Ολυμπιακός: Οι μεγάλες επιστροφές…

Το ξαναζεσταμένο φαγητό του Ιωαννίδη, οι επιτυχίες των Πρίντεζη, Παπανικολάου, Ίβκοβιτς και η μοναδική περίπτωση Παπαλουκά.

Ολυμπιακός: Οι μεγάλες επιστροφές…

Ο γυρισμός του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό ήταν μία από τις σπουδαιότερες επιστροφές στον ελληνικό αθλητισμό, γιατί ο διεθνής παίκτης επανήλθε στην ομάδα που τον ανέδειξε έπειτα από 5 παραγωγικά χρόνια γεμάτα τίτλους και σε ηλικία που του επιτρέπει να κάνει πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι επιστροφές είναι γεγονότα που συγκινούν τους ανθρώπους, τόσο στον αθλητισμό όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο, ακόμη περισσότερο στη ζωή, γιατί είναι κάτι που το προσδοκάς και όταν υλοποιείται προσφέρει αμέτρητη χαρά. Υπάρχουν βέβαια επιστροφές που δικαιώνουν τις προσδοκίες και άλλες που τις διαψεύδουν, αλλά δεν παύουν να είναι επιστροφές.

Ο μόνιμος υπαρχηγός Γιώργος Πρίντεζης

To μπάσκετ του Ολυμπιακού βρίθει από επιστροφές παικτών, αλλά και προπονητών, με σπουδαιότερη αυτή του μόνιμου υπαρχηγού Γιώργου Πρίντεζη, που έμελλε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κλαμπ με το καλάθι της Κωνσταντινούπολης. Ο Γιώργος Πρίντεζης πήγε στον Ολυμπιακό το 2000 σε ηλικία 15 ετών, έμεινε έως το 2006 χωρίς πολλές συμμετοχές, έπαιξε την περίοδο 2006-07 δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας και επέστρεψε για μία διετία (2007-09) , φτάνοντας με τον Ολυμπιακό έως το φάιναλ 4 του Βερολίνου (2009).Τότε αποφάσισε να μεταναστεύσει στην ισπανική Μάλαγα, ώσπου ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον κάλεσε πίσω. Ήταν Απρίλιος του 2011, όταν ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός φάιναλ φορ και είχε στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια.

Την προηγούμενη χρονιά ο Ολυμπιακός δεν πήρε το πρωτάθλημα και οι Αγγελόπουλοι πήραν… σκούπα. Ο αρχηγός Θοδωρής Παπαλουκάς αποχωρεί, ο Μίλος Τεόντοσιτς παραχωρείται στη ΤΣΣΚΑ και αποτελούν παρελθόν οι Μπουρούσης, Χαλπερίν, Μαυροκεφαλίδης, Νεστέροβιτς, Τζαμόν Γκόρντον, Έρτσεγκ και Νίλσεν. Ο Γιώργος Πρίντεζης, σε ηλικία 26 ετών, κάνει επανεκκίνηση στη καριέρα του και μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα «δίδυμα» στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός προκρίνεται το 2012 στο φάιναλ 4 της Κωνσταντινούπολης και μετά τις δύο άστοχες βολές του Σισκάουσκας, ο Βασίλης Σπανούλης κατεβάζει την μπάλα, τη δίνει στον Πρίντεζη και αυτός τη στέλνει στο καλάθι και τους φίλους του Ολυμπιακού στα ουράνια. Ακολούθησε ακόμη μια Ευρωλίγκα, τρία πρωταθλήματα, ένα Διηπειρωτικό και δύο φάιναλ 4 (στο ένα, χάρη σε τρίποντο του Πρίντεζη στην εκπνοή του χρόνου, έπειτα από έναν δραματικό 5ο προημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 2015).

Το λάθος με τον Παπανικολάου

Ο Παπανικολάου πουλήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Μπαρτσελόνα, έχοντας στο παλμαρέ του ήδη 2 ευρωπαϊκά τρόπαια (2012,2013), ένα πρωτάθλημα (2012) και 1 Κύπελλο (2011) και το όνειρο του ΝΒΑ φάνταζε πιο ζωντανό από ποτέ. Πρωταγωνιστής και MVP στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, καλύτερος νέος παίκτης της Ευρωλίγκας και όλα αυτά μόλις στα 22 χρόνια του.

Έπειτα από έναν χρόνο στην Ισπανία και ακόμα έναν τίτλο με την Μπαρτσελόνα, ο νεαρός διεθνής φόργουορντ πήγε στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ και στους Χιούστον Ρόκετς, χωρίς επιτυχία.

Επιστρέφει στην Ευρώπη και τον πρώτο λόγο είχε η Μπαρτσελόνα, αλλά εκείνος έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει τον Ολυμπιακό και ύστερα από μερικές ημέρες αναμονής, τη 19η Ιανουαρίου του 2016, επέστρεψε στο λιμάνι. Ο «Παπ» έκανε την εμφάνισή του με πολιτικά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αποθεώθηκε. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον χρησιμοποίησε στο πρωτάθλημα κόντρα στον Αρκαδικό στις 31/1/2016 και σε 20 λεπτά είχε 7 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Το ντεμπούτο του στην Ευρώπη έγινε στις 26 Φεβρουαρίου του 2016, σε ένα γήπεδο που γνώρισε αρκετά καλά, αφού έπαιξε κόντρα στην Μπαρτσελόνα και σε 10 λεπτά είχε μόλις 1 πόντο.

Έτσι διορθώθηκε το λάθος του παρελθόντος και αποκαταστάθηκε η τάξη.

Οι «ερυθρόλευκοι» λειτούργησαν τότε με λογιστική λογική, υπολογίζοντας πως ο Παπανικολάου θα δοκίμαζε στο ΝΒΑ, δεν ήθελαν μία ανεδαφική επέκταση και τελικά είπαν γρήγορα το «ναι» στην προσφορά της Μπαρτσελόνα. Έτσι γκρέμισαν ένα τέλειο οικοδόμημα και δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα είχε κι άλλους τίτλους στο παλμαρέ της η ομάδα με την παραμονή του Παπανικολάου.

Ο Παπαλουκάς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Πάμε πιο παλιά. Το καλοκαίρι του 2002 ο Λευτέρης Σούμποτιτς και ο Σωκράτης Κόκκαλης είχαν τη φαεινή ιδέα να αφήσουν ελεύθερο τον Θοδωρή Παπαλουκά! Είχε προηγηθεί η αποτυχία του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα (με πλεονέκτημα έδρας και με προβάδισμα 2-0 επί της ΑΕΚ στους τελικούς) και Ευρωλίγκα (αποκλεισμός από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό στον όμιλο του Τοπ 16). Έξι χρόνια αργότερα Παναγιώτης Γιαννάκης και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι διόρθωσαν το λάθος, αντί 3 εκατ. ευρώ ετησίως! Επιπλέον δόθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο «ανεπιθύμητος» στο μεσοδιάστημα κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ρωσίας, δύο Ευρωλίγκες, ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (2005, Βελιγράδι) και ένα ασημένιο σε Μουντομπάσκετ (2006, Ιαπωνία), πριν επιστρέψει στον Πειραιά στα 31 χρόνια του.

Τη σεζόν 2008-09, έχοντας στο πλευρό του τούς Νίκολα Βούιτσιτς, Γιάννη Μπουρούση, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Τζος Τσίλντρες, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην επιστροφή στα φάιναλ φορ ύστερα από 10 χρόνια. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2009-10) ο Ολυμπιακός θα χάσει το τρόπαιο στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπως και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό, αν και νωρίτερα είχε κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο του με τα ερυθρόλευκα, το Κύπελλο Ελλάδας του 2010, που ήταν ο πρώτος τίτλος για τους «ερυθρόλευκους» ύστερα από οκτώ χρόνια.

Το 2011 κατακτάει ξανά το Κύπελλο Ελλάδας, αποκλείστηκε από την Ευρωλίγκα στα πλέι οφ, ενώ στους τελικούς του πρωταθλήματος στην Ελλάδα χάνει δύο σερί βολές στον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ, που κοστίζουν στον Ολυμπιακό τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Η αποθέωση του Γιάννη Ιωαννίδη

Το 1991 o προπονητής του Άρη, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράφει στον Ολυμπιακό έπειτα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους. Με τον Ιωαννίδη ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα Α1. Το «διαζύγιο» του «ξανθού» με τον Ολυμπιακό ήταν συνέπεια της κόντρας του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Κόντρα η οποία είχε αρχίσει την άνοιξη του 1995 και οδήγησε στη ρήξη του καλοκαιριού του ’96. Η αποχώρησή του από το λιμάνι και η αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του καλύφθηκαν τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο! Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 1996, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, επέστρεψε στο ΣΕΦ ως προπονητής της ΑΕΚ και έγινε δεκτός με χειροκρότημα από τους φίλους του Ολυμπιακού. Ο Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε: «Εκείνη την ώρα και ακούγοντας το χειροκρότημα αισθάνθηκα υπερήφανος για τον κόσμο της ομάδας. Είχε την πιο σωστή αντίδραση. Ούτε εξαλλοσύνες ούτε αποδοκιμασίες ούτε και συνθήματα. Μόνο χειροκρότημα»...

Μόνο κάποιοι φανατικοί πείραξαν τον Ιωαννίδη, αρπάζοντας το γούρικο μπλοκάκι που συνήθιζε να ακουμπά στην καρέκλα του στον πάγκο. Ο «ξανθός» πλησίασε στην εξέδρα των φανατικών του Ολυμπιακού πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ και ζήτησε το μπλοκάκι πίσω. Εκείνοι δεν του έδωσαν και επέστρεψε με χαμόγελο στη θέση του.

Στη συνέντευξη Τύπου είπε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που μετράνε πολύ περισσότερο από τα αποτελέσματα των παιχνιδιών. Αυτό το χειροκρότημα για μένα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού αποδεικνύει πως το ιδανικό είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι σε τούτη τη ζωή».

Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό την περίοδο 1999-2000 έμοιαζε με ξαναζεσταμένο φαγητό και απέτυχε. Ο Ολυμπιακός βγήκε πρώτος στην κανονική σεζόν, νικώντας πάλι τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα. Η διοίκηση Κόκκαλη, μολονότι είχε συμφωνήσει με τον Ιωαννίδη τριετές κλειστό συμβόλαιο, θέλησε να το σπάσει χωρίς αποζημίωση. Ο Ιωαννίδης δεν δέχθηκε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός τον κατηγόρησε ότι έπαιρνε πάρα πολλά χρήματα σε μια περίοδο κρίσης για την οικονομία της χώρας και αυξημένης ανεργίας, την ώρα που άλλοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν και «ούτε στα όνειρά τους δεν έχουν δει να καταβάλλονται, και μάλιστα για μη δεδουλευμένα, τέτοια αστρονομικά ποσά». Φυσικά όλες οι επιτροπές όπου προσέφυγε ο Ιωαννίδης τον δικαίωσαν, αλλά είχε επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορηματικά να μηδενιστεί ή να χάσει βαθμούς ο Ολυμπιακός. Τελικά ο Ιωαννίδης παραιτήθηκε από τους πολύ μεγάλους τόκους και ξοφλήθηκε το 2014, βάσει αυτών που συμβιβαστικά συμφωνήθηκαν το 2014 με τους Αγγελόπουλους. Την πληρωμή έκαναν οι Αγγελόπουλοι και όχι ο Κόκκαλης.

Ο Ίβκοβιτς καβάλα στο άλογο…

Τη θέση του Ιωαννίδη πήρε ο Ίβκοβιτς, και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας (80-78 τον Απόλλωνα Πατρών) και στη συνέχεια έκανε εντυπωσιακές νίκες στην Ευρωλίγκα, με πιο σημαντικές τις δύο επί του Παναθηναϊκού με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας (49-69 εκτός, 65-57 εντός), πηγαίνοντας στο φάιναλ φορ της Ρώμης. Εκεί, διέσυρε με 73-58 στον τελικό την Μπαρτσελόνα, κατέκτησε την Ευρωλίγκα πρώτη φορά στην ιστορία του και πήρε και το πρωτάθλημα (3-1 την ΑΕΚ στους τελικούς).

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός αποδυναμώνεται από τη φυγή του Ρίβερς, στην Ευρώπη αποκλείστηκε από την Παρτιζάν στους «16», ενώ στο πρωτάθλημα δεν έφτασε ούτε στον τελικό, χάνοντας το 3ο ματς των ημιτελικών από τον ΠΑΟΚ μέσα στο ΣΕΦ από το τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς στη λήξη (55-58). Το 1999 ο Ολυμπιακός έφτασε στο φάιναλ φορ του Μονάχου (όπου χάνει από τη Ζαλγκίρις στον ημιτελικό) και στο πρωτάθλημα έχει το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό. Με τη σειρά στο 2-2, το πέμπτο ματς στο ΣΕΦ εξελίσσεται σε τραγωδία. Ο Παναθηναϊκός, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κερδίζει 53-62 και ο Ίβκοβιτς αποχωρεί.

Το 2010 δέχεται την προσφορά του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου να αναλάβει τον Ολυμπιακό, 11 χρόνια μετά την αποχώρησή του. Την πρώτη χρονιά ο Ολυμπιακός κέρδισε 2 φορές τον ΠΑΟ στην κανονική διάρκεια και τερμάτισε πρώτος με ρεκόρ 26-0 (μοναδικό ρεκόρ για την Α1 από την εποχή του Άρη,που είχε κάνει 18-0 τις σεζόν 1986-87 και 1987-88), ενώ στην Ευρώπη διέλυσε τη Σιένα με 89-41 στο πρώτο ματς των προημιτελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τα επόμενα 3 ματς και έμειναν εκτός φάιναλ φορ, ενώ απώλεσαν και το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟ, παρά το πλεονέκτημα έδρας (1-3), και έτσι ο μόνος τίτλος της χρονιάς ήταν το Κύπελλο.

Αποχωρούν Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Μπουρούσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Ράσο Νεστέροβιτς, Μίλος Τεόντοσιτς, Τζαμόν Γκόρντον και ο Ίβκοβιτς βασίζεται σε παίκτες όπως οι Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Κατσίβελης, με μόνες προσθήκες τους Αμερικανούς Κάιλ Χάινς, Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ. Κερδίζει όμως την Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από 15 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα νικώντας με 3-2 τον Παναθηναϊκό. Μετά το μεγάλο θρίαμβο ο «Ντούντα» αποχωρεί και ο Ολυμπιακός με τον Γιώργο Μπαρτζώκα θα κατακτήσει πάλι την Ευρωλίγκα, κάνοντας έτσι το ριπίτ με δύο διαφορετικούς προπονητές (κάτι που είχε καταφέρει ο Ίβκοβιτς στην Παρτιζάν στην πρώτη χρονιά της καριέρας του ως προπονητή, οπότε πήρε το 2ο συνεχόμενο Κύπελλο Κόρατς με την ομάδα το 1979, και το πρώτο το είχε πάρει ο Ράνκο Ζεράβιτσα το 1978).

Μια άλλη μεγάλη επιστροφή είναι του Γιώργου Μπαρτζώκα, που όμως είναι ακόμη νωπή και θα την κρίνει η ιστορία…