Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας και η ελληνοποίηση του ρόστερ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιχειρήσει στον Ολυμπιακό να αναδείξει το ταλέντο των Ελλήνων παικτών, με την περίπτωση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου να ξεχωρίζει. 

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας και η ελληνοποίηση του ρόστερ

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός, ανέκαθεν, είχε σαν φιλοσοφία να επενδύει και να δείχνει εμπιστοσύνη στον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Με αποκορύφωμα την σεζόν 2011-2012, όταν και έχτισε την βάση της ομάδας γύρω από τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, ποντάροντας στο ταλέντο και στην προοπτική των Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, Βαγγέλη Μάντζαρη και Δημήτρη Κατσίβελη. Με αυτούς, έχοντας όλοι τους ενεργό ρόλο, επανήλθαν στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη, συνεχίζοντας τις επιτυχίες για τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Πιστεύει στον Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Ας μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι του 2013 ήταν εκείνος που... πίεζε για να έρθουν στο μεγάλο λιμάνι (όπως και ήρθαν) οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Δημήτρης Αγραβάνης σε ηλικία 19 ετών. Από τους αγαπημένους του παίκτες ήταν ο Κώστας Σλούκας, ενώ την χρονιά που η ομάδα πήρα το ευρωπαϊκό στο Λονδίνο, ο Κώστας Παπανικολάου έκανε την κορυφαία αγωνιστική σεζόν της καριέρας του. Είχε ανέκαθεν μεγάλη εκτίμηση στην εργατικότητα και την ποιότητα του Γιώργου Πρίντεζη και μεγάλο σεβασμό στην κλάση και τον ηγετικό χαρακτήρα του Βασίλη Σπανούλη. Μπορεί να υπήρξαν στιγμές ρήξης στις σχέσεις τους στο παρελθόν, αλλά αυτό δε συνέβη επειδή είχε πρόβλημα με τον Λαρισαίο γκαρντ, αλλά κυρίως γιατί επιδίωκε να δώσει περισσότερο χώρο και στους υπόλοιπους. Περασμένα-ξεχασμένα όμως.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, ενόψει της νέας σεζόν, θα κληθεί να ελληνοποιήσει και λίγο παραπάνω το ρόστερ του. Θα δώσει ευκαιρίες, θα δουλέψει μαζί με τους γηγενείς και εφόσον δείξουν έμπρακτα πως έχουν τις δυνατότητες, τα προσόντα, αλλά και τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό της νέας εποχής, θα ποντάρει σε εκείνους.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Υπάρχει η διάθεση να αναδειχθούν και πάλι οι Έλληνες παίκτες στο μεγάλο λιμάνι. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως επειδή είναι κάποιος γηγενής, θα έχει και δεδομένη την θέση του στην ομάδα! Τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, που ορισμένοι παίκτες είτε επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους (μη έχοντας εξέλιξη), είτε που θεώρησαν πως έχουν δεδομένη την παρουσία τους στο ρόστερ, αυτά... τέλος! Γιατί ένας από τους λόγους που οι Αγγελόπουλοι το 2018 έδωσαν τα... κλειδιά στον Ντέιβιντ Μπλατ, μη βάζοντας πλάτη για κανέναν Έλληνα παίκτη, ήταν επειδή είχαν ενοχληθεί από συμπεριφορές... δημοσίου υπαλλήλου από ορισμένους. Άλλο που δεν ήθελε βέβαια και ο Αμερικανός κόουτς και... έστειλε αρκετούς γηγενείς εκτός ομάδας.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Χαραλαμπόπουλου

Αυτή την στιγμή στον Ολυμπιακό υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μπασκετμπολίστες, κάτω των 25 ετών, τους οποίους ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να τους βελτιώσουν και να τους αναδείξουν περισσότερο. Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τους "ερυθρόλευκους" η ξεχωριστή περίπτωση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Ένα παιδί που ήταν το... πεπρωμένο του να έρθει στο μεγάλο λιμάνι. Βλέπετε, μπορεί να πήγε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία μόλις 15 ετών, παραμένοντας εκεί για αρκετά χρόνια, αλλά άπαντες γνώριζαν πως ήταν από μικρό παιδί φίλαθλος της ομάδας του Πειραιά. Έγινε, λοιπόν, πράξη κάτι που το είχε σαν όνειρο ο αθλητής, αλλά κάτι που το ήθελε και η διοίκηση.

Ο 23χρονος σμολ-φόργουορντ διέπρεψε στις μικρές Εθνικές ομάδες, ήταν ο ηγέτης εκείνων των ηλικιών, έπαιρνε το ένα βραβείο του MVP μετά το άλλο στις διεθνείς διοργανώσεις και χαρακτηρίστηκε ως ο επόμενος μεγάλος Έλληνας μπασκετμπολίστας. Η συνέχεια του, όμως, δεν ήταν η ανάλογη. Είτε γιατί τον επηρέασαν οι τραυματισμοί, είτε γιατί και εκείνος επαναπαύτηκε, μη δείχνοντας εξέλιξη. Έμεινε στάσιμος! Είναι χαρακτηριστικό πως το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε σε... ναδίρ, μη έχοντας καν προτάσεις στα χέρια του.

Η ευκαιρία του Ολυμπιακού όμως τον «ξύπνησε». Δούλεψε το σώμα του, το παιχνίδι του και όταν πήγε δανεικός στον Ιωνικό τα πήγε περίφημα. Διαθέτει ταλέντο, ποιότητα, μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων, αλλά επιβάλλεται να ακολουθήσει το... παράδειγμα του Γιώργου Πρίντεζη. Ότα επέστρεψε από τη Μάλαγα στον Πειραιά την άνοιξη του 2011, δούλεψε όσο ποτέ άλλοτε στη καριέρα του. Βελτιώθηκε σωματικά-αγωνιστικά, έκανε επανεκίνηση καριέρας, πραγματοποιώντας στη συνέχεια την δική του αγωνιστική εκτόξευση, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται ως το κορυφαίο "4άρι" της Ευρώπης. Ο Χαραλαμπόπουλος διαθέτει ένα αξιοζήλευτο πακέτο προσόντων (μπορεί να συνεισφέρει ενεργά σε άμυνα, επίθεση, ριμπάουντ και ασίστ) και αν εργαστεί σωστά έχει την προοπτική και τα προσόντα ώστε να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία "3άρια" της Ευρωλίγκας. Στο χέρι του είναι.

Ο Κόνιαρης, ο Αρσενόπουλος και ο Νικολαϊδης

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση του Αντώνη Κόνιαρη, ο οποίος φέτος πήρε αρκετές ευκαιρίες, με τους Μπλατ, Κεμζούρα και Μπαρτζώκα να τον εμπιστεύονται. Στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα, στο υψηλότερο επίπεδο, έχει μέσο όρο 13.2 λεπτά συμμετοχής, με 3.4 πόντους, 1.4 ασίστ και 41.7% στα τρίποντα. Είναι αρκετά καλός αμυντικός, δεν θα κάνει εύκολα το λάθος, λειτουργικά ομαδικά, έχει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια, αλλά αυτό που θα πρέπει σίγουρα να βελτιωθεί είναι η επιθετικότητα του απέναντι στο αντίπαλο καλάθι. Έχει μόλις 30.7% στα δίποντα με 8/26 σουτ. Επιβάλλεται να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός στις διεισδύσεις του, όπως και το να βελτιώσει το σουτ από μέση απόσταση. Δεν είναι απαραίτητο να εξελιχθεί σε γκαρντ πρώτης γραμμής, αλλά έστω σε μία πολύτιμη λύση, ερχόμενη από τον πάγκο.

Το καλοκαίρι του 2016, η ΚΑΕ Ολυμπιακός επένδυσε στο ταλέντο του μόλις 16χρονου Νίκου Αρσενόπουλου. Χαρακτηριζόταν ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ελλάδα στις μικρές ηλικίες, έχοντας την προοπτική να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο γκαρντ του μπάσκετ στη χώρα μας. Σχεδόν δίμετρος (1.98), διαθέτοντας καλό χειρισμό της μπάλας και μεγάλη έφεση σε σκορ και δημιουργία. Αγωνίζεται με την αναπτυξιακή ομάδα των "ερυθρολεύκων", αλλά έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Του λείπει η σταθερότητα. Πλέον, είναι 20 ετών (έχει συμβόλαιο έως και το 2022) και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κληθεί να δει αν θα έχει θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας ή αν θα ήταν προτιμότερο να πάει σε δανεικός σε άλλον σύλλογο, ώστε να δείξει τις δυνατότητες του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, αν και είναι δύο χρόνια μικρότερος από τον Νίκο Αρσενόπουλο, προτιμήθηκε μέσα στη σεζόν να βρει εκείνος θέση στην πρώτη ομάδα, όταν παρουσιάστηκε θέμα λειψανδρίας. Και ο 18χρονος γκαρντ αντεπεξήλθε στις απαιτήσεις, σε αυτά που τουλάχιστον περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας. Πίεσε στην άμυνα, έκλεψε μπάλες και έβγαλε αγωνιστικό θράσος, παίρνοντας ακόμη και πρωτοβουλίες στην επίθεση όταν χρειάστηκε. Οι άνθρωποι των "ερυθρολεύκων" έχουν εξαιρετική άποψη για την προοπτική και την εξέλιξη του. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του 22χρονου φόργουορντ/σέντερ, Βασίλη Χρηστίδη, αλλά και το «λαβράκι» που ακούει στο όνομα του Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Ο 18χρονος Σέρβος φόργουορντ (ήρθε σε ηλικία 14 ετών στον Πειραιά), όπως όλα δείχνουν, θα δηλώσει συμμετοχή στο Ντραφτ του ΝΒΑ και ήδη υπάρχουν αρκετές ομάδες από τις ΗΠΑ που τον παρακολουθούν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110