Ολυμπιακός: Μπήκαν Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας - Από την Παρασκευή ο Μιλουτίνοφ

Οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, μπήκαν στις προπονήσεις του Ολυμπιακού. Την Παρασκευή θα ενσωματωθεί με την ομάδα ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. 

Ολυμπιακός: Μπήκαν Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας - Από την Παρασκευή ο Μιλουτίνοφ

Στις προπονήσεις του Ολυμπιακού ενσωματώθηκαν οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Οι διεθνείς παίκτες των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι είχαν άδεια μέχρι πρότινος, λόγω της συμμετοχής τους στο Mundobasket της Κίνας. Μέρος της προπόνησης ακολούθησε ο Σάσα Βεζένκοφ, ενώ κανονικά στο πρόγραμμα συμμετείχε ο Μπράντον Πολ.

Όσον αφορά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Σέρβος σέντερ θα επιστρέψει στις προπονήσεις των Πειραιωτών από την Παρασκευή. Θα πάει ορισμένες μέρες έξτρα άδεια, καθώς είχε μέχρι και το Σάββατο υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα της Σερβίας, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση. Μάλιστα, ο αθλητής πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με τους «πλάβι» κόντρα στην Τσεχία, όντας εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης, τελειώνοντας το παιχνίδι με 14 πόντους (δίχως να χάσει σουτ, με 6/6 δίποντα) και 7 ριμπάουντ.

Σε φόρμα ο Πρίντεζης

Ο Ντέιβιντ Μπλατ, λοιπόν, θα έχει και πάλι στη σύνθεση του τον Γιώργο Πρίντεζη, το μεγάλο σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα. Συνεχίζει να αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων «4αριών» στην Ευρώπη και φέτος θα αποτελέσει (και πάλι) έναν από τους βασικούς πυλώνες των «ερυθρολεύκων». Ο υπαρχηγός των Πειραιωτών βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που το έδειξε τόσο στα φιλικά της Εθνικής, όσο και στο Μουντομπάσκετ της Κίνας. Μπορεί η Ελλάδα να μην κατάφερε να διακριθεί στη διοργάνωση, αλλά ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας. Tέλειωσε το τουρνουά έχοντας 12.2 πόντους (46.7% δίποντα, 50% τρίποντα, 70.6% βολές), 2.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ, σε 21.9 λεπτά συμμετοχής.

Ο Αμερικανός τεχνικός θα ποντάρει φέτος στην εμπειρία του, αλλά και στην ξεχωριστή του επαφή που έχει με το αντίπαλο καλάθι. Πέρσι, ο Ντέιβιντ Μπλατ του ζητούσε να κινείται κυρίως μέσα στη ρακέτα και αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε αν φέτος θα αλλάξει κάτι, δίνοντας του περισσότερο ελευθερία να κινείται και στη περιφέρεια. Έχει δουλέψει εντατικά το καλοκαίρι, κάνοντας και ατομικό πρόγραμμα προπόνησης και δείχνει πως βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, τόσο αγωνιστικά, όσο και σωματικά. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι στα 34 και ενόψει της νέας σεζόν θα χρειαστεί να έχει μία σωστή διαχείριση, όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής. Αν αποφασιστεί να παίζει από νωρίς 25 και 30 λεπτά, από ένα σημείο και μετά… θα σκάσει.

Ο Παπανικολάου και η ψυχολογία του

Όταν ο Κώστας Παπανικολάου ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι, με τους Αγγελόπουλους να δίνουν προτεραιότητα σε εκείνον σε σχέση με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (τόσο λόγω της πολυετής παρουσίας του στην ομάδα, όσο και στην συμμετοχή του στις επιτυχίες των «ερυθρολεύκων»), του μίλησαν με ειλικρίνεια. Του τόνισαν πως τον βλέπουν ως τον επόμενο αρχηγό της ομάδας τους, ως τον επόμενο ηγέτη τους, ο οποίος θα πάρει την σκυτάλη από τους Διόσκουρους (Σπανούλη και Πρίντεζη) συνεχίζοντας την (λαμπρή) ιστορία της ομάδας στο μέλλον. Του επεσήμαναν πως πιστεύουν σε εκείνον και στο ταλέντο του, πως τον θεωρούν «δικό τους παιδί», αλλά και πως τον εμπιστεύονται.

Έχει την στήριξη όλων, όπως και του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος συχνά-πυκνά φροντίζει να μιλά με κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα του 29χρονου σμολ-φόργουορντ: «Η επίδραση του Κώστα στο παιχνίδι της ομάδας μας είναι τεράστια. Παίζει μπάσκετ υψηλού επιπέδου σε άμυνα και επίθεση, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε μπασκετμπολίστα. Δεν με εκπλήσσει αυτό, γιατί είναι αθλητής με υψηλή κλάση και ποιότητα. Το θέμα είναι ότι το καταφέρνει χωρίς να αφαιρέσει κάτι από κάποιον συμπαίκτη του. Μου αρέσει πολύ να το βλέπω αυτό και έχω σε μεγάλη εκτίμηση τις δυνατότητές του. Είναι σημαντικός παίκτης για εμάς».

Στο Μουντομπάσκετ, όμως, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί. Έβγαλε ενέργεια, πάλεψε στην άμυνα, αλλά στην επίθεση και στο σουτ κινήθηκε σε… ρηχά νερά. Είναι χαρακτηριστικό πως τέλειωσε την διοργάνωση έχοντας μέσο όρο μόλις 3.8 πόντους (27.3% δίποντα, 14.3% τρίποντα, 100% βολές), 4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, σε 23.2 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί αυτοί, βέβαια, δεν συμβαδίζουν με την ποιότητα και το ταλέντο του και φέτος στο μεγάλο λιμάνι θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελέσει και φέτος το βασικό «3άρι» των «ερυθρολεύκων» και είναι στο χέρι του να βρει και πάλι τον καλό του εαυτό.

Είναι παίκτης ψυχολογίας. Αν αισθανθεί καλά, αν βρει ρυθμό και σταθεροποιήσει την αυτοπεποίθηση του, γίνεται ασταμάτητος. Το πρόβλημα είναι όταν… πέφτει, γιατί δύσκολα μετά επανέρχεται. Πέρσι στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 6.9 πόντους (54.5% δίποντα, 37.1% τρίποντα, 73.8% βολές), 3.9 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ, ενώ είχε πάρει… φωτιά τον περασμένο χειμώνα, με αποκορύφωμα την εκπληκτική του εμφάνιση κόντρα στη Μπασκόνια (22 πόντοι, 6/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ). Ήταν γεμάτη και η εμφάνιση του στην επικράτηση του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 3 ασίστ), κάνοντας σχεδόν τα… πάντα στο παρκέ. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη συνέπεια και διάρκεια στην απόδοση του. Φέτος θα μοιραστεί την θέση «3» μαζί με τον Σάσα Βεζένκοφ.

Η επένδυση στον Κουζμίνσκας

Θα μπει για πρώτη φορά στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας . Ο Λιθουανός φόργουορντ αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο όνομα από τις φετινές μεταγραφικές κινήσεις των «ερυθρολεύκων». Με τελευταίο σταθμό την Αρμάνι Μιλάνο, με παρελθόν στο ΝΒΑ φορώντας την φανέλα των Νικς, με εμπειρία στην Ευρωλίγκα, αλλά και με επιτυχίες με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας. Στο Μουντομπάσκετ η χώρα του δεν κατάφερε να μπει στην οκτάδα, αλλά είχε ενεργή συμμετοχή. Είχε μέσο όρο 7 πόντους, αν και παρουσιάστηκε άστοχος από τη περιφέρεια, με ποσοστό που δε συνάδει με την ποιότητά του (55% δίποντα, 27.3% τρίποντα, 57.1% βολές) και 3.0 ριμπάουντ.

Τι να περιμένουμε από εκείνον φέτος; Καταρχάς, προορίζεται κυρίως για την θέση «4», ως ο παίκτης πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Όμως, η κύρια θέση του, εκεί που βρίσκεται περισσότερο το αγωνιστικό του ένστικτο, είναι στη περιφέρεια και στο «3». Μπορεί να λειτουργήσει με άνεση και στα δύο πόστα, αλλά όπως έχει σχολιάσει ο ίδιος, αισθάνεται περισσότερο οικεία έχοντας τον ρόλο του σμολ-φόργουορντ. Μην σας επηρεάζει το χαμηλό ποσοστό που είχε πίσω από τα 6.75 μέτρα στα γήπεδα της Κίνας. Είναι αξιόπιστος σουτέρ από την περιφέρεια και έχει την ικανότητα να εκτελέσει και μετά από ντρίμπλα.

Είναι καλός χειριστής της μπάλας για το ύψος του και μπορεί να τρέξει καλά με αυτήν (έχει διασκελισμό) στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι αποτελεσματικός και κοντά στο καλάθι, καθώς έχει κινήσεις, αλλά έχει ορισμένες αδυναμίες στην άμυνα. Τον βοηθάει πάντως το κορμί του, καθώς πρόκειται για έναν φόργουορντ με ύψος 2.06. Στο μεγάλο λιμάνι πιστεύουν πολύ στο ταλέντο και θεωρούν πως φέτος θα εξελιχθεί σε μία «χρυσή» μεταγραφική κίνηση για τους Πειραιώτες.