Συν. Τύπου φάιναλ-8 BCL: Τι είπαν για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα Χαρδαλιάς και Αυγενάκης

Νίκος Χαρδαλιάς και Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκαν στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το φάιναλ-8 του BCL στο ΟΑΚΑ

Συν. Τύπου φάιναλ-8 BCL: Τι είπαν για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα Χαρδαλιάς και Αυγενάκης

Το φάιναλ-8 του Basketball Champions League θα γίνει στο ΟΑΚΑ (30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου) και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε: «Λίγα λόγια από καρδιάς. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι αυτονόητο. Θέλω να συγχαρώ και την ΚΑΕ ΑΕΚ και την λίγκα για την επιλογή. Η Ελλάδα είναι μία φιλόξενη και έμπειρη χώρα σε αθλητικά γεγονότα, αλλά και μία ασφαλής χώρα. Αυτή η προσπάθεια θα κεφαλοποιηθεί με την συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η Ελληνική Κυβέρνηση εμπιστεύεται και έχει στηρίξει τον αθλητισμό και πιστεύω ότι και η Περιφέρεια Αττικής και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει μεγάλα event και αυτή η εμπειρία θα κεφαλοποιηθεί. Θα υποδεχθούμε με ασφάλεια και σοβαρότητα όλες τις αποστολές. Όπως με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων ανοίξαμε δρόμους, έτσι και τώρα μέσα από ευθύνη και σοβαρότητα θα ανοίξουμε δρόμους στον αθλητισμό».

Champions League: Και επίσημα το F-8 στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ

Ο Χαρδαλιάς τόνισε ακόμη: «Δεν θα γίνει έκπτωση στο θέμα της υγείας. Κάθε μέρα αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό θα γίνει και τώρα. Θα σταθμίζουμε τα δεδομένα και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να δούμε επιμέρους πρωτόκολλα που θα μας επιτρέψουν εφόσον υπάρχει δυνατότητα, να γίνουν αγώνες παρουσία κάποιων φιλάθλων. Αυτό δε μπορούμε να το καθορίσουμε όμως ακόμα, επειδή τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά. Όταν έχουμε τα νέα δεδομένα θα ξέρουμε. Θέλουμε σιγά-σιγά να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, αλλά δεν θα βάλουμε τίποτα πάνω από την δημόσια υγεία».

Για το θέμα της παρουσίας των φιλάθλων ο Πατρίκ Κομνηνός (CEO του BCL) ανέφερε: «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα γίνεται με τους όρους των κρατικών υπηρεσιών. Αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και με χαρά βλέπουμε την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, που γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα.

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία με την ΚΑΕ ΑΕΚ και όλους τους φορείς, ώστε αν υπάρξει έγκριση να δούμε πώς θα τα υλοποιήσουμε από την πλευρά μας. Η απόφαση αυτή όμως γίνεται από τα κυβερνητικά τμήματα».

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το σχέδιο της FIBA για τις ομάδες και όσους ανθρώπους εμπλακούν στην διοργάνωση, αλλά και τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα στη μέση της διοργάνωσης: «Στην προετοιμασία της έλευσης των αποστολών, υπάρχουν κάποια κεντρικά πρωτόκολλα που έχει θέσει η FIBA και θα επικαιροποιηθούν σε συνεργασία με τις αρχές. Το ξενοδοχείο που θα είμαστε ας πούμε θα είναι η "φούσκα". Εμείς θα ζητήσουμε όποιος ταξιδέψει στην Ελλάδα να προσκομίσει ένα αρνητικό τεστ προ 72 ωρών, ώστε να ξέρουμε ότι ήταν αρνητικός. Μετά, επιπροσθέτως έρχονται όποια μέτρα μας ζητήσει η κυβέρνηση. Όταν οι ομάδες είναι εντός "σφαίρας", εμείς προτείνουμε να γίνεται τεστ σε συμπτωματικούς αθλητές, όπου το πρωτόκολλο λέει ότι ο αθλητής θα μπει σε απομόνωση. Θα γίνει η ιχνηλάτηση ώστε όσοι έχουν υπάρξει δίπλα του θα υποβληθούν σε νέα τεστ. Έχουμε παρακολουθήσει το ΝΒΑ που έχει ένα βραχιόλι που δείχνει που έχει βρεθεί κάποιος παίκτης. Θα μπορούμε επιτόπου να κάνουμε το σχετικό τεστ. Κάποιο θετικό τεστ δεν σημαίνει διακοπή της διοργάνωσης, αλλά απομόνωση του κρούσματος και συνέχιση της διοργάνωσης με όσους έχουν προσκομίσει αρνητικό τεστ. Αντίστοιχα πρωτόκολλα θα εφαρμόσουμε και στα προκριματικά του BCL. Αυτά είναι τα μίνιμουμ και μετά είμαστε στην διάθεση της κυβέρνησης, όπου ό,τι ζητηθεί θα έρθει εις πέρας. Όσον αφορά την πρόσβαση στο γήπεδο, εκεί θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να δούμε τις καμπίνες απολύμανσης, την θερμομέτρηση, τη μάσκα. Όλα αυτά τα έχουμε βασίσει στα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε Γερμανία και Ισπανία για την ολοκλήρωση των δικών τους πρωταθλημάτων. Έχουμε παρακολουθήσει και τα πρωτόκολλα του ΝΒΑ και τα έχουμε περάσει σε δικό μας πρωτόκολλο».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Δεν έχω μάθει να κρύβομαι στην ζωή μου. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πήραμε πρωτοβουλίες. Γίνεται μία συζήτηση στην οποία είμαστε ξεκάθαρα υπέρ στο να γυρίσουν οι φίλαθλοι, αλλά οργανωμένα, με ένα σχέδιο με ξεκάθαρους κανόνες και κυρώσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τα αρμόδια όργανα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής το έχουμε κάνει με απόλυτο σεβασμό και συνεννόηση με το υπουργείο και τους υγειονομικούς φορείς. Ό,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει με συνεννόηση, απόλυτο συντονισμό και πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Πρόθεση είναι να επιστρέψουν οι φίλαθλοι, αλλά θέλουμε και από τις αρμόδιες αρχές να είναι πιο θαρραλέες».