103.3, «στο μπάσκετ δεν υπάρχουν παρατηρητές διαιτησίας και εν τέλει πως αξιολογούνται οι διαιτητές» . Πως δεν υπάρχουν. Κανείς όμως δεν... λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις τους. Ουδείς ασχολείται. Η ΚΕΔ βρίσκει ένα σωρό λόγους για να αποκλείσει τους διαιτητές. Τους τέσσερις της Ευρωλίγκας επειδή έπαιζαν στην μισητή διοργάνωση του... Μπερτομέου. Τον Σχινά, επειδή διαμαρτυρήθηκε όταν πέρσι τον «φωτογράφισε» ο Παναθηναϊκός σε τηλεοπτικό σποτ. Απλά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας του μπάσκετ έχει καταργήσει κάθε κανονισμό...