Ολυμπιακός: Μαθήματα χημείας

Ο Ολυμπιακός μέτρησε ήττες στα δύο τελευταία του φιλικά, αλλά ζητούμενο για τον Ντέιβιντ Μπλατ είναι η ομάδα να αποκτήσει χημεία και ομοιογένεια. Oι πεντάδες, η επιστροφή του Πρίντεζη και το δίδυμο με τους Πάντερ-Πολ στη περιφέρεια. 

Ολυμπιακός: Μαθήματα χημείας

Ο Ολυμπιακός έχασε και στο δεύτερο φιλικό του παιχνίδι στο ΣΕΦ. Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα από την Ούνικς (62-67), ήρθε και η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα του Μίλαν Τόμιτς (77-82). Με μικρές διαφορές βέβαια. Με πέντε πόντους από τους Ρώσους, το ίδιο και με τους Σέρβους. Καμία αντίρρηση πως οι νίκες φέρνουν αισιοδοξία, ενισχύοντας και την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας, αλλά ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν ανησυχεί, ούτε και προβηματίζεται ιδιαίτερα. Κύριο ζητούμενο σε αυτά τα ματς προετοιμασίας, είναι περισσότερο το να αρχίσει να «δένει» το σύνολο, να μαθαίνει ο ένας παίκτης το παιχνίδι του άλλου και να χτίζεται σιγά-σιγά η φιλοσοφία του προπονητή, αποκτώντας οι παίκτες χημεία και ομοιογένεια μεταξύ τους. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο τελευταίο κομμάτι, καθώς ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία αρκετά ανανεωμένη ομάδα, με πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της, διαθέτοντας και παίκτες (όπως οι Χαπ και Μπόλντγουϊν) οι οποίοι αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Ακόμη δεν υπάρχει συνοχή μεταξύ των παικτών και για αυτόν τον λόγο η ομάδα παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Βιώνει εξαιρετικά δεκάλεπτα, στα οποία βρίσκει ρυθμό και δείχνει μέρος της δυναμικής της, όπως υπάρχουν και περίοδοι που… καταρρέει, όπως στο τελευταία λεπτά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ, όταν και δέχθηκε 30 (!) πόντους στην άμυνα στη τελευταία περίοδο. Μόλις μπήκαν και οι διεθνείς, οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, οπότε ήταν και για αυτούς μία νέα εμπειρία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ακόμη και αν οι δύο Έλληνες παίζουν εδώ και πολλά χρόνια στο μεγάλο λιμάνι.

Θέλει χρόνο ο Ολυμπιακός, υπομονή και κατανόηση φέτος. Αυτό τονίζουν και οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων», καθώς η φετινή ομάδα έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με εκείνες που βλέπαμε στον Πειραιά από την σεζόν 2011-2012 και μετά. Ακόμη και από πέρσι υπάρχουν διαφορές. Όχι μόνο επειδή ήρθαν και έφυγαν πολλοί παίκτες, με τους ξένους να είναι πλέον περισσότεροι από τους Έλληνες, αλλά και γιατί στη τρέχουσα σεζόν ο Ντέιβιντ Μπλατ θα επιδιώξει να περάσει την φιλοσοφία του σε πιο έντονο βαθμό. Φέτος η ομάδα θα είναι… 100% δική του. Όχι πως πέρσι δεν ήταν, αλλά υπήρχαν ακόμη στοιχεία από την εποχή του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τώρα, όμως, όσοι μπασκετμπολίστες παρέμειναν, συνέχισαν γιατί το ήθελε ο Αμερικανός τεχνικός, και όσοι οι παίκτες αποκτήθηκαν, ήταν καθαρά δικές του επιλογές, με την διοίκηση να στηρίζει έμπρακτά τα «θέλω» του. Μπασκετικά στο μεγάλο λιμάνι, ζούμε σε μία νέα εποχή, εκείνη του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος φέτος θα επιχειρήσει να βάλει την «σφραγίδα» του.

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Μπλατ

Στο φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα, ο Ντέιβιντ Μπλατ ανακάτεψε την… τράπουλα αρκετές φορές, χρησιμοποιώντας διάφορα σχήματα και πεντάδες. Ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Τσέρι, Πάντερ, Πολ, Πρίντεζη και Ρούμπιτ, ενώ στη πορεία είδαμε και τους Σπανούλη, Πολ στο «2», Παπανικολάου, Κουζμίνσκας και Ρούμπιτ. Ακολούθως, ο Λιθουανός χρησιμοποιήθηκε στο «3», με τον Πρίντεζη στο «4» και τον Χαπ στο «5», με τους Πειραιώτες να… μεταμορφώνονται αναλόγως τις ανάγκες της κάθε αναμέτρησης. Αυτό είναι ένα από τα «θέλω» του προπονητή των «ερυθρολεύκων» και για αυτό τον λόγο επέλεξε αρκετούς παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε δύο και τρεις θέσεις στο ρόστερ του. Ώστε η ομάδα του να μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορα και ευέλικτα σχήματα, ώστε να μπορεί να ματσάρει τον κάθε αντίπαλο, στη δύναμη, στη ταχύτητα, στο ύψος.

Επέστρεψε… φορτσάτος ο Πρίντεζης

Τι και αν επέστρεψε κουρασμένος από τα ταξίδια, τα συνεχή παιχνίδια, φιλικά και επίσημα, με την Εθνική μας ομάδα από το Μουντομπάσκετ; Ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξε με το… καλημέρα, το γεγονός πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο σωματικά, όσο και αγωνιστικά. Ο άνθρωπος που βρίσκεται… μία ζωή στο μεγάλο λιμάνι, ενδεχομένως να ξαφνιάστηκε βλέποντας τριγύρω του πολλά νέα και διαφορετικά πρόσωπα, αλλά εκείνος φάνηκε ανεπηρέαστος μέσα στο παιχνίδι. Ξεκίνησε στη βασική πεντάδα των «ερυθρολεύκων» και έδειχνε λες και έκανε… προετοιμασία μαζί με αυτά τα παιδιά μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν ο δεύτερος σκόρερ των Πειραιωτών με 16 πόντους, τελειώνοντας τις φάσεις με έξοχο τρόπο μέσα στη ρακέτα, κάνοντας επίδειξη της μοναδικής επαφής που έχει με το αντίπαλο καλάθι. Μοίραζε ασίστ στους συμπαίκτες του, είχε ενεργή συμμετοχή στα ριμπάουντ, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να του δίνει παράλληλα περισσότερη ελευθερία ώστε να κινηθεί στη περιφέρεια.

Θα αποτελέσει και φέτος το μεγάλο σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό μέσα στη ρακέτα, αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων φόργουορντ της Ευρωλίγκας, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος που έγινε πέρσι και πρόπερσι. Ποιο είναι αυτό; Να έχει από το ξεκίνημα της σεζόν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Διότι κάθε φορά αυτό συμβαίνει, με αποτέλεσμα προς το τέλος της σεζόν να… ξεμένει από δυνάμεις και ενέργεια. Είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή διαχείριση με την περίπτωση του (δεν είναι και… μικρό παιδί πλέον, έχει κλείσει τα 34), ώστε να παρουσιαστεί φρέσκος και στο τέλος της σεζόν.

Πάντερ και Πολ έχουν το ελεύθερο!

Χαμογέλασαν στον Ολυμπιακό με την απόδοση των Κέβιν Πάντερ και Μπράντον Πολ κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Αμφότεροι βρήκαν ρυθμό, τελειώνοντας με 17 και 14 πόντους αντίστοιχα, παίρνοντας… φωτιά από τη περιφέρεια, σημειώνοντας ο καθένας από 4 τρίποντα στο ματς.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ τους επέλεξε φέτος, κυρίως γιατί διαθέτουν μεγάλη έφεση και ικανότητα στο σκοράρισμα και στο σουτ και για αυτόν τον λόγο τους έχει δώσει το… ελεύθερο να παίρνουν πρωτοβουλίες στην επίθεση. Κόντρα στους Σέρβους έδειξαν το εκτελεστικό τους ένστικτο, στράφηκαν στο «ένας εναντίον ενός», δείχνοντας την ικανότητα τους να «πυροβολούν» τόσο μετά από ντρίμπλα, όσο και από μέση απόσταση όποτε χρειάστηκε.

Θα τους δούμε να παίζουν και μαζί στο ίδιο σχήμα φέτος, καθώς ο Ντέιβιντ Μπλατ αρέσκεται αρκετές φορές να τοποθετεί τον Κέβιν Πάντερ στο «2» και τον Μπράντον Πολ στο «3», ποντάροντας στην αθλητικότητα και στο εκτελεστικό ένστικτο των δύο Αμερικανών σουτέρ.

Καλά τελειώματα από Ρούμπιτ και Χαπ

Στη θέση «5», σαφώς και θα κυριαρχήσει και φέτος η παρουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ βρίσκεται σε άδεια και θα επιστρέψει στις προπονήσεις του Ολυμπιακού την ερχόμενη Παρασκευή. Στα μέχρι τώρα φιλικά, όμως, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει αξιοποιήσει στον ρόλο του σέντερ τους Όγκουστιν Ρούμπιτ και Ίθαν Χαπ. Αμφότεροι, βέβαια, μπορούν να παίξουν και στο «4» όποτε χρειαστεί.

Στα μέχρι τώρα φιλικά του Ολυμπιακού, αμφότεροι έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ έχει καλά τελειώματα μέσα στη ρακέτα, ενώ βλέπουμε πως είναι και ιδιαίτερα εύστοχος όταν σουτάρει από μέση απόσταση. Υπάρχουν αρκετές φάσεις που οι Πειραιώτες φροντίζουν να τον βγάζουν ελεύθερο στα 5 και 6 μέτρα (πικ-εν-ποπ) και εκείνος παρουσιάζεται αποτελεσματικός όταν εκτελεί από αυτή την απόσταση.

Ο Ίθαν Χαπ έχει περισσότερο… πλαστικές κινήσεις μέσα στη ρακέτα. Έχει καλύτερη τεχνική, ξέρει να αξιοποιεί το κορμί του και μπορεί να σκοράρει τόσο παίζοντας με πρόσωπο, όσο και με πλάτη. Έχει καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι. Δεν έχει σκληράδα, έχει αδυναμίες στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά στην επίθεση έχει ταλέντο. Ακόμη και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, μπορεί να φημίζεται για το περιφερειακό του σουτ, αλλά όταν έπαιξε στο «4», παίρνοντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, έδειξε πως διαθέτει και εκείνος ευχέρεια στο να τελειώνει τις φάσεις στο «ζωγραφιστό».