Όταν είδαμε τον Τζόρνταν κόντρα στον Γκάλη (vids)

Όταν παρακολουθήσαμε τον Μάικλ Τζόρνταν στο "Αλεξάνδρειο" της Θεσσαλονίκης  κόντρα στον Νίκο Γκάλη στον αγώνα της Εθνικής με το κολέγιο North  Caroline. H  απίστευτη ατάκα του Σωτήρη Σακελλαρίου. Η τάπα του Νίκου Φιλίππου, που μαζί με τον Μιχάλη Ρωμανίδη θυμούνται...Δείτε τα βίντεο των αγώνων Ελλάδα- Νorth Caroline.

Όταν είδαμε τον Τζόρνταν κόντρα στον Γκάλη (vids)

Ήταν 20 Οκτωβρίου 1983 όταν ο προπονητής Ντιν Σμιθ ταξίδεψε με το κολέγιο Nορθ Καρολάινα στην Eυρώπη και στην Ελλάδα για δύο φιλικές αναμετρήσεις με την Εθνική της, με τον Μάικλ Τζόρνταν στη σύνθεσή του

Το πρώτο ματς έγινε στο Αλεξάνδρειο για το τουρνουά «Δημήτρια» (μαζί με την ιταλική Μπερλόνι και τον Ερυθρό Αστέρα) με το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ να επικρατεί 100-83. Δεν ήταν το talk of the town, παρότι η Θεσσαλονίκη ζούσε και ανέπνεε στον ρυθμό του μπάσκετ, με τον Άρη να είναι το καμάρι της πόλης αλλά και της Ελλάδας. Γι’ αυτό και δεν γέμισαν οι εξέδρες, παρότι το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν και των άλλων αστέρων ήταν μαγνήτης για τους εραστές του αθλήματος. Η δημοφιλία του μπάσκετ ήταν χαμηλή, πριν από τον άθλο του 1987. Φοιτητές τότε, κατασκηνώναμε στο Παλέ από το 1978 γιατί είχαμε τέσσερις αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο, για λόγους οικονομίας. Δύο ομάδες από την Αθήνα έπαιζαν δύο συνεχόμενα ματς στη Θεσσαλονίκη με δύο εκ των Άρη, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Δημόκριτου, με ένα εισιτήριο κάθε μέρα. Ο 20χρονος Μάικλ Τζόρνταν αντιμετώπισε τον Νίκο Γκάλη στο Παλέ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη σε νέα φιλική αναμέτρηση στο κλειστό του Σπόρτιγκ.

Δυστυχώς δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη και τα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι από το αρχείο του προπονητή του Νορθ Καρολάινα, Ντιν Σμιθ, γιατί οι Αμερικανοί βιντεοσκοπούσαν προπονήσεις και αγώνες. Ξεχώρισε και έμεινε στην ιστορία η ατάκα του πλέι μέικερ του Ηρακλή (αργότερα του ΠΑΟΚ) Σωτήρη Σακελλαρίου «το μόνο που θυμάμαι είναι η σόλα του παπουτσιού του, όταν πέρασε από πάνω μου για να καρφώσει». Ο Τζόρνταν δήλωσε για τον Γκάλη: «Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιον σκόρερ από την Ευρώπη, ειδικά από τη χώρα σας».

Ο Νίκος Γκάλης σχολίασε: «Ήταν απλώς φοβερός. Απίστευτος. Είχε τεράστιο ταλέντο. Με εντυπωσίασε πραγματικά. Είχε υψηλό IQ μπάσκετ και νοοτροπία νικητή. Φαινόταν χαρισματικός, αλλά το ταλέντο του δεν ήταν αρκετό για να γίνει υπέροχος. Έπρεπε να είναι τυχερός, να μην τραυματιστεί σοβαρά, να είναι στη σωστή ομάδα και στο σωστό περιβάλλον».

Το Nορθ Καρολάινα επικράτησε της Εθνικής με 100-83.

Ελλάδα: Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης.

Noρθ Καρολάινα: Πέτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Έξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ.

Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, ο MJ πέτυχε μόλις 14 πόντους, αλλά το Noρθ Καρολάινα νίκησε και πάλι με 79-71, ενώ ο Γιαννάκης (δεν έπαιξε ο Γκάλης) με 24 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε δηλώσει: «Ήταν σαν αγριόγατος. Σπάνια ένας παίκτης συνδυάζει τέτοιο αθλητικό ταλέντο, νεύρο, δύναμη και τεχνική σε τέτοιον βαθμό. Θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε και τα γυρίσματά του ήταν πραγματικά μοναδικά. Μεταξύ άλλων, δεν έπαιξε μεμονωμένα, αλλά φρόντισε να αναδείξει τα ταλέντα του με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας του».

Ο Νίκος Φιλίππου μάλιστα είχε κάνει τάπα στον Τζόρνταν, κάτι που φαίνεται και στο βίντεο του αγώνα και μας είπε: «Για να πω την αλήθεια, το είχα απωθήσει από τη μνήμη μου. Τώρα με το [Last Dance] το ανέσυρα και θυμήθηκα αρκετά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα ήταν μεγάλο γεγονός να παίξουμε με αμερικάνικο κολέγιο, που σημειωτέον την επόμενη χρονιά κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Δεν ήταν μόνον ο Τζόρνταν, αλλά και οι Πέρκινς, Ντόχερτι. Η οργάνωσή τους ήταν καταπληκτική. Ξεχώριζε ο Τζόρνταν, αλλά δεν μπορούσες να φανταστείς τότε την εξέλιξή του, ότι θα γίνει ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του πλανήτη. Δεν ήταν θηριώδης, δεν είχε ύψος 2,10 μ. Ήταν ημίψηλος για την εποχή και τώρα που βλέπω το [Last Dance] έψαξα και βρήκα το βίντεο, όπου του έκανα τάπα. Δυστυχώς τα ματς δεν τα έδειξε η τηλεόραση για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Δεν υπήρχαν και δημοσιογράφοι εξειδικευμένοι στο μπάσκετ. Έκαναν όλα τα σπορ, έβλεπαν τους σκόρερ και έβγαζαν διακριθέντα αυτόν που έβαζε τους περισσότερους πόντους».

Ο Μιχάλης Ρωμανίδης, 18 χρόνων τότε, μας είπε πως «δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, απλά ότι παίξαμε κόντρα στον Τζόρνταν. Τώρα έψαξα κι εγώ τα βίντεο και είδα ότι έβαλα δύο πόντους. Ήμουν πολύ μικρός, ξεκίνησα στον Άρη σε ηλικία 16 χρόνων και δεν υπήρχε δημοσιότητα για εκείνο το ματς. Ούτε καν οι συνθέσεις του δεύτερου αγώνα δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο. Μιλήσαμε με τον Φιλίππου και του έκανα πλάκα, ότι δεν φαίνεται στο ασπρόμαυρο βίντεο ότι έκανε τάπα στον Τζόρνταν».

Tο πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του ESPN, που προβάλλεται και από το Netflix, βρίσκεται στην κορυφή της τηλεθέασης. Στις ΗΠΑ τα δύο τελευταία επεισόδια που προβλήθηκαν τη Δευτέρα είχαν σταθερά πάνω από 5.000.000 τηλεθεατές (6.144.000 μ.ό. το τρίτο, 5.657.000 το τέταρτο). Στο Ντιτρόιτ παρουσιάστηκε αύξηση 37% στα νούμερα τηλεθέασης, μια και οι κάτοικοι της «Motor City» γνώριζαν πως το τρίτο και το τέταρτο επεισόδιο θα φέρουν στην επιφάνεια κακές στιγμές, την παράδοση των σκήπτρων στο Σικάγο και την ντροπιαστική στιγμή της αποχώρησης πριν από τη λήξη του τελευταίου τελικού χωρίς να συγχαρούν τους νικητές. Κάτι που θυμάται ακόμη ο Τζόρνταν και έβαλε βέτο για τη συμμετοχή του Αϊζάια Τόμας στην Dream Team. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ κάνει θραύση και στα social media, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής πάνω από 4.000.000 αλληλεπιδράσεις στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook, Instagram).

Δείτε στο 29:23 του βίντεο ανάποδο κάρφωμα του Μάικλ Τζόρνταν!

Πριν από τον άθλο του 1987, δεν υπήρχε εκτενής δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων μπάσκετ και δεν είναι τυχαίο ότι στο «Φως» υπάρχουν μόνο οι συνθέσεις του δεύτερου αγώνα, ενώ για τον πρώτο δεν γράφτηκαν ούτε οι συνθέσεις.

Το ματς του Σπόρτινγκ έληξε 71-79(ημίχρονο 48-32)

Ελλάδα: Γιαννάκης 14, Ανδρίτσος 8, Σακελλαρίου 10, Κοκολάκης 16, Ρωμανίδης , Καρατζουλίδης 10, Φιλίππου 4, Μάλλαχ 7, Σκροπολίθας 2, Αγιασωτέλης

North Carolina: Πέτερσον 6, Τζόρνταν 16, Χιλ 4, Τόμπσον 2, Πέρκινς 17, Μπραντ Ντόχερτι 4, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 2, Μάρτιν 8, Σμιθ 4, Γουλβς 2, Μάκον 7

Ο Νίκος Φιλίππου έκανε τάπα στον Τζόρνταν στο 32:15 του βίντεο!