Αποχαιρέτα το μπάσκετ που ήξερες στην Ελλάδα...

Η Νέμεσις ήρθε στο ελληνικό μπάσκετ και έφερε την ολοκληρωτική καταστροφή για τα αμαρτήματα χρόνων. Ένα σύστημα που δεν το άγγιζε κανείς. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου. 

Αποχαιρέτα το μπάσκετ που ήξερες στην Ελλάδα...

Μπάσκετ στην Ελλάδα είχαμε από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Όλοι και όλοι 5 μήνες γεμάτοι! Ήταν ημιθανές ήδη το «κουτσάλογο», του έδωσε και ο κορονοϊός τη χαριστική βολή να μην ταλαιπωρείται...

Λες και η Νέμεσις ήρθε στο ελληνικό μπάσκετ και έφερε την ολοκληρωτική καταστροφή για τα αμαρτήματα χρόνων. Ένα σύστημα που δεν το άγγιζε κανείς, παραγοντικό, διαιτητικό, δημοσιογραφικό, μία κατάρρευση οικονομική που είχαμε προαναγγείλει με πολλά ρεπορτάζ πως θα ερχόταν, ένας υποβιβασμός του Ολυμπιακού για τον οποίο ουδείς έκανε κάτι να αποφευχθεί, και εξαφανίστηκε ο ανταγωνισμός με ένα πρωτάθλημα αστείο.

Ήρθε και η πανδημία, που στην επιστροφή της το φθινόπωρο θα καθιστά απαγορευτική για πολύ καιρό την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες -αν όχι και τη διεξαγωγή των ματς.

Ακόμα κι αν γίνονται αγώνες, η απουσία φιλάθλων στο μπάσκετ είναι οικονομικό χτύπημα για πολλές ομάδες που δεν έχουν μεγάλα έσοδα και στηρίζονται στα εισιτήρια. Όπως στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός, η Ζαλγκίρις, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπασκόνια, οι δύο γερμανικές και ο Ολυμπιακός.

Η ψαλίδα θα ανοίξει στην Ευρωλίγκα μεταξύ των δυνατών και των αδυνάμων. Οι εποχές που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός διεκδικούσαν το τρόπαιο έχουν περάσει -ακόμα και οι εποχές που διεκδικούσαν την είσοδο στο φάιναλ φορ. Αποχαιρέτα το μπάσκετ που ήξερες στην Ελλάδα...

Οι άνθρωποι του μπάσκετ στην Ελλάδα έχουν… αυτοκτονήσει, έχουν βγάλει τα μάτια τους μόνοι τους ανεχόμενοι τη σαπίλα -και άλλοι επιδιώκοντάς την για πρόσκαιρα συμφέροντα. Μια Α1- ανέκδοτο θα έχουμε τη νέα σεζόν, για όσο διαρκέσει αυτή η σεζόν, μπορεί και λιγότερο από 5 μήνες...

Αύξηση ομάδων (!), ημιθανών ή νεκρών οικονομικά, μπαταχτσήδες σύλλογοι αρκετοί. Και υγιείς ομάδες -όπως το Ρέθυμνο- να αποσύρονται. Ποιος Καλάθης και ποιος Σλούκας; Πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό, αλλά με ΠΑΟΚ και Άρη διαλυμένους, σωσμένους χαριστικά, και με προβληματικές οικονομικά ομάδες, όπως ο Πανιώνιος, η Λάρισα, ο Ηρακλής, ο Ιωνικός. Έπονται κι άλλοι.

Η «επίσημη αγαπημένη» Εθνική κάθε χρόνο τρώει χαστούκια, αλλά το σύστημα την αποκαλεί πάντα έτσι, και οι μικρές Εθνικές καταποντίζονται τα τελευταία χρόνια, ενώ πρωταγωνιστούσαν παλιότερα. Το μπάσκετ, που κάποτε ήταν το Νο 1 σπορ στην Ελλάδα, έχει γίνει κλαυσίγελος.

Ο Παναθηναϊκός αποδυναμώνεται, παίκτες φεύγουν, ο Ολυμπιακός χάνει τον Μιλουντίνοβ, ο Σπανούλης γέρασε και βγάζει τραυματισμούς, ο Πρίντεζης μεγάλωσε κι αυτός, τι θα βλέπουμε σε 1-2 χρόνια; Η κατηφόρα είναι δρομολογημένη. Η ψαλίδα με ορισμένα ισχυρά οικονομικά κλαμπ της Ευρώπης έχει ανοίξει πολύ.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι ο Βασιλακόπουλος θα αποχωρήσει (επιτέλους) το φθινόπωρο με τις εκλογές. Το θέμα όμως είναι να γκρεμιστεί και το σύστημα στη διαιτησία. Και κάποιοι που ορέγονται τη θέση του Βασιλακόπουλου, να μην ξεχνάμε ότι συνεργάζονταν μαζί του τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλω τώρα να λέω ονόματα, γιατί έχουν και μια ιστορία που τη σέβομαι. Μούγκα όμως έκαναν τόσα χρόνια.
Είχα γράψει ένα λεπτομερές ρεπορτάζ προ καιρού, πως πολλοί είχαν οικονομικά συμφέροντα και βολεύονταν με το σύστημα. Είχα γράψει και ονόματα…

Ποδόσφαιρο με επιστροφή κορονοϊού σε ανοιχτά γήπεδα μπορεί να δούμε τη νέα σεζόν. Μπάσκετ πιο δύσκολα. Τα έσοδα από πού θα έρθουν στις ήδη ρημαγμένες οικονομικά ομάδες; Και πιστεύει ο κόσμος παραμύθια για μεγάλους παίκτες... Να τους πληρώνουν τρελά λεφτά οι εδώ παράγοντες για ποιο λόγο; Για να τους... βαλσαμώσουν; Ποιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ποια έσοδα, ποιες ελπίδες διάκρισης στην Ευρωλίγκα με την ψαλίδα που έχει ανοίξει; Και ποιο μπάσκετ σε κλειστά γήπεδα με την πανδημία;

Λες και τα τελευταία ματς που έπαιξαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα ήταν σημαδιακά για το τι έρχεται. Ήττα του Ολυμπιακού από την Εφές και διάλυση του Παναθηναϊκού στην έδρα του από την ΤΣΣΚΑ. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν σταθερή πτώση στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια.

Ο κατήφορος που θα έρθει δεν είναι μόνο συγκυριακός. Βασίζεται πάνω σε θεμελιώδη στοιχεία. Μιλάμε για δύο ομάδες που για πολλά χρόνια -είτε η μία είτε η άλλη είτε και οι δύο μαζί- ήταν μέσα στα φαβορί για την ευρωπαϊκή κούπα. Περασμένα μεγαλεία. Το σύστημα μπάσκετ -όπως κάθε σύστημα- πρέπει να καταρρεύσει πριν ξαναφτιαχτεί.

Υ.Γ. Μόνο η αποδεδειγμένη αγάπη για τον Ολυμπιακό των Αγγελόπουλων θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή της λογικής και να φέρει έναν Έλληνα απαραίτητο για τη νέα εποχή, όπως είναι ο Σλούκας.