Τώρα ο Σφαιρόπουλος είναι ο μάγος του Ολυμπιακού

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών ο Ολυμπιακός έκανε το μπρέικ και ταυτόχρονα εκτός από το 1-0 κέρδισε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο,  πίστη και αυτοπεποίθηση.

Τώρα ο Σφαιρόπουλος είναι ο μάγος του Ολυμπιακού

Πολλοί είχαν ξεγραμμένο τον Ολυμπιακό κρίνοντας από τις τελευταίες αλλοπρόσαλλες εμφανίσεις του όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μια τυχαία ομάδα, αντίθετα είναι μια ομάδα γαλουχημένη στον πρωταθλητισμό και στις δυσκολίες κάθε είδους. Ο πολύς κόσμος έπαψε να την πιστεύει αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν μια ομάδα δεν παίζει καλά δεν προβληματίζονται μόνο οι φίλοι της , προβληματίζονται και οι παίκτες της και ο προπονητής της και σήμερα απέδειξαν ότι έψαξαν όλο αυτόν τον καιρό να βρουν τι έφταιγε και όντως παρουσίασε βελτίωση σε πολλούς τομείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με την ίδια αμυντική τακτική απέναντι στα pick n’ roll των αντιπάλων, επέλεξαν δηλαδή να αμύνονται με αλλαγές τοποθετώντας και οι δύο ψηλό μαρκάρισμα απέναντι στους αντιπάλους γκαρντ που παίρνουν τις περισσότερες αποφάσεις .

Έτσι ο κόουτς Σφαιρόπουλος έβαλε τον Παπανικολάου πάνω στον Καλάθη ενώ ο κόουτς Πασκουάλ έβαλε πάνω στον Σπανούλη τον Αντεντοκούμπο. Με αυτό τον τρόπο και τα δύο μεγάλα ατού των ομάδων περιορίστηκαν σημαντικά.

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός βασισμένος στον επιθετικό οίστρο του Τζέιμς και στην επιθετική δυστοκία του Ολυμπιακού πήρε μια διαφορά 10 πόντων και φάνηκε να ελέγχει το παιχνίδι.
Εκεί ο Ολυμπιακός άρχισε να παίζει άμυνα και έτσι οι 26 πόντοι του πρώτου δεκαλέπτου , που ήταν απαγορευτικοί για νίκη, γίνανε 6 στο δεύτερο δεκάλεπτο και αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για να γυρίσει το παιχνίδι.

Το δεύτερο βήμα έγινε με την υπομονή που έδειξε ο Ολυμπιακός στην επίθεση και με την ορθολογική σκέψη αφού έψαξε πολύ το πλεονέκτημα ύψους του Παπανικολάου απέναντι στον Καλάθη, πήρε πολύ σημαντικά σουτ από τον Παπαπέτρου και τον Μάντζαρη μέσα από εξαιρετικές επιθέσεις και γενικά ο Ολυμπιακός άρχισε να παίρνει πολλά πράγματα από πολλούς παίκτες, αποτέλεσμα του επιθετικού του πλουραλισμού που του έλειψε τον προηγούμενο καιρό.

Στην απέναντι πλευρά ο Παναθηναϊκός μάλλον αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση του Ολυμπιακού, έχασε τελείως το μυαλό του στην επίθεση και πήγε σε εντελώς άναρχες επιθέσεις χωρίς μπασκετική λογική. Βέβαια το παιχνίδι του Παναθηναϊκού βασίζεται πολύ στο τρίποντο αλλά αυτή τη φορά τα τρίποντα ήταν και πολλά αλλά και δεν έβγαιναν μέσα από ομαδικές επιθέσεις αλλά περισσότερο από ατομικές ενέργειες.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα στο σκορ και ταυτόχρονα άρχισε να πιστεύει όλο και περισσότερο ενώ ο Παναθηναϊκός θόλωνε όλο και περισσότερο.

Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε με τον ίδιο τρόπο, με τον Ολυμπιακό να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και πειθαρχημένος ενώ ο Παναθηναϊκός γινότανε όλο και πιο βιαστικός και άναρχος ενώ ταυτόχρονα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καταφέρει να απενεργοποιήσουν τελείως τον Καλάθη και είναι γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός είναι πολύ διαφορετικός με τον Καλάθη καλό και πολύ διαφορετικός όταν ο Καλάθης δεν είναι σε καλή μέρα.

Επίσης ο Ολυμπιακός έπαιρνε πολλά πράγματα από πολλούς παίκτες αφού στην εξίσωση μπήκε και ο Στρέλινιεκς στην επίθεση, ο Μάντζαρης συνέχιζε να οργανώνει άψογα, ο Παπανικολάου να είναι πολύτιμος σε επίθεση και άμυνα ενώ δεν τον λύγισε και η αιμορραγία από τα φάουλ αφού αυτή την φορά το rotation του Ολυμπιακού δεν τον πλήγωσε όπως άλλες φορές. Παράδειγμα η εμφάνιση του Μπόγρη που στο μικρό χρονικό διάστημα που έπαιξε βοήθησε σε άμυνα και επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε, ανέβασε πολύ την πίεση στην άμυνα και πήρε έτσι 2-3 κλεψίματα, πίεσε και στα επιθετικά ριμπάουντ όπου κυριάρχησε αλλά ότι κέρδιζε σε αυτά τα δύο κομμάτια τα έχανε από την αστοχία του που ήταν αποτέλεσμα εν πολλοίς των κακών και άναρχων επιλογών του στην επίθεση.

Ταυτόχρονα οι κλασικοί του σουτέρ Ρίβερς και Λοτζέσκι ήταν απόντες, Ο Καλάθης είχε χάσει τελείως την αυτοπεποίθηση του ενώ ο Τζέιμς είχε καταστροφικές επιλογές.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός πεντακάθαρα, δίκαια και παληκαρήσια έκανε το 1-0 και πήρε το πλεονέκτημα έδρας και όπως είπα και πάλι κέρδισε σε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς σε αυτή τη σειρά ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το παιχνίδι της Πέμπτης είναι εξαιρετικά καθοριστικό για τη συνέχεια.

Πριν σας αφήσω θέλω να πω δυο πράγματα.

Πρώτον από εδώ μέσα δεν θα ασχοληθώ με τη διαιτησία για τρεις λόγους. Πρώτα δεν είναι η δουλειά μου. Δεύτερον αν μιλήσεις για τη διαιτησία μπαίνεις σε μια αδιέξοδη κουβέντα που ο καθένας ανάλογα με τα γυαλιά που φοράει και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί βλέπει όχι ότι γίνεται, αλλά ότι τον εξυπηρετεί να πει ότι βλέπει και τρίτο και τελευταίο ότι δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαι ακόμα ενεργός επαγγελματίας προπονητής και επιθυμώ για κάποια χρόνια να συνεχίσω να παραμείνω.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι σήμερα είμαι σίγουρος ότι στο facebook ο κόουτς Πασκουάλ θα είναι άσχετος και ο κόουτς Σφαιρόπουλος που μέχρι τις 18.55 σήμερα ήταν άσχετος τώρα θα είναι μάγος. Θέλω να καταλήξω λοιπόν και να πω ότι ένας προπονητής που έχει πάρει 2 πρωταθλήματα και που έχει παίξει σε 2 τελικούς Ευρωλίγκας δεν μπορεί να είναι άσχετος. Για την ακρίβεια δεν μπορεί παρά να είναι πολύ καλός προπονητής. Ταυτόχρονα είναι άνθρωπος και προπονητής στο πιο πολύπλοκο και δύσκολο από πλευράς κοουτσαρίσματος παιχνίδι. Θα κάνει λάθη, δεν θα του βγουν και πράγματα, υπάρχουν και αντίπαλοι αλλά καλό είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα…
Τα λέμε την Πέμπτη.