Με Γιάννη η Εθνική πάει Τόκιο! Χωρίς;

Εφόσον ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δώσει το "παρών" στον Καναδά, η Εθνική μας ομάδα είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να πάρει την πρόκριση στο Τόκιο. Η παρουσία των Κουφού και Ντόρσεϊ. 

Με Γιάννη η Εθνική πάει Τόκιο! Χωρίς;

H Eθνική μας ομάδα έμαθε τους αντιπάλους της ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά και θα λάβει μέρος στον όμιλο που θα διεξαχθεί στον Καναδά και συγκεκριμένα στην πόλη Βικτόρια. Σε πρώτη φάση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον οικοδεσπότη Κανάδα και την Κίνα, με τους δύο πρώτους του γκρουπ να διασταυρώνονται με τους αντίστοιχους του ομίλου που έχει Τουρκία, Τσεχία και Ουρουγουάη. Όσοι επικρατήσουν θα περάσουν στον τελικό και ο νικητής θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Προολυμπιακό τουρνουά: Η κλήρωση της Εθνικής - Με Καναδά και Κίνα

Στο ενδεχόμενο που δώσει το "παρών" ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Εθνική μας ομάδα είναι το μεγάλο και ξεκάθαρο φαβορί για να πάρει την πρόκριση στην Ιαπωνία. Τόσο γιατί πρόκειται για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στον κόσμο αυτή την στιγμή, όσο και γιατί έχοντας και την εμπειρία του περασμένου Μουντομπάσκετ (συν το γεγονός πως θα έχει για προπονητή τον Αμερικανό Ρικ Πιτίνο, ο οποίος θα ξέρει να τον αξιοποιήσει καλύτερα), είναι δεδομένο πως θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Οι αντίπαλοι μας άλλωστε δεν τρομάζουν. Ο Καναδάς των Κεμ Μπιρτς (πρώην σέντερ του Ολυμπιακού) και Κέβιν Πάνγκος διαθέτει ποιότητα, θα έχει και για πλεονέκτημα το γεγονός πως θα παίξει στη χώρα του, αλλά η Εθνική μας μπορεί να τον κοντράρει. Αν βέβαια κατεβάσουν στο παρκέ ό,τι έχουν, όπως τους Τζαμάλ Μάρεϊ (Νάγκετς), Άντριου Γουίγκινς (Τίμπεργουλφς), Kέλι Ολίνικ (Μάβερικς), Τρίσταν Τόμπσον (Καβαλίερς) και όχι μόνο, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Στο Μουντομπάσκετ οι περισσότεροι ΝΒΑers του Καναδά σνόμπαραν την διοργάνωση. Τώρα; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε. Όσον αφορά την Κίνα, δείχνει... χαμένη στη μετάφραση.

Στον άλλον όμιλο, η Ουρουγουάη θα είναι ο αδύναμος κρίκος, η Τουρκία των Σκότι Γουίλμπεκιν και Τσεντί Οσμάν βρίσκεται σε αγωνιστική πτώση, ενώ η Τσεχία των Γιαν Βέσελι και Τόμας Σατοράνσκι, ναι μεν έχει εξελιχθεί σε μία νέα δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά η Εθνική μας υπερτερεί σε ποιότητα, ταλέντο και εμπειρία.

Στη περίπτωση, όμως, που απουσιάσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα δεδομένα θα αλλάξουν για την Εθνική μας ομάδα. Σαφώς και θα συνεχίσει να διαθέτει βάθος στον πάγκο και έμπειρους παίκτες, όπως ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Σλούκας, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Ιωάννης Παπαπέτρου για παράδειγμα, αλλά το έργο της θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Το αν θα δώσει το "παρών" στο Προολυμπιακό τουρνουά ο σούπερ-σταρ των Μπακς παραμένει άγνωστο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση δείχνει να έχει την διάθεση να ενισχύσει την προσπάθεια. Είναι ακόμη νωρίς και αναμφίβολα το κύρος και η εμβέλεια του Ρικ Πιτίνο, θα βοηθήσουν στο να φορέσει τα "γαλανόλευκα" στον Καναδά ο νυν MVP του ΝΒΑ.

Το ζητούμενο, πάντως, θα είναι να στελεχωθεί το ρόστερ της Εθνικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις με κάποιους παίκτες. Είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα να μην καλεί ούτε καν στην προεπιλογή τον Κώστα Κουφό, σε μία εποχή που δεν της... περισσεύουν οι αξιόλογοι σέντερ, ενώ αναμφίβολα θα χρειαστεί τα νιάτα, την σπιρτάδα, αλλά και την αθλητικότητα του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο γκαρντ. Το ευτύχημα είναι πως αμφότεροι φέτος παίζουν στην EuroLeague (ο πρώτος με την ΤΣΣΚΑ, ο δεύτερος με την Μακάμπι, έχοντας μάλιστα Έλληνες κόουτς) και πέρα από τις παραστάσεις που έχουν από το ΝΒΑ, πλέον θα έχουν και εμπειρία από το επίπεδο της Ευρωλίγκας.