Νέος αέρας στο μπάσκετ του Αιγάλεω! (pics)

Το μπασκετικό Αιγάλεω, με την αύρα του Διαγόρα Δρυοπιδέων, στοχεύει ψηλά! - Στο «ΦΩΣ» μίλησαν οι Ιωσήφ Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Ζαβός, Βαγγέλης Καράμπουλας και Μιχάλης Πολυτάρχου 

Νέος αέρας στο μπάσκετ του Αιγάλεω! (pics)

Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων μπορεί να έσβησε από τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ, αλλά στην ουσία συνεχίζει ως… Αιγάλεω! Εδρεύοντας εκεί άλλωστε, ο Γιαννούλης Καλλίλας πήρε την απόφαση να εισχωρήσει στο «Σίτι» και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας μπάσκετ, θέλοντας να χτίσει κάτι δυνατό, με διαφορετικά δεδομένα πλέον. Κακά τα ψέματα, άλλο το βάρος του Αιγάλεω και άλλο του Διαγόρα. Με τη διοίκηση του Αιγάλεω να παραμένει, ο Καλλίλας θα έχει το κουμάντο στο τμήμα μπάσκετ, μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Όσο για το ρόστερ, στον μεγαλύτερο βαθμό είναι αυτό του Διαγόρα, όπως και ο προπονητής. Το «Σίτι» συμμετέχει τη νέα σεζόν στον 2ο Όμιλο της Β’ Εθνικής.

Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον γενικό αρχηγό του τμήματος μπάσκετ, Ιωσήφ Κωστόπουλο, που ήταν το… δεξί χέρι του Καλλίλα και στον Διαγόρα.

Τελικά, από το μπάσκετ δεν φύγατε. Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων έδωσε τη θέση του στην Α1 στον Ιωνικό, αλλά εσείς αναλάβατε το Αιγάλεω. Ποιο το σκεπτικό της απόφασής σας;

Το σκεπτικό το δικό μας ήταν να υπάρχει μια ομάδα που να εκπροσωπεί την πόλη στις υψηλές κατηγορίες της χώρας... Σίγουρα υπάρχει πλέον άλλη δυναμική και άλλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που δείχνει ότι υποστηρίζει θερμά την ομάδα της πόλης σε όποιο άθλημα και εάν υπάρχει εκπροσώπηση.

Ο Διαγόρας ήταν αδύνατο να παίξει στην Α1, ακόμη και σ’ αυτή τη… φτωχή Α1; Κρίνατε πως δεν συνέφερε;

Ο Διαγόρας έφτασε στο αποκορύφωμά του, που ήταν η άνοδος στην Α1 κατηγορία. Τώρα όσον αφορά το εάν θα μπορούσε να λάβει μέρος, η απάντησή μας είναι ότι ίσως και να μπορούσε, αλλά διάφορες καταστάσεις που μεσολάβησαν μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή...

Ποιοι οι στόχοι πλέον με το Αιγάλεω; Υπάρχει άλλη δυναμική; Επίσης, σας αποδέχθηκαν οι άνθρωποι της ομάδας και ο κόσμος, διότι αρχικά έδειχναν αρνητικοί...

Όσον αφορά τους στόχους του Αιγάλεω σίγουρα για φέτος είναι η άνοδος προσφέροντας και ελκυστικό μπάσκετ και η όσο πιο μακρά πορεία στο Κύπελλο της ΕΣΚΑ. Ο κόσμος δείχνει ότι είναι πρόθυμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, εξάλλου η γνώμη μας είναι ότι η ομάδα ανήκει στον κόσμο. Αυτός είναι η κύρια δύναμη της ομάδας και όλα τα άλλα είναι επακόλουθα αυτού. Υπάρχει μια διστακτικότητα τώρα στην αρχή, αλλά θεωρούμε ότι όταν μπει η ομάδα στο γήπεδο και κάνει αυτά που πρέπει όλοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή…

Με τον Καράβολα τι έγινε τελικά; Πολλοί θεωρούν ότι έπρεπε να μείνει στην ομάδα, ως ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο το Αιγάλεω στα δύσκολα.

Σίγουρα δεν αμφισβητούμε τα όσα έχει προσφέρει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά στην ομάδα. Ήταν σημαντικό το κεφάλαιο «Καράβολας» για την ομάδα αυτή. Εάν με ρωτάτε τώρα γιατί δεν έμεινε, ίσως η απάντηση να είναι ότι όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος κάποτε…

Ο Διαγόρας θα ξαναεμφανιστεί στον χάρτη;

Για τον Διαγόρα κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η προτεραιότητά μας τώρα είναι η ομάδα του Αιγάλεω, να φτάσει εκεί που πρέπει να είναι…

Ζαβός: Να μου χαρίσουν κι εμένα μια άνοδο!

Ο Αλέξανδρος Ζαβός ήταν σ’ αυτούς που μετακινήθηκαν στο Αιγάλεω από τον Διαγόρα Δρυοπιδέων. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο «ΦΩΣ» για την απόφασή του αυτή ~και όχι μόνο.

Από τον Διαγόρα στο Αιγάλεω κι εσείς. Ήταν εύκολο να συνεχίσετε εδώ;

Όταν πήγα πέρυσι στον Διαγόρα, μαζί με τον φίλο μου τον Αλέκο Παρασκευόπουλο, γνώρισα από κοντά τους ανθρώπους της ομάδας, όπως τον Γιαννούλη Καλλίλα και τον Σήφη Κωστόπουλο, καθώς και τα παιδιά. Έτσι, όταν μου έγινε η πρόταση δεν το σκέφτηκα και πολύ και ακολούθησα κι εγώ στο Αιγάλεω. Όσον αφορά τους παίκτες της ομάδας, πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά, με μεγάλο ταλέντο και μεγάλη ιστορία, οπότε δεν είχα κανένα παράπονο από τη στελέχωση του ρόστερ. Ίσα ίσα είμαι απόλυτα χαρούμενος. Με τον Γιαννούλη έχουμε μια άριστη σχέση.

Λογικά είναι μονόδρομος η άνοδος στην Α2. Θα τα καταφέρετε;

Όλοι μαζί αυτοί οι παίκτες έχουν 20-30 ανόδους! Είναι πολύ πιθανό να μου χαρίσουν κι εμένα μια άνοδο φέτος! Άλλος ένας λόγος που δεν το σκέφτηκα καθόλου να πάω στο Αιγάλεω... Το ρόστερ της ομάδας είναι τέτοιο που σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει και να πάρει το πρωτάθλημα! Αυτός είναι και ο στόχος όλων.

Πώς βλέπεις το ελληνικό μπάσκετ; Έχει μέλλον τελικά;

Η κατάσταση είναι λίγο ιδιάζουσα φέτος με την ιστορία του κορονοϊού. Ο κόσμος δεν θα είναι στα γήπεδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό. Τα παιχνίδια γίνονται για να τα παρακολουθεί κόσμος και όχι να είναι με άδειες κερκίδες. Κι αυτό μας απασχολεί πολύ σοβαρά όλους. Θα δούμε πώς θα πάει η χρονιά. Είμαι αισιόδοξος. Αλλά δεν μπορώ να μην αποδεχθώ ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που πλανάται σε όλες τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τις αθλητικές.

Για το αν έχει μέλλον το ελληνικό μπάσκετ... Το μπάσκετ είναι συνδεδεμένο με τον Έλληνα. Ο Έλληνας αγαπά το παιχνίδι, ακόμα και πριν από τις μεγάλες επιτυχίες, όπως του ’87. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, έχει πληγεί πολύ η δυναμική και η αξιοπιστία του ελληνικού μπάσκετ από διάφορους παράγοντες και από διάφορα θέματα. Είναι ευκαιρία ~και βάσει των συνθηκών που ζούμε~ να κάνουμε ένα ριστάρτ. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε την τεχνογνωσία. Το έχουμε δείξει και στο παρελθόν. Μπορεί να μην έχουμε τις υποδομές της Αμερικής, αλλά έχουμε τις κατάλληλες υποδομές.

Ιδίως χρειάζεται το γόνιμο έδαφος για να μπορέσουν οι παράγοντες ~που βάζουν χρήματα, βάζουν χρόνο, εργάτες του αθλήματος~ να μπορέσουν και πάλι να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Η μεγαλύτερη πληγή, η αιμορραγία τα τελευταία χρόνια ~εκτός από τους παίκτες~ είναι σε επίπεδο παραγόντων. Οι παράγοντες είναι αυτοί που θα πιάσουν το παιδάκι και θα το βάλουν στο γήπεδο. Θα το ακολουθήσουν και θα το βοηθήσουν στα δύσκολα και έπειτα από 10-15 χρόνια θα γίνει ένας πρωταγωνιστής που θα τον θαυμάζουν όλοι. Αν δεν υπάρχει αυτός ο παράγοντας με το μεράκι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Όσον αφορά το επίπεδο του πρωταθλήματος, η αλήθεια είναι ότι έχει κι αυτό πέσει. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά μεγέθη του παρελθόντος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα που θέλει να ξεκινήσει με 14 ομάδες και πάει στις 12, στις 11, στις 10 και μάλιστα μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη. Κι αυτό φαίνεται και στις πιο κάτω κατηγορίες ακόμη πιο έντονα.

Νόμοι υπάρχουν, κανόνες έχουμε θέσει από το παρελθόν και πρέπει να τους τηρούμε, γιατί έτσι μόνο υπάρχει εγκυρότητα και αξιοπιστία. Κι έτσι μόνο μπορούν σοβαροί άνθρωποι να ασχοληθούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια όπου μας συμφέρει και να πίπτει ράβδος όπου μας συμφέρει πάλι. Ούτε επίσης το παιχνίδι να γίνεται έρμαιο πολιτικών αποφάσεων ή συμφερόντων.

Για το αν βγαίνουν νέοι παίκτες και γιατί παίζουν ακόμη οι 40άρηδες αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να παίζει ο καλύτερος. Κι αν ο καλύτερος είναι 35, να παίζει. Το παιχνίδι είναι ανταγωνιστικό και στηρίζεται στον εγωισμό και την προσπάθεια που έχεις καταθέσει στο γήπεδο, την προπόνηση. Η στενοχώρια μου είναι μεγάλη όταν περνάω με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι και βλέπω τα ανοιχτά γήπεδα να είναι τα περισσότερα άδεια. Σε μια χώρα με 10 μήνες καλό καιρό...

Όταν βγούμε και δούμε πάλι μικρά παιδιά στα ανοιχτά γήπεδα, να παίζουν τα Σαββατοκύριακα και τις μέρες του καλοκαιριού, τότε θα είμαστε στον σωστό δρόμο. Όσο είναι άδεια, χωρίς στεφάνια, χωρίς διχτάκια, χωρίς την μπάλα να ηχεί, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά πράγματα. Θαύματα και μεταλαμπαδεύσεις δεν γίνονται. Όλα γίνονται με μια διαδικασία. Και εμείς έχουμε ξεχάσει αυτή τη διαδικασία που μας έφερε κάποτε στην κορυφή.

«Αγαπάμε απλά το μπάσκετ…»

Ο Βαγγέλης Καράμπουλας στα 39 του θα προσπαθήσει να πετύχει ακόμη μία άνοδο με το Αιγάλεω! Ο νέος «μπόμπερ» του «Σίτι» μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη νέα αυτή αποστολή που έχει μπροστά του:

Δεν το βάζεις κάτω. Για άλλη μια χρονιά στα παρκέ. Πού βρίσκεις αλήθεια την όρεξη και το κουράγιο;

Όρεξη και κουράγιο δεν βρίσκουμε από κάπου. Αγαπάμε το μπάσκετ και εφόσον μπορούμε ακόμη να παίζουμε, είμαστε εδώ και προσπαθούμε! Έτσι απλά…

Νέα πρόκληση το Αιγάλεω; Έχει και πιστό κοινό, αν κι ακόμη είναι άγνωστο αν θα επιτραπεί κόσμος στα γήπεδα φέτος.

Δεν θα το έλεγα καινούργια πρόκληση. Κάθε χρονιά ~είτε αφορά ιστορική ομάδα όπως το Αιγάλεω είτε όχι~ είναι μια πρόκληση... Τόσο συλλογικά όσο και ατομικά... Σίγουρα η ομάδα εκπροσωπεί έναν ολόκληρο δήμο και όπως είναι επόμενο έχει και κόσμο που τη στηρίζει είτε είναι στην Α1 είτε στην Α’ ΕΣΚΑ... Νομίζω πως για αρχή δεν θα τον έχουμε στο πλευρό μας λόγω κορονοϊού. Μακάρι στον β΄ γύρο να έχουν στρώσει κάπως τα πράγματα και να επιτρέψουν κάποιον αριθμό θεατών στα γήπεδα...

Τελευταία χρονιά η φετινή; Αν και κάθε φορά το ίδιο λέμε!

Δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία μου χρονιά, μπορεί ναι... Κανείς δεν ξέρει... Εκτός κι αν κάποιος πιστέψει σε εμένα το επόμενο καλοκαίρι και με πάρει στην ομάδα του! (γελάει)

«Είναι η ζωή μας!»

Δίπλα στον Καράμπουλα θα είναι άλλος ένας βετεράνος των γηπέδων, ο Μιχάλης Πολυτάρχου. Μίλησε κι αυτός στο «ΦΩΣ»:

«Όταν σου αρέσει και αγαπάς κάτι, ποτέ δεν βαριέσαι, ίσα ίσα που κάθε χρόνο προσπαθείς να είσαι καλύτερος από πέρυσι! Το Αιγάλεω είναι μια ιστορική ομάδα με κόσμο που είναι πάντα κοντά του! Θα δώσουμε το 1.000% για να μπορέσουμε να καταφέρουμε τους στόχους, που είναι σε δύο χρόνια η ομάδα να παίζει Α1! Ελπίζω να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε για όσο αντέχουμε γιατί δεν μπορούμε χωρίς το μπάσκετ! Είναι η ζωή μας!».

Αιγάλεω ΑΟ 2020-21

ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨ.

1 Αγγελόπουλος Γιάννης 32 1,81

3 Κουκάς Γιώργος 35 1,78

5 Καρβούνης Χρήστος 18 1,85

6 Γασπαράτος Δημήτρης 18 1,83

7 Καράμπουλας Βαγγέλης 39 1,98

8 Πολυτάρχου Μιχάλης 37 1,90

9 Πετροδημόπουλος Χρήστος 40 2,06

11 Καρασταμάτης Μιχάλης 36 1,98

12 Παπαδολιάς Λεωνίδας 34 1,95

13 Μόρφος Θανάσης 18 1,95

14 Μουλάς Χρήστος 28 2,03

21 Μαχαίρας Κώστας 35 2,05

Πρόεδρος: Τιρτιράκης Αντώνης.

Επικεφαλής τμήματος μπάσκετ: Καλλίλας Γιαννούλης.

Γενικός αρχηγός: Κωστόπουλος Ιωσήφ.

Προπονητής: Ζαβός Αλέξανδρος.

Βοηθός προπονητή: Στρατικόπουλος Ηλίας.

Γυμναστής: Αλεξανδράκης Θανάσης.

Φροντιστές: Σαρμπάνης Ζώης, Χήρας Γιώργος.

Εκπρόσωπος Τύπου: Κατσίνη Αγγελική.