ΣΦΗΚΑ Αμαλιάδας: Ένα όνειρο τρελό, όνειρο αληθινό...

Ο ΑΣ Σφήκα Αμαλιάδας με δύο σερί πρωταθλήματα στην ΕΣΚΑ-Η (Α2 και Α1) γράφει ιστορία και θα αγωνιστεί του χρόνου για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία του στη Γ’ Εθνική * Μιλούν οι πρωταγωνιστές στο «ΦΩΣ», με πρώτο και καλύτερο τον αρχιτέκτονα του πάγκου Βασίλη Νιπεργιάλη

ΣΦΗΚΑ Αμαλιάδας: Ένα όνειρο τρελό, όνειρο αληθινό...

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για πρώτη φορά η πόλη της Αμαλιάδας τη νέα σεζόν αναμένεται να ζήσει μεγάλες μπασκετικές στιγμές, αφού μετά τη σταθερή παρουσία του Κοροίβου όλα τα τελευταία χρόνια στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες του αθλήματος, έρχεται και μια δεύτερη άκρως φιλόδοξη ομάδα, ο ΑΣΣ Αμαλιάδας, με τα δικά της όνειρα και φιλοδοξίες.

Ο ΑΣ Σφήκα Αμαλιάδας, ο οποίος θα εμφανιστεί στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ομάδα που αποτελεί ένα πρόσφατο δημιούργημα των Βασίλη Νιπεργιάλη και Βαγγέλη Κιούφη, που ξεκίνησε με το βάρος στις ακαδημίες μέσω του συλλόγου Αστέρια Αμαλιάδας, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η απορρόφηση της Σφήκας (Πάτρα) και να προκύψει ο ΑΣ Σφήκα Αμαλιάδας, που εν ριπή οφθαλμού έφθασε μέχρι τη Γ’ Εθνική.

Μαναβόπουλος: Μια οικογένεια στην πράξη

Ο ΜVP του φετινού πρωταθλήματος και σέντερ του ΑΣΣ Αμαλιάδας, Σωκράτης Μαναβόπουλος, με θητεία στις πολύ μεγάλες επιτυχίες του Προμηθέα μέχρι να φθάσει στην Μπάσκετ Λιγκ, δήλωσε: «Φέτος το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η ήταν μια έκπληξη για μένα. Μπήκα σε μια ομάδα η οποία είχε κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη χρονιά στην Α2 και φάνηκε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν τυχαίο τελικά.

Η εμπειρία του κόουτς σε εθνικές κατηγορίες αλλά και η προσπάθεια του συλλόγου δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η ομάδα να πετύχει τον στόχο της.

Η διατήρηση του περσινού κορμού αλλά και οι μεταγραφές τόσο η δική μου όσο και κάποιων έμπειρων παικτών ήταν το κλειδί για την επιτυχία. Ο κόουτς Νιπεργιάλης έχοντας τον τρόπο και τις γνώσεις μάς έβγαλε τον καλύτερό μας εαυτό, δίνοντάς μας τους κατάλληλους ρόλους και δημιουργώντας ένα τέτοιο κλίμα ώστε πραγματικά να ευχαριστιόμαστε το μπάσκετ.

Εξάλλου αυτή είναι και η ουσία. Οι συμπαίκτες μου κι εγώ δεθήκαμε τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Ειδικά εκτός παρκέ ο αρχηγός Κιούφης είχε τον τρόπο!

Είμαι ευτυχής που υπήρξα μέλος αυτής της ομάδας και χαρούμενος για την επιλογή μου! Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που μας στήριξε και μας συνόδευε στα εκτός έδρας και είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξει ακόμα περισσότερο αυτήν τη νέα προσπάθεια. Εύχομαι η ομάδα να πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στις εθνικές κατηγορίες!».

Νιπεργιάλης: Πετύχαμε άθλο σε ελάχιστο χρόνο

Ο προπονητής Βασίλης Νιπεργιάλης, που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στη δημιουργία αυτής της ομάδας, δεν μπορούσε να κρύψει την απόλυτη ικανοποίηση για το άλμα που έγινε μέσα σε μια διετία και δεν το κρύβει.

«Το 2017 επέστρεψα ύστερα από τρία χρόνια αποχής, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, στον χώρο της καλαθοσφαίρισης. Βέβαια, όταν αφήνεις μια ομάδα (Κόροιβο) στην Μπάσκετ Λιγκ, για να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή, μόνο εύκολο δεν είναι.

Οι όποιες, που ήταν πολλές, επιφυλάξεις μου κάμφθηκαν από την επιμονή του Βαγγέλη Κιούφη να δημιουργήσουμε έναν νέο σύλλογο στην Αμαλιάδα που θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφηνε η συμμετοχή του Κοροίβου σε επαγγελματική κατηγορία.

Στελεχώσαμε την ομάδα με ταλαντούχα παιδιά από όλη την Ηλεία που είχαν διάθεση να διακριθούν. Δουλέψαμε ώρες ατελείωτες σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο, βάλαμε γερά θεμέλια από τις Ακαδημίες Τα Αστέρια Αμαλιάδας μέχρι την ανδρική μας ομάδα τον ΑΣΣ Αμαλιάδας.

Η στήριξή μας ήταν απλόχερη από κάθε γωνία της πόλης μας και του νομού μας. Οι προϋπολογισμοί μας ήταν ρεαλιστικοί και τηρούμενοι στο 100%.

Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να έχουμε οργάνωση που θα ζήλευαν ομάδες της μεγάλης κατηγορίας και όλοι οι αθλητές να θέλουν να έλθουν στην Αμαλιάδα να αγωνιστούν.

Αυτά ήταν τα δύσκολα στην αρχή, τα οργανωτικά. Όταν χρειάστηκε, προσθέσαμε αθλητές με εμπειρία ανωτέρων κατηγοριών, για να δώσουν την αύρα του πρωταθλητισμού. Δύο πρωταθλήματα σε δύο χρόνια σε μια δύσκολη ένωση όπως είναι αυτή της ΕΣΚΑ-Η δεν είναι εύκολο να γίνει. Άλλες ομάδες χρειάστηκαν δεκαετίες να το πετύχουν.

Η άνοδός μας είναι απόλυτα δίκαιη αφού βρισκόμαστε στην κορυφή του πρωταθλήματος έχοντας αντιμετωπίσει όλους τους ανταγωνιστές μας εκτός έδρας, ενώ παράλληλα βάσει προγράμματος και προκήρυξης κυνηγούσαμε την απευθείας άνοδο, την οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να την πετύχουμε αφού είχαμε ακόμη 6 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Παίξαμε θεαματικό μπάσκετ με πάνω από 80 πόντους μ.ό. στην επίθεση συνδυάζοντάς το με την ουσία του αποτελέσματος.

Να δώσω συγχαρητήρια στους αθλητές, σε όλο το τιμ του ΑΣΣΑ, να ευχαριστήσω όλους τους φίλους για την αγάπη τους και να δώσω το πιο μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές και χορηγούς αυτής της ομάδας.

Τα όνειρα σίγουρα δεν σταματούν εδώ, ξέρω τον δρόμο, έχω τον τρόπο να οδηγήσω σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες τον σύλλογο».

«Η Ηλεία μπορεί να ονειρεύεται δικαιολογημένα»

Ο Βασίλης Νιπεργιάλης, που υπό τις δικές του οδηγίες ο Κόροιβος πριν από μερικά χρόνια έγραφε τη δική του ιστορία ανεβαίνοντας στα μεγάλα σαλόνια, κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του χρόνου δύο ομάδων από την Αμαλιάδα στις εθνικές κατηγορίες και ιδού τι δήλωσε.

«Πολλοί με ρωτούν αν αντέχει δυο ομάδες σε Εθνικές κατηγορίες η πόλη της Αμαλιάδας. Δεν μπορώ να απαντήσω για άλλους, θα απαντήσω για τη δική μας ομάδα. Όπως ταπεινά ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια, έτσι θα συνεχίσουμε με απόλυτη διαφάνεια, αγάπη και μεράκι αυτό που κάνουμε.

Θα συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε την αγάπη της πόλης και του νομού, θα σεβαστούμε τον απλό φίλαθλο που μας στηρίζει όπως και τον μεγαλύτερο χορηγό.

Σε αυτό το σημείο θέλω να καλέσω σε συστράτευση όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου του νομού, χωρίς όρους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με μόνο στοιχείο την αγάπη μας για το μπάσκετ και τα νέα παιδιά.

Μαζί να βάλουμε τα θεμέλια σε κάτι μεγάλο αλλά υγιές, με σεβασμό στην παραμικρή προσφορά. Η Αμαλιάδα μπορεί, η Ηλεία μπορεί, να συνεχίσει να ονειρεύεται, τα καλύτερα έρχονται!».

Κιούφης: Μας αγκάλιασε η τοπική κοινωνία

Ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας, Βαγγέλης Κιούφης, στάθηκε κυρίως στο... μυστικό που είχε ο ΑΣΣΑ για να φθάσει στη σπουδαία αυτή επιτυχία: «Όταν πριν από τρία χρόνια κατάφερα να πείσω τον Βασίλη Νιπεργιάλη να τολμήσουμε να δώσουμε μια άλλη διέξοδο στο μπάσκετ της Αμαλιάδας και της Ηλείας, ξεκινώντας από την Α2 κατηγορία της ΕΣΚΑ-Η, δεν περίμενα ότι αυτή η ομάδα θα αγκαλιαστεί τόσο πολύ από την τοπική κοινωνία. Αυτό πιστεύω ήταν το μυστικό της επιτυχίας αφού στο αγωνιστικό κομμάτι με προπονητή τον Βασίλη ήταν όλα εύκολα.

Για τη φετινή χρονιά θεωρώ ότι άξια θα χριστούμε πρωταθλητές αφού είχαμε την καλύτερη ομάδα και δίκαια βρισκόμαστε στην κορυφή της βαθμολογίας. Ήταν μια ομάδα που η χημεία της εμπειρίας με τα νιάτα βγήκε στο παρκέ, ειδικά μετά τον Δεκέμβριο που όλοι αποδεχτήκαμε τους ρόλους μας.

Ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Έτσι η άνοδος ήρθε με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα θέλαμε, αφού λόγω covid 19 δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να το χαρούμε όπως πέρυσι μέσα στο γήπεδο μαζί με τον κόσμο μας.

Η νέα χρονιά θα είναι μια πρόκληση για όλους μας, αλλά με αυτές τις βάσεις που έχουμε βάλει και με αυτό το κλίμα στην ομάδα δεν μας φοβίζει τίποτα».

Συνετός: Δημιουργήθηκαν φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή

Ο Άρης Συνετός που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στην Μπάσκετ Λιγκ με τον Κόροιβο αλλά και στη Β' Εθνική με τα Φάρσαλα, στάθηκε κι αυτός στον άθλο του ΑΣΣΑ και υπογράμμισε: «Μια υπέροχη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του ΑΣΣΑ και τον κόουτς Νιπεργιάλη που με εμπιστεύτηκε. Ο στόχος από την αρχή ήταν μόνον η άνοδος.

Δουλέψαμε σκληρά όλοι μαζί και το αποτέλεσμα ήρθε. Πρώτη θέση και άνοδος στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι βοήθησαν να επιτευχθεί ο στόχος.

Κατάφερα να συνεργαστώ με παίχτες που έχουν καταφέρει πολλά στον χώρο του μπάσκετ τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό που μένει όμως δεν είναι απλά ένα Κύπελλο πρωταθλητή. Καταφέραμε εκτός από νίκες να δημιουργήσουμε μια όμορφη οικογένεια και φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή και θα θυμόμαστε μόνο τα ωραία! Γιατί οι παρέες γράφουν ιστορία».

Όλο το τιμ του ΑΣΣ Αμαλιάδας

Σε ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά σε όλο το τιμ του συλλόγου, με τον καθένα να βάζει από τον τομέα του τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον εν λόγω θρίαμβο.

Έτσι λοιπόν και συνοπτικά έχουμε: Νιπεργιάλης Βασίλης προπονητής, Παπαδόπουλος Θοδωρής βοηθός, Καποτάς Γιώργος φυσικοθεραπευτής, Πέππας Δημήτρης έφορος, Πυλαρινός Σάκης γενικός αρχηγός, Σταθόπουλος Λάμπρος αρχηγός αποστολών, Σκουρλής Νίκος μάρκετινγκ, Τίτος Μίσσος συνεργάτης σε θέματα ΕΣΚΑ-Η. Στη διοικητική ηγεσία πρόεδρος του ΑΣΣ Αμαλιάδας ο Ηλίας Νιπεργιάλης, ενώ επίτιμος πρόεδρος (από την απορρόφηση της Σφήκα) ο Σωτήρης Κορφιάτης.