Πιτίνο: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη μού θύμισε τον τρόπο που έπαιζαν οι Σπερς και οι Ουόριορς»

Ο Ρικ Πιτίνο ρωτήθηκε για την προπονητική του εμπειρία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σχολιάζοντας πως το στιλ μπάσκετ της EuroLeague, του θύμισε Σπερς και Ουόριορς, ειδικά όσον αφορά στην κυκλοφορία της μπάλας. 

Πιτίνο: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη μού θύμισε τον τρόπο που έπαιζαν οι Σπερς και οι Ουόριορς»

O Ρικ Πιτίνο αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και την EuroLeague, καθώς αποφάσισε να επιστρέψει στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ο έμπειρος Αμερικανός τεχνικός, ρωτήθηκε για το στυλ μπάσκετ που συνάντησε στην Ευρώπη. Το παρομοίασε με το παιχνίδι των Σπερς και των Ουόριορς, ειδικά όσον αφορά στην κυκλοφορία της μπάλας.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: ”Πάντα μαθαίνεις και η Ευρωλίγκα ήταν μία εμπειρία που με έκανε να μάθω πολλά σαν προπονητής. Ακόμα και στην ηλικία μου, μπορείς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι και είναι κάτι φοβερό αυτό. Η Ευρωλίγκα δεν έκανε μόνο αυτό, δεν ήταν μόνο προπονητική εμπειρία, αλλά με βοήθησε να μάθω και άλλα είδη/στυλ μπάσκετ. Κάποια από αυτά ταιριάζουν στο κολεγιακό μπάσκετ, κάποια όχι. Ήταν μία ανταμοιβή.

Το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει περισσότερη κίνηση της μπάλας. Στις προπονήσεις είχα πάντα ρολόι 24’’ και όχι 30’’. Ήθελα τη μπάλα να αλλάζει χέρια 4-5 φορές σε διάστημα 5-6’’. Έτσι πάει στην Ευρωλίγκα. Υπήρχε πολλή κίνηση, το 80% των πασών ήταν σκαστές, κάτι που μου άρεσε πολύ. Είναι ένα εξαιρετικό είδος μπάσκετ, όπως όταν κυκλοφορούσαν τη μπάλα οι Σπερς στο αποκορύφωμά τους ή οι Ουόριορς όταν κέρδιζαν πρωταθλήματα πριν τους τραυματισμούς. Βασίζοντας πολύ στις ασίστ και στις πάσες. Έτσι είναι το μοντέλο της Ευρωλίγκας”.