Ναι, αυτός ήταν Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε: 108 πόντοι, +37 η διαφορά, 31 ασίστ, 25 πόντοι στον αιφνιδιασμό και ποσοστό 54% στα τρίποντα. Η ομάδα σε ρυθμούς πρωταθλήματος. Γράφει ο Ν.΄Ψιλόπουλος. 

Ναι, αυτός ήταν Ολυμπιακός!

Ύστερα από το... καμπανάκι κόντρα στη Κύμη στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί πελαγωμένος τη νίκη μέχρι το τέλος, οι Πειραιώτες δείχνουν σημάδια αντίδρασης, ανάκαμψης και κυρίως σοβαρότητας. Επιστροφή στη κανονικότητα.

Μπορεί ο Προμηθέας να μην... συναρπάζει το κοινό σαν αντίπαλος, αλλά μόνο τυχαία δεν τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Και οι Πειραιώτες στην αναμέτρηση δεν άφησαν περιθώρια στην ομάδα της Πάτρας, παίρνοντας τη νίκη με το επιβλητικό +37 (108-71), εμφανίζοντας διάρκεια στο παιχνίδι τους. Ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να "ξυπνά". Παίζει πιεστική άμυνα, έχει βρει ρυθμό στην επίθεση, λειτουργεί ομαδικά και έχει... θυμηθεί να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο (και πάλι), κάτι το οποίο είχε "ξεχάσει" να κάνει το τελευταίο διάστημα.

Oι αριθμοί που μέτρησε ο Ολυμπιακός κόντρα στον Προμηθέα ήταν εξαιρετικοί. Έξοχα ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (29/42-69%) και τρίποντα (13/24-54%), 108 πόντοι στην επίθεση, ομαδικό μπάσκετ, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 31 (!) ασίστ. Σε όλα αυτά προσθέστε και 25 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, με τους Πειραιώτες να επιδιώκουν το τρανζίσιον στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και τις γρήγορες επιθέσεις στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Όλα αυτά ήταν δείγματα θετικά, στοιχεία που φανερώνουν πως οι "ερυθρόλευκοι" έχουν επιστρέψει στον σωστό δρόμο. Η ανάκτηση της επιθυμητής χημείας είναι θέμα χρόνου.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και πλέον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει όλους τους παίκτες του (με εξαίρεση τους Αγραβάνη-Τιλί) στην διάθεση του, για να δουλέψει όπως ακριβώς θέλει. Οι "ερυθρόλευκοι" σιγά-σιγά βρίσκουν ξανά τους ρόλους τους μέσα στο ροτέισον και οι τραυματίες που γύρισαν αρχίζουν να αποκτούν και πάλι ρυθμό, όπως ο πολύτιμος Γιώργος Πρίντεζης (5/9 δίποντα, 13 πόντοι), ο οποίος μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη καλούνται να ηγηθούν της προσπάθειας για την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν θα τα καταφέρουν όμως μόνοι τους. Θα χρειαστούν ουσιαστική βοήθεια από Έλληνες και ξένους συμπαίκτες.

Ο Κώστας Παπανικολάου επανέρχεται στις πληθωρικές εμφανίσεις, συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς (8 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ), ο Ιωάννης Παπαπέτρου δείχνει καλά σημάδια ανάκαμψης (13 πόντοι), ενώ ο "καυτός" Γιάνις Στρέλνιεκς δεν χάνει σουτ από την περιφέρεια! Ο Λετονός γκαρντ μέτρησε 5/5 κόντρα στον Προμηθέα, έχοντας σημειώσει νωρίτερα 4/4 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα απέναντι στη Κύμη. Έχει 9/9 και ποσοστό 100% στα δύο τελευταία ματς των "ερυθρολεύκων", δείγμα της κλάσης του. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από εκείνον τόσο το αξιόπιστο μακρινό του σουτ, την περίφημη εκτελεστική του δεινότητα, όσο και την ικανότητα του στη δημιουργία στο σετ-παιχνίδι. Έχει ταλέντο, διαθέτει ποιότητα και όταν βρίσκει ρυθμό αυτόματα ανεβάζει επίπεδο την περιφερειακή γραμμή των "ερυθρολεύκων".

Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στο επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσει να δείχνει αυτό το σοβαρό αγωνιστικό του πρόσωπο, έχοντας συνέπεια και διάρκεια στην απόδοση του. Στόχος να "σκουπίσει" τον Προμηθέα στα ημιτελικά και να περάσει στους τελικούς όντας όσο πιο έτοιμος γίνεται. Τόσο σαν ομάδα (αγωνιστικά και πνευματικά), όσο και ο κάθε παίκτης ατομικά.

Με το τέλος της αναμέτρησης, οι λιγοστοί φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" στο ΣΕΦ χειροκρότησαν τους πρωταγωνιστές, ζητώντας από εκείνους την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το έργο των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στους τελικούς δεν θα είναι εύκολο, αλλά ύστερα από την αποτυχία στην EuroLeague, η κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου είναι μονόδρομος. Ο κάθε αθλητής οφείλει να βρει κίνητρα ώστε να δώσει το κάτι παραπάνω. Αν αισθάνονται πως οι τραυματισμοί τους ... αδίκησαν κόντρα στη Ζαλγκίρις, πλέον έχουν όλοι την υγειά τους και οφείλουν να αντιδράσουν ώστε οι Πειραιώτες να ολοκληρώσουν την σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποδεικνύοντας παράλληλα πως αν η ομάδα ήταν υγιής θα κατάφερνε περισσότερα στην Ευρώπη.

Ο Μπόμπι Μπράουν δεν πήρε καθόλου χρόνο συμμετοχής στην αναμέτρηση. Παρακολούθησε σαν θεατής το παιχνίδι από τον πάγκο, ακόμη και αν ο Ολυμπιακός είχε ήδη φέρει την διαφορά στο +20 από νωρίς. Είναι ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ενοχλημένος τόσο από την παρουσία του Αμερικανού στις προπονήσεις, όσο και από την γενικότερη συμπεριφορά του παίκτη. Το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο, για την μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, είναι κάτι που θα αναλυθεί στην ώρα του, στο τέλος της σεζόν. Η ουσία είναι πως ενόψει των τελικών του πρωταθλήματος, με τους Πειραιώτες να έχουν (κατά πάσα πιθανότητα) να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας, πλέον δεν περισσεύει κανείς. Ασχέτως το ποιος έχει δίκιο ή άδικο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο κέρδος θα έχουν οι "ερυθρόλευκοι" αν καταφέρουν και αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του πρώην γκαρντ των Χιούστον Ρόκετς.