O Oλυμπιακός αντεπιτίθεται!

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με μία ήττα σε "αιώνιο" ντέρμπι, αλλά η καταπληκτική του εμφάνιση στο ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με την αγωνιστική του άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν ελπίδες ενόψει της συνέχειας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

O Oλυμπιακός αντεπιτίθεται!

Μπορεί ορισμένοι να θεωρούσαν ξεκάθαρο φαβορί τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό (κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για επιβλητική νίκη με μεγάλη διαφορά στο σκορ), αλλά σας είχαμε τονίσει πως οι Πειραιώτες θα παρουσιαζόντουσαν στη Καλογρέζα έχοντας... το μαχαίρι στα δόντια. Και υπήρχε μεγάλη πίστη για "διπλό" επί του "τριφυλλιού" στην ομάδα, γιατί βλέπουν, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, πως έχουν αρχίσει να λειτουργούν καλύτερα μεταξύ τους. Έχουν βρει ρόλους και έχουν αποκτήσει υψηλότερο βαθμό χημείας και ομοιογένειας.

Βλέπαμε και εμείς ξεκάθαρα την μεγάλη αγωνιστική βελτίωση των "ερυθρολεύκων" . Από το παιχνίδι κόντρα στη Ζαλγκίρις και μετά, στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις τους στην Ευρωλίγκα, έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις. Επικράτησαν κόντρα σε Λιθουανούς, Άλμπα και Αρμάνι Μιλάνο, λύγισαν στης λεπτομέρειες στο Μόναχο κόντρα στη Μπάγερν και έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να κερδίσουν μέσα στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, γνωρίζοντας την ήττα στη παράταση. Και το σίγουρο είναι πως όσοι υποτίμησαν τον Ολυμπιακό, αντιμετωπίζοντας το ματς με αλαζονεία, αναμφίβολα τρόμαξαν από την μαχητικότητα, την αυταπάρνηση και την θέληση των παικτών του Κεστούτις Κεμζούρα.

Καμία αντίρρηση πως σε ένα "αιώνιο" ντέρμπι, οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούν να μένουν ικανοποιημένοι από μία καλή εμφάνιση από την στιγμή που έχασαν. Όμως, αν συνυπολογίσετε την κάκιστη και απογοητευτική εικόνα που παρουσίασαν στα εντός έδρας ματς κόντρα σε Εφές και Μακάμπι στο ΣΕΦ, γνωρίζοντας συντριβές, η παλικαρίσια παρουσία τους στο ΟΑΚΑ, επιβεβαιώνει την αγωνιστική τους ανάταση, η οποία δίνει ελπίδες ενόψει της συνέχειας για την πρόκριση τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Γιατί εξ αρχής αυτό ήταν το ζητούμενο και ο μεγάλος στόχος.

Έδειξε χαρακτήρα στο -13

Ένα από σημαντικά πράγματα που είδαμε στον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση, ήταν το γεγονός πως έδειξε χαρακτήρα όταν έμεινε στο -13 (54-41). Άλλες φορές φέτος, αλλά και πέρσι, όταν ο αντίπαλος ξέφευγε με διαφορά στο σκορ, φτάνοντας σε διψήφιο αριθμό την διαφορά στο σκορ, οι Πειραιώτες ζοριζόντουσαν να γυρίσουν τα παιχνίδια και κατέρρεαν, ενώ άλλες φορές έφταναν στο σημείο ακόμη και να... παρατούν την προσπάθεια.

Τώρα, όμως, έδειξαν χαρακτήρα, αυταπάρνηση, μαχητικότητα, αντίδραση και έκαναν την ανατροπή, κάνοντας το σκορ 63-64 στην έναρξη της τέταρτης περιόδου. Με come-back που θύμισε την ομάδα των προηγούμενων ετών, η οποία «μασούσε σίδερα» όταν βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Με επί μέρους σκορ 9-23 και με πεντάδα τους Μπάλντγουϊν, Τσέρι, Πολ, Βεζένκοφ και Ριντ. Το τονίζουμε αυτό διότι πρόκειται για παίκτες που κατά κύριο λόγο αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε "αιώνια" ντέρμπι. Έδειξαν όμως ανεπηρέαστοι, έβγαλαν πείσμα, έδειξαν πως είχαν κίνητρο, πως διαθέτουν τσαγανό και αυτό είναι κέρδος για την ομάδα ενόψει της συνέχειας.

Τα κρίσιμα λάθη στο τέλος του Μπάλντγουϊν

Είναι μεγάλο κρίμα πως η εξαιρετική αυτή εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν συνοδεύτηκε με νίκη. Γιατί στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, είχε τον έλεγχο , αλλά και τις κρίσιμες κατοχές στα χέρια τους, ώστε να πάρουν το ματς. Με το σκορ στο 84-86, ο Μπάλντγουϊν είχε τη μπάλα, αλλά η απόφαση που πήρε στο τέλος ήταν κάκιστη, δοκιμάζοντας ένα άψυχο σουτ. Στη συνέχεια, δεν έκανε φάουλ πάνω στον Παπαγιάννη ώστε να τον στείλει στις βολές, με αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί το ύψος του και να φέρει το σκορ στα ίσα 86-86.

Και στη συνέχεια; Οι Πειραιώτες είχαν 3'' στη διάθεση τους ώστε να δοκιμάσουν ένα σουτ για τη νίκη, αλλά στη επαναφορά τα έκαναν... μαντάρα. Πάλι ξανά δράστης ο Μπάλντγουϊν, ο οποίος έδειξε απειρία δίνοντας μία λανθασμένη πάσα που έδωσε κατοχή και επίθεση στον Καλάθη. Η μπάλα έπρεπε να πήγαινε είτε στον Σπανούλη, είτε στον Πάντερ, για να έπαιρναν το τελευταίο σουτ και ας το έχαναν. Το να δίνεις την κατοχή στον αντίπαλο, είναι απαράδεκτο!

Μην... σταυρώνουμε όμως τον Αμερικανό γκαρντ, γιατί παρά τα λάθη του (και ας ήταν κρίσιμα) πραγματοποίησε γενικά μία αρκετά καλή εμφάνιση. Με την παρουσία του σε άμυνα και επίθεση, συνείσφερε τα μέγιστα στην ανατροπή του σκορ, τελειώνοντας το ματς έχοντας 10 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Επιπλέον κέρδος για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως έχει βρει τον εαυτό του, όντας πλέον χρήσιμος στο ρόστερ. Δεν δίστασε να βγει μπροστά, δεν... κρύφτηκε και έδειξε χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε πως πέρσι ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος είχε μείνει στο... μηδέν στο ΟΑΚΑ, δείχνοντας εκτός τόπου και χρόνου.

Όταν του μπαίνουν τα σουτ και οι... βολές

Έχουμε τονίσει από την αρχή της σεζόν πως ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο παγκόσμιο μπάσκετ, είναι το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Ομάδα δίχως καλό τρίποντο, δεν μπορεί να διακριθεί. Ο Ολυμπιακός, όμως, παρά το γεγονός πως στο ξεκίνημα της σεζόν φάνηκε πως έχει αδυναμία πίσω από τα 6.75 μέτρα, στο ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα εύστοχος.

Έβαλε πολλά μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, σε καθοριστικές στιγμές, τα οποία όχι μόνο έδιναν επιθετική ώθηση στους "ερυθρόλευκους", αλλά και τόνωναν την αυτοπεποίθηση της ομάδας στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Μέτρησαν 11/25 τρίποντα (44%), με το ποσοστό ευστοχίας του νωρίτερα να υπερβαίνει και το 56%, έχοντας συμμετοχή στα τρίποντα έξι παίκτες (Πολ, Σπανούλης, Κόνιαρης, Τσέρι, Βεζένκοφ, Παπανικολάου). Η βελτίωση του στον συγκεκριμένο τομέα είναι εμφανής τις τελευταίες αγωνιστικές και κάθε φορά που σουτάρει καλά από την περιφέρεια, είναι ξεκάθαρο πως φτάνει πιο εύκολα, αλλά και πιο κοντά, στην εκάστοτε νίκη.

Όμως, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι Πειραιώτες επιβάλλεται να διορθωθούν άμεσα και αυτός είναι βολές. Δεν είναι τόσο θέμα ικανότητας, όσο θέμα προπόνησης, δουλειάς και συγκέντρωσης. Είναι αδιανόητο να σπαταλάς 11 βολές (20/31-64.5%) και μάλιστα τις περισσότερες σε κρίσιμες κατοχές στο τέλος του παιχνιδιού. Τρομερός ο Μπράντον Πολ με το "καυτό" του σουτ από την περιφέρεια (είχε 5/6 τέλειωσε με 5/8), αλλά απαράδεκτο να έχει 2/7 βολές στο ματς.

Ο Σπανούλης επέστρεψε!

Φάνηκε κόντρα στο παιχνίδι κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, το είδαμε έμπρακτα και στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες και έχει αρχίσει να... φορτσάρει. Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά το παιχνίδι του χρόνια, ξέρουν άριστα πως όποτε νιώθει καλά μέσα του, θα πατήσει γερά στα πόδια του και θα επιχειρεί να τρυπά ασταμάτητα τις αντίπαλες άμυνες, με τις σήμα κατατεθέν διεισδύσεις του.

Το έκανε πράξη περίφημα απέναντι στους Ιταλούς, με αυτόν τον τρόπο λειτούργησε και στο ΟΑΚΑ, χτυπώντας κάθε φορά στα αργά πόδια του Παπαγιάννη και όχι μόνο. Είχε 14 πόντους και 5 ασίστ κόντρα στην Αρμάνι, μέτρησε 18 πόντους και 5 ασίστ απέναντι στον Παναθηναϊκό, τελειώνοντας αρκετές φάσεις με παλικαρίσιο τρόπο. Και όλα αυτά στα 37 του χρόνια.

Άνοδος σε σκορ και δημιουργία

Είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, τόσο στην ομάδα εντός των τειχών, όσο και στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η φτωχή συγκομιδή του Ολυμπιακού σε πόντους και ασίστ στην Ευρωλίγκα. Σε κάποιο σημείο είχε φτάσει να είναι τελευταίος (!) και στις δύο κατηγορίες. Με μέσο όρο στις τελικές πάσες κάτω από 13 ασίστ, ενώ ζοριζόταν να ξεπεράσει ακόμη και τους 70 πόντους στην επίθεση. Η εικόνα του στις δύο κατηγορίες ήταν αποκαρδιωτική.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν! Από το ματς με την Ζαλγκίρις και μετά, οι Πειραιώτες σκοράρουν συνεχώς πάνω από 82 πόντους, έχοντας μέσο όρο σε αυτό το διάστημα τους 89.6 (!) πόντους. Στις ασίστ, με τις 20 που μέτρησαν στο ΟΑΚΑ, έχουν συνολικά τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές τις 17.2. Μηνύματα και δείγματα αισιόδοξα ενόψει της συνέχειας. Ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα. Με Ρεάλ στη Μαδρίτη, με την Χίμκι στο ΣΕΦ και με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Επιβάλλεται, όμως, να σημειώσει τουλάχιστον δύο νίκες σε αυτά τα ματς.