Σιγή για την ΚΕΔ του μπάσκετ

Το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην ΚΕΔ του μπάσκετ δεν είναι τόσο ασήμαντο, ώστε να υπάρχει σιγή ασυρμάτου. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί.

Σιγή για την ΚΕΔ του μπάσκετ

Σα να μη συνέβη τίποτε, εν τέλει. Για την ΕΟΚ και την ΚΕΔ δεν «τρέχει κάστανο» που ένας διαιτητής (ο Στέλιος Συμεωνίδης) διατηρεί καφέ αλυσίδας ιδιοκτήτη και προέδρου ομάδας στην Μπάσκετ Λιγκ (Προμηθέας), ο πατέρας του είναι μέλος της ΚΕΔ και τον ορίζει κανονικά. Ακόμη και σε αγώνες όπου συμμετέχει η πατρινή ομάδα.

Πως μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά και να μην έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση από την ίδια την ΚΕΔ, πολύ περισσότερο από την ομοσπονδία του μπάσκετ, στην οποία και υπάγεται η Επιτροπή Διαιτησίας;
Μα μόνο στο … μπάσκετ συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς να ενοχλείται κανείς. Θυμηθείτε με ποιον τρόπο η ίδια επιτροπή, η ίδια ομοσπονδία, είχε αποκλείσει στην αρχή του πρωταθλήματος τους τέσσερις Έλληνες ρέφερι που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Χρειάστηκε προσφυγή, από μέρους των διαιτητών, στο ΑΣΕΑΔ για να αποδειχθεί παράνομη και άδικη η απόφαση. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, από το να τους δεχθεί πίσω. Μια επιστροφή, βεβαίως, με το … στανιό. Στα ημιτελικά πλέι-οφ δεν έπαιξε ούτε ένας από τους τέσσερις ρέφερι. Αιτιολογία δεν υπάρχει. Έτσι αποφάσισε να πράξει η Επιτροπή. Αυτή η τακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια. Από την στιγμή που υπάρχει το πράσινο φως της ΕΟΚ, η ΚΕΔ όχι μόνο δεν λογοδοτεί σε κανέναν, αλλά κάνει ό,τι της καπνίσει.

Εκπαίδευση μηδέν, συνεννόηση με προπονητές και σωματεία καμιά. Ειρωνεία και «έξυπνες» ατάκες. Και φτάνουμε μέχρι στην ασυδοσία. Ο πατέρας να ορίζει τον γιο, οι άλλοι να λένε «ναι, ναι» και να μην τίθεται κανένα πρόβλημα δεοντολογίας. Ακόμη κι όταν ο γιος παίζει σε αγώνα της ομάδας, ο πρόεδρος της οποίας είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας των καφέ, στα οποία εμπλέκεται ο νεαρός ρέφερι. Αν υπάρξουν εξελίξεις, μέσα στην εβδομάδα, τις περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Κανονικά, βέβαια, τόσο ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, όσο και ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, θα έπρεπε να έχουν ζητήσει … κεφάλια. Ειδικά ο πρώτος, που έχει και την μεγαλύτερη ευθύνη. Μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε τίποτε, αν και ο κόσμος του μπάσκετ είναι πολύ μικρός για να μη «μαθαίνονται» τέτοιες ειδήσεις. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα έπρεπε να έχει προλάβει τέτοιες καταστάσεις που δεν τιμούν ούτε την διαιτησία, ούτε την ομοσπονδία.

Αλλά και ο υφυπουργός, που ασχολείται συχνά-πυκνά με την Ευρωλίγκα και τις σχέσεις της με την FIBA, που …φτιάχνει ακόμη και ολόκληρο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, μια κουβέντα θα έπρεπε να πει. Έστω για τα μάτια του κόσμου.

Αν νομίζετε ότι το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό, αρκεί να βάλετε πρόσωπα και καταστάσεις στο ποδόσφαιρο και να φανταστείτε το «θόρυβο»…