Το μπάσκετ στον… πάγο!

Το ΦΩΣ κάνει τον «γύρο της Ευρώπης» για την κατάσταση που επικρατεί στα πρωταθλήματα

Το μπάσκετ στον… πάγο!

Η πανδημία του κορονοϊού έχει… παγώσει τα πάντα στον αθλητικό κόσμο και το μπάσκετ έχει πατήσει stop με τις διοργανώσεις, διεθνείς και εγχώριες να έχουν σταματήσει.

Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν οι φόρμες μπήκαν στις ντουλάπες, τα παπούτσια στις θήκες και οι μπάλες κλειδώθηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου οι παράγοντες των ομάδων σε όλες τις χώρες είχαν πυρετώδεις επαφές εξετάζοντας όλους τους τρόπους, ώστε να επαναρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Οι δυσκολίες όμως είναι πάρα πολλές και πηγάζουν από την υγειονομική κρίση που εξακολουθεί να… θερίζει.

Το ΦΩΣ κάνει τον… γύρο της Ευρώπης «φωτογραφίζοντας» της κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το… παλεύει ο Μπερτομέου

Στην Ευρωλίγκα η αρχική διακοπή που ήταν ως τις 11/4, αποφασίστηκε να παραταθεί επ’ αόριστον, με την ελπίδα να μπορέσει να επανέλθει η δράση σε εύλογο διάστημα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε θα συμβεί σίγουρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες ώστε να γίνει κανονικά το Φάιναλ φορ της Κολωνίας στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο 24η του μηνός θα είναι η καθοριστική ημερομηνία για την τελική απόφαση, ενώ αν τελικά συνεχιστεί η σεζόν.

Εάν υπάρξει απόφαση για να συνεχιστεί η δράση, τότε θα εφαρμοστεί και το πλάνο του Τζόρντι Μπερτομέου το οποίο έχει καταρτισθεί ως εξής:

24 Μαΐου λαμβάνεται η οριστική απόφαση για το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι διοργανώσεις
29 Μαΐου – 11 Ιουνίου Καραντίνα 14 ημερών
12 Ιουνίου-2 Ιουλίου Προετοιμασία
4-26 Ιουλίου δράση στην Ευρωλίγκα

Θα διεξαχθούν τα υπόλοιπα 54 παιχνίδια της κανονικής περιόδου και μετέπειτα θα υπάρξει ένα Final 8 σε έναν προκαθορισμένο τόπο που θα φιλοξενήσει όλες τις ομάδες και κατά συνέπεια τους αγώνες που θα χρειαστούν μέχρι την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή.

Μάλιστα υποψήφιες πόλεις για τη διοργάνωση του… πρωτοποριακού τουρνουά είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι και Κάουνας.

Που αφήσαμε όμως τη διοργάνωση; Έχουμε και λέμε…
Η Εφές είναι πρώτη με ρεκόρ24-4, με τη Ρεάλ να είναι δεύτερη με 22-6, το ίδιο ρεκόρ δηλαδή με τη τρίτη Μπαρτσελόνα. Η τετράδα κλείνει με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19-9), που όμως βάσει ρεκόρ είναι ισόβαθμη με τη Μακάμπι.

Στην έκτη θέση διατηρείται ο Παναθηναϊκός με 14 νίκες και 14 ήττες, με την οκτάδα των πλέι οφ να κλείνει με τις Χίμκι (13-15) και Φενέρμπαχτσε (13-15).
Στη βαθμολογία των ομάδων που ακολουθούν επικρατεί… σφαγή, καθώς έχουμε:
9. Ζαλγκίρις Κάουνας 12-16
10. Βαλένθια 12-16
11. Ολυμπιακός 12-16
12. Αρμάνι Μιλάνο 12-16
13. Μπασκόνια 12-16
14. Ερυθρός Αστέρας 11-17
15. Βιλερμπάν 10-18
Δηλαδή, η όγδοη θέση απέχει 3 νίκες από την 15η κι όλα αυτά με 6 αγωνιστικές ακόμα να απομένουν στο πρόγραμμα!


Ακολουθεί και το EuroCup

Στο EuroCup, το οποίο επίσης θα μάθει το… μέλλον του όταν αυτό γίνει και με την Ευρωλίγκα (4-17/7 οι επικρατέστερες ημερομηνίες) τα ζευγάρια των προημιτελικών είναι:
Προμηθέας-Τόφας
Παρτιζάν-Ούνιξ
Μονακό-Βίρτους Μπολόνια
Μάλαγα-Βενέτσια


«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» λέει το BCL

Η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση της ΑΕΚ και να προγραμματίσει διεξαγωγή Final-8 του BCL από 30/9 ως 4/10, που θα γίνει πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, ώστε να προκύψει ο πρωταθλητής για τη σεζόν 2019/2020.

Πριν τη διεξαγωγή του Final-8, που θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα διεξαχθούν οι δύο αγώνες που εκκρεμούν στη φάση των «16» (Τενερίφη-Οστάνδη, Ντιζόν-Νίζνι) ώστε να συμπληρωθεί η οκτάδα που αποτελείται ήδη από ΑΕΚ, Νίμπουρκ, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Μπούργος, Σαραγόσα και Τουρκ Τέλεκομ.

Θυμίζουμε τα ζευγάρια των προημιτελικών:
ΑΕΚ-Νίμπουρκ
Χάποελ Ιερουσαλήμ-Μπούργος
Σαραγόσα-Τενερίφη ή Οστάνδη
Τουρκ Τέλεκομ-Ντιζόν ή Νίζνι

Τέλος στη VTB, αναμονή στην Αδριατική λίγκα

Η VTB αποφάσισε να… ρίξει η αυλαία στη διοργάνωση με ακύρωση της σεζόν, χωρίς να ανακοινωθεί πρωταθλήτρια ομάδα, παρά μόνο να δοθεί εκ νέου το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα στη Χίμκι, η οποία προηγείτο στην κατάταξη της κανονικής περιόδου πριν διακοπεί η αγωνιστική δράση.

Όσο για την Αδριατική λίγκα, έχει διακοπεί από τις 12 Μαρτίου και έκτοτε δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση που να αφορά πρόωρο φινάλε ή απόπειρα επανέναρξης, με την λίγκα όμως να περιμένει τι θα γίνει με την Ευρωλίγκα, την ώρα που οι ομάδες της θέλουν να επιστρέψουν στα παρκέ.

«Λουκέτο» η Ιταλία, τουρνουά η ACB


Στη Legabasket αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου να μπει οριστικό «λουκέτο» μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις δύο ομάδες τη Μπολόνια (Βίρτους και Φορτιτούντο) να επιμένουν πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Καμία κουβέντα για πρωταθλητή, όσο τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα προστίθενται ολοένα και περισσότερο.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία οι προσπάθειες της ACB για να ολοκληρωθεί η σεζόν συνεχίζονται, με τις ομάδες να συμφωνούν σε έναν άκρως ιδιαίτερο τρόπο διεξαγωγής.

Συγκεκριμένα οι 12 πρώτες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα τουρνουά σε δυο ομίλους.

Στον έναν θα αγωνιστούν οι Μπαρτσελόνα, Τενερίφη, Μπιλμπάο, Μπασκόνια, Ουνικάχα Μάλαγα και Χοβεντούτ Μπανταλόνα και στον άλλον οι Ρεάλ Μαδρίτης, Σαραγόσα, ΜόραΜπανκ Ανδόρρα, Βαλένθια, Σαν Πάμπλο Μπούργος και Γκραν Κανάρια.

Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα αναμετρηθούν χιαστί στους ημιτελικούς και από εκεί θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού. Αν τελικά το επιτρέψουν οι συνθήκες το τουρνουά θα διεξαχθεί σε μία μόνο έδρα.

Μάλιστα οι Βαλένθια, Κανάρια Νησιά, Ανδόρρα, Τενερίφη, Βαρκελώνη, Μενόρκα και Μαδρίτη έχουν δηλώσει υποψηφιότητα να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τις 31 Μαϊου, ενώ για να τονωθεί η μέχρι στιγμής αναιμική τουριστική κίνηση, υπάρχει σκέψη να δοθεί σε έναν τουριστικό προορισμό, ώστε η ισπανική κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα… υγειονομικής ασφάλειας.

Το πιο ωραίο; Στην ACB φαίνεται πως… λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού και τα πλάνα της Ευρωλίγκας για την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης συμπίπτουν χρονικά και ήδη η Μπαρτσελόνα δήλωσε την προτίμησή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση σε περίπτωση που κληθεί να διαλέξει μία από τις δύο! Μύλος…

Γερμανία - Γαλλία… βίοι αντίθετοι

Και η Γερμανία όμως επέλεξε να συνεχίσει την σεζόν, με τον αστερίσκο φυσικά να υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BΒL, 10 ομάδες από τις 17 επέλεξαν να πάρουν μέρος σε ένα τουρνουά με τις υπόλοιπες 7 να μην κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Οι ομάδες που θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των πέντε και θα παίξουν σε αυτή τη μορφή των πλέι οφ είναι οι: Μπάγερν Μονάχου, Λούντβιγκσμπουργκ, Μέρλινς Κραϊλσχάιμ, Άλμπα Βερολίνου, Όλντενμπουργκ, Ράστα Φέχτα, Μπάμπεργκ, Γκέτινγκεν, Ουλμ και Φράπορτ Σκαϊλάινερς.

Οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στο Μόναχο και θα χωριστούν σε 2 ομίλους των πέντε ομάδων, με τους πρώτους να πηγαίνουν στα ημιτελικά και να αναδεικνύεται ο πρωταθλητής.

Στην Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους για την φετινή σεζόν σε όλες τις αθλητικές λίγκες, ακόμα και στο ποδόσφαιρο με συνέπεια να μην υπάρξει καν πρωταθλητής! Μάλιστα αναμένεται τηλεδιάσκεψη των ομάδων, ώστε να αποφασιστεί ο πρωταθλητής.

Στο Ισραήλ είναι ισχυρή η θέληση των ομάδων να ολοκληρώσουν τη σεζόν και μάλιστα πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να επιτρέψει τις προπονήσεις των ομάδων, ώστε κατ’ επέκταση να γίνουν και αγώνες. Το πρωτάθλημα είχε διακοπεί στις 10 Μαρτίου την 20η αγωνιστική με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να προηγείται και να ακολουθούν κατά σειρά Χάποελ Ιερουσαλήμ και Μακάμπι Ρισόν.

Η Τουρκία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του πρωταθλήματος, που διακόπηκε με αρκετή καθυστέρηση. Θυμίζουμε ότι μετά από 24 αγωνιστικές πρώτη είναι η Εφές Αναντολού, δεύτερη η Καρσίγιακα και τρίτη η Φενέρμπαχτσε.

Αυτοί που… αποφάσισαν νωρίς

Πάντως, υπήρχαν και λίγκες που το… πήραν απόφαση γρήγορα πως δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω αγωνιστική δράση για τη φετινή σεζόν.

Στη Λιθουανία η λίγκα ήταν από τις πρώτες που ολοκληρώθηκαν άμεσα, με… απονομή fast track στην πρωτοπόρο Ζαλγκίρις, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε στην Ουκρανία με τη Ντνίπρο, στο Βέλγιο με την Οστάνδη, όπως και στη Σουηδία με την Μπόρας και στη Βοσνία με την Ιγκοκέα.

Τελευταία χρονικά ελήφθη η απόφαση να ολοκληρωθεί πρόωρα και το πρωτάθλημα στην Κροατία, χωρίς όμως να ανακηρυχθεί πρωταθλητής ή ομάδες που υποβιβάστηκαν, με την επόμενη σεζόν να έχει τις ίδιες ομάδες στις κατηγορίες της χώρας.