Ολυμπιακός: Το «φαινόμενο Ποκουσέφσκι» μπορεί να φέρει λεφτά

Το κέρδος που αναμένεται να έχει η ΚΑΕ Ολυμπιακός, στην περίπτωση που ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι τοποθετηθεί στην πρώτη εικοσάδα παικτών στο φετινό ντραφτ του ΝΒΑ

Ολυμπιακός: Το «φαινόμενο Ποκουσέφσκι» μπορεί να φέρει λεφτά

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη έμφαση στις υποδομές του, επένδυσε σε νέα παιδιά και κοίταξε να δυναμώσει και να ενισχύσει τις παιδικές και εφηβικές ομάδες του. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα, ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να βγάζει και παίκτες από τα... σπλάχνα του.

Παράλληλα, άρχισε να ψάχνει και για ταλαντούχους αθλητές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν την προοπτική να διαπρέψουν στο μέλλον. Το 2015, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» επένδυσαν στην ποιότητα του τότε 14χρονου Αλεξέι Ποκουσέφσκι και πλέον... τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Με ύψος 2,11 και κατεβάζει την μπάλα σαν πλέι μέικερ

Οι «ερυθρόλευκοι» τον απέκτησαν από τις μικρές ομάδες της Βοϊβοντίνα, όταν και είχαν στο «τιμόνι» του αναπτυξιακού προγράμματός τους τον προπονητή Νίκο Κεραμέα. Μάλιστα, η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα από τη Σερβία, ώστε να τον στηρίξει. Άπαντες στο μεγάλο λιμάνι αντιλήφθηκαν από νωρίς τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του, καθώς το παιδί έδειχνε αμέσως πως είναι ξεχωριστός.

Πλέον, έχει ύψος 2,11, μπορεί να κατεβάσει την μπάλα σαν πλέι μέικερ, διαθέτει εξαιρετικό σουτ, καλή τεχνική και τρομερή αντίληψη παιχνιδιού. Είναι τόσο πληθωρικό το ταλέντο του, που μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και μπλοκ. Αδυναμίες του; Αναμφισβήτητα πρέπει να δουλέψει το κορμί του, να πάρει κιλά, να βελτιώσει τη διάθεσή του στην άμυνα και να κατασταλάξουν οι αρμόδιοι σε ποια θέση πρέπει να καθιερωθεί. Ξεκίνησε σαν γκαρντ/φόργουορντ, αλλά με το μπόι που διαθέτει δείχνει πως μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρωτοκλασάτο σύγχρονο «4άρι».

Θραύση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στους Νέους της Ευρωλίγκας

Θυμόμαστε την πρεμιέρα του 46ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Εφήβων, το οποίο έγινε στην Ελευθερούπολη. Εκεί έκανε πράματα και θάματα με την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Σε 34 λεπτά συμμετοχής σημείωσε ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 29 πόντους (7/14 δίποντα, 5/11 τρίποντα), 14 ριμπάουντ, 6 ασίστ, συν 3 μπλοκ και 2 κλεψίματα. Ένα δείγμα των δυνατοτήτων του, αλλά και του πληθωρικού ταλέντου του.

Στο περσινό τουρνουά που αγωνίστηκε με τους Νέους των «ερυθρολεύκων» στην Ευρωλίγκα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας μέσον όρο 15,8 πόντους, 3,5 κοψίματα, 2,5 ασίστ και 52,6% στα τρίποντα, κάνοντας τους αντιπάλους να… τρίβουν τα μάτια τους από το αγωνιστικό του προφίλ.

Το μέλλον του ήταν και είναι στο ΝΒΑ

Το μέλλον του είναι για το ΝΒΑ και για αυτόν τον λόγο ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι αποφάσισε από φέτος να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ, το οποίο λόγω κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση πως μπορεί να τοποθετηθεί ψηλά στη λίστα. Να μπει ακόμη και στην πρώτη 15άδα παικτών. Βλέπετε, η φετινή... σοδειά αθλητών στις ΗΠΑ δεν θεωρείται ιδιαίτερα ταλαντούχος, όπως οι προηγούμενες, όποτε το περιβάλλον του, αλλά και ο ίδιος, έκριναν πως είναι καλή ευκαιρία και σωστά έπραξαν.

Ήδη υπάρχουν αρκετές ομάδες που τον έχουν στη λίστα τους, όπως οι Νιου Ορλίνς Πέλικανς, οι Γιούτα Τζαζ του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, οι Ντάλας Μάβερικς, αλλά και οι Μπόστον Σέλτικς. Υπάρχουν όμως και άλλες που έχουν ξεχωρίσει την περίπτωσή του, καθώς ειδικά φέτος στο ΣΕΦ, βρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών οργανισμών από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Βλέπετε, τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και αυξάνονται οι Ευρωπαίοι παίκτες που πρωταγωνιστούν στο ΝΒΑ (Αντετοκούνμπο, Γκασόλ, Γιόκιτς, Ντόντσιτς, Ρούμπιο, Πορζίνγκις, Γκομπέρ, Μάρκανεν, Mπογκντάνοβιτς και άλλοι) και άπαντες ψάχνουν... λαβράκια στη Γηραιά Ήπειρο.

Μπαρτζώκας: Έχω εκπλαγεί με το μπασκετικό του IQ

Πώς αντιμετωπίζουν, όμως, στον Ολυμπιακό τη συγκεκριμένη υπόθεση; Κατ’ αρχάς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο, την ποιότητα και την προοπτική του Αλεξέι Ποκουσέφσκι, σχολιάζοντας τα εξής: «Έχουμε σε κάθε προπόνηση περίπου 10 σκάουτερ από το ΝΒΑ και τον παρακολουθούν. Και μας παίρνουν τηλέφωνο, εμένα και τους συνεργάτες μου, και μας ρωτάνε για την πορεία και την εξέλιξή του.

Είναι 2,14 με παπούτσια, έχει άνοιγμα χεριών 2,20. Είναι αθλητικός, μπορεί να παίξει ως γκαρντ και φόργουορντ, έχει καλή ντρίμπλα, μπορεί να βάλει την μπάλα κάτω. Έχει έλλειψη σκληράδας βέβαια και πρόβλημα στην άμυνα. Πρέπει να καταλάβει σε ποια θέση πρέπει να παίξει. Θα παίξει στο [3]; Θα παίξει στο [4];

Έχω εκπλαγεί προσωπικά με το μπασκετικό του IQ. Πρέπει να τον προσέξει το περιβάλλον του. Ο ατζέντης του, η οικογένειά του, η ομάδα του, οι φίλοι του, ο κύκλος του. Δεν είναι έτοιμος από σωματικής πλευράς. Πρέπει να δουλέψει αρκετά το κορμί του, αλλά έχει όλα τα άλλα καλά στοιχεία».

Στα ταμεία του πάνω από 1.000.000 ευρώ

Όσον αφορά τη διοίκηση του Ολυμπιακού; Αντιμετωπίζουν με χαμόγελο την προοπτική να παίξει ακόμη και φέτος στο αμερικανικό πρωτάθλημα ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Να τονίσουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συμβόλαιο με τον νεαρό Σέρβο έως και το 2024 και ελπίζουν η επένδυσή τους να τοποθετηθεί μέσα στην πρώτη εικοσάδα. Ο λόγος; Στο ενδεχόμενο που ο 18χρονος ταλαντούχος φόργουορντ επιλεγεί εκεί, τότε όποια ομάδα αποφασίσει να τον κάνει δικό της, όταν αποφασίσει να τον καλέσει στο ΝΒΑ, είτε αυτό γίνει φέτος είτε οποιοδήποτε καλοκαίρι μέχρι το 2023, οι Πειραιώτες θα βάλουν στο ταμείο τους ένα ποσόν που θα ξεπεράσει τα 1.000.000 ευρώ! Βλέπετε, υπάρχει μία «χρυσή ρήτρα» που βγάζει κερδισμένους τους «ερυθρόλευκους».

Ο λόγος που δεν έβγαλε ελληνικό διαβατήριο

Εύλογα κάποιος ενδεχομένως και να αναρωτηθεί, πώς και η Ελλάδα δεν επιχείρησε να βγάλει διαβατήριο στον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, ώστε ο παίκτης να είχε δικαίωμα συμμετοχής με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα... Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει και οι Ισπανοί με τον Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος επίσης είχε πάει από το Μαυροβούνιο στην Ισπανία σε ηλικία 14 ετών.

Κατ’ αρχάς, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να το κάνει πράξη, αλλά υπήρχε διαμάχη με την ΕΟΚ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μην προχωρήσει. Η ελληνική Ομοσπονδία αρνιόταν να βοηθήσει τους Πειραιώτες ώστε να του βγάλουν διαβατήριο... Παράλληλα, η σερβική Ομοσπονδία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, έδρασε γρήγορα, τον έκανε διεθνή και πλέον ο παίκτης ναι μεν μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα, αλλά θα έχει δικαίωμα συμμετοχής με τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και έχει καταγωγή.