Ο Ολυμπιακός πληρώνει τις «ζημιές» του Μπλατ

Κάνουν ό,τι μπορούν οι Αγγελόπουλοι για να διορθώσουν πράγματα και καταστάσεις, αλλά ο Ολυμπιακός συνεχίζει να πληρώνει τις «ζημιές» του Ντέιβιντ Μπλατ. 

Ο Ολυμπιακός πληρώνει τις «ζημιές» του Μπλατ

Ο Ολυμπιακός στη φετινή σεζόν θα πληρώσει τις «ζημιές» του Ντέιβιντ Μπλατ και κυρίως τον λάθος τρόπο που αποφάσισε να στελεχώσει το ρόστερ της ομάδας. Κάνουν ό,τι μπορούν οι Αγγελόπουλοι για να διορθώσουν πράγματα και καταστάσεις, ενισχύοντας την δυναμική των «ερυθρολεύκων» όσο καλύτερα μπορούν (με αλλαγή προπονητή, συν τις προσθήκες των Ρότσεστι-Ριντ), αλλά είναι τόσο προβληματικός ο καλοκαιρινός μεταγραφικός σχεδιασμός των Πειραιωτών (με έλλειψη ποιότητας και με άστοχες επιλογές) που τώρα δεν γίνονται… θαύματα.

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός από θέμα μπάτζετ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, Εφές και ΤΣΣΚΑ, αλλά είχε και ένα εύλογο ποσό να διαχειριστεί. Δεν έχει και από τα μικρότερα στη διοργάνωση… Το θέμα, όμως, είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ το διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο. Έχεις «δέκα δραχμές» στην άκρη; Ωραία! Είναι δυνατόν οι επτά-οκτώ να προσφέρεται στα φόργουορντ και ό,τι… περίσσεψε να δίνεται στα γκαρντ; Από τη στιγμή που έχεις παίκτη του ενός εκατομμυρίου στη θέση «3», όπως ο Κώστας Παπανικολάου, για ποιον λόγο δόθηκαν τόσα χρήματα για τον Μπράντον Πολ για το ίδιο πόστο, την στιγμή που υπάρχει και από πίσω ο Σάσα Βεζένκοφ;

Και έρχεται ο Μπράντον Πολ, ο οποίος αγωνιστικά μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον Κέβιν Πάντερ! Ένας από τους δύο θα έπρεπε να έρθει, όχι και οι δύο. Με τα λεφτά του Μπράντον Πολ, συν εκείνα που δόθηκαν για τον Γουέιντ Μπάλντγουϊν, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κυνηγήσει το περασμένο καλοκαίρι έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ. Γιατί αυτή είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εκείνη του «άσου» και αυτή στο «πέντε».

Και αποφάσισε να προχωρήσει ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός με ξένους στα γκαρντ τους Μπάλνγουϊν και Τσέρι, με τον τελευταίο μάλιστα να είναι η εναλλακτική επιλογή ύστερα από το «ναυάγιο» με την περίπτωση του Κώστα Σλούκα! Εδώ, βέβαια, έχει και τις ευθύνες της η διοίκηση, γιατί δεν υπάρχει λογική να μην δοθούν τα διαθέσιμα χρήματα που προορίζονταν για τον Έλληνα διεθνή γκαρντ σε άλλο ξένο, ενώ υπήρχαν ελεύθεροι οι Μίλος Τεόντοσιτς και Σέρχιο Ροντρίγκεθ για παράδειγμα. Τα… ρέστα τους οι Πειραιώτες, εκεί θα έπρεπε να τα δώσουν, σε έναν γκαρντ πρώτης γραμμής με έφεση σε σκορ και δημιουργία, και όχι να τα μοιράσουν στα φόργουορντ. Αποτέλεσμα; Τελευταία ομάδα οι «ερυθρόλευκοι» στις ασίστ (μόλις 12.8 ανά παιχνίδι), όπως και στα τρίποντα (29.8%).

Εμπιστεύτηκαν όμως σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τις εμπνεύσεις του Ντέιβιντ Μπλατ (ένας κόουτς εγνωσμένης αξίας και σπουδαίος άνθρωπος), ο οποίος είχε ήδη στο μυαλό του να παρατήσει την προπονητική...

Είχε και το «βίτσιο» του ο Ντέιβιντ Μπλατ, να παίρνει παίκτες και να τους χρησιμοποιεί σε διαφορετικές θέσεις. Αποκτήθηκε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας για τη θέση «4», ενώ ο Λιθουανός σε όλη του καριέρα ήταν «3άρι», ενώ επιλέχθηκε για τη θέση του σέντερ ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, ο οποίος το «φώναζε» και στις δηλώσεις του πως λειτουργεί καλύτερα σαν πάουερ-φόργουορντ. Αποτέλεσμα; Ο πρώτος «έφυγε» μετά από τρεις μήνες, ενώ ο δεύτερος θα επιστρέψει στη θέση του, σαν τον παίκτη πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ νωρίτερα αδυνατούσε να λειτουργήσει σαν σέντερ. Χάθηκε χρόνος, χρήμα, ενώ κλονίστηκε και η ψυχολογία της ομάδας, η οποία πλέον σε επτά αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα έχει μόλις δύο νίκες.