Ο Ριντ που χρειαζόταν, ο Μπάλντγουϊν και η σημασία του περιφερειακού σουτ

Γουίλι Ριντ, ο σέντερ που του έλλειπε, η δεύτερη ευκαιρία στον Γουέιντ Μπάλντγουϊν, η σημασία του περιφερειακού σουτ και ο Βασίλης Σπανούλης που χρειάζεται βοήθεια στη δημιουργία. 

Ο Ριντ που χρειαζόταν, ο Μπάλντγουϊν και η σημασία του περιφερειακού σουτ

Ο Γουίλι Ριντ (ή τουλάχιστον ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του) θα έπρεπε να είχε έρθει στο ρόστερ του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, ανεξήγητα, έδειχνε να μην χρειάζεται πεντάρια με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το «λάθος» όμως διορθώθηκε, με τους Αγγελόπουλους να ενισχύουν το ρόστερ της ομάδας με έναν «καθαρόαιμο» αθλητικό σέντερ. Κόντρα στη Ζαλγκίρις πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα (μοίρασε 2 μπλοκ), έβγαλε σκληράδα, φροντίζει να αξιοποιεί το μακρύ κορμί του και έδωσε λύσεις στην επίθεση, έχοντας καλά τελειώματα (10 πόντοι, 4/5 δίποντα) κοντά στο καλάθι. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερα θα παίζει.

Είναι κάπως… βαρύς ακόμη στις κινήσεις του και δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήριος στα ριμπάουντ, αλλά μέχρι στιγμής κάνει τα βασικά, όντας πιστός στο μότο του «τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο». Πλέον, όταν περνά στον πάγκο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, οι Πειραιώτες θα βλέπουν στη πεντάδα τους να μπαίνει ένας ψηλός που θα μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη.

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, σχολίασε τα εξής: «Κάθε εβδομάδα μπορεί να βλέπετε κάτι παραπάνω, αρχίζω να νιώθω πιο άνετα, αρχίζω να βρίσκω ρυθμό, να βρίσκομαι με τους συμπαίκτες μου. Θέλω να γίνω ηγέτης στην άμυνα, να στηρίζω τους υπόλοιπους και με όποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω αυτή την ομάδα. Θα είναι σπουδαίο».

Συνεχίζει ο Μπάλντγουϊν στον Ολυμπιακό

Προκάλεσε αίσθηση η επιστροφή του Γουέιντ Μπάλντγουϊν στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού, με τον Αμερικανό γκαρντ να παίρνει την θέση του Γουίλ Τσέρι. Μία κίνηση που είχε μία λογική, από πλευράς πως η Ζαλγκίρις διαθέτει μεγάλα κορμιά, οπότε το μέγεθος και η αθλητικότητα του πρώτου, θα ήταν χρήσιμη. Όμως, ο παίκτης χαρακτηριζόταν… ξένο σώμα στο μεγάλο λιμάνι, με τους Πειραιώτες να ψάχνουν τρόπο να τον αποδεσμεύσουν.

Οι συζητήσεις για «διαζύγιο» δεν προχώρησαν, καθώς ο Μπάλντγουϊν τόνιζε πως για να αποχωρήσει, θέλει ολόκληρο το συμβόλαιο του. Για ένα διάστημα μπήκε στον… πάγο, αλλά αποφασίστηκε να του δοθεί μία έξτρα ευκαιρία. Ήταν λάθος η έμπνευση του Ντέιβιντ Μπλατ να τον «βαφτίσει» ως τον βασικό πλέι-μέικερ της ομάδας για τη νέα σεζόν, καθώς πρόκειται για έναν γκαρντ περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά έχει αθλητικότητα και ικανότητες στην άμυνα. Ο παίκτης θα συνεχίσει στην ομάδα και θα παίρνει μέρος στο ροτέισον, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας…

Η σημασία του περιφερειακού σουτ

Όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδινε τεράστια σημασία στον συσχετισμό ασίστ/λάθη στο διάστημα που ήταν στον Ολυμπιακό, έτσι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνιζε πως στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, είναι σημαντικό για μία ομάδα να έχει καλό περιφερειακό σουτ. Όπως βλέπετε άλλωστε, τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στην Ευρωλίγκα, οι ομάδες που πρωταγωνιστούν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Οι Πειραιώτες, όμως, μέχρι στιγμής, διαθέτουν στη διοργάνωση την χειρότερη ομάδα στα τρίποντα και αυτός τους έχει κοστίσει. Πριν το ματς με την Ζαλγκίρις είχαν 29.8% και τώρα το ανέβασαν ελαφρώς στο 30%. Και είναι απορίας άξιο το πώς ο Ολυμπιακός φέτος είναι τόσο κακός από τη περιφέρεια, αν και ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα σύνολο με καλούς σουτέρ που θα έχουν ευχέρεια στο τρίποντο…

Το είδαμε και στο ματς κόντρα στη Ζαλγκίρις, το πόσο επηρεάζει την απόδοση του Ολυμπιακού η αποτελεσματικότητα του από τη περιφέρεια. Στο πρώτο ημίχρονο είχε μόλις 1/9 και ήταν πίσω στο σκορ με 37-39. Στη τρίτη περίοδο ευστόχησε σε πέντε τρίποντα (σε επτά συνολικά στο δεύτερο μέρος), βρήκε ρυθμό, πήρε το προβάδισμα και έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη στο τέλος.

Ο Σπανούλης θέλει βοήθεια στη δημιουργία

Ο Ολυμπιακός, πέρα από τα τρίποντα, είναι τελευταίος και στον τομέα της δημιουργίας. Έχει μόλις 13.3 ανά παιχνίδι, ανεβάζοντας το ποσοστό του, ύστερα από τις 17 ασίστ που μοίρασε κόντρα στη Ζαλγκίρις. Με αυτόν τον τρόπο ισοφάρισε την καλύτερη του απόδοση σε αυτόν τον τομέα, καθώς ισάριθμες είχε μοιράσει και στο νικηφόρο ματς με τη Βαλένθια. Ο Βασίλης Σπανούλης μοίρασε τις 6 από αυτές, είναι μακράν ο κορυφαίος πασέρ της ομάδας (4.0 μέσο όρο), αλλά σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες.