Πώς θα ξεκινήσει η Basket League με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες;

Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του ΕΣΑΚΕ για το πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν της Basket League, αλλά τα πραγματικά ερωτήματα αφορούν την επόμενη χρονιά και λογικό είναι να αναρωτιέται κανείς πώς θα ξεκινήσει

Πώς θα ξεκινήσει η Basket League με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες;

Προσφάτως είχε περιγράψει σε μια δημόσια τοποθέτησή του ο τζένεραλ μάνατζερ του Άρη, Θωμάς Ντούλης το περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να επιβιώσουν οι ομάδες της Basket League.

“Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είναι αδύνατο να βρεθούν μεγάλες χορηγίες, είτε κεντρικής διαχείρισης από τον ΕΣΑΚΕ, είτε χορηγοί ομάδος. Το πρώτο πράγμα, που θα “κόψουν” οι εταιρείες είναι η διαφήμιση. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για ύφεση 5-10% για το 2020, καμία εταιρεία δεν θα ενδιαφέρεται για διαφήμιση, αλλά μόνο για την επιβίωσή της”, είχε επισημάνει.

Οι πρώτες πληροφορίες - εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν τα γραφόμενά του, διότι από την ΕΡΤ αναμένεται να γίνει μείωση του (νέου που… ενδεχομένως υπογραφεί) τηλεοπτικού συμβολαίου με την λίγκα, ενώ αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κεντρικός χορηγός και να βρεθεί, δεν πρόκειται να δώσει χρήματα όπως αυτά που δίνονταν (ήδη μειωμένα) μέχρι φέτος.

“Για να υπάρχει λοιπόν επαγγελματικό μπάσκετ, θα πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της εξασφάλισης χορηγιών. Θεωρώ ότι αν ο κεντρικός χορηγός του ΕΣΑΚΕ δεν είναι από κάποιον κρατικό οργανισμό, δεν θα υπάρχει κεντρικός χορηγός για το πρωτάθλημα. Χωρίς κεντρικό χορηγό, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει πρωτάθλημα”, πρόσθεσε ο Θωμάς Ντούλης και ενδεχομένως αυτή είναι η μόνη λύση, έστω και μη… κανονική για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο θα προκύψει για τις ομάδες - ειδικά αυτές που έχουν κόσμο - από τα άδεια γήπεδα. Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να ξεκινήσει πρωτάθλημα μπάσκετ τη νέα σεζόν με κόσμο στις κερκίδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τουτέστιν επιπλέον χαμένα έσοδα και μάλιστα από ομάδες που τα έχουν σφοδρή ανάγκη, όπως π.χ. είναι ο Άρης ή ο ΠΑΟΚ (προφανώς και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός αλλά εκεί υπάρχουν ιδιοκτήτες), που στηρίζουν αρκετά από τον προϋπολογισμό τους στα εισιτήρια διαρκείας και τα απλά εισιτήρια.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΕΣΑΚΕ συνολικά αυτό το πρόβλημα που ακόμα λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα βρεθεί μπροστά σε όλες τις ομάδες; Είναι άλλο ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, που θα προσθέσει ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα για το πώς θα ξεκινήσει του χρόνου η Basket League.