Όταν η FIBA ζήτησε «συγγνώμη» στην Μπαρτσελόνα για το κόψιμο του Βράνκοβιτς (pics-vid)

Ο τελικός το ΄96 στο Παρίσι μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα ήταν επεισοδιακός, με την FIBA να παραδέχεται πως υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος και να κατανέμει… ηθική αποζημίωση στους Καταλανούς. Ακόμα και ο Ομπράντοβιτς παραδέχτηκε…

Όταν η FIBA ζήτησε «συγγνώμη» στην Μπαρτσελόνα για το κόψιμο του Βράνκοβιτς (pics-vid)

Μπορεί στον Παναθηναϊκό να θυμούνται την επέτειο της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1996 στο Παρίσι, ωστόσο αυτές οι ημέρες στην Μπαρτσελόνα, τη φιναλίστ των «πράσινων» τότε, έχουν να θυμούνται τη «συγνώμη» της Fiba, έναν άκρως επεισοδιακό τελικό, πολύ παρασκήνιο, λάθη διαιτητών και γραμματείας, ακόμα και τη… βίλα του Στάνκοβιτς στην Ελλάδα!

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 11 Απριλίου του 1996, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτούσε το ευρωπαϊκό στο Παρίσι, ωστόσο στη συνέχεια είχαμε κάτι το μοναδικό, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στην ιστορία: Η Fiba με ανακοίνωσή της, ζήτησε «συγνώμη» από την Μπαρτσελόνα, σε μία… ηθική αποζημίωση και με στόχο να αποσύρει την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά του κύρους του αγώνα.

«Στον τελικό έγιναν λάθη από τη γραμματεία και τους διαιτητές τα οποία έπρεπε αμέσως να έχουν διορθωθεί μέσα στο γήπεδο» ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση της Fiba που συμπλήρωνε:
«Η FIBA ελπίζει ότι με αυτή την ανακοίνωση παρέχει στην Μπαρτσελόνα μια ηθική αποζημίωση για όποια αδικία η διαφωνία προέκυψε εξαιτίας λαθών που επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα».

Η Μπαρτσελόνα δέχθηκε την «ηθική αποκατάσταση» της FIBΑ, επειδή δεν είχε σταματήσει το χρονόμετρο των 30΄΄ μετά την επίθεση του Παναθηναϊκού, αλλά για το αντικανονικό κόψιμο του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο στην τελευταία φάση του αγώνα. Μία φάση που αλλοίωσε το αποτέλεσμα, φάνηκε καθαρά πως η μπάλα κτυπούσε στο ταμπλό και εν συνεχεία κόπηκε και – γιατί τα γραπτά μένουν όσο χρόνια κι αν περάσουν- ακόμα και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ήταν τότε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης είχε δηλώσει: «Εντάξει, το σουτ του Μοντέρο έπρεπε να μετρήσει κανονικά».

Στην Καταλονία είχε επικρατήσει αναβρασμός. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι οπαδοί τραγουδούσαν «είμαστε πρωταθλητές», ενώ είχαν κρεμάσει διάφορα πανό, που ανέγραφαν «FIBA-Mπαρτσελόνα 67-66», ή ακόμα «Παναθηναϊκός, βασιλιάς χωρίς στέμμα»!

Επιπλέον, υπήρχαν αρκετές –ας το πούμε- προσβολές κατά του Στάνκοβιτς, ενώ ο Τύπος διερωτόταν «ποιος πληρώνει τη βίλα του Στάνκοβιτς στην Ελλάδα;» ενώ σε άλλους τίτλους γράφανε: «Έγκλημα εκ προμελέτης (sport)» και «Αδίστακτοι δολοφόνοι οι διαιτητές (Mundo Deportivo)».

Το έγγραφο με τη «συγνώμη» της Fiba υπάρχει στο μουσείο της Μπαρτσελόνα!