Ολυμπιακός: H γραμμή των γκαρντ του Μπαρτζώκα - Οι περιπτώσεις Σλούκα, Ουίλιαμς-Γκος και Λαρεντζάκη

Μία πρώτη εικόνα για τους κοντούς που ενδεχομένως να έχει ο Ολυμπιακός την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν και το σκεπτικό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Σλούκας, η περίπτωση του Ουίλιαμς-Γκος και ο Λαρεντζάκης. 

Ολυμπιακός: H γραμμή των γκαρντ του Μπαρτζώκα - Οι περιπτώσεις Σλούκα, Ουίλιαμς-Γκος και Λαρεντζάκη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να δώσει έμφαση στην περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν. Ειδικά στη θέση του πλέι μέικερ θέλει τουλάχιστον έναν πρωτοκλασάτο παίκτη, ο οποίος θα διαθέτει έφεση σε σκορ και δημιουργία, όντας ικανός να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα, όταν η μπάλα θα «καίει». Άλλωστε αυτή είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Σλούκας έχει τους λόγους του...

Πρώτος στόχος ήταν, είναι και παραμένει ο Κώστας Σλούκας. Σας έχουμε αναλύσει πολλάκις τα δεδομένα και ξέρετε την κατάσταση με τον 30χρονο Έλληνα διεθνή. Στο ενδεχόμενο που αποχωρήσει από τη Φενέρμπαχτσε (το πιθανότερο σενάριο, καθώς όλα δείχνουν πως κουνάει... μαντίλι ο προπονητής Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με το μπάτζετ στην ομάδα να μειώνεται), ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη επιλογή για τον παίκτη.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό: η επιθυμία για επιστροφή στην πατρίδα ύστερα από πέντε χρόνια παρουσίας του στο εξωτερικό, το ένδοξο παρελθόν του στο μεγάλο λιμάνι, το συναισθηματικό δέσιμο με τον σύλλογο και τους παλιούς συμπαίκτες του, η παρουσία του Μπαρτζώκα, η οικονομική σταθερότητα που υπάρχει πλέον στο τμήμα, ενώ γνωρίζει ότι πλέον θα έχει τον ρόλο που θέλει και του αρμόζει, εκείνον του ηγέτη, του μπροστάρη.

Πρέπει όμως πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τουρκικό σύλλογο και ύστερα θα υπάρξουν εξελίξεις. Έχει συμβόλαιο με τους Τούρκους και στο ενδεχόμενο που αποχωρήσει θέλει να το πράξει έχοντας τίμια και σωστή συμπεριφορά.

Ο Μπαρτζώκας θέλει γκαρντ με αθλητικότητα

Ο Κώστας Σλούκας διαθέτει τρομερή ικανότητα στο κομμάτι της δημιουργίας, έχει έφεση στο σκορ, διαθέτει καλό σουτ, αλλά αναμφίβολα υστερεί στο κομμάτι της αθλητικότητας. Έρθει δεν έρθει, είναι δεδομένο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιδιώξει να έχει τουλάχιστον έναν ακόμη αθλητικό γκαρντ (και το λέμε αυτό γιατί στο «2» μπορεί να παίξει και ο... αέρινος Σακίλ Μακ Κίσικ) στο ρόστερ του.

Η περίπτωση του Ουίλιαμς-Γκος

Στο μεγάλο λιμάνι εξετάζουν αρκετές λύσεις και μία από αυτές που υπάρχουν στη λίστα τους είναι και το ενδεχόμενο επιστροφής του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ένας πλέι μέικερ που αγωνίστηκε στον Πειραιά τη σεζόν 2018-19, όντας επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά στο τέλος αποχώρησε για το ΝΒΑ και τους Γιούτα Τζαζ. Δεν ήταν κακός παίκτης και για την πρώτη του σεζόν σε επίπεδο Ευρωλίγκας δεν τα πήγε άσχημα. Τέλειωσε την περίοδο με 9,1 πόντους (42,1% δίποντα, 37% τρίποντα, 82,7% βολές), 4,2 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, έχοντας μπόλικο χρόνο συμμετοχής (26,1’).

Το πρόβλημα όμως ήταν η δυσκολία του να ηγηθεί της ομάδας και τα σκαμπανεβάσματα που είχε σε απόδοση. Παράλληλα, είχε το χαρακτηριστικό να είναι άστοχος σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε, ενώ προς το τέλος της σεζόν είχε χαμηλά ποσοστά στα δίποντα. Υπάρχει η άποψη όμως ότι σε ενδεχόμενη δεύτερη παρουσία του στην Ευρωλίγκα, έχοντας και την εμπειρία από το ΝΒΑ, θα παρουσιαστεί καλύτερος, περισσότερο ώριμος και πιο αποτελεσματικός.

Έχει ορισμένα καλά στοιχεία ως πλέι μέικερ, είναι φιλότιμος στην άμυνα, έχει αθλητικότητα και υπάρχει η αίσθηση ότι στο κατάλληλο σύστημα θα μπορεί να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδό του, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του. Δεν είναι ελεύθερος (είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο το 2019), αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μεταπηδήσει στην Ευρώπη με τη σύμφωνη γνώμη των Τζαζ, στους οποίους δύσκολα θα βρει θέση τη νέα σεζόν.

Ο Σπανούλης, ο Λαρεντζάκης και ο Κόνιαρης

Από εκεί και πέρα, στους υπόλοιπους είναι δεδομένη η ανανέωση συμβολαίου του Βασίλη Σπανούλη με την ομάδα για ακόμη μία σεζόν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε μείνει εντυπωσιασμένος από το αγωνιστικό επίπεδο, τη φυσική και σωματική κατάσταση του Λαρισαίου γκαρντ, καθώς είχε τονίσει πως «είναι στα ίδια επίπεδα με το 2014, όταν και έφυγα από την ομάδα».

Το σίγουρο όμως είναι ότι τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς. Στα 38 του χρόνια θα έχει τον ρόλο του στην ομάδα, αλλά ως έξτρα λύση, ερχόμενος από τον πάγκο. Δεν χρειάζεται άλλωστε να παίζει πλέον για 25 και 30 λεπτά. Έτσι, κακό στο σώμα του θα κάνει. Πλέον το ξέρει καλά και ο ίδιος. Το ιδιοφυές παιχνίδι του, η κλάση του, η εμπειρία του, αλλά και η ηγετική του προσωπικότητα θα είναι στοιχεία πολύτιμα, αλλά στον χρόνο που θα του αναλογεί.

Ο Αντώνης Κόνιαρης πήρε μία πρώτη εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Είναι εξαιρετικός αμυντικός, από τους καλύτερους που υπάρχουν στην πίεση πάνω στην μπάλα, εμπνέει ασφάλεια όταν κατεβάζει την μπάλα, αλλά επιβάλλεται να γίνει περισσότερο δραστήριος, θρασύς και τολμηρός στην επίθεση. Ο Μπαρτζώκας θα επιδιώξει να αναδείξει περισσότερο το ταλέντο του.

Όσον αφορά τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο Ολυμπιακός έχει έρθει σε συμφωνία μαζί του και με αυτόν τον τρόπο οι Πειραιώτες θα ενισχύσουν τον γηγενή κορμό τους. Στα 27 του χρόνια θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί πρώτη φορά σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρωλίγκα και θα χρειαστεί να αποδείξει πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Έχει ταλέντο, είναι σκόρερ και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο και στην άμυνα.