Απεβίωσε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

Έφυγε από τη ζωή ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς σε ηλικία 94 ετών.

Απεβίωσε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς στο σπίτι του στη Σερβία. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου μπάσκετ.

Ο Στάνκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1925 και υπηρέτησε το άθλημα του μπάσκετ από κάθε θέση, ως παίκτης, ως προπονητής, αλλά και από διοικητικά πόστα.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το 1976 μέχρι το 2003, ενώ ήταν μέλος και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πανέξυπνος και πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Στάνκοβιτς μιλούσε έξι γλώσσες και ήταν από τους πρώτους που ενθάρρυναν τη μετάβαση των Ευρωπαίων στο ΝΒΑ.

Μάλιστα ήταν εκείνος που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ντριμ Tιμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992, επιτρέποντας τη συμμετοχή παικτών του ΝΒΑ στις διοργανώσεις της FIBA.

Το 1991 εισήχθη στο Hall Of Fame για την τεράστια προσφορά του στο παγκόσμιο μπάσκετ, όπως και στο FIBA Hall of Fame το 2007.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που έζησε από κοντά και εξέδωσε άμεσα συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον φίλο του.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της ΕΟΚ:

«Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς για μένα υπήρξε πολλά περισσότερα από ένας γνωστός με τον οποίο πορευτήκαμε για χρόνια στον χώρο του μπάσκετ. Ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος, υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας πραγματικός, ειλικρινής προσωπικός μου φίλος, ένας συνεργάτης με τον οποίο είχαμε σε κοινό τρόπο σκέψης αλλά που και όταν διαφωνούσαμε, κάναμε εποικοδομητικούς διαλόγους με γνώμονα την πρόοδο του μπάσκετ.

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς ήταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας, είχε σπίτι στην χώρα μας, αλλά είχε βοηθήσει και ουσιαστικά τις προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε χρόνια δύσκολα για το μπάσκετ, να το εξαπλώσουμε και να το κάνουμε πρώτο άθλημα στην χώρα. Η θλίψη είναι μεγάλη, η απώλεια το ίδιο, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας