Όλα από την αρχή!

Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες και τα κριτήρια συμμετοχής στην Α1, δεν θα παίζει!

Όλα από την αρχή!

Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ διακόπηκε οριστικά και πλέον το βλέμμα στρέφεται στο μέλλον. Στο δυσοίωνο μέλλον και την επόμενη σεζόν, η οποία αναμένεται πολύ δύσκολη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον οικονομικό τομέα εκτιμάται πως θα είναι δραματικές και ασφαλώς θα έχουν αντίκτυπο στο μπάσκετ. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα πρέπει να επενδύσουν τα υπερκέρδη τους σε ένα άθλημα το οποίο προκαλεί σχεδόν μόνον απώλειες μέσα σε ένα πλαίσιο αρκετά ασφυκτικό οικονομικά. Την ίδια στιγμή όμως οι παθογένειες που ταλαιπωρούν το άθλημα είναι πολλές και έχουν βάθος δεκαετίας. Τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Συνεπώς οι ομάδες θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν δραστικά με το βλέμμα στο απώτερο μέλλον.

Στην προχθεσινή σύσκεψη στο ΟΑΚΑ οι παράγοντες των ΚΑΕ έβαλαν προς ψήφιση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει από εδώ και πέρα να ικανοποιήσουν οι ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στην «κατηγορία των μεγάλων» του ελληνικού μπάσκετ. Συγκεκριμένο μπάτζετ που θα αφορά ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα, μίνιμουμ ποσό 200 χιλ. ευρώ ως εγγυητική επιστολή, που θα λειτουργεί ως «κουμπαράς» σε περίπτωση που η ομάδα δεν αντέξει στα μέσα της σεζόν, συγκεκριμένη χωρητικότητα του γηπέδου που θα φιλοξενεί την έδρα, αλλά και να έχουν τακτοποιηθεί στο ακέραιο όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες από την προηγούμενη σεζόν είναι μερικοί από τους βασικούς όρους που θα πρέπει να πληρούν οι ομάδες, ώστε στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κατηγορία.

Το θέμα όμως είναι να εφαρμοστούν όλα όσα θα αποφασιστούν και να μην υπάρξουν εκπτώσεις. Εκεί οι ομάδες θα έχουν κερδίσει το μισό παιχνίδι, διότι αν αρχίσουν να… κλείνουν το μάτι και να κάνουν βήματα πίσω, θα έχουν κάνει μια «τρύπα στο νερό».

Από εκεί και πέρα καθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα έχουν οι… γηπεδικές εγκαταστάσεις στο επόμενο πρωτάθλημα.

Το αδιαπραγμάτευτο αυτήν τη φορά 1.500 της μίνιμουμ χωρητικότητας για να έχει μια ομάδα δικαίωμα συμμετοχής στην Μπάσκετ Λιγκ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην… απελευθέρωση θέσεων, σε συνδυασμό και με την απόφαση της μη αντικατάστασης όποιας ομάδας δεν εξασφαλίζει τελικά συμμετοχή.

Υπάρχει όμως και δεύτερη… εμπλοκή των γηπέδων στο επόμενο πρωτάθλημα. Άρχισε μια κουβέντα να αποφασιστεί να πάει το τζάμπολ όσο πίσω χρειαστεί μέχρι να ανάψει το πράσινο φως των υγειονομικών αρχών για ελεύθερη πρόσβαση των φιλάθλων. Το θέμα αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε ασήμαντο. Με δεδομένο το «σφίξιμο» των κριτηρίων στα οικονομικά, η δυνατότητα προγραμματισμού των ομάδων για έσοδα από τα εισιτήρια φέτος κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

Το μπάσκετ έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η θέσπιση των κριτηρίων είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Να μπουν κανόνες που θα εφαρμόζονται απ’ όλους, δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις και όποιος δεν μπορεί, δεν θα παίζει…