Ολυμπιακός: Να πάει και να μην ξανάρθει το 2019

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα της δεκαετίας στην Ευρώπη, αλλά το 2019 αποτελεί την χειρότερη χρονιά στην ιστορία του τμήματος. Το θέμα, όμως, είναι το «αύριο» της ομάδας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Να πάει και να μην ξανάρθει το 2019

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού για το 2019 ολοκληρώθηκαν. Μία χρονιά δύσκολη, ταλαιπωρημένη και ψυχοφθόρα σε όλα τα επίπεδα. Μία λαμπρή δεκαετία για το τμήμα μπάσκετ των «ερυθρολεύκων», στην οποία χαρακτηρίζονται ως η ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα, έχοντας συμμετάσχει σε πέντε τελικούς στη διοργάνωση (2010, 2012, 2013, 2015,2017), κατακτώντας το τρόπαιο δύο σερί χρονιές (2012, 2013).

Και όμως, ολοκληρώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και τι δεν έζησαν οι άνθρωποι των Πειραιωτών μέσα στο έτος; Αν και ξεκίνησε εξαιρετικά η χρονιά, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει την κατάσταση για να καπαρώσει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, ακολούθως επήλθε μία ασύλληπτη αγωνιστική καθίζηση (κάποια στιγμή μέτρησαν πέντε σερί ήττες στη διοργάνωση), με αποτέλεσμα η ομάδα να μείνει εκτός πλέι-οφς!

Το «μέχρι τέλους», οι διαρροές, η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ

Ύστερα, ήρθε η αποχώρηση των «ερυθρολεύκων» από τον ημιτελικό του Κυπέλλου, κατά την διάρκεια του ημιχρόνου, με τους Πειραιώτες να φωνάζουν «ως εδώ» από την επίδειξη δύναμης που επιχείρησε να κάνει η Ομοσπονδία απέναντί τους. Το «μέχρι τέλους» είχε μόλις ξεκινήσει, με τον Ολυμπιακό στη συνέχεια να μπαίνει σε έναν πόλεμο απέναντι σε ΚΕΔ/ΕΟΚ που είχε νίκες, αλλά κυρίως απώλειες, με αποκορύφωμα το γεγονός πως τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

Οι διαρροές με το περίφημο ηχητικό για την καθυστέρηση των πληρωμών, το οικογενειακό πρόβλημα της οικογένειας Αγγελόπουλου, η ξαφνική αποχώρηση του Αξέλ Τουπάν που είχε το παρασκήνιο της, τα αστεία συμβούλια στον ΕΣΑΚΕ, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα υγείας (σκλήρυνση κατά πλάκας) του Ντέιβιντ Μπλατ, δεν άφηναν σε ησυχία την ομάδα.

Παράλληλα, ζήσαμε φέτος ένα ακόμη καλοκαίρι, στο οποίο το ρόστερ στήθηκε και χτίστηκε με έναν ακατανόητο (και θα λέγαμε ανορθόδοξο) τρόπο. Γέμισε με αρκετά φόργουορντ, απουσίασε ξανά το αθλητικό πεντάρι με έφεση στην άμυνα που τόσο έλειψε (και πέρσι) στην ομάδα, ενώ δεν δόθηκε και βαρύτητα στην απόκτηση ενός πρωτοκλασάτου γκαρντ με έφεση σε σκορ και δημιουργία. Πήγαν να κάνουν την υπέρβαση οι πρόεδροι με την επιστροφή του Κώστα Σλούκα, αλλά όταν η υπόθεση ναυάγησε, η… απάντηση ήταν η απρόσμενη παραμονή του Γουίλ Τσέρι, ενός πλέι-μέικερ περιορισμένων δυνατοτήτων.

Βέβαια, όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα φέτος, είχαν ως αποτέλεσμα να φθείρουν το προφίλ και το πρεστίζ της στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ενώ κάποτε αποτελούσε τον ιδανικό προορισμό για τον κάθε παίκτη, πλέον, οι περισσότερο αθλητές άρχισαν να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη μεταγραφή τους στο μεγάλο λιμάνι με διστακτικότητα.

Αποχώρηση Μπλατ και αλλαγές στο ρόστερ

Στη συνέχεια; Ήρθε η αλλαγή του προπονητή, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει σωματικά και πνευματικά, έχοντας χάσει και την επικοινωνία του με τους παίκτες. Άλλωστε, αυτό που ήθελε να δημιουργήσει, παρουσιάζοντας έναν περισσότερο… αμερικάνικο Ολυμπιακό, στη πράξη δεν τον έβγαινε. Ακολούθησαν και αλλαγές στο ρόστερ. Έφυγε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, δόθηκε δανεικός ο Ίθαν Χαπ, ενώ αποχαιρέτησε την ομάδα και ο Κέβιν Πάντερ. Δεν ήταν μικρό πράγμα και η αποχώρηση του Χρήστου Σταυρόπουλου, ο οποίος ήταν GM και στέλεχος της πειραϊκής ΚΑΕ για 19 χρόνια.

Αρκετές αλλαγές (αλλά και προσθαφαιρέσεις με τους Ρότσεστι-Ριντ), οι οποίες είναι λογικό σε ένα βαθμό να επηρεάζουν την ομάδα, στην προσπάθεια της να βρει χημεία, ομοιογένεια και ξεκάθαρους ρόλους. Με τον Κεστούτις Κεμζούρα να προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση , να δείχνει κάποια καλά δείγματα γραφής, αλλά δεν είναι και… μάγος. Αποτέλεσμα; Ύστερα από 16 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, οι Πειραιώτες να είναι στην 12η θέση, έχοντας ρεκόρ 6-10 και να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, στη προσπάθεια τους να επιστρέψουν στα πλέι-οφς.

Το θέμα είναι το «αύριο»

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, μέσα στο 2019 βίωσε αρκετές δύσκολες στιγμές. Ισχυρά και πρωτόγνωρα σοκ, αλλά και μεγάλα προβλήματα, σε μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου. Σιγά-σιγά, όμως, προσπαθεί να συνέλθει και να επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Πρέπει, όμως, να υπάρξει και ένα ξεκάθαρο όραμα. Είναι απαραίτητο (κάποια στιγμή) να βγουν μπροστά και να μιλήσουν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος. Όχι για να δώσουν εξηγήσεις, αλλά για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ενόψει της συνέχειας, σε αυτή τη νέα δεκαετία που μπαίνει σε λίγες μέρες. Εκείνοι έφτιαξαν την ομάδα-όνειρο που διέπρεψε στη δεκαετία που φεύγει και αυτό που άπαντες ευελπιστούν, είναι να συνεχίσουν οι «ερυθρόλευκοι» να διαπρέπουν και στο μέλλον και όχι να εξελίσσονται σε… σάκο του μποξ.