Οι Αγγελόπουλοι, το "χτες" και το "αύριο" του Ολυμπιακού

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, δεν είναι τόσο το "χθες", όσο το "αύριο" της ομάδας μπάσκετ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Οι Αγγελόπουλοι, το "χτες" και το "αύριο" του Ολυμπιακού

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, με πρόσφατη δήλωση τους, έκαναν τον απολογισμό τους στην ΚΑΕ Ολυμπιακός την τελευταία δεκαετία, χαρακτηρίζοντας τους Πειραιώτες ως την πιο πετυχημένη ομάδα στην Ευρώπη σε αυτό το διάστημα.

"Είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε πετύχει με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας την τελευταία δεκαετία. Δυο τρόπαια, με το μοναδικό επίτευγμα της back2back κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης, πέντε τελικοί και έξι Φάιναλ Φορ. Διακρίσεις που μας κατατάσσουν πλέον, ως την κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας από το 2009 έως το 2018.

Αυτό το ιστορικό επίτευγμα γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστό αν αναλογιστούμε ότι ο προϋπολογισμός της ομάδας του Ολυμπιακού ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών του. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν σ’ αυτό τον άθλο", σχολίασαν.

Με αυτόν τον τρόπο, θέλησαν να κάνουν το δικό τους «ταμείο», καθώς από το 2009 και μετά έχουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του τμήματος μπάσκετ. Έτσι ένιωσαν, έτσι έπραξαν, δίχως αυτό να σημαίνει πως κάνουν σκέψεις περί αποχώρησης.

Μα ακόμη και την τελευταία εξαετία, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μία εντυπωσιακή πορεία στη EuroLeague. Μετρούν τέσσερα Final Four, τέσσερις παρουσίες σε τελικούς και δύο κατακτήσεις τροπαίων, σημειώνοντας ένα ιστορικό back-to-back (2012-2013), γιγαντώνοντας το όνομα του Ολυμπιακού σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο.

Η συνεισφορά των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου στο τμήμα μπάσκετ των Πειραιωτών είναι τεράστια και κανείς δεν την αμφισβητεί. Αναγέννησαν την ομάδα με μεγάλη προσπάθεια και της έδωσαν ζωή, επαναφέροντάς την στην κορυφή της Ευρώπης. Και όλα αυτά με αγάπη και μεράκι, χάνοντας κάθε χρόνο χρήματα από την τσέπη τους, με το κέρδος να είναι ελάχιστο.

Το «πριν» είναι λαμπρό, ιστορικό, περήφανο, αλλά η ουσία είναι το «μετά», η επόμενη μέρα. Προφανώς και η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει ο μεγάλος στόχος του πρωταθλήματος και άπαντες στο μεγάλο λιμάνι γνωρίζουν καλά πως μόνο ευχάριστη δεν θα είναι η ολοκλήρωση της σεζόν αν συνοδευτεί δίχως τίτλο για δεύτερη σερί χρονιά.

Όμως, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, δεν είναι τόσο το "χθες", όσο το "αύριο". Αυτό που τους απασχολεί είναι το πως θα καταφέρουν οι Πειραιώτες να επιστρέψουν στα Final Four, αλλά και στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Το πως θα ενισχυθεί ουσιαστικά το ρόστερ και το προπονητικό-τιμ για την επιστροφή στις επιτυχίες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια στην ελίτ της EuroLeague.

Γιατί ναι μεν οι "ερυθρόλευκοι" στο πρόσφατο παρελθόν θριάμβευσαν πολλάκις κόντρα σε αντιπάλους με μεγαλύτερα μπάτζετ, όπως σωστά ανέφερε η ανακοίνωση των Αγγελόπουλων, αλλά φέτος οι Πειραιώτες γνώρισαν τον αποκλεισμό (αν και είχαν το πλεονέκτημα έδρας) από την Ζαλγκίρις που έχει το 1/3 από το μπάτζετ της ελληνικής ομάδας, χάνοντας τέσσερις φορές από τους Λιθουανούς σε πέντε ματς μέσα σε ένα μήνα.

Το να... ευλογείς τα γένια σου δεν είναι κακό, καλά έπραξαν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και έκαναν τον απολογισμό τους, αλλά ας μην γίνουμε και παρελθοντολάγνοι. Γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνεις στάσιμος. Το μπάσκετ εξελίσσεται συνεχώς. Το 2012 άλλωστε, ο Ολυμπιακός έγινε το παράδειγμα, το πήγε μπροστά, έδειξε τον δρόμο και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Τώρα, λοιπόν, ας μην μείνει πίσω...