Παταγώδης η αποτυχία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη επί ημερών Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η πρόκριση του ΠΑΟ στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έμεινε ο ανεκπλήρωτος πόθος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Παταγώδης η αποτυχία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη επί ημερών Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό μετά από όσα ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα, κλείνοντας έναν κύκλο 8 χρόνων. Έναν κύκλο «πυκνό» σε γεγονότα, γεμάτο εντάσεις, επεισόδια, απογοητεύσεις, αλλά και επιτυχίες για τους «πράσινους».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τα... ηνία της ομάδας όντας ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ και με τη βούλα, αφού έγινε μεταβίβαση των μετοχών από τον πατέρα του, Παύλο, και από την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 πήρε το πλειοψηφικό πακέτο. Ανέλαβε μια ομάδα που είχε έναν παίκτη στο ρόστερ της, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ στη συνέχεια μεταπείστηκε και ο Κώστας Τσαρτσαρής να συνεχίσει για ένα–δύο χρόνια ακόμα!

Στην 8ετή παρουσία του ως διοικητικού ηγέτη των «πρασίνων» κατέκτησε 6 φορές το πρωτάθλημα, χάνοντας μόνο 2 χρονιές από τον Ολυμπιακό στους τελικούς.

Στο Κύπελλο το «τριφύλλι» πήρε 6 τίτλους, με τους άλλους 2 της 8ετίας να πηγαίνουν στην ΑΕΚ. Έχει μάλιστα να καυχιέται πως τα τελευταία 25 χρόνια κατακτά έστω έναν τίτλο.

Στην Ευρώπη όμως η αποτυχία είναι παταγώδης! Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο στην Ευρωλίγκα, αφού έφτανε μέχρι τα πλέι οφ. Εκεί… χανόταν η μπάλα και μάλιστα ο Παναθηναϊκός έχει αποκλειστεί τρεις φορές με «σκούπα» (3-0)! Είναι άλλωστε ένα από εκείνα που προσάπτουν στον «DPG» συγκρίνοντας τη θητεία του με εκείνη του πατέρα του στην ηγεσία της ομάδας μπάσκετ.

Κυριαρχία με 6 στα 8 στο πρωτάθλημα

Οι «πράσινοι» ήταν κυρίαρχοι εντός συνόρων στο διάστημα που βγήκε μπροστά ο Γιαννακόπουλος. Πήραν τα 6 από τα 8 τελευταία πρωταθλήματα.

Κατέκτησαν λοιπόν τον τίτλο τα 2013, 2014, 2017, 2018, 2019 και το φετινό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ωστόσο ο τίτλος πήγε στο «τριφύλλι» που ήταν πρώτο στη βαθμολογία πριν από τη διακοπή λόγω κορονοϊού.

Έχασε ωστόσο εκείνα του 2015 και 2016, στα οποία ηττήθηκε στους τελικούς από τον Ολυμπιακό.

Το 2013 o Παναθηναϊκός έχοντας μειονέκτημα έδρας... σκούπισε τον Ολυμπιακό και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ την επόμενη σεζόν τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα.

Έφτασε στο 2ο σερί πρωτάθλημα κερδίζοντας στο 5ο ματς (πήρε τους τελικούς με 3-2).

Τις επόμενες δύο σεζόν η κούπα πήγε στον Πειραιά (3-0 και 3-1), αλλά η συνέχεια ανήκε στο «τριφύλλι».

Το 2017 ο Παναθηναϊκός πήγε στο πέμπτο ματς τη σειρά μέσα στο ΣΕΦ και... σκότωσε τους Πειραιώτες μέσα στο σπίτι τους (51-66), πανηγυρίζοντας την επιστροφή στην κορυφή.

Την επόμενη περίοδο και πάλι το πρωτάθλημα πήγε σε 5ο ματς, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 84-70 του Ολυμπιακού. Την περσινή σεζόν, απόντος του Ολυμπιακού, είχε πανεύκολο έργο απέναντι στον Προμηθέα κερδίζοντας με 3-0 και διατήρησε τα σκήπτρα.

Tα 5 σερί και τα 2 χαμένα Κύπελλα από την ΑΕΚ

Στη θητεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος και στο Κύπελλο. Όταν πήγε στον τελικό κατέκτησε και το τρόπαιο, ενώ από το 2013 μέχρι το 2017 πήρε 5 σερί κόντρα σε Ολυμπιακό, Άρη, Απόλλωνα Πάτρας, Φάρο Κερατσινίου και πάλι Άρη το 2017.

Η ομάδα που του χάλασε το μεγαλύτερο σερί ήταν η ΑΕΚ, η οποία πήρε το Κύπελλο το 2018 αλλά και φέτος. Ενδιάμεσα οι «πράσινοι» επικράτησαν του ΠΑΟΚ με 79-73 και πήραν το 6ο τους Κύπελλο με τον Γιαννακόπουλο στον προεδρικό θώκο.

Συνολικά αυτά τα 8 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει 4 νταμπλ, παίρνοντας όλους τους εγχώριους τίτλους.

Παταγώδης αποτυχία στην Ευρώπη!

Το μεγάλο απωθημένο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αλλά και των οπαδών του Παναθηναϊκού είναι ασφαλώς η επιστροφή σε ένα φάιναλ φορ. Η ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα έναν τίτλο. Εδώ η αποτυχία είναι εκκωφαντική. Ο Παναθηναϊκός έφτανε μέχρι τα πλέι οφ κι εκεί ένα τείχος ορθωνόταν μπροστά του. Με πλεονέκτημα, χωρίς πλεονέκτημα, έχοντας προβάδισμα στις νίκες, με «σκούπα», έχει αποκλειστεί με πολλούς και βασανιστικούς τρόπους!

Τη σεζόν 2012-13 η πρώτη αποτυχία. Ρεκόρ 17-12 νίκες, μπάσκετ που δεν ικανοποιούσε, αλλά έφερνε αποτελέσματα. Όχι όμως και την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Αποκλείστηκε στη φάση των πλέι οφ από την Μπαρτσελόνα με σκορ 3-2.

Την επόμενη, με ρεκόρ 14-15 στις «πράσινες» νίκες, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι εκείνη που θα του φράξει τον δρόμο. Στο μεταξύ ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε αποχαιρετήσει και είχε αναλάβει τα ηνία ως υπηρεσιακός προπονητής ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Ξανά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Αυτή τη φορά αποκλεισμός για τη σεζόν 2014-15 με 3-1 και συνολικό ρεκόρ 13-15. Η αποτυχία μάλιστα κοστίζει στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς τη θέση του στον πάγκο.

Την επόμενη χρονιά ξανά αποτυχία! Αυτή τη φορά οι ελπίδες ήταν πάρα πολλές, αφού θεωρητικά οι «πράσινοι» ήταν το φαβορί απέναντι στην τότε Λαμποράλ Κούτσα. Κι όμως! «Σκούπα» 3-0 από τους Βάσκους και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς στο… ταμείο ανεργίας!

Πλεονέκτημα έδρας και επιτέλους ελπίδες για πρόκριση τη σεζόν 2016-17 απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στη Φενέρμπαχτσε που μέχρι τότε δεν είχε καθόλου καλή εικόνα. Τζίφος! Ο «Ζοτς» παρατάσσει μια… πολεμική μηχανή που υποχρεώνει τους «πράσινους» σε αποκλεισμό με «σκούπα» 3-0 και την αποστολή να επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη μετά το τρίτο ματς με πούλμαν, φτάνοντας στα όρια της διάλυσης.

Την επόμενη χρονιά είναι η σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης και ο αποκλεισμός έρχεται με σαδιστικό τρόπο. Θρίαμβος με 95-67 μέσα στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα, αλλά στη συνέχεια κατρακύλα. Οι Μαδριλένοι «έσπασαν» την έδρα κάνοντας το 1-1 και για ακόμα μια χρονιά οι ελπίδες έγιναν θρύψαλα, με τους Ισπανούς όχι μόνο να προκρίνονται στο φάιναλ φορ αλλά να κατακτούν και την κούπα.

Ξανά η «βασίλισσα» τη σεζόν 2018-19 θα είναι εκείνη που θα βάλει στοπ στις ελπίδες για επιστροφή στο φάιναλ φορ. Με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο οι «πράσινοι» έχουν ξανά την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν, αλλά αποτυγχάνουν πάλι. Φτάνουν πολύ κοντά στην ανατροπή στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη, αλλά δεν τα καταφέρνουν. «Σκούπα» 3-0 από τους Ισπανούς που παίρνουν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ.

Η φετινή σεζόν διεκόπη, με τον Παναθηναϊκό να είναι έκτος και να απομένουν έξι αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος.